Τετάρτη, 3 Σεπτεμβρίου, 2025
ΑρχικήΝάξος & Μικρές ΚυκλάδεςΠαναγία Αργοκοιλιώτισσα - Καλλίνικος: Το έργο είναι προς όφελος των κατοίκων της...

Παναγία Αργοκοιλιώτισσα – Καλλίνικος: Το έργο είναι προς όφελος των κατοίκων της ορεινής Νάξου (video)

|

Το μεγαλύτερο προσκύνημα της Νάξου… Παναγία Αργοκοιλιώτισσα.

Μία πανέμορφη εκκλησία στην άκρη της Βόρειας πλευράς του νησιού, δίπλα στην Κόρωνο, σε αμφιθεατρική θέση που μπορεί να αποτελέσει δέλεαρ ώστε όλη η περιοχή να αναβαθμιστεί.

Πως; Μα με την ανάδειξη του συνεδριακού και δη θρησκευτικού τουρισμού… Την 29η Μαρτίου είχαμε την προκήρυξη του διαγωνισμού με τίτλο “Κοινωνικές και πολιτιστικές εγκαταστάσεις Πανναξιακού Ιερού προσκυνήματος Παναγίας Αγροκοιλιώτισσας”. 

Η καταληκτική ημερομηνία υποβολής ενδιαφέροντος είναι στις 08/05/2023 και η αποσφράγιση είναι προγραμματισμένη για τις 12/05/2023. Το έργο έχει προϋπολογισμό 6,53 εκατ. ευρώ (αξία με ΦΠΑ 8 εκατ.) και χρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση και το Ταμείο Συνοχής.

Παρασκευή 21 Απριλίου, ημέρα γιορτής για τη Παναγία και ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Παροναξίας κκ Καλλίνικος άδραξε την ευκαιρία.

Μίλησε για το έργο που …έρχεται, τονίζοντας τη σημασία του τόσο για την Νάξο και δη την ορεινή με τα γύρω χωριά να αποκτούν σημείο αναφοράς. Οσο και για τη Μητρόπολη Παροναξίας..

Ευχαρίστησε όσους συνέβαλαν ώστε να φτάσουμε ένα βήμα πριν από την απασφράγιση των προτάσεων τονίζοντας ότι ένα τέτοιο έργο θα δώσει εργασία στους νέους των χωριών της ορεινής Νάξου.

Και στη διάρκεια των εργασιών αποκατάστασης όσο και μετά το πέρας όταν και θα λειτουργεί σε μόνιμη βάση…

Δείτε το σχετικό video

 

Περιγραφή έργου

Αναθέτουσα Αρχή είναι ο Δήμος Νάξου και Μικρών Κυκλάδων και η σύμβαση θα έχει διάρκεια 30 μήνες.

Παναγία Αργοκοιλιώτισσα
Παναγία Αργοκοιλιώτισσα

Το έργο αφορά στην ανακατασκευή των υπαρχόντων και την κατασκευή των νέων κοινωνικών και πολιτιστικών εγκαταστάσεων στο χώρο του Ιερού Προσκυνήματος της Παναγίας της Αργοκοιλιώτισσας.

Πρόκειται για τη μελέτη – κατασκευή:

• Μουσείο – Βιβλιοθήκη, 300 τ.μ.

• Νέα Τραπεζαρία, 420 τ.μ. 200 θέσεων

• Αίθουσας ομιλιών, επιφ. 740 τ.μ., 300 θέσεων

• Αποκατάσταση παλαιών Κελιών, 1.300 τ.μ. 100 κλινών

• Υπαίθριο αμφιθέατρο, δυναμικότητας εξυπηρέτησης 500 ατόμων

• Διαμόρφωση του περιβάλλοντος χώρου με δημιουργία χώρων συναθροίσεως πιστών κατά τις πανηγυρικές εκδηλώσεις, καθώς και ικανός αριθμός υπαιθρίων κλιμάκων, κεκλιμένων επιπέ-δων, στοών και διαδρόμων κινήσεως πεζών – τροχοφόρων αλλά και η διαμόρφωση του χώρου πρασίνου

