Τετάρτη, 4 Ιουνίου, 2025
ΑρχικήΝάξος & Μικρές ΚυκλάδεςΣτη Νάξο το νέο ερευνητικό έργο του ΕΜΠ για τη διαχείριση των...

Στη Νάξο το νέο ερευνητικό έργο του ΕΜΠ για τη διαχείριση των όμβριων υδάτων

|

Με ανάρτηση στα  μέσα κοινωνικής δικτύωσης ο Δήμος Νάξου και Μικρών Κυκλάδων ενημερώνει για την έναρξη ενός σημαντικού ερευνητικού έργου σε συνεργασία με το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο. Το έργο WATERSENS, ενταγμένο στο ευρωπαϊκό πρόγραμμα Horizon, εστιάζει στη βιώσιμη αξιοποίηση των όμβριων υδάτων στο νησί.

Ακολουθεί το κείμενο της ανάρτησης”

“Το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο υλοποιεί στη Νάξο καινοτόμο ερευνητικό έργο αξιοποίησης όμβριων με χρηματοδότηση από το πρόγραμμα Horizon.

Το 2024, σε συνεργασία με τον Δήμο Νάξου και Μικρών Κυκλάδων, το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο (Σχολή Πολιτικών Μηχανικών, Τομέας Υδατικών Πόρων και Περιβάλλοντος) κατέθεσε ερευνητική πρόταση για την υλοποίηση στην Νάξο, μέρος του καινοτόμου ερευνητικού έργου WATERSENS (Development of innovative decentralized technologies and new co-created governance models for WATERSENSitive communities). Το έργο εγκρίθηκε το 2025 με χρηματοδότηση από το πρόγραμμα Horizon και έχει γενικό στόχο την αξιοποίηση αποκεντρωμένων τεχνολογιών για τη βιώσιμη διαχείριση του νερού.

Επιστημονική υπεύθυνη του έργου είναι η Δρ. Θεανώ Ηλιοπούλου (ΕΔΙΠ ΕΜΠ) και κύριος ερευνητής ο Δρ. Γ.-Φοίβος Σαργέντης (ΕΔΙΠ ΕΜΠ).

Στο πλαίσιο του έργου, θα διερευνηθούν το υδατικό δυναμικό της Νάξου, τα υδροκλιματικά χαρακτηριστικά του νησιού και θα χαρτογραφηθούν οι διαθέσιμοι πόροι. Ακολούθως θα αξιολογηθεί η δυναμική αξιοποίησης των υδατικών πόρων στις διάφορες περιοχές του νησιού και θα διερευνηθεί η αποτελεσματικότητα τεχνικών λύσεων μικρής κλίμακας που θα είναι άμεσα εφαρμόσιμες και υλοποιήσιμες για την ενίσχυση της ύδρευσης του νησιού.

Στο πλαίσιο αυτό, έχουν προδιαγραφεί να υλοποιηθούν πρότυπες διατάξεις αξιοποίησης ομβρίων μικρής κλίμακας (κατοικία) σε πραγματικό μέγεθος στο νησί, οι οποίες θα βοηθήσουν στην κατανόηση της λειτουργίας τους και την βελτιστοποίηση των προδιαγραφών και του σχεδιασμού τους, έτσι ώστε να ενταχθούν αποτελεσματικά στο σύγχρονο σύστημα ύδρευσης και να ενισχύσουν την ανθεκτικότητα της τοπικής κοινωνίας απέναντι στην λειψυδρία.

Στις προτεινόμενες διατάξεις θα εγκατασταθεί ένα σύγχρονο σύστημα παρακολούθησης της συλλογής και της ποιότητας του νερού, διασφαλίζοντας τη συμμόρφωση με τα σύγχρονα πρότυπα ποιότητας. Παράλληλα, θα αναπτυχθούν τεχνικές λύσεις για την αποκατάσταση και τον εκσυγχρονισμό σχετικών υφιστάμενων έργων στην περιοχή.

Επιπλέον, θα αξιολογηθούν τα οφέλη από τη διευρυμένη εφαρμογή των υπό διερεύνηση έργων σε μεσαία κλίμακα (οικισμοί και κοινότητες) με στόχο την προώθηση μιας πολυδιάστατης αξιοποίησης των υδατικών πόρων για την αντιμετώπιση της λειψυδρίας.

