Δευτέρα, 5 Ιουνίου, 2023
ΑρχικήΝάξος & Μικρές ΚυκλάδεςΣχοινούσα - Παναγία η Ακαθή: Ημέρα γιορτής για το "διαμάντι" των Μικρών...

Σχοινούσα – Παναγία η Ακαθή: Ημέρα γιορτής για το “διαμάντι” των Μικρών Κυκλάδων

|

Η Σχοινούσα  γιορτάζει… Έχει φορέσει τα γιορτινά της και υποδέχεται φίλους και γνωστούς ώστε όλοι μαζί (μόνιμοι κάτοικοι και επισκέπτες) να τιμήσουν την Παναγιά την Ακαθή…

Σάββατο 1η Απριλίου, 16 ημέρες πριν από το Πάσχα… Η επαύριο των τελευταίων Χαιρετισμών (Ακάθιστος Υμνος).

Η Παναγία η Ακαθή είναι η Πολιούχος του νησιού. Βρίσκεται στο κέντρο του χωριού, το οποίο μάλιστα ακούει στο όνομά της, όπως και πολλές από τις κατοίκους του! Οι οικογένειες του νησιού θεωρούν καλοτυχία να ονομάσουν κάποια από τις θυγατέρες τους με το όνομα Ακαθή! (σ.σ. Οπότε η επόμενη Ακαθή που θα γνωρίσεις, θα ξέρεις αυτόματα και την καταγωγή της! ) Η εικόνα της Παναγίας της Ακαθής είναι μοναδική, είναι από τις λίγες εικόνες που ο Χριστός στέκεται Ακάθιστος (όρθιος) μπροστά στην μητέρα Παναγία.

Και το τελευταίο 24ωρο η Σχοινούσα βρέθηκε στο επίκεντρο. Εκατοντάδες πιστοί όχι μόνο κάτοικοι της Σχοινούσας, αλλά και από τα γύρω νησιά (από Νάξο – Κουφονήσι, Ηρακλειά ή Αμοργό αλλά και Σαντορίνη) βρέθηκαν στο πανέμορφο νησί των Μικρών Κυκλάδων.

Ανάμεσά τους και εκπρόσωποι της τοπικής Αυτοδιοίκησης. Από τον Επαρχο Νάξου, Μικρών Κυκλάδων και Αμοργού Γιάννη Μαργαρίτη έως τον Δήμαρχο Δημήτρη Λιανό και τον αντιδήμαρχο κο Κατσαρά (σ.σ. και ο Νικος Νομικός ως οικοδεσπότης) . Τους εκπροσώπους της αντιπολίτευσης (Χατζηανδρέου – Μαράκη), το πρόεδρο της Κοινότητας Κουφονησίου κο Κωβαίο αλλά και τον Ηλία Μάινα, περιφερειακό Σύμβουλος της αντιπολίτευσης από την Σαντορίνη.

Η ιστορία της Παναγίας η Ακαθή 

Η ιστορία της ξεκινά από την Σαντορίνη, πολλά χρόνια πριν. Μία κάτοικος του νησιού την βρήκε μέσα στο ίδιο της το σπίτι! Η γυναίκα κατά καιρούς άκουγε έναν θόρυβο σε ένα συγκεκριμένο σημείο του τοίχου της, χωρίς όμως να δίνει την πρέπουσα σημασία. Αποφάσισε τελικά να σκάψει τον τοίχο μετά από ένα προφητικό της όνειρο, στο οποίο την προέτρεπε να το κάνει η Παναγία η Ακαθή, «έλα βγάλε με από εδώ». Αφού έσκαψε λοιπόν, βρήκε μία παράθυρα και μέσα την θαυματουργή εικόνα στολισμένη, μαζί με ένα αναμμένο καντήλι και ένα σταμνάκι γεμάτο λάδι.

Εκείνη την εποχή, η Σαντορίνη ήταν πολύ φτωχό νησί και οι κάτοικοι δυσκολεύονταν να τα βγάλουν πέρα. Το σταμνάκι όμως της Παναγίας δεν άδειαζε ποτέ και το καντήλι της εικόνας ήταν πάντα αναμμένο. Το σταμνάκι στέρεψε όταν μία μέρα μία γειτόνισσα ρώτησε πως καταφέρνουν και έχουν πάντα λάδι και η γυναίκα της απάντησε «εγώ έχω την Παναγία μου». Όταν έμαθαν λοιπόν οι Σαντορινιοί για την θαυματουργή εικόνα, έσπευσαν να πάνε να την προσκυνήσουν αφήνοντας και από κάτι στη γυναίκα, συνήθως λάδι, κεριά και τρόφιμα.

