Σάββατο, 12 Ιουλίου, 2025
ΑρχικήΝάξος & Μικρές ΚυκλάδεςΠΑΣΟΚ - Ανδρουλάκης από Νάξο: "Δέσμευσή μας η άμεση επαναφορά των μειωμένων...

ΠΑΣΟΚ – Ανδρουλάκης από Νάξο: “Δέσμευσή μας η άμεση επαναφορά των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ στα νησιά” (video)

|

Υγεία – Στέγαση και Φορολογικά κίνητρα… ΠΑΣΟΚ και Νίκος Ανδρουλάκης. Από το βήμα της Περιφερειακής Συνδιάσκεψης στη Νάξο, ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής, Νίκος Ανδρουλάκης επανέλαβε την πρόταση του για ενεργοποίηση του μειωμένου συντελεστή κατά 30% του ΦΠΑ στα νησιά. Κάτι που ισχύει από την 1η Ιανουαρίου του 2025 μέσω ενεργειών και υπάρχει το “πράσινο φως” από την Ευρώπη αλλά δεν ενεργοποιείεται.. 

Μάλιστα, ο κος Ανδρουλάκης, πρότεινε, μέχρι να συμβεί αυτό, τη δημιουργία ειδικού ταμείου που θα επιστρέφει στο νησί το μεγαλύτερο μέρος των εισπράξεων από τον αυξημένο ΦΠΑ για υποδομές ανάπτυξης ,κοινωνικής συνοχής και ανθεκτικότητας.

«Οδηγία του Συμβουλίου της ΕΕ επιτρέπει από την 01/01/2025 την επαναφορά μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ στα νησιά του Αιγαίου έως 30%. Για εμάς είναι δέσμευση. Περιμένουμε τη Νέα Δημοκρατία. Αλλά, όσο την περιμένουμε, θέλω να σας πω τι πρότεινα και στη Ρόδο για τα νησιά αυτά που έχουν αυξημένα έσοδα από τον ΦΠΑ λόγω τουρισμού. Μέχρι να πάμε στον μειωμένο συντελεστή, η διαφορά από τον υφιστάμενο μέχρι τον μειωμένο συντελεστή να επιστρέφει σε παρεμβάσεις για το κοινωνικό κράτος, την υγεία και την ανθεκτικότητα» σημείωσε χαρακτηριστικά.

Αναφερόμενος σε θέματα ισόρροπης περιφερειακής ανάπτυξης, ο κ. Ανδρουλάκης επέμεινε ότι «η χώρα δεν αντέχει άλλες χαμένες ευκαιρίες. Δεν μπορεί να έρχονται 40 δισ. ευρώ με το Ταμείο Ανάκαμψης και να μη γίνεται καμία συζήτηση για την προτεραιοποίηση των έργων που πρέπει να υλοποιηθούν. Για εμάς, λοιπόν, είναι προτεραιότητα η περιφερειακή ανάπτυξη, ο περιφερειακός σχεδιασμός και ο σεβασμός στην Τοπική Αυτοδιοίκηση».

Σκιαγράφησε ως προτεραιότητα ένα τουριστικό μοντέλο προστιθέμενης αξίας: «Το όραμα μας είναι να υπάρχουν συνέργειες με τον πρωτογενή τομέα και τη μεταποίηση. Με μετρήσιμους, όμως, στόχους, όχι στις θεωρίες. Πόσοι ήρθαν, πόσοι γεύτηκαν τα εγχώρια προϊόντα και πόσο αυξήθηκαν οι εξαγωγές κάθε χρόνο προς κράτη από όπου έχουμε ισχυρή παρουσία ταξιδιωτών στον τόπο σας. Διότι, όταν γευτούν ένα καλό μεταποιημένο μέλι στη Σέριφο και το πάρουν μαζί τους, ένα καλό τυρί στη Νάξο, ένα καλό κρασί στη Σάμο, είναι πιθανό να το ζητήσουν και τους χειμερινούς μήνες στον τόπο τους. Και με αυτόν τον τρόπο δεν θα κερδίζει μόνο ο ξενοδόχος, αλλά και ο αγρότης και ο κτηνοτρόφος και ο μεταποιητής».

«Τη Νέα Δημοκρατία δεν θα τη νικήσουμε ούτε με κραυγές, ούτε με λαϊκισμούς, ούτε με θεωρίες συνωμοσίας. Θα την κερδίσουμε με το πρόγραμμά μας, το πολιτικό μας ήθος, τον πολιτικό μας πλούτο και τον αγώνα μας θεσμικά στο προσκήνιο» σχολίασε ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής αναφερόμενος στο πολιτικό περιβάλλον. Και τόνισε ως προς τα «κόμματα-πρόσωπα» και τα κόμματα χωρίς πρόγραμμα: «Μήπως τελικά αυτά τα κόμματα είναι η ευλογία για τον κ. Μητσοτάκη γιατί πολύ απλά φιλοτεχνούν το αφήγημα “Μητσοτάκης ή χάος”»; 

