Σάββατο, 19 Απριλίου, 2025
ΑρχικήΝάξος & Μικρές ΚυκλάδεςSave Naxos Water: Αύριο Τρίτη συγκέντρωση και πορεία διαμαρτυρίας στο Δημαρχείο Νάξου

Save Naxos Water: Αύριο Τρίτη συγκέντρωση και πορεία διαμαρτυρίας στο Δημαρχείο Νάξου

|

Το νερό είναι ζωή, είναι κοινωνικό αγαθό, δεν είναι εμπόρευμα! – Απαράδεκτες αυξήσεις στο νερό από 2 έως 6 φορές πάνω

Παρασκευή 12 Ιουλίου, πραγματοποιήθηκε η ανοιχτή συνέλευση Μονιατών (αλλά και με αρκετούς από κάθε γωνιά του νησιού) με επίκεντρο το … νερό και την ορθή διαχείρισή του σε συνδυασμό με την τιμολογιακή πολιτική..

Με βάση την ενημέρωση από τους διοργανωτές, ήταν περισσότεροι από 100 οι παρευρισκόμενοι και δεκάδες ήταν αυτοί που πήραν το λόγο για να εκφράσουν την άποψή τους…

Ανάμεσά τους μέλη της αντιπολίτευσης, πρώην αιρετοί αλλά και απλοί πολίτες. Ζητούμενο; Τι άλλο, από την ορθή διαχείριση του νερού, την σωστή τιμολογιακή πολιτική με δεδομένο ότι η ορεινή Νάξος με την πεδινή έχει άλλη αντιμετώπιση και με την … πεδινή ελέω τουρισμού να έχει υπέρογκη κατανάλωση.

Τι αποφασίστηκε; Οι δράσεις να αποκτήσουν παναξιακό χαρακτήρα, να μην ισχύσει η απόφαση του Δήμου για αυξήσεις στο νερό έως και 600% και η συζήτηση να ξεκινήσει από μηδενική βάση με σαφή διαχωρισμό ορεινής και πεδινής Νάξου.

Μάλιστα, η επόμενη κίνηση είναι .. άμεση. Την προσεχή Τρίτη 16 Ιουλίου, συγκέντρωση στις 6.30 το απόγευμα στη πλατεία Μανδηλαρά και πορεία διαμαρτυρίας προς το Δημαρχείο όπου στις 7.30 συνεδριάζει το Δημοτικό Συμβούλιο.

Μάλιστα, έχουμε ένα ακόμη δελτίο ενημέρωσης από την ομάδα SaveNaxosWater… 

“Ο Δήμος Νάξου και Μικρών Κυκλάδων αποφάσισε να πληρώσουμε εμείς για τη χρόνια κακοδιαχείριση, την απαράδεκτη σπατάλη που προκύπτει από την προώθηση του υπερτουρισμού και την εμπορευματοποίηση του νερού.

Λειψυδρία… ή σπατάλη;
Η δικαιολογία για την επιβολή των παράλογων, καταχρηστικών και φυσικά μη ανταποδοτικών τελών είναι η λειψυδρία. Η πραγματικότητα όμως είναι διαφορετική καθώς η Νάξος, ακόμα και σε περιόδους παρατεταμένης ανομβρίας όπως αυτή που διανύουμε, θα μπορούσε να έχει νερό. Νερό για τους κάτοικους της, για τα φυτά της και τα ζώα της, για τον πρωτογενή τομέα που στηρίζει τη ζωή του νησιού. Για όλα αυτά που θαυμάζουν όλοι οι ξένοι επισκέπτες μας και με τον καθημερινό αγώνα και ιδρώτα μας προσπαθούμε να συντηρήσουμε επειδή αγαπάμε αυτόν τον τόπο για αυτό που είναι κι όχι για το πόσες πισίνες έχει.

Ακόμη, με λίγη παραπάνω πρόληψη και σωστό σχεδιασμό, αυτός ο τόπος θα είχε νερό να φροντίσει και όσους επισκέπτες έρχονται να τον σεβαστούν, να τον θαυμάσουν και να ξεκουραστούν σε αυτόν χωρίς να τον καταστρέφουν. Όμως δεν έχει νερό για μια βιομηχανία μαζικού υπερτουρισμού όπου και η τελευταία σταγόνα στραγγίζεται από τους μπαξέδες και τις βρύσες μας και καταλήγει να είναι μορφή διασκέδασης, για όσους φυσικά έχουν αρκετά λεφτά να πληρώσουν για αυτήν.

