Παρασκευή, 12 Σεπτεμβρίου, 2025
ΑρχικήΝάξος & Μικρές ΚυκλάδεςΣμυριδικό: Ανοιχτή επιστολή σχετικά με τη διαχείριση της σμύριδας από την Κυβέρνηση

Σμυριδικό: Ανοιχτή επιστολή σχετικά με τη διαχείριση της σμύριδας από την Κυβέρνηση

|

Τετάρτη 22 Νοεμβρίου και ενδεχομένως να ξημερώσει μία νέα ημέρα για το σμυριδικό. Θα είναι ο Δήμος Νάξου και Μικρών Κυκλάδων ο νέος διαχειριστής στο μεγάλο ζήτημα που ακούει στο όνομα “σμυριδικό”;  Η πρόθεση της Κυβέρνησης ξεκάθαρη.

Το υπό συζήτηση άρθρο 48 δεν αφήνει περιθώρια για σκέψεις. Όμως, τόσο οι σμυριδεργάτες όσο και οι πρόεδροι των έξι χωριών της ορεινής Νάξου που εμπλέκονται στο θέμα αυτό ζητούν δύο πράγματα: άνοιγμα των ορυχείων άμεσα και αναβολή της συζήτης για το ζήτημα του νέου… διαχειριστή, έναρξη από την 1η Ιανουαρίου 2024.

Μάλιστα, όπως σημειώνουν στον επίλογο της επιστολής “η πολιτεία πρέπει με μεγάλη προσοχή να διαχειριστεί το θέμα της σμύριδας, διότι με μία σωστή τροπολογία μπορεί να μας αναβαθμίσει και με μία λανθάνουσα τροπολογία θα μας οδηγήσει σε ολοκληρωτική καταστροφή!”

Αναλυτικά, η επιστολή που φέρει την υπογραφή των έξι προέδρων (Κεραμωτής, Δανακού, Απειράνθου, Κορώνου, Σκαδού και Μέσης) προς τον πρόεδρο της βουλής, βουλευτές, Δήμαρχο, Επαρχο και αρχηγούς των παρατάξεων αναφέρει:

“Αξιότιμε κύριε πρόεδρε, από την ενημέρωση που έχουμε, αύριο 22/11/2023 θα συζητηθεί από Επιτροπή της Βουλής των Ελλήνων το θέμα της σμύριδας Νάξου που με βάση την επικείμενη τροπολογία προτείνεται να πάει στον Δήμο Νάξου & Μικρών Κυκλάδων.

Επ’ αυτού του Θέματος οι σμυριδεργάτες της Νάξου έκαναν έκτακτη Γενική Συνέλευση και αποφάσισαν να προτείνουν όπως και πρότειναν στην προαναφερόμενη Επιτροπή να αναβάλει την συζήτηση – τροπολογία έως 1/1/2024, ώστε να έχουν τον χρόνο να κάνουν εμπεριστατωμένες προτάσεις με το σκεπτικό της αναβάθμισης των χωριών μας.

Κύριε πρόεδρε πέρα από την στήριξη μας στην απόφαση της Συνελεύσεως των σμυριδεργατών, σας αναφέρουμε και τα παρακάτω:

Τα έξι σμυριδοχώρια επειδή βρίσκονται στα ορεινά της Νάξου δεν έχουν άλλους οικονομικούς πόρους και η σμύριδα είναι ο κορμός της οικονομίας μας.

Η γη μας είναι άγονη και η λιγοστή κτηνοτροφία μας είναι ασύμφορη, όπως και γενικά ο αγροτικός τομέας.

Ο τουρισμός δυστυχώς δεν φτάνει μέχρι εδώ γιατί απέχουμε τριανταπέντε χιλιόμετρα από το λιμάνι και την Χώρα της Νάξου!

Για τους παραπάνω λόγους η πολιτεία πρέπει με μεγάλη προσοχή να διαχειριστεί το θέμα της σμύριδας, διότι με μία σωστή τροπολογία μπορεί να μας αναβαθμίσει και με μία λανθάνουσα τροπολογία θα μας οδηγήσει σε ολοκληρωτική καταστροφή!