Τέλος, ο κ. Ανδρουλάκης αναφέρθηκε στη στεγαστική κρίση υπογραμμίζοντας: «Είμαστε η χώρα όπου το μεγαλύτερο κόστος στο νοικοκυριό είναι το ενοίκιο. Αυτό συνέβη μέσα σε μια πενταετία. Γιατί κάποιοι νομίζουν ότι λύση είναι πολυκατοικίες βραχυχρόνιας μίσθωσης. Ότι λύση ανάπτυξης είναι η golden visa. Μια στις δύο άμεσες ξένες επενδύσεις δεν είναι παραγωγική, αλλά είναι real estate. Ανάπτυξη είναι να ξεπουλάμε την περιουσία των γονιών μας, τον εθνικό μας πλούτο; Και μέχρι πότε θα έχει ανθεκτικότητα αυτή η ανάπτυξη;».

Και περιέγραψε τον αντίκτυπο της μη αύξησης του ορίου της golden visa στα νησιά κάτω των 3.500 κατοίκων: «Ποια νησιά έχουν το μεγαλύτερο πρόβλημα υποδομών; Η Κρήτη ή η Σέριφος και η Σίφνος; Γιατί στην Κρήτη πήγαν στις 800.000 ευρώ το όριο της golden visa και σε όλα τα μικρότερα νησιά έμεινε στις 400.000 μολονότι δεν υπάρχουν υποδομές και έχει προκληθεί τεράστιο ζήτημα με το νερό; Γιατί πολύ απλά για αυτούς δεν είστε εσείς η προτεραιότητα. Προτεραιότητα είναι οι μπίζνες με τα συμφέροντα που εξυπηρετεί η Νέα Δημοκρατία. Μπίζνες με την υγεία, όταν δύο οικονομικά συμφέροντα ελέγχουν το 77%των ιδιωτικών υπηρεσιών υγείας, μπίζνα με τα ακτοπλοϊκά, μπίζνα με την ενέργεια, μπίζνα με τη στέγαση».

Δείτε την ομιλία του κου Ανδρουλάκη

 


Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

Κουφονήσια: Δέκα χρόνια ελληνικός ήχος, από τη Νήσο Κέρο στο αύριο του πολιτισμού

Το Φεστιβάλ Κλασικής Μουσικής Κουφονησίων γιορτάζει τη δεκαετία του με ένα οραματικό αφιέρωμα σε 5.000 χρόνια ελληνικής μουσικής

Αεροδρόμια Κυκλάδων: Πτώση στη Σαντορίνη, στασιμότητα στη Μύκονο και ο παράγοντας “Ισραήλ”

Γεωπολιτικές εξελίξεις και διαφοροποιήσεις φέρνουν "ανισόρροπη" σεζόν στα περιφερειακά αεροδρόμια – Η Fraport Greece δίνει τους αριθμούς

Βουρβουριά Νάξου: Εκεί που ο Άγιος Προκόπιος συναντά την πίστη και τη μνήμη

Μια λιτανεία που διασχίζει τον χρόνο – Ο Μητροπολίτης Καλλίνικος, οι κληρικοί της Νάξου και οι άνθρωποι του χωριού τίμησαν τη μνήμη του Αγίου με τρόπο που μόνο οι νησιώτες ξέρουν

Νέο ξενοδοχείο 3 αστέρων στα Κουφονήσια, επένδυση στην περιοχή “Βάρδια”

Η ανάπτυξη συνεχίζεται στα Κουφονήσια με την έγκριση νέας ξενοδοχειακής μονάδας σε έκταση σχεδόν 7 στρεμμάτων – Εγκεκριμένη η οικοδομική άδεια από τον Δήμο Νάξου και Μικρών Κυκλάδων

Η Κέα στο προσκήνιο με τον Happy Traveller, Κυριακή 13 Ιουλίου στον ΣΚΑΪ (video)

Ο Ευτύχης Μπλέτσας και η Ηλέκτρα εξερευνούν το νησί της Κέας, σε ένα ταξίδι με φάρους, μονοπάτια, αρχαία και ονειρικά τοπία – Μια τηλεοπτική ωδή στο κυκλαδίτικο νησί των αντιθέσεων (video)

Αθανασούλης: «Η διάσωση των Κούρων δεν διαπραγματεύεται – Η λύση πρέπει να είναι οριστική»

Κινητά ή ακίνητα; Το ΥΠΠΟΑ απαντά στην τοπική κοινωνία της Νάξου, ενώ Φλεριανός, Κορρές και Μαυρογιαννόπουλος επανέρχονται με αιχμές και ερωτήματα

Σημαντική δράση για την προστασία της Ποσειδωνίας στην Κέα

Ο Δήμος Κέας, σε συνεργασία με φορείς και επιστημονικούς οργανισμούς, προχωρά σε πρωτοβουλία βιώσιμης διαχείρισης και προστασίας του θαλάσσιου οικοσυστήματος στον κόλπο του Αγίου Νικολάου

Μύκονος κατά του τέλους κρουαζιέρας, «Τιμωρητικό και άδικο μέτρο» καταγγέλλει το Λιμενικό Ταμείο