Τι συνέβη
Ο Δήμος αποφάσισε με συνοπτικές διαδικασίες την επιβολή παράλογων αυξήσεων με αναδρομική ισχύ. Καλούμαστε όλα τα νοικοκυριά της Νάξου και των Μικρών Κυκλάδων, οι μικρές επιχειρήσεις και τα χωριά που έχουν αυτονομία και επάρκεια σε νερό να πληρώσουμε τις ανάγκες της τουριστικής βιομηχανίας.
Οι καινούργιες αυξήσεις στα δημοτικά τέλη θα φανούν άμεσα στους λογαριασμούς του ρεύματος αλλά αυτές του νερού θα φανούν με τους λογαριασμούς που πιθανόν να μας έρθουν… του χρόνου! Μέχρι τότε η ζημιά μας και τα κέρδη τους θα είναι αρκετά μεγάλα αφού οι αυξήσεις υπολογίζονται αναδρομικά από την αρχή του 2024!

Η αντίδραση των πολιτών
Στο ανοιχτό προς όλους τους κατοίκους του νησιού κάλεσμα που πραγματοποιήθηκε στο Πηγάδι της Μονής στις 12 Ιουλίου, φάνηκε ξεκάθαρα η πρόθεση των πολιτών να αντιδράσουμε σε αυτόν τον παραλογισμό.

Πλήθος ομιλητών από όλο το νησί τοποθετήθηκαν τόσο πάνω στο ζήτημα των αυξήσεων στα τέλη του νερού αλλά και για το θέμα της λειψυδρίας και της γενικότερης κακοδιαχείρισης των πόρων του τόπου μας.

Το σύνολο των ομιλητών πρότεινε αγωνιστικές κινητοποιήσεις, υπήρξε ισχυρό αίτημα για διεύρυνση της κίνησης και για αποφυγή οποιασδήποτε κομματικής χροιάς.

Σε αυτό το πλαίσιο η ανοιχτή συνέλευση των Μονιατών Νάξου ολοκλήρωσε τον συγκεκριμένο σκοπό της με την δημιουργία και σύσταση συντονιστικής επιτροπής της ΚΙΝΗΣΗΣ για το νερό της Νάξου – SAVE NAXOS WATER

Αιτούμαστε
1. Την άρση της απόφασης του δημοτικού συμβουλίου για την επιβολή των παράλογων αυξήσεων στους λογαριασμούς του νερού και στα τέλη.

2. Την έναρξη της συζήτησης από μηδενικής βάσης λαμβάνοντας υπόψη τις ιδιαίτερες συνθήκες του κάθε χωριού, νοικοκυριού ή επιχείρησης.

3. Την εξεύρεση βιώσιμων λύσεων για την αντιμετώπιση του γενικότερου προβλήματος λειψυδρίας με σωστή διαχείριση των υδάτινων πόρων και ορθή προτεραιοποίηση των αναγκών.

Καλούμε όλους όσους ενδιαφέρονται για την βιωσιμότητα του τόπου, να ενισχύσουν τον σκοπό μας με την παρουσία τους την Τρίτη 16/7/2024 στις 18:30 στην πλατεία Μανδηλαρά με σκοπό την πορεία διαμαρτυρίας προς το δημαρχείο όπου στις 19:30 συνεδριάζει το δημοτικό συμβούλιο.

Ενημέρωση για την παρέμβαση 16072024

 


Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

Νάξος – Απόλλων: Συνάντηση διοίκησης και αθλητριών στο ΔΑΚ με Γιάννη Βρούτση (video – photos)

Επίσκεψη του Υπουργού Γιάννη Βρούτση στον Πρωταθλητή Αιγαίου Απόλλων Νάξου (pics-video)

Σίφνος: Παραδοσιακό Πάσχα με κατάνυξη και αυθεντικότητα

Η παραδοσιακή φιλοξενία των Σιφνιών και η μοναδική ομορφιά του τοπίου καθιστούν τη Σίφνο ιδανικό προορισμό για όσους αναζητούν κάτι παραπάνω από μια απλή εξόρμηση.

Ελλάδα: Τα έθιμα του Πάσχα σε κάθε γωνιά της χώρας (videos)

Το σταθερό σε όλη την Ελλάδα τελετουργικό, συμπληρώνεται με πολλά ιδιαίτερα έθιμα σε κάθε γωνιά της χώρας

Στην λειτουργία της πρώτης Ανάστασης στην Τήνο ο Πρωθυπουργός

Χθες ο Κυριάκος Μητσοτάκης παρακολούθησε την ακολουθία και περιφορά του Επιταφίου επίσης στο νησί

Καμπανάκι για τους κινδύνους από τη χρήση βεγγαλικών και φωτοβολίδων. Ας επιλέξουμε το φως και όχι τη φλόγα

Η χρήση φωτοβολίδων και βεγγαλικών αποτελεί πολλαπλή απειλή. Η πρόληψη και η συνειδητή αποφυγή χρήσης τους είναι ευθύνη όλων μας.

