Σάββατο, 2 Δεκεμβρίου, 2023
ΑρχικήΝάξος & Μικρές ΚυκλάδεςΣύλλογος Σκαδιωτών – Μεσωτών Νάξου: Πρόταση για χρηματοδότηση της διαδρομής Κόρωνος -...

Σύλλογος Σκαδιωτών – Μεσωτών Νάξου: Πρόταση για χρηματοδότηση της διαδρομής Κόρωνος – Απόλλωνας

|

“…. Είμαστε σίγουροι ότι σε κανένα άλλο νησί του Νοτίου Αιγαίου δεν υπάρχει μια τέτοια οδική διαδρομή που να συνδυάζει  υπέροχη θέα προς την θάλασσα μαζί με τρία μοναδικής ιστορικής αξίας Μνημεία αλλά και που συγχρόνως να είναι τόσο επικίνδυνη!..” 

Ποιος το αναφέρει και ποια είναι τα τρία μοναδικής ιστορικής αξίας μνημεία που δεν υπάρχουν σε άλλο νησί του Νοτίου Αιγαίου;  Αναφερόμαστε στον σύλλογο Σκαδιωτών – Μεσωτών Νάξου, ο οποίος κατέθεσε υπόμνημα προς τον Δήμο Νάξου και Μικρών Κυκλάδων, την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου, την Ειδική Υπηρεσία Διαχείρισης επιχειρησιακού προγράμματος Νοτίου Αιγαίου (υπόψη Αντώνη Βουτσίνου) και τους βουλευτές του νομού Κυκλάδων. Τι αναφέρει το υπόμνημα; Την ένταξη υποέργου για την αναβάθμιση και βελτίωση του οδικού άξονα Κορώνου – Απόλλωνα μέσω της πρόκλησης από την ΠΝΑι με τίτλο «Βελτίωση εθνικού / επαρχιακού οδικού δικτύου και οδών πρόσβασης σε τουριστικούς προορισμούς».

Γιατί είναι σημαντικός αυτός ο οδικός άξονας; Γιατί πολύ απλά θα συντηρήσει τον εναέριο της Κορώνου, θα αναδείξει ακόμη περισσότερο το Σκαδό και το μοναδικό στο κόσμο “Μνημείο των θυμάτων από τη Πείνα” και τέλος θα σηματοδοτήσει την αξία του Κούρου στον Απόλλωνα..

Αναλυτικά το υπόνημα που φέρει την υπογραφή των Γαρυφαλιά Μαύρου (Πρόεδρος) και Τζένης Μπραούζου (γραμματέας) από το Σύλλογο Σκαδιωτών – Μεσωτών Νάξου 

Αξιότιμες/-οι κυρίες και κύριοι,

ενόψει της Πρόσκλησης του θέματος, και σε συνέχεια αντίστοιχης επιστολής που έχετε λάβει από την Ο.ΝΑ.Σ., κι επειδή όπως λέτε “επιδιώκεται, μεταξύ άλλων,  η βελτίωση της πρόσβασης σε σημαντικούς τουριστικούς και πολιτιστικούς προορισμούς της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου και σημαντικά μνημεία …”θα παρακαλούσαμε να εντάξετε υποέργο για τη βελτίωση του δρόμου που οδηγεί στον Απόλλωνα της Νάξου μέσω της Κορώνου, για τρεις πολύ σημαντικούς λόγους:

α)Στην Κόρωνο  ξεκινά  το σημαντικότατο μνημείο βιομηχανικής αρχαιολογίας, ο λεγόμενος “Εναέριος” που μετέφερε την σμύριδα από τα ορυχεία του όρους Κόρωνος προς το λιμάνι της Μουτσούνας, καθώς επίσης και η είσοδος στα ορυχεία. Σε ό,τι αφορά τα ορυχεία της σμύριδας, πρέπει να τονίσουμε ότι η ορεινή Νάξος είναι το μοναδικό μέρος του κόσμου, στο οποίο απαντάται το συγκεκριμένο πέτρωμα, σε εκμεταλλεύσιμη ποσότητα, και κυρίως τόσο υψηλής ποιότητας. Όλα τα άλλα ανά τον κόσμο παρόμοια σμυριδοειδή κοιτάσματα είναι διαφορετικής υφής και σύστασης που στην ουσία  αποτελούν μια απλή “απομίμηση” της καθαρής ναξιακής σμύριδας. Πρέπει επίσης να υπενθυμίσουμε, ότι η σμύριδα της ορεινής Νάξου ήταν τόσο σημαντική που ετέθη ως υποθήκη για τα δάνεια που πήρε η ελληνική κυβέρνηση, το 1863, το 1876, το 1886 και το 1887.

