Κυριακή, 22 Δεκεμβρίου, 2024
ΑρχικήΓαστρονομίαΠρόταση Ημέρας - Φαγητό: Πάτουδο με πατάτες κυδωνάτες διά χειρός Μαριέττας Γαλάνη

Πρόταση Ημέρας – Φαγητό: Πάτουδο με πατάτες κυδωνάτες διά χειρός Μαριέττας Γαλάνη

|

«Πάτουδο» ένα φαγητό που αποτελεί το κύριο πιάτο στη Νάξο – και δη στα ορεινά χωριά – όταν έρχεται το Πάσχα… Διανύουμε τις τελευταίες ημέρες πριν από τον εορτασμό του “Πάσχα του Καλοκαιριού” όπως χαρακτηρίζεται η εορτή της Παναγίας και με την αρωγή της αγαπημένης φίλης της ιστοσελίδας, Μαριέττας Γαλάνη παρουσιάζουμε μία λίγο διαφορετική συνταγή πάνω στο “πάτουδο”…  Ενας ύμνος στην ζωή και την λαϊκή κουζίνα χαρακτηρίζεται το συγκεκριμένο πιάτο που σίγουρα αξίζει να το δοκιμάσετε …

Η πρόταση; Ρίφι με πάτουδα και πατάτες κυδωνάτες, πασπαλισμένες με φρέσκο θυμάρι και φρέσκια ρίγανη!! . Το γκουρμέ της Απειράνθου όπως μας αναφέρει η κα Γαλάνη ενώ εάν θέλετε και λίγο ψωμί (βλ Κεντρική φωτογραφία) τότε ο ξυλόφουρνος στην Απείρανθο, κάνει τη διαφορά..

Τι θα χρειαστούμε:

# 1 ρίφι 12 με 13 κιλά

# 3 μεγάλα μάτσα σέφκλα (σέσκουλα)

# 2 ματσάκια κουτσουνάδες (φύλλα από παπαρούνες)

# 3 μάτσα άνηθο

# 2 μάτσα μάραθο (ποτέ δε βάζουμε πολύ μάραθο γιατί είναι βαρύς και θα πικρίσει η γέμιση**)

# 1 φλιτζ. δυόσμο (πάντα όπως έλεγε και ο φούρναρης τα περισσότερο μυρωδάτα αρνιά και ρίφια από τις γιαγιάδες ήταν αυτά που είχαν δυόσμο)

# 6 ξερά κρεμμύδια

# 600 γρ ρύζι για γεμιστά το οποίο πρώτα θα πλύνουμε καλά ή θα το αφήσουμε σε τρεχούμενο νερό για 2 λεπτά.

# 3 φλιτζ. σταφίδα ξανθιά αλατοπίπερο ελαιόλαδο νερό

Πώς το φτιάχνουμε:

1. Βάζουμε τη σταφίδα σε μπόλικο νερό για μια περίπου ώρα να φουσκώσει.

2. Καθαρίζουμε και πλένουμε καλά το αρνί μας η το ρίφι από εντόσθια( και ατσινόρια ) εξωτερικά το τοποθετούμε σε βαθύ ταψί (ειδικά αν είναι μεγάλο για να καλοψηθεί)

3. Πλένουμε καλά τα χόρτα και τα βράζουμε για 3 λεπτά να ζεματιστούν(σέφκλα και κουτσουνάδες) .. δεν τα κόβουμε σε πολύ μικρά κομμάτια γιατί θα λιώσουν* Τα κρατάμε σε τρυπητό.

4. Πλένουμε και ψιλοκόβουμε τα μυρωδικά μας και τ αφήνουμε να στραγγίσουν.

5. Κόβουμε τα κρεμμύδια σε φέτες, τα αλατίζουμε και τα σοτάρουμε σε μια κούπα ελαιόλαδο σε χαμηλή φωτιά.

6. Προσθέτουμε στη κατσαρόλα τα μυρωδικά ,τη σταφίδα και το ρύζι, ανακατεύουμε και τέλος προσθέτουμε τα χόρτα.

7. Αλατοπιπερώνουμε και ανακατεύουμε για 2 λεπτά στη φωτιά.(πολύ χαμηλή φωτιά)και προσθέτουμε και δυο ποτ. νερό σταδιακά.

8. Βάζουμε σε ένα μπολάκι αλατοπίπερο και ελαιόλαδο, με τα χέρια μας αλείφουμε το ρίφι μέσα έξω.

