Τρίτη, 3 Ιουνίου, 2025
ΑρχικήΙστορίεςΣτέλιος Τσιβουράκης, από την Ηρακλειά με αγάπη

Στέλιος Τσιβουράκης, από την Ηρακλειά με αγάπη

|

Η Ηρακλειά είναι ένα μικρό νησάκι στη μέση του Αιγαίου και ο Στέλιος ένας από τους 85 μόνιμους κατοίκους, που τέτοια εποχή μπορεί να παρατηρεί τη χειμωνιάτικη φυσιογνωμία της, τη ζαφορά, τις προβάτσες (άγρια χόρτα) και τις φώκιες που τριγυρίζουν στις έρημες παραλίες.

Μεγαλωμένος στο νησί, κάποια στιγμή μετακόμισε στην Αθήνα, φοίτησε στο 12ο Δημοτικό Ηλιούπολης, στο Γυμνάσιο Καρέα, στο 1ο ΕΠΑΛ Ηλιούπολης και φέτος, 21 ετών, επέστρεψε για να ζήσει τον πρώτο του χειμώνα στον τόπο καταγωγής του ως ενήλικας.

Η επαρχία έχει τη δύναμη να ωριμάζει τους ανθρώπους γρήγορα, πιο γρήγορα απ’ ό,τι η πόλη. Έτσι και στην περίπτωση του Στέλιου, που ξυπνάει καθημερινά στις έξι το πρωί και στις επτά πηγαίνει στην οικοδομή όπου δουλεύει ως βοηθός.

Οπως δηλώνει στην Ελευθερία Αλαβάνου στην “Καθημερινή” για την .. καθημερινότητά του «Σχολάω γύρω στις τρεις-τρεισήμισι, επιστρέφω σπίτι, μαγειρεύω κάτι, όσο πιο γρήγορα μπορώ, για να μη χάσω το ψάρεμα. Πάω κάθε μέρα στο ψάρεμα, εκτός κι αν έχει πολύ άσχημο καιρό». Με ένα πεντάμετρο ταχύπλοο Nikita ψαρεύει καλαμάρια, ενώ πρόσφατα πήρε κάτι καινούργια εργαλεία για να δοκιμάσει ένα είδος ψαρέματος που λέγεται Tai rubber.

Χόμπι για κάποιους, μέσο βιοπορισμού για άλλους, το ψάρεμα είναι ένα από τα βασικά θέματα συζήτησης στην Ηρακλειά. «Για ψάρεμα, όλη μέρα ακούω για ψάρεμα. Τι έπιασε ο ένας, πού πήγε ο άλλος, τι ώρα γύρισε».

Παρότι αρκετά νέος, ο Στέλιος (σ.σ. φωτογραφία Γιάννης Γαβαλάς) έχει συντονίσει απόλυτα το ρολόι του στους ρυθμούς της Ηρακλειάς. «Πολλές φορές δεν ξέρω καν τι ώρα είναι εδώ πέρα». Η ζωή του κυλάει μες στη φύση, ξεχορταριάζει τον κήπο, ποτίζει ό,τι έχει σπείρει ο παππούς του, μαγειρεύει με δικά τους αυγά και λάδι και έχει αισθητά μικρή επαφή με τον ψηφιακό κόσμο.

«Έχω έναν υπολογιστή, όταν γυρνάω σπίτι παίζω δύο-τρία games στο LOL, αλλά μετά πέφτω για ύπνο, γιατί είμαι πολύ κουρασμένος απ’ όλη την ημέρα». Καμιά φορά διαβάζει («ό,τι έχει να κάνει με σκάφος και θάλασσα»), ακούει Rebel FM 105,2 και μουσική από το Spotify («τώρα τελευταία στην οικοδομή παίζει συνέχεια ρεμπέτικα, oπότε μου έχει κολλήσει και ακούω κι εγώ»).

Μένει στο ύψωμα λίγο πάνω από το λιμάνι και, αν βγει στο πλαϊνό μπαλκόνι του σπιτιού του, βλέπει απέναντι το ακατοίκητο νησάκι Βενέτικο, λαμπερό τα πρωινά, απερίγραπτο όταν έχει φεγγαράδα. Δεν έχει ταξιδέψει ακόμα στο εξωτερικό. «Προς το παρόν γυρνάω την Ελλάδα και μ’ αρέσει πολύ».

Τα νησιά που βρίσκονται κοντά στην Ηρακλειά είναι για τον Στέλιο ό,τι είναι για έναν Παγκρατιώτη ο Βύρωνας: η παραδίπλα γειτονιά. «Σχοινούσα και Κουφονήσια τα έχω βαρεθεί, γιατί πηγαίνω σχεδόν κάθε μέρα. Το καλοκαίρι, όμως, πήγα στην Ανάφη και ξετρελάθηκα με τη Χώρα, που έμοιαζε λίγο με Σαντορίνη. Ωραία τα στενάκια, πολύ γραφικά. Γράψαμε 80 μίλια εκείνη τη μέρα» – ο Στέλιος με τους φίλους του έκαναν το πήγαινε-έλα αυθημερόν.