enaerios_pylonas_1naxiotypia

β) Τα ορεινά χωριά της Νάξου, έχουν προσφέρει φόρο αίματος, όχι μόνο γιατί επί χιλιετίες εξόρυσσαν τη σμύριδα, αλλά και γιατί λόγω αυτής της ενασχόλησης των κατοίκων, έχασαν το ¼ του πληθυσμού τους από την πείνα, όταν τα ορυχεία έκλεισαν κατά την διάρκεια της Κατοχής και επομένως δεν υπήρχε τρόπος για τους σμυριδεργάτες να θρέψουν τις πολυπληθείς οικογένειές τους. Εξ ου και το Μνημείο των Θυμάτων της Πείνας που έχει ανεγερθεί στο Σκαδό και αποτελεί ακόμα έναν τουριστικό προορισμό μοναδικό στον κόσμο τον οποίο  οι επισκέπτες της ορεινής Νάξου θα μπορούσαν να επισκεφτούν κατά την διαδρομή τους προς τον Απόλλωνα.

γ) Η  Νάξος θεωρείται γενέτειρα της ελληνικής μαρμαρογλυπτικής, της μεγαλύτερης τέχνης της αρχαιότητας. Από τα λατομεία του νησιού οι αρχαίοι Νάξιοι ξεκίνησαν να εξάγουν μάρμαρο και να διαμορφώνουν τον τύπο του αγάλματος που στην ιστορία της αρχαϊκής ελληνικής γλυπτικής συγκαταλέγεται ως “κούρος”.

Ένα από τα δύο αρχαία λατομεία βρίσκεται στη βόρεια Νάξο, πάνω από τον οικισμό του Απόλλωνα. Η μικρή απόσταση από τη θάλασσα διευκόλυνε εξαιρετικά την μεταφορά των έργων. Πολύ σύντομα, το λατομείο του Απόλλωνα μετατράπηκε στην κύρια πηγή μαρμάρου που εξαγόταν σε όλο τον αρχαίο ελληνικό κόσμο αλλά και ένα εξαιρετικό πεδίο δημιουργίας αφιερωμάτων που έχουν βρεθεί στο ιερό νησί της Δήλου αλλά και σε άλλα σημαντικά ιερά.

Η τύχη όμως ευόδωσε και ένα από αυτά δεν “έφυγε” ποτέ! Ο λεγόμενος “Κούρος του Απόλλωνα”!

Κούρος Απόλλωνα Νάξος
Κούρος Απόλλωνα Νάξος

Πρόκειται για ένα  κολοσσιαίο άγαλμα, με ύψος περί τα 10,5 μέτρα, που αφέθηκε στο ακριβές σημείο κατασκευής του ημιτελές, λόγω ελαττώματος που προέκυψε στον συγκεκριμένο όγκο μαρμάρου. Υπολογίζεται ότι άρχισε να φιλοτεχνείται περί τον 6ο αιώνα π.Χ., αποτελεί  τον  μεγαλύτερο αρχαϊκό κούρο που διασώζεται ως τώρα και αποτελεί επίσης σημαντικότατο πόλο έλξης για τους τουρίστες που επισκέπτονται την Νάξο!

Τέλος, θα θέλαμε να τονίσουμε, ότι με τον τρόπο που έχει αναπτυχθεί το νησί, με την πλειοψηφία των τουριστών να στοιβάζεται σε συγκεκριμένα τμήματα του νησιού, «το περιβάλλον, φυσικό και ανθρωπογενές υποβαθμίζεται, το τοπίο αλλοιώνεται, ενώ οι υφιστάμενες υποδομές, όντας ανεπαρκείς για έναν τόσο μεγάλο αριθμό επισκεπτών, προκαλούν προβλήματα που παραπέμπουν σε τριτοκοσμικές χώρες», όπως πολύ σωστά αναφέρει και ο Επιστημονικός Σύλλογος Μηχανικών Νάξου. «Ο ενθουσιασμός των επισκεπτών της Νάξου χρόνο με το χρόνο μειώνεται και το μήνυμα που μεταφέρουν από τις διακοπές τους στο νησί μας περιλαμβάνει και τα προβλήματα που αντιμετώπισαν».

