Παρασκευή, 27 Σεπτεμβρίου, 2024
ΑρχικήΓαστρονομίαΠρόταση Ημέρας - Φαγητό: Πάτουδο με πατάτες κυδωνάτες διά χειρός Μαριέττας Γαλάνη

Πρόταση Ημέρας – Φαγητό: Πάτουδο με πατάτες κυδωνάτες διά χειρός Μαριέττας Γαλάνη

|

«Πάτουδο» ένα φαγητό που αποτελεί το κύριο πιάτο στη Νάξο – και δη στα ορεινά χωριά – όταν έρχεται το Πάσχα… Διανύουμε τις τελευταίες ημέρες πριν από τον εορτασμό του “Πάσχα του Καλοκαιριού” όπως χαρακτηρίζεται η εορτή της Παναγίας και με την αρωγή της αγαπημένης φίλης της ιστοσελίδας, Μαριέττας Γαλάνη παρουσιάζουμε μία λίγο διαφορετική συνταγή πάνω στο “πάτουδο”…  Ενας ύμνος στην ζωή και την λαϊκή κουζίνα χαρακτηρίζεται το συγκεκριμένο πιάτο που σίγουρα αξίζει να το δοκιμάσετε …

Η πρόταση; Ρίφι με πάτουδα και πατάτες κυδωνάτες, πασπαλισμένες με φρέσκο θυμάρι και φρέσκια ρίγανη!! . Το γκουρμέ της Απειράνθου όπως μας αναφέρει η κα Γαλάνη ενώ εάν θέλετε και λίγο ψωμί (βλ Κεντρική φωτογραφία) τότε ο ξυλόφουρνος στην Απείρανθο, κάνει τη διαφορά..

Τι θα χρειαστούμε:

# 1 ρίφι 12 με 13 κιλά

# 3 μεγάλα μάτσα σέφκλα (σέσκουλα)

# 2 ματσάκια κουτσουνάδες (φύλλα από παπαρούνες)

# 3 μάτσα άνηθο

# 2 μάτσα μάραθο (ποτέ δε βάζουμε πολύ μάραθο γιατί είναι βαρύς και θα πικρίσει η γέμιση**)

# 1 φλιτζ. δυόσμο (πάντα όπως έλεγε και ο φούρναρης τα περισσότερο μυρωδάτα αρνιά και ρίφια από τις γιαγιάδες ήταν αυτά που είχαν δυόσμο)

# 6 ξερά κρεμμύδια

# 600 γρ ρύζι για γεμιστά το οποίο πρώτα θα πλύνουμε καλά ή θα το αφήσουμε σε τρεχούμενο νερό για 2 λεπτά.

# 3 φλιτζ. σταφίδα ξανθιά αλατοπίπερο ελαιόλαδο νερό

Πώς το φτιάχνουμε:

1. Βάζουμε τη σταφίδα σε μπόλικο νερό για μια περίπου ώρα να φουσκώσει.

2. Καθαρίζουμε και πλένουμε καλά το αρνί μας η το ρίφι από εντόσθια( και ατσινόρια ) εξωτερικά το τοποθετούμε σε βαθύ ταψί (ειδικά αν είναι μεγάλο για να καλοψηθεί)

3. Πλένουμε καλά τα χόρτα και τα βράζουμε για 3 λεπτά να ζεματιστούν(σέφκλα και κουτσουνάδες) .. δεν τα κόβουμε σε πολύ μικρά κομμάτια γιατί θα λιώσουν* Τα κρατάμε σε τρυπητό.

4. Πλένουμε και ψιλοκόβουμε τα μυρωδικά μας και τ αφήνουμε να στραγγίσουν.

5. Κόβουμε τα κρεμμύδια σε φέτες, τα αλατίζουμε και τα σοτάρουμε σε μια κούπα ελαιόλαδο σε χαμηλή φωτιά.

6. Προσθέτουμε στη κατσαρόλα τα μυρωδικά ,τη σταφίδα και το ρύζι, ανακατεύουμε και τέλος προσθέτουμε τα χόρτα.

7. Αλατοπιπερώνουμε και ανακατεύουμε για 2 λεπτά στη φωτιά.(πολύ χαμηλή φωτιά)και προσθέτουμε και δυο ποτ. νερό σταδιακά.

