“… Στο πλαίσιο του θεματικού κύκλου με τίτλο ‘Στιγμή Ολοστρόγγυλη’, η διοργάνωση αποτέλεσε σημείο αναφοράς για τον πολιτισμό, αλλά και τη γαστρονομία, βασικό πυλώνα του προγράμματος, που έλαμψε με τη συμμετοχή κορυφαίων chefs, με δράσεις που επεκτάθηκαν σε πολλά σημεία του νησιού μας….”
Μέρος από το κείμενο απολογισμού που έχει αναρτήσει ο Γιάννης Μαργαρίτης στη προσωπική του σελίδα και έχει ως σημείο αναφοράς την ολοκλήρωση της δράσης “Μία βραδιά κάτω από την Ελιά”. Τετραήμερο φεστιβάλ από την Τετάρτη 2 έως Σάββατο 5 Οκτωβρίου. Και πολυσύνθετες εκδηλώσεις, από παρουσία βιβλίου έως επίσκεψη σε σχολεία, γαστρονομικές απολαύσεις αλλά και ποιητική και μουσική βραδιά. Ααα και με την επισήμανση ότι η συγγραφέας Victoria Hislop θα έρθει στη Νάξο σύντομα καθότι ακυρώθηκε την τελευταία στιγμή η παρουσία λόγω ανωτέρας βίας.
Αναλυτικά, η ανάρτηση του κου Μαργαρίτη αναφέρει:
Με μεγάλη επιτυχία ολοκληρώθηκε το φετινό πολιτιστικό φεστιβάλ “Μια βραδιά κάτω από την Ελιά”, μια πρωτοβουλία και ένα όραμα που ξεκινήσαμε με τη σύζυγό μου Μαρία Πολυκρέτη πριν από τρία χρόνια, με μοναδικό στόχο την οργάνωση και φιλοξενία εκδηλώσεων, που συνδέουν την τοπική μας ιστορία και τις παραδόσεις, με τη σύγχρονη εποχή και τις απαιτήσεις της, προς όφελος όλων των συντοπιτών μας.
Στο πλαίσιο του θεματικού κύκλου με τίτλο ‘Στιγμή Ολοστρόγγυλη’, η διοργάνωση αποτέλεσε σημείο αναφοράς για τον πολιτισμό, αλλά και τη γαστρονομία, βασικό πυλώνα του προγράμματος, που έλαμψε με τη συμμετοχή κορυφαίων chefs, με δράσεις που επεκτάθηκαν σε πολλά σημεία του νησιού μας.
Η έναρξη του φεστιβάλ πραγματοποιήθηκε με την παρουσίαση του βιβλίου της βραβευμένης συγγραφέως Victoria Hislop “Το Ειδώλιο”, στο εστιατόριο Tortuga, όπου πλαισιώθηκε από τη συνέντευξη του MOF (Meilleur Ouvrier de France) patissier Arnaud Larher, και τις γλυκές δημιουργίες του, με βάση τα τοπικά υλικά, σε συνεργασία με τους ναξιώτες τεχνίτες της ζαχαροπλαστικής. Σε συνέχεια της δράσης, επισκεφθήκαμε το Γυμνάσιο Βίβλου, όπου προσφέραμε αντίτυπα του βιβλίου, ενώ ο διάσημος pastry chef είχε ετοιμάσει για τους μαθητές signature γλυκά σοκολάτας.
Την ίδια ημέρα, οι διεθνούς φήμης Γάλλοι chefs Eulalie Rus και Stephane Jakic μαγείρεψαν φρέσκα ψάρια στο λιμανάκι της Αγίας Άννας, ακριβώς πάνω στο κύμα, ενθουσιάζοντας όλους τους παρευρισκόμενους με την τεχνική και τα πιάτα τους. Υπό την καθοδήγηση της ταλαντούχας Λέλας Στρούτση, πραγματοποιήθηκε παράλληλα και παιδικό εργαστήρι εικονογράφησης, με τη συμμετοχή πολλών παιδιών, και πηγή έμπνευσης το βιβλίο της Hislop “Το Ειδώλιο”.
Στο κτήμα Κάμπονες, όπου οι αιωνόβιες ελιές δημιουργούν ένα ιδιαίτερο φυσικό σκηνικό και μαρτυρούν την ιστορία και τον πολιτισμό της ελληνικής γης, το φεστιβάλ φιλοξένησε σπουδαίους καλλιτέχνες και μουσικούς, δημιουργώντας μια ατμόσφαιρα γεμάτη έμπνευση και αυθεντικότητα. Με την παρουσία τους τίμησαν τη διοργάνωση ο Γρηγόρης Βαλτινός, ο οποίος μέσα από το θεατρικό του ταλέντο μετέφερε τους θεατές σε κόσμους γεμάτους συναίσθημα και σκέψη και ο Γιάννης Κότσιρας, που μάγεψε το κοινό με τη φωνή του. Οι καλλιτεχνικές εμφανίσεις κάτω από τα επιβλητικά αρχαία ελαιόδεντρα έδωσαν μια αίσθηση σύνδεσης με το παρελθόν και την πολιτιστική μας κληρονομιά, προσφέροντας στιγμές που θα μείνουν σε όλους μας αξέχαστες.
Το φεστιβάλ “Μια βραδιά κάτω από την ελιά” δεν είναι απλώς μια πολιτιστική εκδήλωση. Αφορά σε ένα ταξίδι στην ελληνική παράδοση, όπου η τέχνη, οι γεύσεις και η φύση συναντιούνται και δημιουργούν μια ολιστική εμπειρία, ανεβάζοντας τον πήχη και θέτοντας νέες βάσεις για τις μελλοντικές διοργανώσεις. Με την καλλιτεχνική δημιουργία και την υψηλή γαστρονομία στο επίκεντρο, η φετινή χρονιά απέδειξε ότι το φεστιβάλ ” Μια βραδιά κάτω από την ελιά ” έχει καθιερωθεί ως ένας από τους κορυφαίους πολιτιστικούς θεσμούς του τόπου μας, χάρη στη συμμετοχή και αγάπη όλων σας.
Ανανεώνουμε το ραντεβού μας για την επόμενη χρονιά, για ακόμη περισσότερες στιγμές τέχνης και γαστρονομικής απόλαυσης.
Ευχαριστούμε όλους εσάς για την προσέλευση, καθώς και εκείνους που βοήθησαν για την πραγματοποίηση και υποστήριξη των events: Γενική Γραμματεία Αιγαίου και νησιώτικης πολιτικής Μανώλης Κουτουλάκης, την Alpha Bank, την Piraeus Bank, τον Γιώργο Βερώνη και την Maria Nafplioti, την Blue Star Ferries Naxos Blue Travel την SKY express
Πολύτιμη ήταν η συμβολή στην οργάνωση της γαστρονομικής πλευράς του Φεστιβάλ των Eleftherakis Kostas και Giannis Zygomalas
Ευχαριστούμε τους επιχειρηματίες:
– Στέφανος Γρύλλης – Moto Naxos
– Τσελέντης Δημήτρης – Naxos Bus Transfer
– Βαγγέλης Κατσαράς – Princess Luxury Suites
– Μανώλης Ι. Μπαρδάνης – Nastazia Village Hotel
– Βαγγέλης Τολάκης – Κτήμα Lino
– Στέλιος Κορρές – Κορρές Catering