Οι μηχανικοί του νησιού αναφέρουν το γνωστό: «Κύριο χαρακτηριστικό του τουρισμού στη Νάξο είναι η γεωγραφικά ανισόρροπη ανάπτυξή του. Το 95% του τουρισμού συγκεντρώνεται στη Δ.Ε. Νάξου, και μόλις το 5% στη Δ.Ε. Δρυμαλίας. Το αποτέλεσμα είναι να υποβαθμίζεται λόγω υπερτουρισμού η Χώρα και η μοναδική δυτική ακτογραμμή, ενώ η ορεινή Νάξος εγκαταλείπεται από τους κατοίκους της και παρακμάζει. Επομένως η τουριστική ανάπτυξη θα πρέπει να έχει δύο άξονες… Στη Δ.Ε. Δρυμαλίας θα πρέπει να δοθούν κίνητρα τουριστικής ανάπτυξης … και με τον τρόπο αυτό να ξεφύγει από τον μαρασμό.»

Ισορροπημένη ανάπτυξη όμως δεν μπορεί να υπάρξει, αν δεν έχει τη δυνατότητα ο επισκέπτης του νησιού να φτάσει στα ορεινά χωριά και τον Απόλλωνα με ασφάλεια. Το οδικό δίκτυο, λοιπόν, του νησιού θα έπρεπε να είναι τέτοιο, που να εξυπηρετεί τους τουρίστες, Έλληνες και μη, που θέλουν να γνωρίσουν τα πανέμορφα ορεινά χωριάπου αναφέρονται συχνά με εξαιρετικές περιγραφές σε εγχώρια και ξένα μέσα, όπως η Κόρωνος π.χ., που σύμφωνα με το National Geographic, συμπεριλαμβάνεται στα ομορφότερα ελληνικά χωριά, αλλά και τον περίφημο αρχαίο κούρο του Απόλλωνα.

Θεωρούμε ότι είναι υποχρέωση της Πολιτείας (Περιφέρεια, Δήμος) να φροντίσει για την βελτίωση του οδικού δικτύου που οδηγεί στον Απόλλωνα μέσω των ορεινών χωριών, αλλά και να αναδείξει τα μνημεία της βόρειας Νάξου. Με αυτόν τον τρόπο θα αποσυμφορηθεί και το νότιο κομμάτι του νησιού και θα μειωθεί η τόσο ασύμμετρη ανάπτυξη της Νάξου.

Είμαστε σίγουροι ότι σε κανένα άλλο νησί του Νοτίου Αιγαίου δεν υπάρχει μια τέτοια οδική διαδρομή που να συνδυάζει  υπέροχη θέα προς την θάλασσα μαζί με τρία μοναδικής ιστορικής αξίας Μνημεία αλλά και που συγχρόνως να είναι τόσο επικίνδυνη!

Γι’ αυτό λοιπόν εφιστούμε την προσοχή σας στην μελέτη και τελικά έγκριση της πρότασής μας για βελτίωσή της  μέσω αυτής της πρόσκλησης. 

Συλλ.-Σκαδιωτών-Μεσωτών-ΠΡΟΤΑΣΗ-ΓΙΑ-ΕΝΤΑΞΗ-ΣΤΗΝ-ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ-ΓΙΑ-ΒΕΛΤΙΩΣΗ-ΤΩΝ-ΟΔΩΝ.

 


Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

Φλωρεντία: Κηρύσσει πόλεμο στις βραχυχρόνιες μισθώσεις

Η Φλωρεντία κηρύσσει πόλεμο στις μισθώσεις τύπου Airbnb - Η εξάπλωσή τους στο κέντρο της πόλης έχει εκτοξεύσει στα ύψη τα ενοίκια

ΕΑΣ Νάξου: Χορός, μουσική, φαγητό με γεύσεις της Γραβιέρας Νάξου ΠΟΠ (video)

Η γιορτή της Γραβιέρας Νάξου Π.Ο.Π. στο «Action Σαββατοκύριακο»! (video)

ΔΕΗ: Τηλεφωνική εξυπηρέτηση ΔΕΗ δωρεάν 24 ώρες το 24ωρο

ΔΕΗ: Τηλεφωνική εξυπηρέτηση επί 24ώρου βάσεως - Δείτε τους τρόπους

Γαλαξίας: Η μαύρη τρύπα στο κέντρο μεταβάλλει τον χωροχρόνο

Εντυπωσιακή ανακάλυψη που ανοίγει νέο κεφάλαιο στην κοσμολογία - Τι σημαίνει αυτή η εξέλιξη;

National League 1: Ντέρμπι απόψε (02/12) με τον ΑΠΑΣ Νάξου Terranaxia να υποδέχεται τον ΟΦΗ (video)

ΑΠΑΣ Νάξου Terranaxia εναντίον ΟΦΗ στο κλειστό Γυμναστήριο "Δημήτρης Περιστεράκης".... Τι ώρα το τζάμπολ

