Κυριακή, 23 Φεβρουαρίου, 2025
ΑρχικήΝάξος & Μικρές ΚυκλάδεςΣύλλογος Σκαδιωτών – Μεσωτών Νάξου: Πρόταση για χρηματοδότηση της διαδρομής Κόρωνος -...

Σύλλογος Σκαδιωτών – Μεσωτών Νάξου: Πρόταση για χρηματοδότηση της διαδρομής Κόρωνος – Απόλλωνας

|

“…. Είμαστε σίγουροι ότι σε κανένα άλλο νησί του Νοτίου Αιγαίου δεν υπάρχει μια τέτοια οδική διαδρομή που να συνδυάζει  υπέροχη θέα προς την θάλασσα μαζί με τρία μοναδικής ιστορικής αξίας Μνημεία αλλά και που συγχρόνως να είναι τόσο επικίνδυνη!..” 

Ποιος το αναφέρει και ποια είναι τα τρία μοναδικής ιστορικής αξίας μνημεία που δεν υπάρχουν σε άλλο νησί του Νοτίου Αιγαίου;  Αναφερόμαστε στον σύλλογο Σκαδιωτών – Μεσωτών Νάξου, ο οποίος κατέθεσε υπόμνημα προς τον Δήμο Νάξου και Μικρών Κυκλάδων, την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου, την Ειδική Υπηρεσία Διαχείρισης επιχειρησιακού προγράμματος Νοτίου Αιγαίου (υπόψη Αντώνη Βουτσίνου) και τους βουλευτές του νομού Κυκλάδων. Τι αναφέρει το υπόμνημα; Την ένταξη υποέργου για την αναβάθμιση και βελτίωση του οδικού άξονα Κορώνου – Απόλλωνα μέσω της πρόκλησης από την ΠΝΑι με τίτλο «Βελτίωση εθνικού / επαρχιακού οδικού δικτύου και οδών πρόσβασης σε τουριστικούς προορισμούς».

Γιατί είναι σημαντικός αυτός ο οδικός άξονας; Γιατί πολύ απλά θα συντηρήσει τον εναέριο της Κορώνου, θα αναδείξει ακόμη περισσότερο το Σκαδό και το μοναδικό στο κόσμο “Μνημείο των θυμάτων από τη Πείνα” και τέλος θα σηματοδοτήσει την αξία του Κούρου στον Απόλλωνα..

Αναλυτικά το υπόνημα που φέρει την υπογραφή των Γαρυφαλιά Μαύρου (Πρόεδρος) και Τζένης Μπραούζου (γραμματέας) από το Σύλλογο Σκαδιωτών – Μεσωτών Νάξου 

Αξιότιμες/-οι κυρίες και κύριοι,

ενόψει της Πρόσκλησης του θέματος, και σε συνέχεια αντίστοιχης επιστολής που έχετε λάβει από την Ο.ΝΑ.Σ., κι επειδή όπως λέτε “επιδιώκεται, μεταξύ άλλων,  η βελτίωση της πρόσβασης σε σημαντικούς τουριστικούς και πολιτιστικούς προορισμούς της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου και σημαντικά μνημεία …”θα παρακαλούσαμε να εντάξετε υποέργο για τη βελτίωση του δρόμου που οδηγεί στον Απόλλωνα της Νάξου μέσω της Κορώνου, για τρεις πολύ σημαντικούς λόγους:

