Σάββατο, 19 Απριλίου, 2025
ΑρχικήΙστορίεςΣχοινούσα: Γιώργος και Ποθητή Κωβαίου, μία ζωή μαζί ...

Σχοινούσα: Γιώργος και Ποθητή Κωβαίου, μία ζωή μαζί …

|

Ο Άρης Κατσίγιαννης κάνει ακριβώς αυτό που λέει ο τίτλος του πρότζεκτ του: καταγράφει τις ιστορίες των ανθρώπων που ζουν στα ελληνικά νησιά, πριν αυτές χαθούν. Κάνει τους παππούδες και τις γιαγιάδες μας πρωταγωνιστές, τους δίνει το βήμα να αφηγηθούν σε πρώτο πρόσωπο τη ζωή τους, με τις ομορφιές και τις κακουχίες της, την ηρεμία και συνάμα την απομόνωση του χειμώνα.

«Το χειμώνα είμαστε ξεχασμένοι, μόνο το καλοκαίρι μας θυμούνται» του λένε οι ντόπιοι από τις Μικρές Κυκλάδες.

Μαζί με την ομάδα του, ταξιδεύουν τον τελευταίο χρόνο σε νησιά των Κυκλάδων – και όχι μόνο, για να καταγράψουν τις ιστορίες των ηλικιωμένων κατοίκων τους. Γιατί το κάνουν αυτό; «Γιατί είναι ιστορίες που κουβαλάνε αλήθεια. Είναι αφιλτράριστες. Δεν έχουν δεύτερες σκέψεις. Μας γνωρίζουν 10 λεπτά πριν και αφιερώνουν ώρες να μας πουν τις ιστορίες της ζωής τους, λες και είμαστε τα εγγόνια τους.

Μας μιλούν για χρόνια που δεν έχουν καμία σχέση με το τώρα. Για χρόνια με πολλές δυσκολίες. Πράγματα που δεν μπορούμε να τα φανταστούμε, αν δεν τα ακούσουμε και πόσο μάλλον αν δεν τα ζήσουμε».

Κουφονήσια – Μαριέττα Πράσινου: “Πωπωπω δουλειά, Παναγία μου. Για να μεγαλώσεις μόνη τρία παιδιά”

Ζητήσαμε (μέσα από τη σελίδα του news247.gr) από τον Άρη Κατσίγιαννη να μοιραστεί μαζί μας μια ιστορία από έναν ντόπιο κάθε νησιού των Μικρών Κυκλάδων, όπως τις έχει καταγράψει. Ο Μπάμπος της Αμοργού, η κυρία Μαριέτα από τα Κουφονήσια, ο Γιώργος και η Ποθητή Κωβαίου από την Σχοινούσα, ο κύριος Βαγγέλης από την Ηρακλειά και ο καπετάνιος του Σκοπελίτη αφηγούνται στιγμές από τη ζωή τους σε πρώτο πρόσωπο.

Σήμερα; Εχουμε την ιστορία του Γιώργου (91) και της Ποθητής (85) Κωβαίου από τη Σχοινούσα 


58 χρόνια μαζί. Μια ζωή. Μια ιστορία αληθινής αγάπης.

«Περίμενα 7 χρόνια για να την πάρω. 22 χρονών ήτανε και της λέω “εγώ σ’ αγαπώ κι θέλω να σε πάρω. Να πάω στον πατέρα σου να το πω;” “Όχι είμαι μικρή ακόμα”.

Ε, όταν μεγαλώσει λέω. Ξαναπήγα. Μια, δύο, τρεις φορές. Και της λέω “Δεν μεγάλωσες;”

“Μπα ακόμα, είμαι ακόμα 25 χρονών, εγώ θα πάω μέχρι 27 χρονών και μετά θα παντρευτώ”.  Δεν ήθελα εγώ να παντρευτώ μικρή ποτέ.

Το ’66 τελικά παντρευτήκαμε. Στα 2 χρόνια είχαμε χτίσει αυτό το σπίτι και είχαμε κάνει και δύο παιδιά.

Εμείς εκεί που μαλώνουμε, εκεί είμαστε μια χαρά. Έχουμε μάθει πια ο ένας τον άλλον. 

Το πρώτο μαγαζί πάνω στο νησί, ήταν το μαγαζί μας το «Κυρά Ποθητή». Δεν είχε άλλο. Είχα κάτσει 5 χρόνια που βοήθαγα το παιδί, τον γιο μου, και 20 χρόνια που δούλευα μόνη.

Ο Άρης Κατσίγιαννης εξηγεί πως η ιστορία αυτών των δύο ανθρώπων ήταν η πρώτη που του ήρθε στο μυαλό όταν ξεκίνησε το συγκεκριμένο project.

«Τους γνωρίσαμε πριν 2 χρόνια το καλοκαίρι στη Σχοινούσα και από τότε, μου είχε μείνει η αγάπη που είχαν ο ένας για τον άλλον. 

