Δευτέρα, 8 Σεπτεμβρίου, 2025
ΑρχικήΒιβλίοΣ. Μαργαρίτη: Το νέο της smartbook για την Νεοελληνική γλώσσα και Λογοτεχνία...

Σ. Μαργαρίτη: Το νέο της smartbook για την Νεοελληνική γλώσσα και Λογοτεχνία (video)

|

Μπορεί ένα βιβλίο να αγγίξει τους μαθητές και να τους προκαλέσει να το διαβάσουν με ευχάριστο τρόπο; Η Ναξιώτισσα εκπαιδευτικός και συγγραφέας Σοφία Ι. Μαργαρίτη, παραδίδει όπως λέει με χαμόγελο “ένα smartbook με πολυτροπικό περιεχόμενο”. Ποια είναι η πρωτοτυπία του; Οτι περιέχει ψηφιακό υλικό με μορφή qr codes , που τα παιδιά μπορούν να σκανάρουν …  Αφορά τους μαθητές της Α’ Λυκείου με θέμα τι άλλο από την Νεοελληνική Γλώσσα και Λογοτεχνία..

Οπως δε μας αναφέρει η Σοφία Ι. Μαργαρίτη στο εισαγωγικό της σημείο: ”

“Το μάθημα της Νεοελληνικής γλώσσας και Λογοτεχνίας αποτελεί τη δαμόκλειο σπάθη της ελληνικής εκπαίδευσης, σημειώνοντας τα μικρότερα ποσοστά αριστούχων στις ενδοσχολικές και πανελλαδικές εξετάσεις. Απαιτεί ανάπτυξη κριτικής σκέψης, πολλαπλών δεξιοτήτων από τους μαθητές και αρκετή προετοιμασία από τους εκπαιδευτικούς. Σε αυτό το πλαίσιο το παρόν βιβλίο έρχεται ως αρωγή στην προσπάθεια αυτή συμβάλλοντας στην πλήρωση των αναγκών της εκπαιδευτικής πράξης.

Ο γραπτός λόγος είναι ένα οικοδόμημα που χτίζεται σιγά-σιγά, σταδιακά, δε συμβαίνει γρήγορα και άμεσα. Χρειάζεται οργάνωση και εξάσκηση. Για αυτόν το λόγο, γράφοντας αυτό το βιβλίο, προσπάθησα να δώσω με απλό τρόπο το απαραίτητο υλικό, να χρησιμοποιήσω διαγράμματα με κουκίδες και αρίθμηση, πίνακες με στοχευμένη επιχειρηματολογία, βοηθητικούς τίτλους και υπότιτλους, κωδικοποίηση και απλοποίηση θεωριών, εικόνες και χρήσιμο λεξιλόγιο σε κάθε ενότητα, ώστε το βιβλίο να καταστεί αποτελεσματικό και φιλικό ακόμη και για τον μαθητή που αντιμετωπίζει μαθησιακές δυσκολίες.

Λαμβάνοντας υπόψη την εξοικείωση των νέων με την εικόνα, τον ήχο και τις νέες τεχνολογίες και επειδή πιστεύω ότι αυτά μπορούν να αποτελέσουν χρήσιμα εργαλεία μάθησης, ενισχύοντας την πολυαισθητηριακή μάθηση, συμπεριέλαβα στο βιβλίο οπτικά ερεθίσματα, πολυτροπικά κείμενα και τη δυνατότητα να «σκανάρουν» κωδικούς qr codes, ώστε να ακούσουν τα λογοτεχνικά αποσπάσματα ή να δουν βίντεο για τους δημιουργούς, και άλλα που αφορούν θέματα που σχετίζονται με την ύλη.

Παράλληλα σε κάθε κεφάλαιο έχω παραθέσει παραπομπές σε ιστοσελίδες φιλολογικού περιεχομένου και στα Ψηφιακά Αποθετήρια του Υπουργείου Παιδείας, στα οποία μπορεί κάποιος εύκολα να έχει πρόσβαση από τον προσωπικό ηλεκτρονικό υπολογιστή ή το κινητό τηλέφωνο.

Διεγείροντας περισσότερες αισθήσεις και χρησιμοποιώντας επικουρικά την τεχνολογία, πιστεύω ότι το βιβλίο τούτο μπορεί να ελκύσει το ενδιαφέρον και την προσοχή των μαθητών, να αναπτύξει τον ψηφιακό εγγραμματισμό, αλλά και να αποβεί χρήσιμο στους διδάσκοντες που χρησιμοποιούν διαδραστικούς πίνακες.