«Μια άλλη μέρα λέμε πάμε Σχοινούσα για καφέ και τελικά καταλήξαμε στη Σαντορίνη. Επειδή δεν βρήκα να δέσω και είχε πολύ κόσμο, πήγαμε Σίκινο, αργά το βράδυ φύγαμε για Ίο και το πρωί γυρίσαμε στην Ηρακλειά». Αυτά είναι τα ατού τού να είσαι, όπως ο Στέλιος, Μικροκυκλαδίτης: η θάλασσα και το ταξίδι δεν είναι διακοπές, αλλά η ζωή σου.


Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

Δωδεκάνησα – Ρόδος: Ισχυρός Σεισμός 5.8 R τα ξημερώματα

Εστάλη μήνυμα του 112 στους κατοίκους της Ρόδου - Αισθητός και σε πολλές περιοχές της Τουρκίας, αλλά και στην Κρήτη - «Δεν θα έχει σημαντικές επιπτώσεις στην επιφάνεια, δεν θα υπάρξει τσουνάμι», δήλωσε ο Λέκκας

Στη Νάξο το νέο ερευνητικό έργο του ΕΜΠ για τη διαχείριση των όμβριων υδάτων

Με τη χρηματοδότηση του Horizon και σε συνεργασία με τον Δήμο Νάξου & Μικρών Κυκλάδων, ξεκινά πιλοτική εφαρμογή τεχνολογιών για την ενίσχυση της υδατικής επάρκειας

Γ. Πολυχρονάκος: “Να βγάλουμε τους νησιωτικούς δήμους από το σημερινό αδιέξοδο”

Ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Νίκος Ανδρουλάκης, παρουσίασε προτάσεις και δεσμεύσεις για την αυτοδιοίκηση και την περιφερειακή ανάπτυξη

Κ. Μονογυιού: 40.000.000 € για την αποπληρωμή του Μεταφορικού Ισοδύναμου – Ουσιαστική στήριξη στους νησιώτες μας

Κατά το έτος 2024, καταβλήθηκε συνολικά το ποσό των 68.000.000 ευρώ για όλες τις μορφές του Μεταφορικού Ισοδύναμου

Αναβάθμιση των σχολικών υποδομών στη Σαντορίνη: Τρία σχολεία στο πρόγραμμα «Μαριέττα Γιαννάκου»

Ο Δήμος Θήρας επενδύει σε σύγχρονες εκπαιδευτικές συνθήκες με έργα συντήρησης, αναβάθμισης και συνεργασία με την κεντρική πολιτεία

Ν. Πιτταράς: «Η βιωσιμότητα της Νάξου περνά από τη συνεργασία τουρισμού και πρωτογενή τομέα» (video)

Ο ιδιοκτήτης του Τυροκομείου Πιτταράς συγκίνησε με την αυθεντική του παρέμβαση στη 1η Συνάντηση για τη Βιώσιμη Ανάπτυξη της Νάξου

Στοίχημα – Βραζιλία: Μάχη ουραγών με την ισοπαλία να έχει το πρώτο λόγο

Παϊσαντού - Κρισιούμα: Μάχη ουραγών με τριπλασιασμό και ο πρώτος λόγος η ισοπαλία...

Νάξος ως πρότυπο βιώσιμης ανάπτυξης, το μήνυμα του Γιάννη Μαργαρίτη

Ο Έπαρχος Νάξου, Αμοργού και Μικρών Κυκλάδων τονίζει την ανάγκη για ποιοτικό τουρισμό, σεβασμό στο περιβάλλον και ενίσχυση της τοπικής ταυτότητας στο Συνέδριο Βιώσιμης Ανάπτυξης

Σίφνος: “Με τα Χέρια και την Καρδιά”, δομεί το μέλλον με πέτρα και συμμετοχή (αφίσα)

Συμμετοχικό εργοτάξιο, παραδοσιακή ξερολιθική τέχνη, νεανική μαθητεία και κοινότητα χτίζουν μαζί τα νέα υδροφράγματα του νησιού – μια εμπειρία που ενώνει παρελθόν, παρόν και μέλλον.

Β. Φλεριανός: “Η διατήρηση των Κούρων στο Φλεριό δεν αφορά μόνο την ιστορία, αφορά και το παρόν και το μέλλον του τόπου μας”

Ο Βασίλης Φλεριανός μιλά δημόσια για την αξία της αυθεντικότητας και της ιστορικής συνέχειας, προτείνοντας in situ ανάδειξη αντί της απομάκρυνσης των μνημείων από τον τόπο τους.