Με τον ίδιο τρόπο που μας άνοιξαν τότε το σπίτι τους, με τον ίδιο ακριβώς τρόπο, με τα ίδια ακριβώς χαμόγελα, μας το άνοιξαν ξανά τώρα (χωρίς να μας θυμούνται – και λογικό, ήταν καλοκαίρι και περνούσε τόσος κόσμος). 

Αυτή τη φορά μου είπαν πως θα μας θυμούνται -από τα σκουλαρίκια που φορούσαμε (γέλια). 

Για 3 μέρες ήταν η παρέα μας και ήμασταν η παρέα τους. Κάθε πρωί πηγαίναμε για να πιούμε το καφεδάκι μας και να τα πούμε, να ακούσουμε μουσική και να χορέψουμε 11 η ώρα το πρωί με ρακόμελο.

Κάποια στιγμή ρώτησα τον κύριο Γιώργο «δεν κουράζεστε όταν χορεύετε;» Και μου λέει «δεν κουράζομαι, ξεκουράζομαι όταν χορεύω».

Το πρώτο μεσημέρι μας είπε η κυρία Ποθητή να μας βάλει φαγητό και της είπαμε ότι δεν τρώμε κρέας. Από την επόμενη ημέρα έκανε φαγητά χωρίς κρέας και υπολόγιζε παραπάνω για εμάς στη κατσαρόλα της. «Φέρτε το τάπερ να σας το ξανά γεμίσω αύριο».

Ξέρεις ότι η πόρτα τους θα είναι πάντα ανοιχτή, με τα ίδια χαμόγελα και τα χέρια τους ενωμένα σαν μια γροθιά.

«Υπάρχουν πολλές στιγμές που με έχουν συγκινήσει κατά τη διάρκεια αυτού του πρότζεκτ. Μια από αυτές είναι, όταν η εγγονή μιας κυρίας από την Πάρο μετά από 3 μήνες που την είχαμε επισκεφτεί, μου έστειλε μήνυμα και μου είπε ακόμα μιλάει για εσάς και ποσό ζωή της δώσατε εκείνη τη μέρα. 

Τα τηλεφωνήματα μας με τον Μπάμπο. Πάει στο χωριό και λέει με χαρά “με πήραν τηλέφωνο τα παλικαράκια σήμερα”. Οι βιντεοκλήσεις με την Γιαγιά της Καλλιόπης που μας μιλάει λες και είμαστε εγγόνια της. “Πότε θα ξαναέρθετε; Πότε θα σας ξαναδούμε; Εγώ με τα παραπάνω όχι μόνο συγκινούμαι, αλλά μου δίνουν τόση δύναμη να συνεχίσουμε το έργο μας».

Αύριο ο Βαγγέλης Γαβαλάς από την Ηρακλειά


Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

Καθολική Εκκλησία – Τήνος: Η Μεγάλη Παρασκευή στον Καθεδρικό Ναό της Ξυνάρας

Η Μεγάλη Παρασκευή στον Καθεδρικό Ναό της Ξυνάρας στην Τήνο

Νάξος – Kerras Cruises: Εκδρομή στο Κουφονήσι για την εορτή του Αγίου Γεωργίου

Μονοήμερη εκδρομή την Τετάρτη του Πάσχα (23/04) από τη Νάξο προς Κουφονήσι για τον εορτασμό του Αγίου Γεωργίου με την Kerras Crouises

Πρόταση Ημέρας: Μαγειρίτσα αγιορείτικη, από τον Μοναχό Επιφάνιο

Η μαγειρίτσα είναι το σήμα κατατεθέν του Μ.Σαββάτου. Απολαύστε μια διαφορετική εκδοχή της δια χειρός του αείμνηστου μοναχού Επιφάνιου, με μανιτάρια, ψάρι και μυρωδικά.

Μηχανοκίνητος Αθλητισμός: Η Ναξιώτισσα Αντωνία Κορρέ εντυπωσίασε στο πρωτάθλημα ταχύτητας MBU

Η 15χρονη Ναξιώτισσα - με καταγωγή από το Σκαδό - Αντωνία Κορρέ εντυπωσίασε στο πρωτάθλημα ταχύτητας MBU

Τήνος: Εξασφαλίστηκε η επιχορήγηση 2 αφαλατώσεων και για φέτος

Θετική Εξέλιξη για την υδροδότηση της Τήνου: Εξασφαλίστηκε η επιχορήγηση 2 αφαλατώσεων και για φέτος

Πρέβελης: Το πλοίο που αγαπήθηκε και μισήθηκε όσο κανένα άλλο

Το "Πρέβελις" βρίσκεται στην Ελευσίνα, έτοιμο για το τελευταίο του ταξίδι προς τη Τουρκία και μία αναπληρώτρια καθηγήτρια στην Ανάφη μοιράζεται τις σκέψεις της για το πλοίο

Νάξος – Airbnb: Εσοδα σε ετήσια βάση που αγγίζουν και τα 33.000 ευρώ (!!!)

