Η παραλία της Πλάκας, μία από τις πλέον εμβληματικές και προστατευόμενες παραθαλάσσιες περιοχές της Νάξου, μετατρέπεται ολοένα και περισσότερο σε χώρο άναρχης εκμετάλλευσης. Το Κίνημα «Σώστε τις παραλίες της Νάξου», που εδώ και μήνες πραγματοποιεί στοχευμένες αυτοψίες και παρεμβάσεις, επιστρέφει στο σημείο για έβδομη φορά, τεκμηριώνοντας καταπατήσεις, παράνομες κατασκευές, φθορά στις αμμοθίνες και περιβαλλοντική αδιαφορία.
Η 32η Συνέλευση των πολιτών θα πραγματοποιηθεί στον ίδιο χώρο (Πλάκα, θέση Τρία Αδέρφια, πάρκιν στη μέση της παραλίας) την Παρασκευή 11 Ιουλίου, στις 20:00.
Το Κίνημα καλεί κατοίκους, συλλόγους και επισκέπτες να συμμετάσχουν, ενώ παράλληλα υπενθυμίζει ότι την ίδια ημέρα, στις 18:00, θα πραγματοποιηθεί και Δημοτικό Συμβούλιο με θέμα τους Κούρους του Φλεριού – άλλο ένα σοβαρό πολιτιστικό ζήτημα για το οποίο απαιτείται κινητοποίηση.
Με αίσθημα ευθύνης και συλλογικότητας, οι πολίτες της Νάξου ενώνουν τις φωνές τους απέναντι στην υποβάθμιση του φυσικού και πολιτιστικού πλούτου του τόπου. Διεκδικούν λύσεις, διαφάνεια και πραγματική προστασία – όχι άλλη αδράνεια.
Αναλυτικά, η πρόσκληση μέσω των social media, αναφέρει:
“Έβδομη αυτοψία 2025 στην Πλάκα: Παρασκευή 11/07/2025, 20:00 πάρκιν στη μέση της παραλίας, θέση Τρία Αδέρφια
Το Μάρτιο κάναμε αυτοψίες στον Αη Γιώργη, Προκόπη και στο τέλος της Πλάκας
τεκμηριώνοντας σοβαρές υποβαθμίσεις του περιβάλλοντος κυρίως από παράνομους δρόμους, καταπατήσεις, παράνομες κατασκευές και αμμοληψίες. Καθαρίσαμε κυρίως αμμοθίνες που παρουσίαζαν πρόβλημα. Οι αυτοψίες δημοσιεύτηκαν στην ομάδα του facebook και στην ιστοσελίδα του κινήματος και ειδικά η δημοσίευση της Πλάκας προκάλεσε κατακραυγή και σε πανελλήνια ΜΜΕ και την απαξίωση των πολιτών από τη δημοτική αρχή.
Το Μάιο βρεθήκαμε στον Αμμίτη και στα Αγλατζιά. Στον Αμμίτη καταγράψαμε αυθαίρετες παρεμβάσεις στον υγρότοπο, όπως μπάζα και φράχτες, παράνομο δρόμο στις αμμοθίνες και το συνηθισμένο φαινόμενο σκουπιδιών μέσα στην αμμοθινική βλάστηση. Στα Αγλατζιά σχηματίσαμε την εντύπωση ότι είχε τις πιο βρώμικες αμμοθίνες που είχαμε δει ως τώρα.
Τον ίδιο μήνα βρεθήκαμε στον Απόλλωνα όπου παρατηρήσαμε περιβαλλοντική υποβάθμιση σε σχέση με τα νερά, όπως ενδείξεις μόλυνσης από το ΒΙΟΚΑ που απορρέει πάνω στην ακτή, σε βράχια, ένα βρώμικο δέλτα ποταμού, γεμάτο απορρίμματα, σωλήνες να αιωρούνται πάνω από τις εκβολές του ποταμού, πρόχειρους σωλήνες να περνάνε πάνω από την παραλία ενώνοντας αντλιοστάσιο με επιχείρηση.
Επισκεφθήκαμε μετά την αρχή της Πλάκας μετά από καταγγελίες για να διαπιστώσουμε ότι ιδιώτες μάζεψαν και πέταξαν τα λιγοστά ξερά φύλλα Ποσειδωνίας από την άμμο, γεγονός όχι μόνο παράνομο, αλλά και επιβλαβές για το οικοσύστημα και την ακεραιότητα της αμμουδιάς.
Την Παρασκευή, 11 Ιουλίου θα ξαναβρεθούμε σε άλλο σημείο της Πλάκας, η παραλία αυτή είναι μεγάλη και μεγάλα και τα προβλήματα της, καθώς και φέτος οι καταγγελίες για την παράνομη κατάληψη της πέφτουν βροχή και το εύρος της καταστροφής γίνεται μη αναστρέψιμο. Η παραλία Πλάκα, παρόλο που είναι εντός δικτύου προστασίας Natura 2000 όπως και η μεγάλη πλειοψηφία των παραλιών της Νάξου δέχεται καθημερινή κακοποίηση από την ασύστολη εμπορική της εκμετάλλευση και καταπάτηση σε επίπεδο καταυλισμού.
Oι αρχές είναι και φέτος απούσες ή ανήμπορες να προστατεύσουν τις παραλίες και οι πολίτες έχουμε την ηθική υποχρέωση να πιέσουμε σε ουσιαστικές παρεμβάσεις προστασίας του φυσικού, βιοτικού και γεωμορφολογικού μας πλούτου.
Καλούμε τις αρχές, τους κατοίκους και τους επισκέπτες να συνδράμουν στην προστασία των παραλιών και να έρθουν την Παρασκευή 20:00 στην 32η συνάντηση των πολιτών. Κύριο θέμα μας θα είναι η αυτοψία της περιοχής, και οργανωτικά ζητήματα της πρωτοβουλίας μας.
Οι πολίτες της Νάξου έχουν αυτή τη στιγμή πολλά ανοιχτά μέτωπα να αντιμετωπίσουν στο περιβάλλον, τον πολιτισμό και την κοινωνία, η συνεργασία όλων μας είναι απαραίτητη.
Όπως και στο παρελθόν έτσι και με αυτή την ευκαιρία καλούμε ενεργές πρωτοβουλίες πολιτών και συλλόγους να ενημερώσουν στην ανοιχτή συνέλευση του κινήματος και για τα υπόλοιπα καίρια θέματα που απασχολούν την κοινωνία μας, όπως τα Τέμπη, το νερό, την άναρχη δόμηση, τις ανεμογεννήτριες, τον βιώσιμο τουρισμό, τους Κούρους του Φλεριού, τον πρωτογενή τομέα αυξάνοντας έτσι τη συνέργεια και την κοινωνική συνοχή.
Την ίδια μέρα στις 6 το απόγευμα θα πραγματοποιηθεί Δημοτικό Συμβούλιο με το θέμα των Κούρων, καλούμε όλους τους ενεργούς πολίτες να παρευρεθούν στο Δημαρχείο!”