Νάξος – Μέλανες: Δύο (από τους τρείς) Κούρους αναμένεται να πάρουν το δρόμο για την υπό κατασκευή Νησίδα Μουσείων

Η απόφαση για τη μεταφορά δύο εκ των τριών ημίεργων Κούρων της Νάξου σε μουσειακό χώρο ανοίγει τον δρόμο για την προστασία και ανάδειξη μοναδικών μνημείων του αρχαίου ελληνικού κόσμου.

Πάρος: «Κλείνουμε πριν μας κλείσουν», η εστίαση σε απεργία στις 5 Ιουνίου

Σε συμβολικό λουκέτο προχωρούν οι παραλιακές επιχειρήσεις του νησιού – Αντίδραση απέναντι σε τιμωρητικές πολιτικές και κρατική απουσία - Το σχόλιο του Γιάννη Παπαδόπουλου

Νάξος: Έτοιμος ο νέος δρόμος που ενώνει Αγιο Προκόπιο με Κάπαρες (Πλάκα – Αγία Αννα)

Παραδόθηκε στην κυκλοφορία ο νέος οδικός άξονας που συνδέει τον Άγιο Προκόπιο με τις Κάπαρες, μειώνοντας τον χρόνο διαδρομής και αυξάνοντας την οδική ασφάλεια – Ευχαριστίες από τον πρόεδρο της κοινότητας Αγίου Αρσενίου

Κυκλάδες – Blue Star Ferries: Ξεκινούν τα θερινά δρομολόγια του “Blue Star 1”, πρωινό το “Blue Star Naxos”

Από την Κυριακή 1 Ιουνίου, το "Blue Star 1" αναλαμβάνει τη βραδινή αναχώρηση από Πειραιά, ενώ από Δευτέρα 2 Ιουνίου, το "Blue Star Naxos" ξεκινάει τα καθημερινά πρωινά του δρομολόγια προς Πάρο, Νάξο, Μικρές Κυκλάδες, Αμοργό και Αστυπάλαια.

Νάξος: Αναβολή στη συζήτηση για τις θερινές οικοδομικές εργασίες, παράταση διαβούλευσης έως 10 Ιουνίου

Δεν θα ισχύσει από φέτος η ρύθμιση για περιορισμούς στις κατασκευαστικές δραστηριότητες. Συνάντηση διαβούλευσης με οικοδόμους και νέα προθεσμία για προτάσεις.

Νάξος – Σύλλογος Μηχανικών: “Όχι σε οριζόντιους περιορισμούς, Ναι, σε στοχευμένο πλαίσιο για τις θερινές οικοδομικές εργασίες”

Ο Σύλλογος εκφράζει έντονο προβληματισμό για την αιφνιδιαστική πρόθεση του Δήμου να επιβάλει οριζόντιους περιορισμούς, χωρίς επαρκή διαβούλευση – Προτείνει στοχευμένο και ρεαλιστικό πλαίσιο που προστατεύει τόσο τον τουρισμό όσο και τον κατασκευαστικό κλάδο.

“Να βουίξει το Αιγαίο”: Το νέο τραγούδι του Γιάννη Βιτζηλαίου γεμίζει νησιώτικο ρυθμό το καλοκαίρι μας (video)

Θάλασσα, μελωδία και χορός ενώνονται στο νέο τραγούδι του Γιάννη Βιτζηλαίου που υπόσχεται να μας ταξιδέψει στα γαλανά νερά του Αιγαίου.

Νάξος – Αεροδρόμιο: Πραγματοποιήθηκε νυχτερινή αεροδιακομιδή με τα νέα φορητά φώτα

Ένα 24ωρο μετά την τοποθέτηση του προσωρινού φωτισμού, το νησί απέκτησε ξανά τη δυνατότητα νυχτερινής αερομεταφοράς ασθενών με ελικόπτερα AW-109

«Αχ πανάθεμά σε Αθήνα»: Ο Βαγγέλης Κονιτόπουλος τραγουδά για τα νησιά και τη νοσταλγία (video)

Μια νέα νησιώτικη μελωδία-ύμνος από τον μετρ του Αιγαίου, με τη συμμετοχή της οικογένειας Κονιτοπούλου (video)

Νάξος: «Πώς ένα δημόσιο ακίνητο έγινε ιδιωτική “πλατεία”, η αλήθεια πίσω από την περίφραξη στον Λυώνα»

Σαφές μήνυμα από τον Δήμο Νάξου και Μικρών Κυκλάδων για την περίφραξη στον Λυώνα: παράνομη αυθαίρετη χρήση του χώρου, περίφραξη για λόγους ασφάλειας και αποκατάσταση της νομιμότητας