8. Βάζουμε σε ένα μπολάκι αλατοπίπερο και ελαιόλαδο, με τα χέρια μας αλείφουμε το ρίφι μέσα έξω.

9. Βάζουμε τη γέμιση και ράβουμε με γερή κλωστή το ρίφι από το παχάκι όχι από το ψαχνό. Προσθέτουμε λίγο νερό και λάδι στο ταψι όχι πολύ γιατί στην αρχή το κρέας βγάζει πολλά υγρά.

10. Ψήνουμε σε μέτριο προς δυνατό φούρνο 3 ώρες, ( αν το ρίφι είναι μικρότερο 2 ώρες) και κοιτάμε συνεχώς να μην πιεί το νερό, προσθέτουμε λάδι και νερό αν χρειαστεί κατά τη διάρκεια του ψησίματος. (πάντα στο πλάι του ταψιού και όχι από πάνω.)

Λεπτομέρειες 

# Μπορείτε να βάλετε αντί κουτσουνάδες αν δεν βρείτε, σπανάκι (*αν είναι κατεψυγμένο θα το ξεπαγώσετε και θα το σοτάρετε με τη γέμιση αν είναι φρέσκο θα το βράσετε για λίγο).

# Με την ίδια γέμιση κάνουμε πατουδόπιτα με φύλλο είναι κάτι σαν τη σεφουκλωτή που φτιάχνουν σε άλλα χωριά της Νάξου.

# Επίσης με την ίδια γέμιση κάνουμε κοτόπουλα παραγεμιστά και κοκόρια στο φούρνο μόνο που μαγειρεύουμε τη γέμιση λίγο περισσότερο.

# Παραδοσιακά το Πάσχα ψήνουμε ρίφι αλλά από παλιά ο καθένας γέμιζε ότι είχε η ρίφι η αρνάκι. Επίσης υπάρχουν διαφορές μικρές σε κάθε κουζίνα της Απειράνθου άλλη νοικοκυρά βράζει το ρύζι, η δε βάζει δυόσμο, η άλλη νοικοκοιρά βάζει στο τέλος τα μυρωδικά, κάποιες γιαγιάδες βάζουν μόνο μάραθο..κ.τ.λ.

# Εγώ σήμερα έβαλα αντί κουτσουνάδες, σπανάκι και γέμισα γύρω του με πατάτες κυδωνάτες, από πάνω έβαλα φρέσκο θυμάρι και ρίγανη αλατοπίπερο και επιπλέον ελαιόλαδο.

Φωτογραφίες: Μαρία Κατεινά


Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

Αιγαίο: 163 μετανάστες εντοπίστηκαν το τελευταίο 24ωρο

Τουλάχιστον 163 παράτυποι μετανάστες περισυνελέγησαν το τελευταίο 24ωρο

Ισπανία (Μάλαγα): Τέσσερις κανόνες που πρέπει να τηρούν οι τουρίστες, αλλιώς πρόστιμο (!!!)

Μάλαγα Vs Υπερτουρισμός: Οι 4 κανόνες που πρέπει να τηρούν οι τουρίστες – Πρόστιμα έως 750 στους παραβάτες

Βρούτσης για σκάφη αναψυχής: “Μηδενική φορολόγηση στα σκάφη έως 7 μέτρα”

Γιάννης Βρούτσης: «Στο πλευρό των νησιωτών η Κυβέρνηση με τη μηδενική φορολόγηση των σκαφών έως 7 μέτρα»

ΣΕΤΕ: Αποκάλυψη της πρωτοβουλίας METRON Sustainable Tourism

Την πρωτοβουλία METRON Sustainable Tourism παρουσίασε η διοίκηση του ΣΕΤΕ

Γερμανία: Επιλέγουν προορισμό και ταξίδια με βάση τα .. αστέρια (!!!)