Υπογραφή από τους προέδρους: Αυγερινός Εμμανουήλ: Κοινότητας Απεράθου, Βάσιλας Εμμανουήλ Κοινότητας Δανακού, Κωνσταντάκης Ιωάννης Κοινότητας Κορώνου, Κουτσοκέρης Νικήτας Κοινότητας Μέσης, Πάσουλας Μιχαήλ Κοινότητας Σκαδού και Φακίνος Εμμανουήλ Κοινότητας Κεραμωτής.

Απευθύνεται δε: Πρόεδρο της Βουλής των Ελλήνων, Κόμματα του Κοινοβουλίου, Βουλευτές Κυκλάδων, Δήμαρχο Νάξου & Μικρών Κυκλάδων, Έπαρχο Νάξου Αμοργού & Μικρών  Κυκλάδων, Αρχηγούς παρατάξεων Δήμου Νάξου & Μικρών Κυκλάδων και Τοπικό Τύπο


Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

Έκτακτο δρομολόγιο του “HIGHSPEED 4” για την Αμοργό στις 15 Σεπτεμβρίου

Ενημέρωση για έκτακτο δρομολόγιο από τον δήμο Αμοργού

Minoan Lines: Δύο νέα πλοία στη γραμμή Ηράκλειο–Μήλος–Πειραιάς μέχρι το 2028

«Στολίδια για το Ηράκλειο» τα χαρακτήρισε ο διευθύνων σύμβουλος Λουκάς Σιγάλας – Στόχος η αύξηση της επιβατικής κίνησης και η πράσινη μετάβαση στη ναυτιλία

“Μια βραδιά κάτω από την ελιά 2025”: Το 4ο Πολιτιστικό Φεστιβάλ Νάξου συνδέει γαστρονομία, μουσική και παράδοση (αφίσα)

Το 4ο Πολιτιστικό Φεστιβάλ «Μια βραδιά κάτω από την ελιά» (1–3 Οκτωβρίου 2025) στη Νάξο συνδυάζει γαστρονομία, μουσική και παράδοση με διεθνείς σεφ και τον Μανώλη Μητσιά.

Νάξος – Rugby League επιστρέφει: Ο Μανώλης Παπαντωνίου και το νέο ξεκίνημα με το Naxos Sphinx Rugby Club (video)

Στη Ραδιοφωνία Κυκλάδων (101,3) ο προπονητής μίλησε για την προσπάθεια δημιουργίας νέας ομάδας με έδρα τη Μονή και όνειρο συμμετοχής στη Β’ Εθνική.

«Ο Μπαμπάς ο Πόλεμος»: Ο Ιάκωβος Καμπανέλλης ζωντανεύει στη σκηνή του Κηποθεάτρου Νίκαιας

Το Θεατρικό Εργαστήρι του Ωδείου Τερψιθέας παρουσιάζει την κλασική σάτιρα του μεγάλου Ναξιώτη συγγραφέα, σε σκηνοθεσία Μάνου Χατζηγεωργίου.

Με την Ιωάννα Συνοδινού από την Αμοργό, η νέα σύνθεση του Δ.Σ. του Σταδίου Ειρήνης και Φιλίας

Με απόφαση του αναπληρωτή Υπουργού Γιάννη Βρούτση, ανανεώθηκε η σύνθεση του Διοικητικού Συμβουλίου του Σ.Ε.Φ., με συμμετοχή του παλαίμαχου μπασκετμπολίστα Σταύρου Ελληνιάδη και της φοιτήτριας Μαρούσας Σιδέρη.

Νάξος – δήμος: Ορισμός νέου Προέδρου στη Δημοτική Κοινότητα Κεραμωτής

Το Δημοτικό Συμβούλιο Νάξου & Μικρών Κυκλάδων συνεδριάζει την Τρίτη 16 Σεπτεμβρίου, με πρώτο θέμα την πλήρωση της θέσης Προέδρου της Κοινότητας Κεραμωτής, μετά τον θάνατο του προκατόχου.