α)Στην Κόρωνο  ξεκινά  το σημαντικότατο μνημείο βιομηχανικής αρχαιολογίας, ο λεγόμενος “Εναέριος” που μετέφερε την σμύριδα από τα ορυχεία του όρους Κόρωνος προς το λιμάνι της Μουτσούνας, καθώς επίσης και η είσοδος στα ορυχεία. Σε ό,τι αφορά τα ορυχεία της σμύριδας, πρέπει να τονίσουμε ότι η ορεινή Νάξος είναι το μοναδικό μέρος του κόσμου, στο οποίο απαντάται το συγκεκριμένο πέτρωμα, σε εκμεταλλεύσιμη ποσότητα, και κυρίως τόσο υψηλής ποιότητας. Όλα τα άλλα ανά τον κόσμο παρόμοια σμυριδοειδή κοιτάσματα είναι διαφορετικής υφής και σύστασης που στην ουσία  αποτελούν μια απλή “απομίμηση” της καθαρής ναξιακής σμύριδας. Πρέπει επίσης να υπενθυμίσουμε, ότι η σμύριδα της ορεινής Νάξου ήταν τόσο σημαντική που ετέθη ως υποθήκη για τα δάνεια που πήρε η ελληνική κυβέρνηση, το 1863, το 1876, το 1886 και το 1887.

enaerios_pylonas_1naxiotypia

β) Τα ορεινά χωριά της Νάξου, έχουν προσφέρει φόρο αίματος, όχι μόνο γιατί επί χιλιετίες εξόρυσσαν τη σμύριδα, αλλά και γιατί λόγω αυτής της ενασχόλησης των κατοίκων, έχασαν το ¼ του πληθυσμού τους από την πείνα, όταν τα ορυχεία έκλεισαν κατά την διάρκεια της Κατοχής και επομένως δεν υπήρχε τρόπος για τους σμυριδεργάτες να θρέψουν τις πολυπληθείς οικογένειές τους. Εξ ου και το Μνημείο των Θυμάτων της Πείνας που έχει ανεγερθεί στο Σκαδό και αποτελεί ακόμα έναν τουριστικό προορισμό μοναδικό στον κόσμο τον οποίο  οι επισκέπτες της ορεινής Νάξου θα μπορούσαν να επισκεφτούν κατά την διαδρομή τους προς τον Απόλλωνα.

γ) Η  Νάξος θεωρείται γενέτειρα της ελληνικής μαρμαρογλυπτικής, της μεγαλύτερης τέχνης της αρχαιότητας. Από τα λατομεία του νησιού οι αρχαίοι Νάξιοι ξεκίνησαν να εξάγουν μάρμαρο και να διαμορφώνουν τον τύπο του αγάλματος που στην ιστορία της αρχαϊκής ελληνικής γλυπτικής συγκαταλέγεται ως “κούρος”.

Ένα από τα δύο αρχαία λατομεία βρίσκεται στη βόρεια Νάξο, πάνω από τον οικισμό του Απόλλωνα. Η μικρή απόσταση από τη θάλασσα διευκόλυνε εξαιρετικά την μεταφορά των έργων. Πολύ σύντομα, το λατομείο του Απόλλωνα μετατράπηκε στην κύρια πηγή μαρμάρου που εξαγόταν σε όλο τον αρχαίο ελληνικό κόσμο αλλά και ένα εξαιρετικό πεδίο δημιουργίας αφιερωμάτων που έχουν βρεθεί στο ιερό νησί της Δήλου αλλά και σε άλλα σημαντικά ιερά.

Η τύχη όμως ευόδωσε και ένα από αυτά δεν “έφυγε” ποτέ! Ο λεγόμενος “Κούρος του Απόλλωνα”!

Κούρος Απόλλωνα Νάξος
Κούρος Απόλλωνα Νάξος

Πρόκειται για ένα  κολοσσιαίο άγαλμα, με ύψος περί τα 10,5 μέτρα, που αφέθηκε στο ακριβές σημείο κατασκευής του ημιτελές, λόγω ελαττώματος που προέκυψε στον συγκεκριμένο όγκο μαρμάρου. Υπολογίζεται ότι άρχισε να φιλοτεχνείται περί τον 6ο αιώνα π.Χ., αποτελεί  τον  μεγαλύτερο αρχαϊκό κούρο που διασώζεται ως τώρα και αποτελεί επίσης σημαντικότατο πόλο έλξης για τους τουρίστες που επισκέπτονται την Νάξο!