Με οδηγό το Instagram, το TikTok και την ...αστρολογία ταξιδεύουν οι Γερμανοί

ΑΔΜΗΕ: Που βρίσκεται η ηλεκτρική διασύνδεση των Κυκλάδων

Η πορεία των έργων του ΑΔΜΗΕ στο Αιγαίο... Τι γίνεται στις Κυκλάδες

Πρόταση Ημέρας – Φαγητό: Παστίτσιο με μπολονέζ μανιταριών …

Αντί για κιμά έχει μανιτάρια αυτό το πλωθωρικό παστίτσιο. Έχει και ντοματάκια από τη Σαντορίνη, δραμινό τσορίθο και νιώτικο κεφαλοτύρι.

Μ. Χρυσοχοϊδης: “Περίπου 9.000 συλλήψεις ανηλίκων το πρώτο 8μηνο του 2024”

Χρυσοχοΐδης: Αυξήθηκαν κατά 50% οι συλλήψεις ανήλικων

Δίκτυο για τις Βιώσιμες Κυκλάδες: Συναντήσεις με Δημάρχους και προστασία της πολιτιστικής ταυτότητας

Συνάντηση της ΕΛΛΕΤ και του Δικτύου για τις Βιώσιμες Κυκλάδες με δημάρχους του νομού - Τι αναφέρει ο Ιωάννης Σπιλάνης

Fast Ferries: Μία ανάσα από την αγορά των “Διονύσιος Σολωμός” και “Αδαμάντιος Κοραής”

Αλλαγές στην Ελληνική Ακτοπλοία .. Το μπάσιμο της Fast Ferries. Σήμερα Κυριακή 22 Σεπτεμβρίου ολοκληρώνεται το deal...

Airbnb 2023 – Νάξος και Μικρές Κυκλάδες: Εφτασαν τις 12.000 κλίνες έναντι 8 χιλιάδων κλινών στα ξενοδοχεία (!!!)

Εννέα νησιά στην Ελλάδα που διέλυσαν κάθε έννοια ανταγωνισμού στη σχέση Airbnb και ξενοδοχεία (!!!)

16ο Φεστιβάλ “Ν. Τσελεμεντές”: Τα φώτα έσβησαν, μα η Σίφνος πάντα λάμπει..!! (video & photos)

Η Σίφνος κάθε χρόνο καλεί τα υπόλοιπα νησάκια των Κυκλάδων, καλεί φίλους από όλη την Ελλάδα αλλά και από το εξωτερικό να παντρέψουν γεύσεις και παραδόσεις, να γίνουν ένα, να περάσουν ένα τριήμερο αφιερωμένο στη φιλοξενία, τα ήθη, τα έθιμα.

TasteAtlas – Σκληρά τυριά: Στη 2η θέση του κόσμου η Γραβιέρα Νάξου

Ανάμεσα στο 100 κορυφαία τυριά του κόσμου, το ταξιδιωτικό site TasteAtlas συγκαταλέγει 12 ελληνικά τυριά διαφορετικών ειδών και προελεύσεων - Ποια είναι από τις Κυκλάδες

Zante Ferries: “Επεισοδιακή” συνεδρίαση και αναμονή για την πώληση των “Σολωμός” και “Κοραής”

Η παρέμβαση της Levante ferries με ανεβασμένη προσφορά κατά 3 εκατ. ευρώ ανέβασε τους τόνους στην γενική συνέλευση

Σίφνος: Ληστεία στο κέντρο της Απολλωνίας (!!!)

Πρωτοφανές για την Σίφνο η ληστεία που έγινε σήμερα το μεσημέρι στη Σίφνο και συγκεκριμένα στο κέντρο της Απολλωνίας κοντά στον χώρο στάθμευσης από...

Αμοργος – Ενωση Ξενοδόχων: Εντονη γραπτή διαμαρτυρία για τα δρομολόγια

Επιστολή διαμαρτυρίας για τα ακτοπλοϊκά δρομολόγια από την Ένωση Ξενοδόχων Αμοργού

Νάξος – Λιμεναρχείο: Η παρουσία του αντιδημάρχου Βαγγέλη Κατσαρά για εξηγήσεις και η επόμενη ημέρα

Η επίσημη ανακοίνωση από το Λιμενικό Σώμα σχετικά με τον πνιγμό της 73χρονης στον Αγιο Γεώργιο Νάξου και η παρουσία ενώπιον του Εισαγγελέα, του αντιδημάρχου Βαγγέλη Κατσαρά