Σύμφωνα με στοιχεία από το τελευταίο 12μηνο, νησιωτικοί προορισμοί, όπως η Μύκονος και η Σαντορίνη, προσφέρουν τα υψηλότερα έσοδα στην Ελλάδα, με ετήσιο τζίρο ανά καταχώρηση που ξεπερνά τις 43.000 ευρώ.

Υπουργείο Παιδείας: Παράταση ενός έτους για 22.000 “αιώνιους” φοιτητές

Τι προβλέπει η ρύθμιση του υπουργείου Παιδείας ώστε να μη διαγραφούν αυτομάτως όλοι οι «λιμνάζοντες» φοιτητές

Naxos Vibe: Οι σεισμοί στη περιοχή της Σαντορίνης και η “απάντηση” της Νάξου

Πώς οι Σεισμοί στη Σαντορίνη Επηρέασαν τις Κρατήσεις και Πώς η Νάξος Απαντά με Μια Δυνατή Σεζόν

Νάξος – Καστράκι: Ο Εσταυρωμένος στο Καστράκι

Μεγάλη Πέμπτη και με τη δύση του ηλίου ο Εσταυρωμένος στέκεται στη παραλία του Καστρακίου

Αμοργός: Με πυροτεχνήματα και λουλούδια, η υποδοχή του “Express Skopelitis” (video)

Αργά το βράδυ της Μεγάλης Τρίτης (15/04) το Express Skopelitis μετά από σαράντα και πλέον ημέρες έφτασε στα Κατάπολα - δείτε την υποδοχή από τους κατοίκους (video)

Νάξος: Ενα ακόμη ξενοδοχείο 4 αστέρων “έρχεται” στο νησί

“Στα σκαριά” έργο για νέο ξενοδοχείο 4 αστέρων στη Νάξο

Νάξος – Πανναξιακό τουρνουά Τάβλι: Παν. Σορώκος ή Κοντόπουλος ο νέος πρωταθλητής;

Ο μεγάλος τελικός του 11ου Πανναξιακού Τουρνουά Τάβλι ξεκινάει: Παναγιώτης Σορώκος ή Πέτρος Κοντόπουλος ο μεγάλος νικητής; Η πορεία έως την κατάκτηση του τροπαίου

Φιλώτι: Εφυγε από τη ζωή ανήμερα της ονομαστικής του εορτής ο Λεωνίδας Ανωμερίτης

Ο ΣΦΕΑ αποχαιρετά τον συναγωνιστή του Λεωνίδα Δ. Ανωμερίτη - Μεγάλη Πέμπτη η κηδεία του στο κοιμητήριο της Νέας Σμύρνης

Fast Ferries – Νάξος: Ξεκίνησαν οι προσεγγίσεις του “Andros” δύο φορές την εβδομάδα

Ξεκίνησε τις προσεγγίσεις του στην Νάξο το FAST FERRIES ANDROS - Μέχρι πότε θα έρχεται στη Νάξο, ποιο πλοίο θα το αντικαταστήσει

Νάξος – Καστράκι: Πότε θα γίνει η περιφορά του Επιταφίου την Μεγάλη Παρασκευή (video)

Νάξος - Καστράκι: Πότε θα γίνει η περιφορά του Επιταφίου στο Καστράκι στην Παναγία Γρηγορούσα (χρονοδιάγραμμα)

Νάξος: Οι Γερμανοί απολαμβάνουν την φιλοξενία και την ομορφιά του νησιού μας (video)

Ύμνοι της γερμανικής τηλεόρασης για το «ονειρεμένο» Πάσχα στη Νάξο (video) - Τι λέει ο αρμόδιος αντιδήμαρχος Βαγγέλης Κατσαράς

Κυκλάδες – Πάσχα: “Κόντρες” μεταξύ SeaJets και Attica Group για τα έκτακτα δρομολόγια

«Η ενέργεια της Attica δεν αποτελεί απλώς μία επιθετική επιχειρηματική κίνηση, αλλά μια ευθεία υπονόμευση του κοινωνικού ρόλου της ακτοπλοΐας και πλήγμα στην νησιωτικότητα», δηλώνει ο Όμιλος Sea Jets - Η απάντηση της Attica Group

Αμοργός- Χοζοβιώτισσα: Ένας μοναχός, ένα παιδί, μια εικόνα χίλιες λέξεις

Πολύς κόσμος επιλέγει τους Ιερούς χώρους των μοναστηριών για να ζήσει τις μέρες της Μ. Εβδομάδας και του Πάσχα σιωπηλά και ήρεμα όπως ακριβώς αρμόζει στη μεγαλύτερη γιορτή της Χριστιανοσύνης.

Πρέβελης: Το πλοίο που αγαπήθηκε και μισήθηκε όσο κανένα άλλο

Το "Πρέβελις" βρίσκεται στην Ελευσίνα, έτοιμο για το τελευταίο του ταξίδι προς τη Τουρκία και μία αναπληρώτρια καθηγήτρια στην Ανάφη μοιράζεται τις σκέψεις της για το πλοίο