Τρίτη, 9 Σεπτεμβρίου, 2025
ΑρχικήΝάξος & Μικρές ΚυκλάδεςΠΑΣΟΚ - Π. Χρηστίδης: Ερώτηση στη Βουλή για το υπό κατασκευή φράγμα...

ΠΑΣΟΚ – Π. Χρηστίδης: Ερώτηση στη Βουλή για το υπό κατασκευή φράγμα Τσικαλαριού

|

Την απόλυτη αναγκαιότητα υλοποίησης του φράγματος Τσικαλαριού στη Νάξο, επισημαίνει – με ερώτησή του στη Βουλή – ο Παύλος Χρηστίδης βουλευτής ΠΑΣΟΚΚινήματος Αλλαγής, παραθέτοντας τις σοβαρές επιπτώσεις που επιφέρει η απουσία του έργου στον πρωτογενή τομέα, την τοπική οικονομία και την καθημερινότητα των κατοίκων του νησιού.

Παρά το γεγονός ότι το έργο είχε αρχικά ενταχθεί σε χρηματοδοτούμενο πρόγραμμα του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, το 2009, κι ενώ οι εργασίες ξεκίνησαν στο παρελθόν, έμειναν, ωστόσο, στα σκαριά λόγω γεωλογικών και αρχαιολογικών προβλημάτων.

Ωστόσο, βάσει της επικαιροποίησης της μελέτης κατασκευής που έγινε, το νέο χρονοδιάγραμμα προέβλεπε ότι το έργο θα ξεκινούσε τον Φεβρουάριο του 2023 και θα ολοκληρωνόταν στις αρχές του 2024.

Παρ’ όλες τις διαβεβαιώσεις του τότε αρμόδιου Υπουργού, τίποτα δεν έχει ακόμη υλοποιηθεί.

Επικαλούμενος τις εκκλήσεις και τις μαρτυρίες κατοίκων του νησιού, ο βουλευτής τονίζει τις σοβαρές συνέπειες που έχει η έλλειψη νερού αλλά και υποδομών ειδικότερα στην παραγωγή των τυροκομικών ΠΟΠ προϊόντων – όπως η γραβιέρα – αλλά και στην παραγωγή της πατάτας Νάξου για την καλλιέργεια της οποίας απαιτούνται συγκεκριμένες συνθήκες.

Επί τούτου, προσθέτει χαρακτηριστικά ότι «όσο καθυστερεί η κατασκευή του φράγματος Τσικαλαριού, το νησί της Νάξου κινδυνεύει σοβαρά όχι μόνο να διψάσει, αλλά και να πεινάσει με την κατάρρευση του πρωτογενούς τομέα και της τοπικής οικονομίας της».

Ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Παύλος Χρηστίδης, απευθυνόμενος στους Υπουργούς Μεταφορών και Υποδομών Χρήστο Σταϊκούρα και Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Κωνσταντίνο Τσιάρα, ερωτά:

Υπάρχει προγραμματισμός και συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα για την ολοκλήρωση του Φράγματος Τσιακαλαριού και των δικτύων του;

⦁ Σε ποιες ενέργειες θα προβείτε, ώστε να επιταχυνθούν οι διαδικασίες επανεκκίνησης του έργου κατασκευής του Φράγματος Τσικαλαριού;

⦁ Με ποιους τρόπους προτίθεστε να αντιμετωπίσετε την ολοένα και αυξανόμενη ανάγκη νερού, αποσκοπώντας στην αύξηση των υδατοαποθεμάτων, ιδιαίτερα στις τουριστικές περιοχές των νησιών μας, που αντιμετωπίζουν χρόνιο πρόβλημα λειψυδρίας;

⦁ Υπάρχει προβλεπόμενος σχεδιασμός επί της διαχείρισης των υδάτινων πόρων, που να οδηγεί σε βιώσιμες καταστάσεις για το περιβάλλον, τον πρωτογενή τομέα, την εύρυθμη λειτουργία των τοπικών κοινωνιών και την οικονομία των περιοχών αυτών;

⦁ Σκοπεύετε να επιδοτήσετε ειδικά τη μισοκαρπία και την ακαρπία της Πατάτας Νάξου, που παρά του ότι αποτελεί ΠΓΕ-άρα και πρέπει να καλλιεργείται υπό ορισμένες συνθήκες, θα καλλιεργηθεί εν τέλει υπό αρνητικά διαφορετικές, εξαιτίας της λειψυδρίας;


Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

Ενοικιάζεται δυάρι νεόδμητο στο Καστράκι Νάξου

Πλήρως εξοπλισμένο διαμέρισμα με θέα θάλασσα και βουνό, διαθέσιμο από 1 Σεπτεμβρίου 2025 έως 30 Ιουνίου 2026

Μια βραδιά αφιερωμένη στην Κέρο στο πλαίσιο του Koufonisia Festival (photos)

Με ξεχωριστές παρουσιάσεις, ντοκιμαντέρ και την παρουσία της τ.ΠτΔ Κατερίνας Σακελλαροπούλου, το Κουφονήσι τίμησε την ιστορία και το μυστήριο της Κέρου.

Αμοργός: Επανέναρξη δρομολογίων δημοτικής συγκοινωνίας (πίνακας)

Ο Δήμος Αμοργού ανακοίνωσε την επιστροφή των δρομολογίων για την καλύτερη εξυπηρέτηση των κατοίκων και επισκεπτών του νησιού.

Σαντορίνη – Δήμος: Επαναλειτουργεί η λεωφορειακή γραμμή Επισκοπής Γωνιάς – Καμαρίου

Από τις 10 Σεπτεμβρίου 2025 ξεκινούν ξανά τα δρομολόγια του ΚΤΕΛ Θήρας, προσφέροντας δημόσια συγκοινωνία από την περιοχή του ΑΒΙΣ έως την Καμάρα.