Ακολουθώντας τις αλλαγές που προώθησε το ΙΕΠ, συμβαδίζοντας με το νέο Αναλυτικό Πρόγραμμα και την Τράπεζα Θεμάτων στα περιεχόμενα του βιβλίου έχω συμπεριλάβει:

  • Θεωρία νεοελληνικής γλώσσας και ασκήσεις εμπέδωσης.
  • Θεωρία νεοελληνικής λογοτεχνίας.
  • Τεχνική παραγωγής γραπτού κειμένου – έκθεσης.
  • 15 Θεματικές ενότητες σύμφωνες με την ύλη που καθορίζεται από το Υπουργείο.
  • 35 Κριτήρια Τράπεζας Θεμάτων συμπληρωμένα με πρόσθετες ασκήσεις σύμφωνα με τις προδιαγραφές του ΙΕΠ.
  • 16 Προτεινόμενα τρίωρα διαγωνίσματα, σύμφωνα με τον νέο τρόπο συνεξέτασης.
  • 20 Πολυτροπικά κείμενα που σχετίζονται άμεσα με τις θεματικές ενότητες.
  • Ψηφιακό υλικό εύκολα προσβάσιμο, το οποίο φωτίζει τους δημιουργούς των λογοτεχνικών κειμένων και εμπλουτίζει την ανάγνωση και την ερμηνεία τους.
  • Ενδεικτικές Απαντήσεις των ασκήσεων εμπέδωσης, των Κριτηρίων Αξιολόγησης, των τρίωρων διαγωνισμάτων και των πολυτροπικών κειμένων.
  • Αλφαβητικό Ευρετήριο θεμάτων, συντακτικών και γραμματικών φαινομένων, που περιλαμβάνονται στις σελίδες του βιβλίου με σκοπό τη διευκόλυνση του αναγνώστη.

Ας κλείσω τούτο εδώ το σημείωμα με μια ευχή… Το βιβλίο μου αυτό να γίνει ένας πιστός φίλος, ένας καλός σύμβουλος και ένας υπομονετικός δάσκαλος για κάθε μαθητή που θα ανατρέξει στις σελίδες του”

ΕΠΙΣΗΜΟ LINK TOY ΒΙΒΛΙΟΥ

https://ziti.gr/vivlio/margariti-i-sofia-neoelliniki-glossa-kai-logotechnia-a-lykeioy/

ΤΟ QR ΤΟΥ ΒΙΒΛΙΟΥ

ΣΥΝΤΟΜΟ ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ ΣΗΜΕΙΩΜΑ

ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ ΣΗΜΕΙΩΜΑ

Σοφία Ι. Μαργαρίτη

Α. Σπουδές / Επιμόρφωση

  • Σπούδασε Ιστορία και Αρχαιολογία στη Φιλοσοφική Σχολή του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, με κατεύθυνση Αρχαιολογία και Ιστορία της Τέχνης.
  • Σπούδασε Ευρωπαϊκό Πολιτισμό στο τμήμα Ανθρωπιστικών Σπουδών του Ελληνικού Ανοικτού Πανεπιστημίου.
  • Σπουδάζει στο Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα Δημιουργικής Γραφής στο τμήμα Ανθρωπιστικών Σπουδών, του Ελληνικού Ανοικτού Πανεπιστημίου.
  • Έχει μεταπτυχιακή επιμόρφωση στην Ειδική Αγωγή και τις Μαθησιακές δυσκολίες (ΕΚΠΑ)
  • Κατέχει δίπλωμα και επάρκεια γραφής σε μέθοδο braille.
  • Έχει εξειδικευμένη επιμόρφωση στη Διδασκαλία Νεοελληνικών Κειμένων – ΕΚΠΑ.
  • Έχει παρακολουθήσει μεταπτυχιακά σεμινάρια Ιστορίας της Τέχνης στην Ελληνική Αρχαιολογική Εταιρεία.
  • Συμμετέχει σε επιμορφωτικά σεμινάρια για τη διδακτική της Νεοελληνικής Γλώσσας στο Πανεπιστήμιο Αθηνών (ΕΚΠΑ)
  • Έχει εξειδικευμένη επιμόρφωση συγγραφής από τη Σχολή Δημιουργικής Γραφής των εκδόσεων Πατάκη.

 

Β. Επαγγελματική Σταδιοδρομία

Ως Φιλόλογος εργάζεται στην ιδιωτική εκπαίδευση με ειδίκευση αποκλειστικά στη Νεοελληνική γλώσσα και Λογοτεχνία Λυκείου.

