Τρίτη, 22 Απριλίου, 2025
ΑρχικήΓαστρονομίαΠρόταση Ημέρας - Φαγητό: Πάτουδο με πατάτες κυδωνάτες διά χειρός Μαριέττας Γαλάνη

Πρόταση Ημέρας – Φαγητό: Πάτουδο με πατάτες κυδωνάτες διά χειρός Μαριέττας Γαλάνη

|

«Πάτουδο» ένα φαγητό που αποτελεί το κύριο πιάτο στη Νάξο – και δη στα ορεινά χωριά – όταν έρχεται το Πάσχα… Διανύουμε τις τελευταίες ημέρες πριν από τον εορτασμό του “Πάσχα του Καλοκαιριού” όπως χαρακτηρίζεται η εορτή της Παναγίας και με την αρωγή της αγαπημένης φίλης της ιστοσελίδας, Μαριέττας Γαλάνη παρουσιάζουμε μία λίγο διαφορετική συνταγή πάνω στο “πάτουδο”…  Ενας ύμνος στην ζωή και την λαϊκή κουζίνα χαρακτηρίζεται το συγκεκριμένο πιάτο που σίγουρα αξίζει να το δοκιμάσετε …

Η πρόταση; Ρίφι με πάτουδα και πατάτες κυδωνάτες, πασπαλισμένες με φρέσκο θυμάρι και φρέσκια ρίγανη!! . Το γκουρμέ της Απειράνθου όπως μας αναφέρει η κα Γαλάνη ενώ εάν θέλετε και λίγο ψωμί (βλ Κεντρική φωτογραφία) τότε ο ξυλόφουρνος στην Απείρανθο, κάνει τη διαφορά..

Τι θα χρειαστούμε:

# 1 ρίφι 12 με 13 κιλά

# 3 μεγάλα μάτσα σέφκλα (σέσκουλα)

# 2 ματσάκια κουτσουνάδες (φύλλα από παπαρούνες)

# 3 μάτσα άνηθο

# 2 μάτσα μάραθο (ποτέ δε βάζουμε πολύ μάραθο γιατί είναι βαρύς και θα πικρίσει η γέμιση**)

# 1 φλιτζ. δυόσμο (πάντα όπως έλεγε και ο φούρναρης τα περισσότερο μυρωδάτα αρνιά και ρίφια από τις γιαγιάδες ήταν αυτά που είχαν δυόσμο)

# 6 ξερά κρεμμύδια

# 600 γρ ρύζι για γεμιστά το οποίο πρώτα θα πλύνουμε καλά ή θα το αφήσουμε σε τρεχούμενο νερό για 2 λεπτά.

# 3 φλιτζ. σταφίδα ξανθιά αλατοπίπερο ελαιόλαδο νερό

Πώς το φτιάχνουμε:

1. Βάζουμε τη σταφίδα σε μπόλικο νερό για μια περίπου ώρα να φουσκώσει.

2. Καθαρίζουμε και πλένουμε καλά το αρνί μας η το ρίφι από εντόσθια( και ατσινόρια ) εξωτερικά το τοποθετούμε σε βαθύ ταψί (ειδικά αν είναι μεγάλο για να καλοψηθεί)

3. Πλένουμε καλά τα χόρτα και τα βράζουμε για 3 λεπτά να ζεματιστούν(σέφκλα και κουτσουνάδες) .. δεν τα κόβουμε σε πολύ μικρά κομμάτια γιατί θα λιώσουν* Τα κρατάμε σε τρυπητό.

4. Πλένουμε και ψιλοκόβουμε τα μυρωδικά μας και τ αφήνουμε να στραγγίσουν.

5. Κόβουμε τα κρεμμύδια σε φέτες, τα αλατίζουμε και τα σοτάρουμε σε μια κούπα ελαιόλαδο σε χαμηλή φωτιά.

6. Προσθέτουμε στη κατσαρόλα τα μυρωδικά ,τη σταφίδα και το ρύζι, ανακατεύουμε και τέλος προσθέτουμε τα χόρτα.

7. Αλατοπιπερώνουμε και ανακατεύουμε για 2 λεπτά στη φωτιά.(πολύ χαμηλή φωτιά)και προσθέτουμε και δυο ποτ. νερό σταδιακά.

8. Βάζουμε σε ένα μπολάκι αλατοπίπερο και ελαιόλαδο, με τα χέρια μας αλείφουμε το ρίφι μέσα έξω.

9. Βάζουμε τη γέμιση και ράβουμε με γερή κλωστή το ρίφι από το παχάκι όχι από το ψαχνό. Προσθέτουμε λίγο νερό και λάδι στο ταψι όχι πολύ γιατί στην αρχή το κρέας βγάζει πολλά υγρά.