«Τι είναι αγάπη;» – Διαδραστικές μουσικοθεατρικές παραστάσεις στη Νάξο

Η Κατερίνα Γαβαλά και η θεατρική ομάδα Φ.Α.Κ.Α. φέρνουν στη σκηνή του Ιάκωβου Καμπανέλλη μια εμπειρία καρδιάς

Big Bag: Ο απόλυτος οδηγός για τη σωστή αποθήκευση και μεταφορά υλικών

Το Big Bag αποτελεί την πιο αξιόπιστη και πρακτική λύση για αποθήκευση και μεταφορά υλικών. - Ποιοι είναι οι βασικοί λόγοι

Κέα: Η πρώτη τρισδιάστατη αποτύπωση του σπηλαίου «Τρυποσπηλιές»

Αποστολή του ΕΚΠΑ με επικεφαλής τον καθηγητή Εμμανουήλ Βασιλάκη κατέγραψε με τεχνολογία αιχμής το σπήλαιο και άνοιξε τον δρόμο για την ανάδειξη ενός μνημείου γεωλογικής κληρονομιάς.

Η Παπαβασιλείου αλλάζει όψη: Έρχεται η διαπλάτυνση των πεζοδρομίων στη Νάξο

Μετά την «παύση» λόγω σεισμών, ξεκινούν τα έργα υπογείωσης καλωδίων και ανακατασκευής πεζοδρομίων – Προϋπολογισμός 2,15 εκατ. ευρώ.

Νάξος – Εντοπίστηκε ζωντανός ο αγνοούμενος στο Προφήτη Ηλία μετά από 4 ημέρες

Συγκλονιστική διάσωση από το Πυροσβεστικό Κλιμάκιο Νάξου – Στο σημείο σπεύδει ελικόπτερο για τη μεταφορά του στο Νοσοκομείο.

Μείωση ΦΠΑ κατά 30% σε νησιά με λιγότερους από 20.000 κατοίκους – Εκτός σχεδιασμού οι Κυκλάδες

Η εξαγγελία από τη ΔΕΘ και ο πίνακας με τα νησιά που εντάσσονται - Δείτε ποια νησιά εντάσσονται και συνολικά κερδισμένοι είναι 67.000 κάτοικοι

Το στυγερό έγκλημα του Φλώριου Σοϊλέ «Σκιά» στο Φιλώτι

Πώς μια ερωτική ιστορία κατέληξε σε βασανιστήρια, δολοφονία και λαϊκή εξέγερση στη Νάξο του 1902

Νάξος – Κεραμωτή: Εφυγε από τη ζωή ο πρόεδρος της κοινότητας, Εμμανουήλ Φακίνος

Μεγάλη θλίψη στην τοπική κοινωνία για την ξαφνική απώλεια του Προέδρου της Κεραμωτής, που υπήρξε σύμβολο ανθρωπιάς και προσφοράς. - Σήμερα η εξόδιος ακολουθία

Κακαβιά: Συνελήφθη 37χρονη με ένταλμα από τον Ανακριτή Πλημμελειοδικών Νάξου

Η γυναίκα, υπήκοος Βουλγαρίας, εντοπίστηκε στο συνοριακό σημείο ελέγχου Κακαβιάς και οδηγήθηκε στην Εισαγγελία Ιωαννίνων

Μ. Κουτουλάκης: «Ιστορική μείωση ΦΠΑ 30% στα νησιά έως 20.000 κατοίκους»

Ο Γενικός Γραμματέας Νησιωτικής Πολιτικής σχολιάζει τις ανακοινώσεις του Πρωθυπουργού στη ΔΕΘ και μιλά για «μια νέα αρχή» στην ολοκληρωμένη νησιωτική πολιτική.

Στη Δράμα κάνει πρεμιέρα σήμερα το ντοκιμαντέρ «Σμύριδα, μάρμαρο και αμπέλι» με επίκεντρο τη Νάξο (video)

Η μικρού μήκους ταινία του Ορέστη Ρούσκα καταγράφει ιστορίες ανθρώπων που αντιστέκονται στον υπερτουρισμό και δείχνουν τον δρόμο για έναν βιώσιμο τουρισμό στο νησί.

«Βιώσιμες Κυκλάδες»: Το Φιλώτι της Νάξου στο πρώτο ντοκιμαντέρ της Πρωτοβουλίας για τη Δημοσιογραφία (video)

Η καρδιά της κτηνοτροφίας, η κρίση νερού και η μάχη για διατήρηση της ταυτότητας