Από την Σαντορίνη ερχόντουσαν συχνά για ανταλλαγές προϊόντων. Οι Σαντορινιοί φέρνανε κρασί, σταφίδες και κουμεντέρια. Από τη Σχοινούσα παίρνανε λάδι, ξύλα, κριθάρι, στάρι, παστές θαλασσοπούλες, τσίρο, σαρδέλες και άλλα. Η κόρη της γυναίκας, Παρασκευή ,γνωστή σε όλους ως «μαμή», παντρεύτηκε στη Σχοινούσα τον Ιωάννη Γρίσπο (ΚοντόΓιαννο) και έζησε την υπόλοιπη ζωή της στο νησί βοηθώντας πολλές Σχοινουσιώτες στη γέννα.

Σημαντική προσωπικότητα του νησιού, μένει ακόμα και σήμερα ζωντανή η μνήμη της σε ιστορίες. Προίκα πήρε την εικόνα της Παναγίας και την έφερε στη Σχοινούσα. Στο σπίτι της την είχε σε περίβλεπτη θέση, στολισμένη και όλοι οι κάτοικοι του νησιού την προσκυνούσαν και την νομάτιζαν.

Το νομάτισμα είναι η διαδικασία κατά την οποία οι πιστοί ακουμπούσαν στην εικόνα ένα πενηνταράκι, ένα δεκαράκι, ό,τι είχαν, και την ρωτούσαν αν έπρεπε να κάνουν κάτι ή όχι. Αν το νόμισμα έμενε πάνω στην εικόνα είχαν την ευχή της Παναγίας και προχωρούσαν. Για πολλά χρόνια η εικόνα ήταν στο σπίτι της Μαμής.

57129602_1057503074439428_8157713276881338368_n.jpg

Μέχρι που κάποια στιγμή ο μακαριστός Μητροπολίτης Θήρας Γαβριήλ, θεωρώντας ότι η Μαμή εκμεταλλεύεται την εικόνα προς όφελός της, έκανε τις απαραίτητες ενέργειες και μετέφερε την εικόνα στην ενορία του νησιού. Αστυνόμοι έφτασαν στο νησί και απομάκρυναν την εικόνα με βία. Δύο μερόνυχτα η γυναίκα έκλεγε ασταμάτητα έξω από την εκκλησία. Για πολλές μέρες έπεσε στο κρεβάτι, δεν πήγε ποτέ ξανά στην εκκλησία και τελικά πέθανε με αυτόν τον καημό.

Αυτή είναι η ιστορία… (σ.σ. Των Στεφανία Αντωνίου, Κατερίνα Κομνηνού, Λίλα Κλαουδάτου – Δημοσιεύτηκε στην 1η Περιοδική έκδοση του Συλλόγου ΝΕΩΝ ΣΧΟΙΝΟΥΣΑΣ – ΙΟΥΝΙΟΣ 2017)

Η προετοιμασία και ο Πανηγυράς 

Να σημειώσουμε εδώ ότι η προετοιμασία για τη γιορτή δεν είναι απλή. Κρατάει αρκετό καιρό και συμμετέχουν όλοι… Φροντίζουν για την καθαριότητα και την όμορφη εμφάνιση του χωριού, στη προσμονή της μεγάλης ημέρας! Ξεκινώντας νωρίς το πρωί, οι δρόμοι γεμίζουν με κόσμο, φωνές, τραγούδια και κέφι! Κάποιοι σκουπίζουν, άλλοι βρέχουν τα σοκάκια, βάφουν, ασβεστώνουν και ασπρίζουν δρόμους και περβάζια, ζωγραφίζοντας «ντάμες» με λουλούδια, καράβια, ανεμόμυλους και διάφορα άλλα σχέδια. Χαρακτηριστική είναι η φωτογραφία από τα παιδιά του Συλλόγου Νέων Σχοινούσας (σ.σ. ευχαριστούμε ιδιαίτερα για τις φωτογραφίες που μας έστειλαν)