Το έργο WATERSENS αναδεικνύει τη σημασία της αποκεντρωμένης διαχείρισης νερού ως εργαλείου για την αντιμετώπιση των προκλήσεων της λειψυδρίας, προωθώντας καινοτόμες και βιώσιμες λύσεις που ενισχύουν την τοπική αυτονομία και προστατεύουν τους φυσικούς πόρους. Η συνεργασία του ΕΜΠ με τον Δήμο Νάξου και Μικρών Κυκλάδων αποτελεί μοναδική ευκαιρία για την εφαρμογή και διάχυση νέων τεχνολογιών προς όφελος των κατοίκων και του περιβάλλοντος του νησιού.”


Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

Δονούσα: Μια τοιχογραφία-φόρος τιμής στις γυναίκες που κράτησαν ζωντανό το νησί

Η εικαστικός Αγνή Σιδέρη δίνει χρώμα και μνήμη στο λιμάνι της Δονούσας μέσα από το πρόγραμμα "Οι Τοίχοι που Μιλάνε"

SiFNaThLoN 2025: Η Σίφνος φοράει αθλητικά!

Αγώνες δρόμου και κολύμβησης με φόντο το Αιγαίο – Διήμερο αθλητικής γιορτής με την υπογραφή της ΕΣΟΑ

ΑΔΜΗΕ: Ένα βήμα πιο κοντά η ενεργειακή ένωση των Κυκλάδων

Έτοιμο τον Ιούνιο το υποθαλάσσιο καλώδιο Σαντορίνης – Νάξου. Μέσα στο 2025 η πλήρης ολοκλήρωση του έργου-ορόσημο

Στη Μύκονο ο Άδωνις Γεωργιάδης για τα εγκαίνια κατοικιών υγειονομικών

Παραδόθηκαν 16 διαμερίσματα για γιατρούς και νοσηλευτές – Δωρεά της οικογένειας Δακτυλίδη για την ενίσχυση του Κέντρου Υγείας Μυκόνου

Καθαρές και έτοιμες για το καλοκαίρι οι παραλίες της Πάρου

Ολοκληρώθηκαν οι εργασίες καθαρισμού σε 115 στρέμματα παραλιακού μετώπου του νησιού

Π.Ν.Αι.: Σημαντική επίσκεψη από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων στη Ρόδο

Επίκεντρο της συνάντησης η χρηματοδότηση του Ακτινοθεραπευτικού Κέντρου και ο ψηφιακός μετασχηματισμός της Περιφέρειας

Δήμος Νάξου: Βραδινή πεζοδρόμηση της παραλιακής οδού στη Χώρα Νάξου από τις 6 Ιουνίου

Ο Δήμος Νάξου & Μικρών Κυκλάδων εφαρμόζει κυκλοφοριακά μέτρα για την καλοκαιρινή περίοδο

Στοίχημα – Nations League: Ημιτελικός με ποντάρισμα στα πολλά γκολ

Η πρόταση της ημέρας: Γερμανία - Πορτογαλία: Γκολ και θέαμα στο 2.02!

Hot spot στην επενδυτική κοινότητα: Οι επαγγελματίες επιλέγουν τη στρατηγική βραχυπρόθεσμων συμβολαίων του Fans Hash για να αποκτήσουν μέγιστο παθητικό εισόδημα.

Hot spot στην επενδυτική κοινότητα: Οι επαγγελματίες επιλέγουν τη στρατηγική βραχυπρόθεσμων συμβολαίων του Fans Hash για να αποκτήσουν μέγιστο παθητικό εισόδημα.

Η 15χρονη Τόνια Κορρέ από τη Νάξο κατακτά τις πίστες των Βαλκανίων!

Με εντυπωσιακές επιδόσεις στο BMU στις Σέρρες, η νεαρή αναβάτρια ανεβαίνει στο βάθρο και στοχεύει σε διεθνείς διακρίσεις.