Τέλος, θα θέλαμε να τονίσουμε, ότι με τον τρόπο που έχει αναπτυχθεί το νησί, με την πλειοψηφία των τουριστών να στοιβάζεται σε συγκεκριμένα τμήματα του νησιού, «το περιβάλλον, φυσικό και ανθρωπογενές υποβαθμίζεται, το τοπίο αλλοιώνεται, ενώ οι υφιστάμενες υποδομές, όντας ανεπαρκείς για έναν τόσο μεγάλο αριθμό επισκεπτών, προκαλούν προβλήματα που παραπέμπουν σε τριτοκοσμικές χώρες», όπως πολύ σωστά αναφέρει και ο Επιστημονικός Σύλλογος Μηχανικών Νάξου. «Ο ενθουσιασμός των επισκεπτών της Νάξου χρόνο με το χρόνο μειώνεται και το μήνυμα που μεταφέρουν από τις διακοπές τους στο νησί μας περιλαμβάνει και τα προβλήματα που αντιμετώπισαν».

Οι μηχανικοί του νησιού αναφέρουν το γνωστό: «Κύριο χαρακτηριστικό του τουρισμού στη Νάξο είναι η γεωγραφικά ανισόρροπη ανάπτυξή του. Το 95% του τουρισμού συγκεντρώνεται στη Δ.Ε. Νάξου, και μόλις το 5% στη Δ.Ε. Δρυμαλίας. Το αποτέλεσμα είναι να υποβαθμίζεται λόγω υπερτουρισμού η Χώρα και η μοναδική δυτική ακτογραμμή, ενώ η ορεινή Νάξος εγκαταλείπεται από τους κατοίκους της και παρακμάζει. Επομένως η τουριστική ανάπτυξη θα πρέπει να έχει δύο άξονες… Στη Δ.Ε. Δρυμαλίας θα πρέπει να δοθούν κίνητρα τουριστικής ανάπτυξης … και με τον τρόπο αυτό να ξεφύγει από τον μαρασμό.»

Ισορροπημένη ανάπτυξη όμως δεν μπορεί να υπάρξει, αν δεν έχει τη δυνατότητα ο επισκέπτης του νησιού να φτάσει στα ορεινά χωριά και τον Απόλλωνα με ασφάλεια. Το οδικό δίκτυο, λοιπόν, του νησιού θα έπρεπε να είναι τέτοιο, που να εξυπηρετεί τους τουρίστες, Έλληνες και μη, που θέλουν να γνωρίσουν τα πανέμορφα ορεινά χωριάπου αναφέρονται συχνά με εξαιρετικές περιγραφές σε εγχώρια και ξένα μέσα, όπως η Κόρωνος π.χ., που σύμφωνα με το National Geographic, συμπεριλαμβάνεται στα ομορφότερα ελληνικά χωριά, αλλά και τον περίφημο αρχαίο κούρο του Απόλλωνα.

Θεωρούμε ότι είναι υποχρέωση της Πολιτείας (Περιφέρεια, Δήμος) να φροντίσει για την βελτίωση του οδικού δικτύου που οδηγεί στον Απόλλωνα μέσω των ορεινών χωριών, αλλά και να αναδείξει τα μνημεία της βόρειας Νάξου. Με αυτόν τον τρόπο θα αποσυμφορηθεί και το νότιο κομμάτι του νησιού και θα μειωθεί η τόσο ασύμμετρη ανάπτυξη της Νάξου.

Είμαστε σίγουροι ότι σε κανένα άλλο νησί του Νοτίου Αιγαίου δεν υπάρχει μια τέτοια οδική διαδρομή που να συνδυάζει  υπέροχη θέα προς την θάλασσα μαζί με τρία μοναδικής ιστορικής αξίας Μνημεία αλλά και που συγχρόνως να είναι τόσο επικίνδυνη!