10. Ψήνουμε σε μέτριο προς δυνατό φούρνο 3 ώρες, ( αν το ρίφι είναι μικρότερο 2 ώρες) και κοιτάμε συνεχώς να μην πιεί το νερό, προσθέτουμε λάδι και νερό αν χρειαστεί κατά τη διάρκεια του ψησίματος. (πάντα στο πλάι του ταψιού και όχι από πάνω.)

Λεπτομέρειες 

# Μπορείτε να βάλετε αντί κουτσουνάδες αν δεν βρείτε, σπανάκι (*αν είναι κατεψυγμένο θα το ξεπαγώσετε και θα το σοτάρετε με τη γέμιση αν είναι φρέσκο θα το βράσετε για λίγο).

# Με την ίδια γέμιση κάνουμε πατουδόπιτα με φύλλο είναι κάτι σαν τη σεφουκλωτή που φτιάχνουν σε άλλα χωριά της Νάξου.

# Επίσης με την ίδια γέμιση κάνουμε κοτόπουλα παραγεμιστά και κοκόρια στο φούρνο μόνο που μαγειρεύουμε τη γέμιση λίγο περισσότερο.

# Παραδοσιακά το Πάσχα ψήνουμε ρίφι αλλά από παλιά ο καθένας γέμιζε ότι είχε η ρίφι η αρνάκι. Επίσης υπάρχουν διαφορές μικρές σε κάθε κουζίνα της Απειράνθου άλλη νοικοκυρά βράζει το ρύζι, η δε βάζει δυόσμο, η άλλη νοικοκοιρά βάζει στο τέλος τα μυρωδικά, κάποιες γιαγιάδες βάζουν μόνο μάραθο..κ.τ.λ.

# Εγώ σήμερα έβαλα αντί κουτσουνάδες, σπανάκι και γέμισα γύρω του με πατάτες κυδωνάτες, από πάνω έβαλα φρέσκο θυμάρι και ρίγανη αλατοπίπερο και επιπλέον ελαιόλαδο.

Φωτογραφίες: Μαρία Κατεινά


Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

Σαντορίνη: Ανοιχτό κάλεσμα από τη Θύελλα Καμαρίου για το ντέρμπι τίτλου στη Νάξο με τον Πανναξιακό ΑΟ

Δωρεάν εισιτήρια και κάλεσμα συμμετοχής στον ”ΤΕΛΙΚΟ” με τον Πανναξιακό από την Θύελλα Καμαρίου

Νάξος: Φιλοξενεί στο ΔΑΚ “Δημήτρης Περιστεράκης” το Πανελλήνιο Πρωτάθλημα Μπάσκετ Εφήβων (πρόγραμμα)

Η Νάξος φιλοξενεί στο ΔΑΚ "Δημήτρης Περιστέρακης" το 52ο Πανελλήνιο Πρωτάθλημα Μπάσκετ Εφήβων (δείτε πρόγραμμα)

Στοίχημα: Συνδυασμός νίκης Παναθηναϊκού και γκολ στο Σίτι – Αστον Βίλα

Η πρόταση της ημέρας μέσα από συνδυασμό μπάσκετ (Euroleague) και ποδόσφαιρο (Premier League).

Νάξος: Πωλείται οικόπεδο έκτασης 750 m2 στο Χαλκί

Πωλητήριο σε ακίνητο (οικόπεδο) στην Κοινότητα Χαλκίου και κοντά στον δρόμο προς Μονή - Εκταση και τιμή, πληροφορίες εντός

Ανακάλυψη Δημοφιλών Παιχνιδιών Χαρτιών και Στρατηγικών στο Spinanga casino

Spinanga casino: Ανακάλυψη Δημοφιλών Παιχνιδιών Χαρτιών και Στρατηγικών

Σύρος – Σωματείο “Άγιος Φίλιππος ο Διάκονος”: Ευχαριστήριο προς Τυροκομείο “Πιτταράς” και δέσμευση για συνέχιση βοήθειας

Ανακοίνωση του σωματείου "Άγιος Φίλιππος ο Διάκονος" για την προσφορά τυριού σε 300 οικογένειές από το Τυροκομείο Πιτταράς τις ημέρες του Πάσχα

Blue Star Ferries: 220 επιβάτες έβγαλαν εισιτήριο για Σύρο, ενώ πήγαιναν Πειραιά (!!!)