Σύλλογος Φιλωτιτών Νάξου: Κυριακή (03/12) ψηφίζουν για νέο διοικητικό συμβούλιο

Εκλογές στο Σύλλογο Φιλωτιτών Νάξου.. Πότε και που... Ποιοι είναι οι υποψήφιοι

Τι έκανε ο Φίλιππος Φόρτωμας στην Πάρο;

Επίσκεψη του βουλευτή Κυκλάδων Φίλιππου Φόρτωμα στην Τήνο με αφορμή την εορτή του Αγίου Ανδρέα

Γ. Βρούτσης: “Προτεραιότητα της πολιτικής ηγεσίας, η καταπολέμηση της χειραγώγησης αγώνων”

Στα 40 τα Πορίσματα που ολοκλήρωσε η ΕΠΑΘΛΑ εντός του 2023 περί πιθανής χειραγώγησης αγώνων και 9 εκείνα που προχώρησαν για περαιτέρω διερεύνηση - Έρχονται ποινικές διώξεις

SOS: Απομακρύνετε τα παιδιά από τις … ειδήσεις

Ο Αλέκος Αρβανιτάς αναλύει με τον δικό του τρόπο τις ειδήσεις που κυκλοφόρησαν την εβδομάδα που μας πέρασε εντός κι εκτός συνόρων. Γιατί συμφωνεί με τον Μητσοτάκη, τι λέει για τον Αυτιά και τη Δέσποινα

Πανναξιακός ΑΟΚ: Η ιστορική φανέλα του 2015 στα χέρια του Γιάννη Βρούτση

Ο πρόεδρος του Πανναξιακού ΑΟΚ, Βασίλης Φλεριανός πρόσφερε στον Αναπληρωτή Υπουργό Αθλητισμού Γιάννη Βρούτση μία φανέλα... Τι συμβολίζει

Απαγορευτικό: Ανεκτέλεστα τα απογευματινά δρομολόγια Blue Star Naxos και Paros

Λόγω των κακών καιρικών συνθηκών τα απογευματινά δρομολόγια από Πειραιά - Ραφήνα είναι ανεκτέλεστα

Σύλλογος Σκαδιωτών – Μεσωτών Νάξου: Σε εκλογές την 10η Δεκεμβρίου

Ενημέρωση για τα θέματα που αφορούν τα χωριά Σκαδό - Μέση και απόφαση για εκλογές την 10η Δεκεμβρίου

Blue Star 1: Δύο ώρες πάλευε για να δέσει στο λιμάνι της Νάξου

Επί δύο ώρες το Blue Star 1 έδινε ... μάχη για να δέσει δεύτερη φορά στο λιμάνι της Νάξου - Κενό επιβατών θα αναχωρήσει από τη Σαντορίνη για τον Πειραιά των καιρικών συνθηκών

Κρήτη: Ο Σκουλάς τραγουδά για τον αδικοχαμένο Αντώνη (video)

Ο θρυλικός Σκουλάς τραγουδά για τον αδικοχαμένο Αντώνη! “Μια κουκκίδα” [video]

Express Skopelitis: Ανεκτέλεστο το σημερινό (29/11) του δρομολόγιο

Λόγω καιρικών συνθηκών το Express Skopelitis θα μείνει δεμένος στα Κατάπολα (Αμοργός)

Νάξος – 2ο Γυμνάσιο: Ερχεται χορός για καλό σκοπό

Παρασκευή 1η Δεκεμβρίου στις Τρίποδες (κέντρο "Αντώνης") χορός από το 2ο Γυμνάσιο Νάξου

Fast Ferries: Ανεκτέλεστα δρομολόγια του “ΘΕΟΛΟΓΟΣ Π.”

Ανεκτέλεστα δρομολόγια-Τροποποιήσεις δρομολογίων του ΘΕΟΛΟΓΟΣ Π., το χρονικό διάστημα 25/11-26/11, λόγω των δυσμενών καιρικών συνθηκών

Με πρόεδρο τον Γιάννη Στάη, προχωρά ο Σύλλογος Κορωνίδας Νάξου

Νέο Διοικητικό Συμβούλιο Κορωνίδας Νάξου... Ποιοι το αποτελούν

Blue Star 1 και Blue Star Paros με νέα ώρα αναχώρησης αύριο Τετάρτη (29/11)

Τι ώρα θα αναχωρήσουν αύριο Τετάρτη 29 Νοεμβριου τα πλοία Blue Star 1 και Blue Star Paros από τον Πειραιά