Γι’ αυτό λοιπόν εφιστούμε την προσοχή σας στην μελέτη και τελικά έγκριση της πρότασής μας για βελτίωσή της  μέσω αυτής της πρόσκλησης. 

Συλλ.-Σκαδιωτών-Μεσωτών-ΠΡΟΤΑΣΗ-ΓΙΑ-ΕΝΤΑΞΗ-ΣΤΗΝ-ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ-ΓΙΑ-ΒΕΛΤΙΩΣΗ-ΤΩΝ-ΟΔΩΝ.

 


Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

Πρόταση Ημέρας: Η Μαριέττα Γαλάνη μας προτείνει Ζουμερό κέικ λεμόνι με φρέσκο ξινοτύρι Πιτταρά

Ζουμεροό κέικ 🍰 🍋🍋🍋🍋 λεμόνι με φρέσκο ξινοτύρι Πιτταρά - Η πρόταση ημέρας από την αγαπητή σεφ Μαριέττα Γαλάνη

Βατικανό: “Κρίσιμη” χαρακτηρίζεται η κατάσταση της υγείας του Πάπα Φραγκίσκου

Η Αγία Εδρα ανακοίνωσε ότι ο ποντίφικας υπέστη «παρατεταμένη αναπνευστική κρίση που μοιάζει με άσθμα» και ότι, λόγω χαμηλών αιμοπεταλίων, χρειάστηκε να του γίνει μετάγγιση αίματος

Ελληνικός Στίβος: Στα 6,01 μ. “πέταξε” ο εντυπωσιακός Εμμανουήλ Καραλής (video)

Ο Εμμανουήλ Καραλής πέτυχε αρχικά πανελλήνιο ρεκόρ στο επί κοντώ με άλμα στα 5.95μ και μέσα σε λίγα λεπτά το κατέρριψε αφού πέρασε τα 6.01μ (video)

Σεισμική ακολουθία: Κλειστά τα σχολεία έως 28 Φεβρουαρίου σε Αμοργό, Ανάφη, Ιο και Σαντορίνη

Σε ύφεση η σεισμική ακολουθία - Η απόφαση μετά από την κοινή συνεδρίαση των δύο Επιτροπών για τη σεισμική δραστηριότητα στο θαλάσσιο χώρο μεταξύ Σαντορίνης και Αμοργού

Μ. Μαυρογιάννης: Γιατί μιλάει για πολιτική .. παράσταση μέσω social media

Μάκης Μαυρογιάννης: “Θεσμικοί έλεγχοι στα σχολεία – Πολιτική παράσταση στα social media” - Σε ποιους αναφέρεται και γιατί;

Δήμος Νάξου και Μικρών Κυκλάδων: Στη δημοσιότητα το πρόγραμμα των αποκριάτικων εκδηλώσεων

Ανακοινώθηκε το πρόγραμμα των αποκριάτικων εκδηλώσεων Νάξου και Μικρών Κυκλάδων - Πότε ξεκινούν, οι διαδρομές των Κορδελάτων και το Καρναβάλι

Σύρος: Συνάντηση Χατζηδάκη – Αθανασίου και το αεροδρόμιο που πάει σύντομα σε ιδιώτες

Στον Δήμο Σύρου - Ερμούπολης ο Κωστής Χατζηδάκης - Ποια ήταν τα θέματα που έπεσαν στο τραπέζι - Τι ανέφερε ο κος Αθανασίου

Κυκλάδες: Ο Βαγγέλης Κονιτόπουλος τραγουδάει “Λατρεμένη Σαντορίνη” (video)

"Λατρεμένη Σαντορίνη " Το τραγούδι του Βαγγέλη Κονιτόπουλου (σε στίχους Θανάση Περιστεράκη) για την δοκιμαζόμενη Σαντορίνη (video)