Αίτημα αναστολής του τέλους επιβατών κρουαζιέρας από το Λιμενικό Ταμείο Μυκόνου προς τον Υπουργό Ναυτιλίας – Κάνει λόγο για αθέμιτο ανταγωνισμό και πλήγμα στην τοπική οικονομία

Νάξος: Έκρηξη αφίξεων (30% το πρώτο εξάμηνο) στο αεροδρόμιο, οι υποδομές στο … κόκκινο

Με αύξηση 45% τον Ιούνιο και 30% στο εξάμηνο, η τουριστική ζήτηση απογειώνεται, αλλά το αεροδρόμιο της Νάξου φτάνει στα όριά του – Επιτακτική η ανάγκη για αναβάθμιση

Τζεφ Μπέζος: After wedding party στη Νάξο με την Λόρεν Σάντσεζ, η «έξυπνη» αγάπη του για το νησί

Μετά τον χλιδάτο γάμο των 48 εκατομμυρίων στη Βενετία, ο ιδρυτής της Amazon και η εκρηκτική σύζυγός του επιλέγουν τη Νάξο για το after wedding ταξίδι τους, επιβεβαιώνοντας την ιδιαίτερη σχέση του δισεκατομμυριούχου με το νησί και τα φιλόδοξα σχέδιά του για το «smart island» των Κυκλάδων.

Aperto – Cucina Italiana: Η αυθεντική ιταλική εμπειρία ήρθε στη Νάξο με την υπογραφή του κορυφαίου pizzaiolo Νίκου Σωτηρόπουλου

Ένα νέο γαστρονομικό σημείο στην καρδιά της Νάξου που ενώνει την ιταλική φινέτσα με τη δημιουργικότητα του Έλληνα pizzaiolo που διακρίθηκε δύο φορές ως ο καλύτερος της χώρας και στους 50 κορυφαίους της Ευρώπης.

Κατ’ Οίκον Νοσηλευτική Φροντίδα στη Νάξο από τη Φραντζέσκα Λαγογιάννη

Με επιστημονική γνώση, σεβασμό και ολιστική προσέγγιση, η Φραντζέσκα Λαγογιάννη προσφέρει υψηλού επιπέδου υπηρεσίες νοσηλείας στο σπίτι, σε όλη τη Νάξο.

Νάξος – Κατερίνα Καινούργιου: Ρομαντικό ηλιοβασίλεμα και η ξακουστή πατάτα στο τραπέζι της

Η παρουσιάστρια περνά τις διακοπές της στο νησί των Κυκλάδων με τον Παναγιώτη Κουτσουμπή, απολαμβάνοντας τα τοπικά εδέσματα, τη γαλήνη του τοπίου και τις συγκινήσεις μετά το φινάλε της σεζόν.

Εκρηκτική αύξηση επιβατών στο λιμάνι Νάξου τον Ιούνιο (πίνακας)

Οι αριθμοί αυξάνονται, οι υποδομές όμως όχι. Η Νάξος «ασφυκτιά» και χρειάζεται λύση τώρα.

Νάξος: Αλλαγές στην κυκλοφορία σε Χώρα, Αγία Άννα, Άγιο Προκόπη και Πλάκα, “εμφάνιση” του e-naxios

Ο Δήμος Νάξου και Μικρών Κυκλάδων ανακοινώνει τις νέες κυκλοφοριακές ρυθμίσεις για την τουριστική περίοδο – Δωρεάν στάθμευση και έλεγχος τροφοδοσίας στα παραλιακά μέτωπα

Αποκαλύφθηκε σκάνδαλο 40 εκατ. ευρώ στο μεταφορικό ισοδύναμο, έγκαιρη παρέμβαση Παππά έσωσε το Δημόσιο

Χάρη σε διοικητικούς ελέγχους και αποφασιστικές κινήσεις, απετράπη καταβολή δεκάδων εκατομμυρίων ευρώ σε ύποπτες αιτήσεις επιχειρήσεων – Η συντριπτική πλειονότητα από την Κρήτη

Blackout στη Χώρα Νάξου τα πρώτα λεπτά της Κυριακής, αντιδράσεις επιχειρηματιών

Στο σκοτάδι για μισή ώρα το κέντρο της τουριστικής ζωής – Αυξάνονται τα παράπονα επαγγελματιών

Γιάννης Πάριος: Το θαλασσινό του ταξίδι με 16 τραγούδια-ανάσα Ελλάδας και καρδιάς (video)

Ο αγαπημένος ερμηνευτής παρουσίασε το νέο του άλμπουμ «Τα Θαλασσινά του Πάριου» με ένα αξέχαστο νησιώτικο γλέντι στην Αθηναϊκή Ριβιέρα, με αναφορές στον πατέρα του, την καταγωγή του και τις ρίζες της μουσικής του πορείας.

Σέριφος: 87χρονη ανασύρθηκε χωρίς τις αισθήσεις της από την παραλία Συκαμιά

Η άτυχη γυναίκα διακομίστηκε στο Πολυδύναμο Ιατρείο του νησιού, όπου διαπιστώθηκε ο θάνατός της – Προανάκριση από το Λιμεναρχείο