9. Βάζουμε τη γέμιση και ράβουμε με γερή κλωστή το ρίφι από το παχάκι όχι από το ψαχνό. Προσθέτουμε λίγο νερό και λάδι στο ταψι όχι πολύ γιατί στην αρχή το κρέας βγάζει πολλά υγρά.

10. Ψήνουμε σε μέτριο προς δυνατό φούρνο 3 ώρες, ( αν το ρίφι είναι μικρότερο 2 ώρες) και κοιτάμε συνεχώς να μην πιεί το νερό, προσθέτουμε λάδι και νερό αν χρειαστεί κατά τη διάρκεια του ψησίματος. (πάντα στο πλάι του ταψιού και όχι από πάνω.)

Λεπτομέρειες 

# Μπορείτε να βάλετε αντί κουτσουνάδες αν δεν βρείτε, σπανάκι (*αν είναι κατεψυγμένο θα το ξεπαγώσετε και θα το σοτάρετε με τη γέμιση αν είναι φρέσκο θα το βράσετε για λίγο).

# Με την ίδια γέμιση κάνουμε πατουδόπιτα με φύλλο είναι κάτι σαν τη σεφουκλωτή που φτιάχνουν σε άλλα χωριά της Νάξου.

# Επίσης με την ίδια γέμιση κάνουμε κοτόπουλα παραγεμιστά και κοκόρια στο φούρνο μόνο που μαγειρεύουμε τη γέμιση λίγο περισσότερο.

# Παραδοσιακά το Πάσχα ψήνουμε ρίφι αλλά από παλιά ο καθένας γέμιζε ότι είχε η ρίφι η αρνάκι. Επίσης υπάρχουν διαφορές μικρές σε κάθε κουζίνα της Απειράνθου άλλη νοικοκυρά βράζει το ρύζι, η δε βάζει δυόσμο, η άλλη νοικοκοιρά βάζει στο τέλος τα μυρωδικά, κάποιες γιαγιάδες βάζουν μόνο μάραθο..κ.τ.λ.

# Εγώ σήμερα έβαλα αντί κουτσουνάδες, σπανάκι και γέμισα γύρω του με πατάτες κυδωνάτες, από πάνω έβαλα φρέσκο θυμάρι και ρίγανη αλατοπίπερο και επιπλέον ελαιόλαδο.

Φωτογραφίες: Μαρία Κατεινά


Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

Πάρος – Μάρπησσα: Πέντε οι συλλήψεις ανηλίκων, οδηγήθηκαν στον Εισαγγελέα Πρωτοδικών στη Σύρο

Πέντε οι συλλήψεις ανηλίκων για την αιματηρή επίθεση στα δύο αδέλφια στην Μάρπησσα Πάρου - Από τη Νέα Σμύρνη ο ένας εκ των δύο δραστών (!!!)

Blue Star Ferries: Αλλαγή ώρας αναχώρησης του Blue Star Delos από τη Σαντορίνη

Τροποποίηση του σημερινού (22/12) δρομολογίου του Blue Star Delos .. Ποιος είναι ο λόγος;

Σύμπλευση: “Η καρδιά μας χτυπά στα νησιά για 10 χρόνια” (απολογισμός)

10 ΧΡΟΝΙΑ +ΠΛΕΥΣΗ 10 χρόνια η καρδιά μας χτυπάει στα νησιά - Τι έγινε στην εκδήλωση (photos)

Σίκινος: Νεικώ και Επισκοπή “έκλεψαν” τη παράσταση στο Λονδίνο

Η Νεικώ και η Επισκοπή Σικίνου πρωταγωνίστησαν σε μια διάλεξη στο Λονδίνο - Η τοποθέτηση του Δημήτρη Αθανασούλη

Ιος: Πράξεις αγάπης σε όσους έχουν ανάγκη από τον Δήμο Ιητών

Πράξεις αγάπης ενόψει εορτών από τον Δήμο Ιητών - Ποιοι βοήθησαν

ΑΠΑΣ Νάξου Terranaxia: Συντριβή (86-57) από τον Αμύντα στο τέλος του πρώτου γύρου

Συντριβή για τον ΑΠΑΣ Νάξου Terranaxia στην Αττική από τον Αμύντα (86-57) στο φινάλε του πρώτου γύρου - Ξεκινάει από τη Κρήτη (Αναγέννηση) η προσπάθεια παραμονής στη κατηγορία