Δωδεκάνησα – Νίσυρος: Ο Δήμος δημιουργεί ενεργειακή κοινότητα

Ο Δήμος Νισύρου δημιουργεί ενεργειακή κοινότητα - Τι επιδιώκει

Νάξος: Έρχονται (25/02) τα “Άγουρα κεράσια” με τους Καζάκο – Τρύπη

Πότε και που θα δούμε τη παράσταση "Αγουρα Κεράσια" στη Νάξο - Ποιοι είναι οι πρωταγωνιστές

Ολυμπιακός: Ένα ποδοσφαιρικό διαμάντι από τη Νάξο γεννιέται στον “Θρύλο”

Ποιος είναι ο 13χρονος που φοράει τη φανέλα του Ολυμπιακού και κάνει τα πρώτα του βήματα

Κυκλάδες (Σαντορίνη – Αμοργός): Παγώνουν οι κρατήσεις, τι λένε οι αρμόδιοι

Μείωση 15% από τους tour operators και 50% από τους μεμονωμένους τουρίστες - Τι λένε σε Σαντορίνη - Αμοργό και Πάρο

Νάξος – Αεροδρόμιο: Τον Μάρτιο θα κλείσει για τρεις εβδομάδες λόγω εργασιών αναβάθμισης

Οι εργασίες καλά κρατούν στο αεροδρόμιο της Νάξου - Ερχεται αναστολή λειτουργίας λόγω εργασιών στο διάδρομο προσγείωσης - απογείωσης για δια πλάτυνση

Η μεγάλη απόδραση: 27.000 σολομοί το «έσκασαν» από ιχθυοτροφείο

Οι περιβαλλοντολόγοι εκφράζουν ανησυχία για τις επιπτώσεις στο οικοσύστημα.

Κακοκαιρία “Coral”: Η Νάξος ξύπνησε με 0 βαθμούς θερμοκρασία και αίσθηση ψύχους στους – 4

Πως ξύπνησαν σήμερα (21/02) οι Κυκλάδες - Με αίσθηση ψύχους στους -4 βαθμούς η Απείρανθος και Κωμιακή... Πως είναι οι υπόλοιπες Κυκλάδες

Άκης Τσελέντης: “Ας ελπίσουμε ότι πιθανή εκροή λάβας τις επόμενες ημέρες ή εβδομάδες να είναι ήπια “

"Μπορεί τα τελευταία δύο 24ωρα να βιώσατε μια δραστική μείωση των σεισμών, αυτοί όμως εξακολουθούν να συμβαίνουν με μεγέθη που δεν τους καταλαβαίνετε."

Νάξος: Παγετός στο δρόμο προς Κεραμωτή, προσοχή στους οδηγούς (video)

Ορεινή Νάξος.. Χιόνισε τα ξημερώματα του Σαββάτου, η θερμοκρασία στους μηδέν βαθμούς και παγετός στο δρόμο. Προσοχή (video)

Sea Jets: Σε Σχοινούσα και Ηρακλειά φέτος θα δούμε το “Champion Jet 3” (pinakas)

To "Champion Jet 3" αναλαμβάνει να καλύψει τις δρομολογιακές ανάγκες του καλοκαιριού σε Σχοινούσα - Ηρακλειά ενώνοντας με Νάξο και Κουφονήσια (πίνακας)

Σαντορίνη – Λέκκας: Δύο τα σενάρια “Σταδιακή αποκλιμάκωση ή σεισμός 6 Ρίχτερ”

Επίσκεψη Λέκκα - Ευελπίδου στην Σαντορίνη - Οι συζητήσεις, οι διαπιστώσεις και τα δύο βασικά σενάρια που υπάρχουν στο τραπέζι από ΕΚΠΑ

Κυκλάδες: Οι Ασφαλιστικές εξαιρούν τον .. σεισμό από ανανεώσεις συμβολαίων (!!!)

Οι ασφαλιστικές εξαιρούν τον… σεισμό από τις ανανεώσεις συμβολαίων σε νησιά των Κυκλάδων - Ποια νησιά είναι στο επίκεντρο