Μεξικό: Νέος «μνηστήρας» για τον Γιώργο Γιακουμάκη 

Ο Έλληνας φορ δεν διάγει την καλύτερή του περίοδο στο Μεξικό – Ξανά στο προσκήνιο MLS ομάδες

Νάξος – Γ. Βρούτσης: πρωινός καφές με τους Μανωλά – Σιόβα

Ο Υπουργός Αθλητισμού Γιάννης Βρούτσης βρίσκεται στη Νάξο και απολαμβάνει τον πρωινό του καφέ με τους Κώστα Μανωλά και Δημήτρη Σιόβα

Άγιο Φως: H Τελετή Αφής στα Ιεροσόλυμα (video)

Το Άγιο Φως, θα μεταφερθεί με προγραμματισμένες, αλλά και έκτακτες, ειδικές πτήσεις της AEGEAN και της Olympic Air σε 8 προορισμούς της ελληνικής επικράτειας.

Κουφονήσια – Μεγάλη Παρασκευή: Περιφορά Επιταφίου με δάδες και εγκώμια (photos)

Κατανυκτική περιφορά του Επιταφίου στα γραφικά σοκάκια του Κουφονήσια (Photos)

Νάξος: Στον Ιερό Ναό Παντανάσσης η πρώτη Ανάσταση (video)

Πρωί Μεγάλου Σαββάτου και η πρώτη Ανάσταση στον Ιερό Ναό Παντανάσσης Νάξου είναι γεγονός (video)

Αμοργός: Με πυροτεχνήματα και λουλούδια, η υποδοχή του “Express Skopelitis” (video)

Αργά το βράδυ της Μεγάλης Τρίτης (15/04) το Express Skopelitis μετά από σαράντα και πλέον ημέρες έφτασε στα Κατάπολα - δείτε την υποδοχή από τους κατοίκους (video)

Νάξος: Ενα ακόμη ξενοδοχείο 4 αστέρων “έρχεται” στο νησί

“Στα σκαριά” έργο για νέο ξενοδοχείο 4 αστέρων στη Νάξο

Νάξος – Πανναξιακό τουρνουά Τάβλι: Παν. Σορώκος ή Κοντόπουλος ο νέος πρωταθλητής;

Ο μεγάλος τελικός του 11ου Πανναξιακού Τουρνουά Τάβλι ξεκινάει: Παναγιώτης Σορώκος ή Πέτρος Κοντόπουλος ο μεγάλος νικητής; Η πορεία έως την κατάκτηση του τροπαίου

Φιλώτι: Εφυγε από τη ζωή ανήμερα της ονομαστικής του εορτής ο Λεωνίδας Ανωμερίτης

Ο ΣΦΕΑ αποχαιρετά τον συναγωνιστή του Λεωνίδα Δ. Ανωμερίτη - Μεγάλη Πέμπτη η κηδεία του στο κοιμητήριο της Νέας Σμύρνης

Fast Ferries – Νάξος: Ξεκίνησαν οι προσεγγίσεις του “Andros” δύο φορές την εβδομάδα

Ξεκίνησε τις προσεγγίσεις του στην Νάξο το FAST FERRIES ANDROS - Μέχρι πότε θα έρχεται στη Νάξο, ποιο πλοίο θα το αντικαταστήσει

Νάξος – Καστράκι: Πότε θα γίνει η περιφορά του Επιταφίου την Μεγάλη Παρασκευή (video)

Νάξος - Καστράκι: Πότε θα γίνει η περιφορά του Επιταφίου στο Καστράκι στην Παναγία Γρηγορούσα (χρονοδιάγραμμα)

Πρέβελης: Το πλοίο που αγαπήθηκε και μισήθηκε όσο κανένα άλλο

Το "Πρέβελις" βρίσκεται στην Ελευσίνα, έτοιμο για το τελευταίο του ταξίδι προς τη Τουρκία και μία αναπληρώτρια καθηγήτρια στην Ανάφη μοιράζεται τις σκέψεις της για το πλοίο

Κυκλάδες – Πάσχα: “Κόντρες” μεταξύ SeaJets και Attica Group για τα έκτακτα δρομολόγια

«Η ενέργεια της Attica δεν αποτελεί απλώς μία επιθετική επιχειρηματική κίνηση, αλλά μια ευθεία υπονόμευση του κοινωνικού ρόλου της ακτοπλοΐας και πλήγμα στην νησιωτικότητα», δηλώνει ο Όμιλος Sea Jets - Η απάντηση της Attica Group

Νάξος: Οι Γερμανοί απολαμβάνουν την φιλοξενία και την ομορφιά του νησιού μας (video)

Ύμνοι της γερμανικής τηλεόρασης για το «ονειρεμένο» Πάσχα στη Νάξο (video) - Τι λέει ο αρμόδιος αντιδήμαρχος Βαγγέλης Κατσαράς

Αμοργός- Χοζοβιώτισσα: Ένας μοναχός, ένα παιδί, μια εικόνα χίλιες λέξεις

Πολύς κόσμος επιλέγει τους Ιερούς χώρους των μοναστηριών για να ζήσει τις μέρες της Μ. Εβδομάδας και του Πάσχα σιωπηλά και ήρεμα όπως ακριβώς αρμόζει στη μεγαλύτερη γιορτή της Χριστιανοσύνης.