Νάξος – Αγερσανί: Πωλείται επιχείρηση (μίνι μάρκετ)

Ενα από τα πιο παλιά μίνι μάρκετ στον Αγιο Αρσένιο πωλείται - Δείτε πληροφορίες

Πάρος – Μάρπησσα : Συνελήφθη 16χρονος για επίθεση με μαχαίρι σε 2 αδέρφια

Συνελήφθη ο 16χρονος δράστης του αιματηρού περιστατικού στη Μάρπησσα της Πάρου - Αναζητούνται εμπλεκόμενοι (video)

Πρόταση Ημέρας – Καστοριά: Χοιρινό με λάχανο αρμιά και άρωμα … Κεφαλονιάς

Το χοιρινό με την αρμιά και το κόκκινο πιπέρι είναι παραδοσιακό χριστουγεννιάτικο φαγητό που δεν λείπει από τα γιορτινά τραπέζια κυρίως στην Δυτική Μακεδονία - Πρόταση από Κεφαλονιά

Φολέγανδρος – Καταδυτικός τουρισμός: Αίτημα δήμου για κρατική ενίσχυση

Υποβολή αιτήματος από τον Δήμο Φολεγάνδρου για ένταξη στο πρόγραμμα κρατικής ενίσχυσης του καταδυτικού τουρισμού

Εκτακτο – Blue Star Ferries: Στις 4 το απόγευμα του Σαββάτου θα αναχωρήσει το Delos από Πειραιά (!!!)

Λόγω καιρικών συνθηκών η Blue Star Ferries προχώρησε σε ανακοίνωση σχετικά με την αλλαγή ώρας του δρομολογίου του Blue Star Ferries - Τι αλλάζει

Νάξος: Συνεργασία Βασαλάκη – Πιτταρά και έρχεται το πρώτο τυποποιημένο κρέας στην αγορά

Λανσάρει η Νάξος το δικό της τυποποιημένο κρέας στην αγορά - Ποιοι συνεργάζονται

Νάξος: Ανοιξαν οι ουρανοί τη Κυριακή και “πνίγηκαν” οι Τρίποδες

Εντονη Βροχόπτωση χθες Κυριακή στη Νάξο - Εικόνες που σοκάρουν στις Τρίποδες (vfideo)

Νάξος: Δάκρυα για τον 38χρονο Νίκο που έφυγε νωρίς

Θλίψη στους κατοίκους της Νάξου για τον θάνατο του 38χρονου Νίκου, ο οποίος έγινε γνωστό σήμερα ότι έφυγε από τη ζωή

“Ναυτικός της χρονιάς”: Βραβεύτηκαν οι πλοίαρχοι του Blue Star Paros, ποιος ο λόγος;

GREEK SHIPPING AWARDS 2024: Ο Cpt Σταμάτης Καλφαμανώλης και ο Cpt Μιχάλης Λιγνός τιμήθηκαν με το βραβείο του ΝΑΥΤΙΚΟΥ ΤΗΣ ΧΡΟΝΙΑΣ

Εφυγε από τη ζωή ο Ναξιώτης ηθοποιός Δημήτρης Ημελλος

Πέθανε σε ηλικία 57 ετών, ο ηθοποιός Δημήτρης Ημελλος, με καταγωγή από τη Νάξο

Νάξος: Ανοίγει σήμερα τις πύλες του το «Άλσος των Χριστουγέννων»!

Με φαντασία, δημιουργικότητα και άρωμα γιορτινό, το Άλσος των Χριστουγέννων είναι έτοιμο να χαρίσει σε όλους μοναδικές στιγμές που θα μείνουν αξέχαστες.

Νάξος – Καλόξυλος: Αύριο Κυριακή (22/12) το τελευταίο αντίο στον 38χρονο Νίκο Βασαλάκη

Αύριο Κυριακή (22/12) η εξόδιος ακολουθία του Νίκου Βασαλάκη στον Καλόξυλο Νάξου

Νάξος: Παρασκευή 20 Δεκεμβρίου ανοίγεις τις πόρτες το “Αλσος των Χριστουγέννων” (video)

Πρεμιέρα για το "Αλσος των Χριστουγέννων" την Παρασκευή 20 Δεκεμβρίου - Ανοιγμα με video όπου ακούγεται ο Ναξιώτης ηθοποιός Γιάννης Φραγκίσκος να καλεί το κόσμο