Ως Αρχαιολόγος – Μουσειοπαιδαγωγός εργάστηκε στο Υπουργείο Πολιτισμού στη Διεύθυνση Νεότερης Πολιτιστικής Κληρονομιάς και στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο, στον σχεδιασμό και την παρουσίαση εκπαιδευτικών προγραμμάτων για μαθητές γυμνασίου – λυκείου. Συμμετείχε στην οργάνωση σεμιναρίων μουσειοπαιδαγωγικής για την επιμόρφωση λειτουργών της Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης.

Ως Συγγραφέας, συνεργάζεται με τις εκδόσεις Ζήτη, και με την κυρία Πετροπούλου Μαρία, έχουν συγγράψει  άλλα πέντε (5) βοηθήματα για το μάθημα της Νεοελληνικής γλώσσας για μαθητές β και γ λυκείου

Αρθρογραφία : Άρθρα της έχουν δημοσιευτεί στο διαδίκτυο στις ιστοσελίδες των εφημερίδων Βήμα, Καθημερινή, στο protagon.gr, στην εκπαιδευτική ιστοσελίδα Alfavita, καθώς και στην τοπική πλατφόρμα ενημέρωσης naxospress.

  • Άρθρα της έχουν επιλεγεί από τις επιτροπές και έχουν δημοσιευτεί στην Τράπεζα Θεμάτων του ΙΕΠ/2021/ (κωδικός 20324 , και κωδικός 15328 Τράπεζας Θεμάτων β λυκείου)
  • Administrator της ιστοσελίδας booksideoflife με στόχο την ανάπτυξη της βιβλιοφιλίας και της φιλαναγνωσίας

Επικοινωνία: 6974601108 / margarsofi@gmail.com

 


Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

«Οι Υφάντρες και οι Αναμνήσεις τους»: Το εργοστάσιο Ζησιμάτου ξαναζωντάνεψε στην Ερμούπολη

Μια βιωματική δράση του Cycladic Identity του Μουσείου Κυκλαδικής Τέχνης και του Hermoupolis Heritage, που ζωντάνεψε τη μνήμη της κλωστοϋφαντουργίας στη Σύρο

Γ. Πολυχρονάκος: «Η κυβέρνηση αντιμετωπίζει τα νησιά σαν ενοχλητικές κουκίδες στον χάρτη»

Σφοδρή κριτική του Τομεάρχη Νησιωτικής Πολιτικής του ΠΑΣΟΚ στις εξαγγελίες του Πρωθυπουργού στη ΔΕΘ

Bono, The Edge και Gavin Friday στην Αντίπαρο – Ιρλανδικό «άρωμα» ροκ στο Αιγαίο

Τρεις εμβληματικές μορφές της παγκόσμιας ροκ σκηνής απολαμβάνουν στιγμές χαλάρωσης στις Κυκλάδες

Μανιομανώλης: Ο παλικαράς ζωοκλέφτης από το Φιλώτι που έγραψε ιστορία στα Βουρλά

Απόγονος Κρητικών επαναστατών, μεγαλοβοσκός στη Νάξο και θρύλος για τα κατορθώματά του

Η ΕΑΣ Νάξου αποχαιρετά τον πρόεδρο της Κεραμωτής, Μανώλη Φακίνο

Συγκινητικό μήνυμα του Δημήτρη Καπούνη για την απώλεια ενός αγωνιστή της αυτοδιοίκησης και του αγροτικού κόσμου

Γ. Βρούτσης: «Ιστορική απόφαση η κατάργηση του ΕΝΦΙΑ για χωριά έως 1.500 κατοίκους – Μεγάλη ανάσα για τις Κυκλάδες»

Η εξαγγελία του Πρωθυπουργού στη ΔΕΘ για μείωση και πλήρη κατάργηση του ΕΝΦΙΑ σε μικρούς οικισμούς αποτελεί «δικαίωση της πολιτικής μας», τονίζει ο Υπουργός Αθλητισμού και Βουλευτής Κυκλάδων

Μείωση ΦΠΑ κατά 30% σε νησιά με λιγότερους από 20.000 κατοίκους – Εκτός σχεδιασμού οι Κυκλάδες

Η εξαγγελία από τη ΔΕΘ και ο πίνακας με τα νησιά που εντάσσονται - Δείτε ποια νησιά εντάσσονται και συνολικά κερδισμένοι είναι 67.000 κάτοικοι

Αλλαγή στο Δημοτικό Συμβούλιο Πάρου – Η Ευθαλία Σπανού αντικαθιστά τον Νικόλαο Μοστράτο