Νάξος – Μέλανες: Δύο (από τους τρείς) Κούρους αναμένεται να πάρουν το δρόμο για την υπό κατασκευή Νησίδα Μουσείων

Η απόφαση για τη μεταφορά δύο εκ των τριών ημίεργων Κούρων της Νάξου σε μουσειακό χώρο ανοίγει τον δρόμο για την προστασία και ανάδειξη μοναδικών μνημείων του αρχαίου ελληνικού κόσμου.

Πάρος: «Κλείνουμε πριν μας κλείσουν», η εστίαση σε απεργία στις 5 Ιουνίου

Σε συμβολικό λουκέτο προχωρούν οι παραλιακές επιχειρήσεις του νησιού – Αντίδραση απέναντι σε τιμωρητικές πολιτικές και κρατική απουσία - Το σχόλιο του Γιάννη Παπαδόπουλου

Νάξος: Έτοιμος ο νέος δρόμος που ενώνει Αγιο Προκόπιο με Κάπαρες (Πλάκα – Αγία Αννα)

Παραδόθηκε στην κυκλοφορία ο νέος οδικός άξονας που συνδέει τον Άγιο Προκόπιο με τις Κάπαρες, μειώνοντας τον χρόνο διαδρομής και αυξάνοντας την οδική ασφάλεια – Ευχαριστίες από τον πρόεδρο της κοινότητας Αγίου Αρσενίου

Κυκλάδες – Blue Star Ferries: Ξεκινούν τα θερινά δρομολόγια του “Blue Star 1”, πρωινό το “Blue Star Naxos”

Από την Κυριακή 1 Ιουνίου, το "Blue Star 1" αναλαμβάνει τη βραδινή αναχώρηση από Πειραιά, ενώ από Δευτέρα 2 Ιουνίου, το "Blue Star Naxos" ξεκινάει τα καθημερινά πρωινά του δρομολόγια προς Πάρο, Νάξο, Μικρές Κυκλάδες, Αμοργό και Αστυπάλαια.

“Να βουίξει το Αιγαίο”: Το νέο τραγούδι του Γιάννη Βιτζηλαίου γεμίζει νησιώτικο ρυθμό το καλοκαίρι μας (video)

Θάλασσα, μελωδία και χορός ενώνονται στο νέο τραγούδι του Γιάννη Βιτζηλαίου που υπόσχεται να μας ταξιδέψει στα γαλανά νερά του Αιγαίου.

«Αχ πανάθεμά σε Αθήνα»: Ο Βαγγέλης Κονιτόπουλος τραγουδά για τα νησιά και τη νοσταλγία (video)

Μια νέα νησιώτικη μελωδία-ύμνος από τον μετρ του Αιγαίου, με τη συμμετοχή της οικογένειας Κονιτοπούλου (video)

Νάξος – Αεροδρόμιο: Πραγματοποιήθηκε νυχτερινή αεροδιακομιδή με τα νέα φορητά φώτα

Ένα 24ωρο μετά την τοποθέτηση του προσωρινού φωτισμού, το νησί απέκτησε ξανά τη δυνατότητα νυχτερινής αερομεταφοράς ασθενών με ελικόπτερα AW-109

Νάξος: Δυναμική παρέμβαση εργαζομένων και αναβολή της συζήτησης για απαγόρευση οικοδομικών εργασιών το καλοκαίρι

Μετά από κινητοποίηση της Επιτροπής Εργαζομένων στις Κατασκευές, η Δημοτική Αρχή Νάξου υποχρεώθηκε να αποσύρει το θέμα από το Δημοτικό Συμβούλιο

«Wellness Talk» με την Ελένη Πετρουλάκη στη Νάξο

Το Σάββατο 31 Μαΐου στις 19:00, στον πολυχώρο του ξενοδοχείου Green Village Naxos, η κορυφαία Ελληνίδα wellness coach Ελένη Πετρουλάκη παρουσιάζει τους στόχους του Central Studio Pilates & Fitlab

Κυκλάδες – “Μαριέττα Γιαννάκου”: Ξεκινά η ανακαίνιση 17 σχολείων μέσω του προγράμματος (πίνακας)

Υπογράφηκε η σύμβαση για την υλοποίηση σημαντικών παρεμβάσεων σε 426 σχολικές μονάδες πανελλαδικά – Εργασίες και σε σχολεία Πάρου, Νάξου, Μυκόνου, Σύρου, Τήνου, Θήρας και Ίου