Σε κάθε γειτονιά, οι σπιτονοικοκυρές κερνούν τους εθελοντές γλυκίσματα και χυμούς και μέχρι το απόγευμα το χωριό είναι κατάλευκο και έτοιμο να υποδεχτεί τους επισκέπτες του! Ανήμερα της γιορτής, ο κόσμος προσέρχεται από νωρίς το πρωί στην Εκκλησία, η οποία είναι «ντυμένη» στα γιορτινά της, στολισμένη από την προηγούμενη με λουλούδια, από τις γυναίκες του νησιού. Μετά την Λειτουργία, γίνεται η Περιφορά της εικόνας με τους πιστούς να την ακολουθούν γύρω από το χωριό και επιστρέφει στην εκκλησία στο κέντρο του. Δίνοντας πάντα προτεραιότητα στους επισκέπτες και φιλοξενούμενους του νησιού μαζεύονται στο Πνευματικό κέντρο, όπου είναι στρωμένο το τραπέζι με πλούσια νηστίσιμα πιάτα, άφθονο κρασί και αναψυκτικά! Κάθε χρόνο την Θρησκευτική Πανήγυρη αναλαμβάνει κάποιος πιστός ως τάμα στην Παναγιά. Φέτος την τιμή έχει ο Ηλίας Φωστιέρης από το Κουφονήσι. Ο αδελφός του Γιάννη Φωστιέρη, του καπετάνιου του “Σκοπελίτη”…

Η γιορτή της Παναγίας, εκτός από την θρησκευτική σημασία που έχει για τους κατοίκους, είναι και μια ευκαιρία για να ξανανταμώνουν με τους κατοίκους των γύρω νησιών. Είναι μια ευκαιρία να ανανεώσουν τους άρρηκτους προαιώνιους δεσμούς που τους συνδέουν.

‘’…στην Παναγιά την Ακαθή, Λιβάδι και Μερσίνι είδα τα μάτια σου τα δυο γεμάτα καλοσύνη….’’ Ν. Οικονομίδης 

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

Νάξος – Μάιος: Οι κρατήσεις που δεν … εμφανίστηκαν και ο σωστός προγραμματισμός για οικονομικά εισιτήρια (video)

Μιχ. Κρητικός και Στ. Καπίρης μιλούν στο Mega για τις... ναξιώτικες προσδοκίες για το καλοκαίρι! (video)

Φορολογικές δηλώσεις: Εως 31 Ιουλίου χωρίς πρόστιμο οι διορθώσεις

Tη δυνατότητα να διορθώσουν λάθη, κενά και παραλείψεις στους κωδικούς της φορολογικής δήλωσης που υπέβαλαν έχουν οι φορολογούμενοι - Το χρονοδιάγραμμα

Μύκονος: Εφοδος της Αστυνομίας σε ιδιωτικό πάρτι και πέντε (5) συλλήψεις

Συνελήφθησαν 5 άτομα μεταξύ των οποίων οι διοργανωτές του πάρτι, κάποιοι για ηχορύπανση και ένας αλλοδαπός, στην κατοχή του οποίου βρέθηκαν 5.000 ευρώ σε μετρητά και μικρή ποσότητα κοκαΐνης.

Ο Λασκαρίδης δωρίζει ένα ακόμη πλοίο στο Πολεμικό Ναυτικό

Εν καιρώ ειρήνης ο "Περσέας" με τις πολύ μεγάλες ενδιαιτήσεις του μπορεί να χρησιμοποιηθεί κι ως πλωτό νοσοκομείο

Στοίχημα – Ελλάδα: Ποντάρουμε στην “ανάγκη” της Κηφισιάς για επιστοφή στις νίκες

Η πρόταση της ημέρας από την foxbet.gr.... Σφραγίζει την παραμονή η Κάντιθ, δίχως περιθώρια η Κηφισιά

Οι Σουηδοί “ψηφίζουν” Νάξο για το φετινό καλοκαίρι

Σύμφωνα με το Σουηδικό ταξιδιωτικό περιοδικό Vagabond από τα 220 νησιά του Αρχιπελάγους– Προτείνονται οκτώ που δεν πρέπει να χάσετε, ποια είναι

Νάξος – “Μαζί Αλλάζουμε”: Να καταδικάσει δημόσια ο Δήμαρχος την συμπεριφορά του αντιδημάρχου του

Ανακοίνωση εξέδωσε η δημοτική παράταξη "Μαζί Αλλάζουμε" για την συμπεριφορά του αντιδημάρχου Νάξου και Μικρών Κυκλάδων