Η παραίτηση του Νικολάου Μοστράτου και η ορκωμοσία της πρώτης επιλαχούσας του συνδυασμού «Πάρος, με Ευθύνη και Ενότητα»

Νάξος – Θεαματική μανούβρα του Hellenic Highspeed στο λιμάνι (video)

Το ταχύπλοο προσεγγίζει από Πάρο και Πειραιά και δένει σε μόλις 3 λεπτά με εντυπωσιακή ακρίβεια

Προκριματικά Μουντιάλ 2026: Τουρκία – Ισπανία, το ντέρμπι κορυφής και ποντάρουμε στα .. γκολ

Δύσκολη αποστολή για τη «Φούρια Ρόχα» στην Κωνσταντινούπολη – Στοίχημα με αξία το 2 & G/G

Η Παπαβασιλείου αλλάζει όψη: Έρχεται η διαπλάτυνση των πεζοδρομίων στη Νάξο

Μετά την «παύση» λόγω σεισμών, ξεκινούν τα έργα υπογείωσης καλωδίων και ανακατασκευής πεζοδρομίων – Προϋπολογισμός 2,15 εκατ. ευρώ.

Εκτακτο – Νάξος: Φωτιά στο ύψος του Τιμίου Σταυρού, στο δρόμος προς Γαλήνη

Φωτιά σε εξέλιξη στον επαρχιακό δρόμο Νάξου - Εγγαρών στο ύψος του Τιμίου Σταυρού

ΔΕΔΔΗΕ – Νάξος: Διακοπή ρεύματος το πρωί της Τρίτης 2 Σεπτεμβρίου, δείτε τις περιοχές

Ο ΔΕΔΔΗΕ ανακοίνωσε προγραμματισμένη διακοπή ηλεκτροδότησης λόγω τεχνικών εργασιών σε κεντρικές περιοχές της Χώρας Νάξου.

Blue Star Naxos: Φήμες για πώληση σε καναδική εταιρεία – Τι απαντά η Attica Group

Συζητήσεις στην ακτοπλοϊκή πιάτσα για τίμημα 36 εκατ. ευρώ – Η ιστορία του πλοίου που έγινε «σύμβολο» για τις Κυκλάδες

Νομική εκπροσώπηση για την «Αξιώτισσα» – Κ. Παπαδάκης: «Δεν θα περάσει ο εκφοβισμός και η συκοφαντία»

Ο γνωστός δικηγόρος αναλαμβάνει την υπόθεση της ταβέρνας στη Νάξο που βρίσκεται στο επίκεντρο διεθνούς εκστρατείας συκοφαντιών και απειλών.

ΑΜΠΕΛΙΦΕΣΤ 2025: Η Νάξος γιορτάζει με κρασί, μουσική και χορό στον αμπελώνα Τρανάμπελο

Δύο βραδιές (5 & 6 Σεπτεμβρίου) γεμάτες ρυθμούς, γεύσεις και φεγγαρόλουστες εμπειρίες στο πιο μεθυστικό φεστιβάλ του Αιγαίου.

Νάξος: Έντονες αντιδράσεις για την ακύρωση μίσθωσης ακινήτου και το μέλλον σχολικών μονάδων (video)

Συζήτηση στο Δημοτικό Συμβούλιο με αιχμές για «σπατάλη» 120.000 ευρώ, προτάσεις για τρεις νέες σχολικές μονάδες και διαφωνίες για το Δικαστικό Μέγαρο.

Νάξος – Κεραμωτή: Εφυγε από τη ζωή ο πρόεδρος της κοινότητας, Εμμανουήλ Φακίνος

Μεγάλη θλίψη στην τοπική κοινωνία για την ξαφνική απώλεια του Προέδρου της Κεραμωτής, που υπήρξε σύμβολο ανθρωπιάς και προσφοράς. - Σήμερα η εξόδιος ακολουθία

Νάξος: Διαδικτυακή επίθεση από Ισραηλινούς στη «Ταβέρνα Αξιώτισσα»

Μετά το επεισόδιο της 25ης Αυγούστου, το εστιατόριο δέχεται συντονισμένη επίθεση με fake reviews από το εξωτερικό, ενώ ο ιδιοκτήτης καταγγέλλει έλλειψη προστασίας από την Google.

Kεντρικό Ισραηλιτικό Συμβούλιο για το περιστατικό στη Νάξο «Σκηνές πογκρόμ του 19ου αιώνα»

Σκληρή ανακοίνωση του ΚΙΣ για τον αντισημιτισμό στην Ελλάδα – Κάνει λόγο για υπονόμευση της δημοκρατίας και καλεί σε μηδενική ανοχή στη ρητορική μίσους.