Πανναξιακός ΑΟΚ: Ο Αλέξανδρος Καλαμπόγιας η τρίτη φετινή μεταγραφή

Ο 22χρονος γκαρντ με εμπειρία από Ίκαρο Καλλιθέας και Ηλιούπολη ενισχύει την ομάδα της Νάξου για τη νέα σεζόν.

Αύγουστος 2025: Ο τρίτος πιο θερμός στην ιστορία σύμφωνα με το Copernicus

Καύσωνες στην Ευρώπη και την Ασία, εκατοντάδες θάνατοι στην Ισπανία και ιστορικά ρεκόρ θερμοκρασιών στη Γαλλία – «Επείγουσα η μείωση εκπομπών», προειδοποιούν οι επιστήμονες.

Γ. Πολυχρονάκος: «Τα νησιά σώζονται από τους ανθρώπους τους – Η Κυβέρνηση απαξιώνει την νησιωτικότητα» (video)

Ο Γ. Πολυχρονάκος μιλά για τον τουρισμό, τα προβλήματα υποδομών, το μεταφορικό ισοδύναμο και τις κυβερνητικές εξαγγελίες της ΔΕΘ

Καθολική Εκκλησία: Ο Carlo Acutis, ο πρώτος «millennial» άγιος της Βρετανίας

Ο 15χρονος που έφυγε πρόωρα από λευχαιμία και έμεινε γνωστός ως «ο influencer του Θεού», αγιοποιήθηκε πανηγυρικά στο Βατικανό.

Αναβάθμιση του λιμένα Ρίβα στη Θηρασιά, προμελέτη από το Δημοτικό Λιμενικό Ταμείο Θήρας

Στόχος η βελτίωση της προσβασιμότητας και η ανάπτυξη της Θηρασιάς με έργα που θα επιτρέψουν τον ελλιμενισμό περισσότερων σκαφών και την ταυτόχρονη προσέγγιση δύο ακτοπλοϊκών πλοίων.

Αμοργός – Κέντρο Υγείας: Ενισχύεται με νέο ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό

Σημαντικές προσθήκες σε Γενική Ιατρική, Μικροβιολογικό και Ακτινολογικό Τμήμα για την κάλυψη των αυξημένων αναγκών του νησιού.

Η Παπαβασιλείου αλλάζει όψη: Έρχεται η διαπλάτυνση των πεζοδρομίων στη Νάξο

Μετά την «παύση» λόγω σεισμών, ξεκινούν τα έργα υπογείωσης καλωδίων και ανακατασκευής πεζοδρομίων – Προϋπολογισμός 2,15 εκατ. ευρώ.

Εκτακτο – Νάξος: Φωτιά στο ύψος του Τιμίου Σταυρού, στο δρόμος προς Γαλήνη

Φωτιά σε εξέλιξη στον επαρχιακό δρόμο Νάξου - Εγγαρών στο ύψος του Τιμίου Σταυρού

ΑΜΠΕΛΙΦΕΣΤ 2025: Η Νάξος γιορτάζει με κρασί, μουσική και χορό στον αμπελώνα Τρανάμπελο

Δύο βραδιές (5 & 6 Σεπτεμβρίου) γεμάτες ρυθμούς, γεύσεις και φεγγαρόλουστες εμπειρίες στο πιο μεθυστικό φεστιβάλ του Αιγαίου.

Μείωση ΦΠΑ κατά 30% σε νησιά με λιγότερους από 20.000 κατοίκους – Εκτός σχεδιασμού οι Κυκλάδες

Η εξαγγελία από τη ΔΕΘ και ο πίνακας με τα νησιά που εντάσσονται - Δείτε ποια νησιά εντάσσονται και συνολικά κερδισμένοι είναι 67.000 κάτοικοι

Νάξος – Κεραμωτή: Εφυγε από τη ζωή ο πρόεδρος της κοινότητας, Εμμανουήλ Φακίνος

Μεγάλη θλίψη στην τοπική κοινωνία για την ξαφνική απώλεια του Προέδρου της Κεραμωτής, που υπήρξε σύμβολο ανθρωπιάς και προσφοράς. - Σήμερα η εξόδιος ακολουθία

Νάξος: Έντονες αντιδράσεις για την ακύρωση μίσθωσης ακινήτου και το μέλλον σχολικών μονάδων (video)

Συζήτηση στο Δημοτικό Συμβούλιο με αιχμές για «σπατάλη» 120.000 ευρώ, προτάσεις για τρεις νέες σχολικές μονάδες και διαφωνίες για το Δικαστικό Μέγαρο.

«Βιώσιμες Κυκλάδες»: Το Φιλώτι της Νάξου στο πρώτο ντοκιμαντέρ της Πρωτοβουλίας για τη Δημοσιογραφία (video)

Η καρδιά της κτηνοτροφίας, η κρίση νερού και η μάχη για διατήρηση της ταυτότητας

Kεντρικό Ισραηλιτικό Συμβούλιο για το περιστατικό στη Νάξο «Σκηνές πογκρόμ του 19ου αιώνα»

Σκληρή ανακοίνωση του ΚΙΣ για τον αντισημιτισμό στην Ελλάδα – Κάνει λόγο για υπονόμευση της δημοκρατίας και καλεί σε μηδενική ανοχή στη ρητορική μίσους.

Σίφνος: Το νησί αποχαιρέτησε με δάκρυα και τραγούδια τον Λευτέρη Λουκατάρη (video)

Μια εξόδιος ακολουθία που έμοιαζε με γάμο – με λευκά ρούχα, βιολιά και λαούτα – για τον αρχηγό της Κ14 του Πανσιφναϊκού, που έφυγε πρόωρα.