Τουρκία: Η νέα κυβέρνηση Ερντογάν με νέα πρόσωπα σε επίκαιρες θέσεις

Η νέα κυβέρνηση Ερντογάν – Ποιοι ορίστηκαν υπ. Εξωτερικών και Αμυνας - Ολα τα πρόσωπα και η παρουσία της Ελληνικής Κυβέρνησης

ΠΝΑΙ – Ιος: Πρόστιμο 132.000 ευρώ σε επιχείρηση για περιβαλλοντικές παραβάσεις

«Σαφάρι» σε οικοδομικές εργασίες στο νησί της Ιου διέταξε αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου

Βατινικό: Γιατί πραγματοποιήθηκε «Λειτουργία εξαγνισμού» στη Βασιλική του Αγίου Πέτρου;

Την ώρα που ο ναός έκλεινε, ένας Πολωνός έβγαλε τα ρούχα του και στάθηκε στον βωμό. Στην πλάτη του ήταν γραμμένο το σύνθημα: «Σώστε τα παιδιά της Ουκρανίας»

“Ακριβή μου ξαπλώστα”: Το κόστος σε Νάξο, Κέα και Σίφνο… (video)

Ακρίβεια: Ακόμη και στο Σούνιο… έφτασαν 90 ευρώ οι ξαπλώστρες (video)

Σαντορίνη: 37χρονος έπεσε από εξώστη στο Ημεροβίγλι

Νεκρός 37χρονος που έπεσε από εξώστη στο Ημεροβίγλι - Τα κάγκελα υποχώρησαν και ο 37χρονος έπεσε από μεγάλο ύψος στο κενό

SeaJets: Από αύριο (02/06) το Speedrunner Jet στη γραμμή Μύκονο – Πάρο – Νάξο

Τι αλλάζει από αύριο Παρασκευή 2 Ιουνίου στα δρομολόγια της Sea Jets με επίκεντρο το Speedrunner Jet και το Champion Jet 1

Μπαίνει το “Ανεμος” στις Δυτικές Κυκλάδες στα τέλη Ιουνίου

Από την Δευτέρα 26 Ιουνίου ξεκινάει τα δρομολόγια του το επιβατηγό οχηματαγωγό ΑΝΕΜΟΣ της Aegean Sea Lines, για τις Κυκλάδες. - Οι εκπτώσεις

HIGHSPEED 4: Από σήμερα (01/06) ενώνει τον Πειραιά με Παροναξία – Κουφονήσια – Αμοργό

Ξεκινάει σε λίγο (09:00) το HighSpeed 4 από τον Πειραιά για Πάρο - Νάξο - Κουφονήσια - Αμοργό - Πότε πιάνει Ανάφη

Κρήτη – Κυκλάδες ενώνονται από την 1η Ιουνίου με το “Santorini Palace”

MINOAN LINES: Από την 1η Ιουνίου «σαλπάρουμε» για Κυκλάδες - Ποιο είναι το δρομολόγιο του "Santorini Palace"

Τήνος: Ακούμπησαν “Αικατερίνη Π” και “Champion Jet 1”, παραμένουν στο λιμάνι

Δεν υπάρχουν τραυματίες μόνο μικρές υλικές ζημιές - Καθυστερεί η αναχώρησή τους έως ότου επιθεωρηθούν και πάρουν βεβαίωση αξιοπλοΐας

Τρίποδες (Βίβλος): Πωλούνται 17 στρέμματα στη θέση Μητροπόλου

Πωλητήριο σε ακίνητο έκτασης 17 στρεμμάτων στη θέση Μητροπούλου Νάξου

Εγκρίθηκε το Πλαίσιο Δράσης του Δήμου Νάξου και Μικρών Κυκλάδων, αλλά δεν έλειψαν οι αντεγκλήσεις (video)

Η πλειοψηφία του Δημοτικού Συμβουλίου Νάξου και Μικρών Κυκλάδων είπε "ναι" στο Πλάνο Δράσης του Δήμου Νάξου και Μικρών Κυκλάδων για το 2023 - Γιατί έφυγε ο Βασίλης Βρούτσης (video)

Νάξος: “Παραδόθηκε” ο δρόμος στην έξοδο του λιμανιού

Νωρίτερα και παρά την βροχή παραδόθηκε ο δρόμος στην έξοδο του λιμανιού της Νάξου - Τέλος η αμφιδρόμηση στην Παπαβασιλείου