Επικράτησε το αδιαχώρητο όταν λίγο μετά τις 22:30 αφίχθη το Blue Star Mykonos καθώς στο λιμάνι περίμεναν 1.015 άτομα - Η ανακοίνωση της εταιρείας

Βατικανό: Η ταφή του Πάπα Φραγκίσκου, το πένθος, η επόμενη ημέρα

Ο Πάπας Φραγκίσκος έφυγε... Οι επιθυμίες του για την ταφή του και η επόμενη ημέρα

Κυκλάδες – Real Estate: Πάρος και Μύκονος κοντράρονται για την πρωτοκαθεδρία

Μύκονος και Πάρος ανταγωνίζονται για την κορυφή του real estate στις Κυκλάδες

BBC για Σαντορίνη: «Could an almighty eruption destroy a dreamy Greek island?»

Το BBC News πέρασε μια μέρα στο βρετανικό πλοίο Discovery που κάνει έρευνες στην Καλντέρα

Αμοργός: Με πυροτεχνήματα και λουλούδια, η υποδοχή του “Express Skopelitis” (video)

Αργά το βράδυ της Μεγάλης Τρίτης (15/04) το Express Skopelitis μετά από σαράντα και πλέον ημέρες έφτασε στα Κατάπολα - δείτε την υποδοχή από τους κατοίκους (video)

Νάξος: Ενα ακόμη ξενοδοχείο 4 αστέρων “έρχεται” στο νησί

“Στα σκαριά” έργο για νέο ξενοδοχείο 4 αστέρων στη Νάξο

Πρέβελης: Το πλοίο που αγαπήθηκε και μισήθηκε όσο κανένα άλλο

Το "Πρέβελις" βρίσκεται στην Ελευσίνα, έτοιμο για το τελευταίο του ταξίδι προς τη Τουρκία και μία αναπληρώτρια καθηγήτρια στην Ανάφη μοιράζεται τις σκέψεις της για το πλοίο

Φιλώτι: Εφυγε από τη ζωή ανήμερα της ονομαστικής του εορτής ο Λεωνίδας Ανωμερίτης

Ο ΣΦΕΑ αποχαιρετά τον συναγωνιστή του Λεωνίδα Δ. Ανωμερίτη - Μεγάλη Πέμπτη η κηδεία του στο κοιμητήριο της Νέας Σμύρνης

Νάξος: Εφυγε από τη ζωή ο τραπεζικός Νίκος Ι. Μαργαρίτης

Εφυγε από τη ζωή ο Νίκος Ι. Μαργαρίτης - Η κηδεία θα γίνει την Τετάρτη 10:30 στο νεκροταφείο Ζωγράφου στον Ιερό Ναό Κωνσταντίνου και Ελένης

Νάξος – Καστράκι: Πότε θα γίνει η περιφορά του Επιταφίου την Μεγάλη Παρασκευή (video)

Νάξος - Καστράκι: Πότε θα γίνει η περιφορά του Επιταφίου στο Καστράκι στην Παναγία Γρηγορούσα (χρονοδιάγραμμα)

Νάξος – Airbnb: Εσοδα σε ετήσια βάση που αγγίζουν και τα 33.000 ευρώ (!!!)

Σύμφωνα με στοιχεία από το τελευταίο 12μηνο, νησιωτικοί προορισμοί, όπως η Μύκονος και η Σαντορίνη, προσφέρουν τα υψηλότερα έσοδα στην Ελλάδα, με ετήσιο τζίρο ανά καταχώρηση που ξεπερνά τις 43.000 ευρώ.

Naxos Vibe: Οι σεισμοί στη περιοχή της Σαντορίνης και η “απάντηση” της Νάξου

Πώς οι Σεισμοί στη Σαντορίνη Επηρέασαν τις Κρατήσεις και Πώς η Νάξος Απαντά με Μια Δυνατή Σεζόν

Νάξος – Γ. Βρούτσης: πρωινός καφές με τους Μανωλά – Σιόβα

Ο Υπουργός Αθλητισμού Γιάννης Βρούτσης βρίσκεται στη Νάξο και απολαμβάνει τον πρωινό του καφέ με τους Κώστα Μανωλά και Δημήτρη Σιόβα

Αμοργός- Χοζοβιώτισσα: Ένας μοναχός, ένα παιδί, μια εικόνα χίλιες λέξεις

Πολύς κόσμος επιλέγει τους Ιερούς χώρους των μοναστηριών για να ζήσει τις μέρες της Μ. Εβδομάδας και του Πάσχα σιωπηλά και ήρεμα όπως ακριβώς αρμόζει στη μεγαλύτερη γιορτή της Χριστιανοσύνης.