• Κατασκευή καταλλήλου περιφράγματος

• Χώροι στάθμευσης αυτοκινήτων (εκτός του περιβόλου)

• Φωτοβολταϊκό πάρκο (100kWp)

• ΕΕΛ (compact 300 ατόμων)

Το αντικείμενο της μελέτης-κατασκευής περιλαμβάνει:

α. την εκπόνηση Οριστικής μελέτης (φάση διαγωνισμού) και της μελέτης Εφαρμογής (αρχιτεκτονική, στατική και Η/Μ μελέτη), καθώς και κάθε συμπληρωματικής – υποστηρικτικής μελέτης και έρευνας (τοπογραφική, γεωτεχνική, κυκλοφοριακή κ.λπ.), που θα κριθεί απαραίτητη για την εκπόνηση της κύριας μελέτης και την εκτέλεση του έργου

β. την κατασκευή των κτιριακών εγκαταστάσεων και των έργων και διαμορφώσεων του περιβάλλοντα χώρου,

γ. την προμήθεια και εγκατάσταση των ηλεκτρομηχανολογικών εγκαταστάσεων του έργου,

δ. τη σύνδεση του έργου με τα δίκτυα κοινής ωφέλειας (ηλεκτρικό ρεύμα, τηλεπικοινωνίες, ύδρευση και αποχέτευση),

ε. την έκδοση όλων των απαιτούμενων αδειών για την κατασκευή και λειτουργία του κτιρίου (άδεια δόμησης, κυκλοφοριακή σύνδεση με οδικό δίκτυο, πιστοποιητικό πυρασφάλειας, ενεργειακό πιστοποιητικό κ.λπ.).

Επίσης, στο αντικείμενο του έργου περιλαμβάνεται και κάθε εργασία ή προμήθεια και εγκατάσταση εξοπλισμού, η οποία θα είναι αναγκαία για την ολοκληρωμένη κατασκευή και την άρτια και ολοκληρωμένη λειτουργία του έργου, έστω και αν δεν αναφέρεται ρητά στα Τεύχη Δημοπράτησης.


Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

Φεστιβάλ Κλασικής Μουσικής Κουφονησίων: 10 χρόνια «ελληνικού ήχου» και συναυλία στην Κέρο

Από τις 20 Αυγούστου έως τις 10 Σεπτεμβρίου 2025, το φεστιβάλ γιορτάζει τη δεκαετία του με επτά συναυλίες και αποκορύφωμα τη μυσταγωγική βραδιά στην Κέρο.

Εκδήλωση Κλασικής Μουσικής στην Παναγία Εκατονταπυλιανή για τα 100 χρόνια του Συλλόγου Παρίων – Αντιπαρίων

Με τη συμμετοχή του Μητροπολίτη Παροναξίας κ. Καλλινίκου και του κουαρτέτου εγχόρδων «Αέναο», τιμήθηκε η ιστορία και η προσφορά του Συλλόγου «Η Εκατονταπυλιανή»

ΕΕΕΕΚ Νάξου: Καταγγελίες για ακατάλληλες εγκαταστάσεις, απαντήσεις on camera από τον Φώτη Μαυρομμάτη (video)

Στο προσκήνιο οι συνθήκες φοίτησης μαθητών με αναπηρία στη Νάξο – Τι καταγγέλλει η αντιπολίτευση, τι απαντά ο αντιδήμαρχος Παιδείας. (video)

Νάξος: Πρόσκληση στους κατόχους voucher για εγγραφή στους δημοτικούς Παιδικούς Σταθμούς

Δήμος Νάξου & Μικρών Κυκλάδων: Ανακοίνωση – Πρόσκληση για εγγραφές με voucher στους Δημοτικούς Παιδικούς Σταθμούς και τις Δομές ΚΔΑΠ

Blue Star Naxos: Φήμες για πώληση σε καναδική εταιρεία – Τι απαντά η Attica Group

Συζητήσεις στην ακτοπλοϊκή πιάτσα για τίμημα 36 εκατ. ευρώ – Η ιστορία του πλοίου που έγινε «σύμβολο» για τις Κυκλάδες

Νάξος – Χαλκί: Συνελήφθησαν δύο άνδρες για κλοπή της Ελληνικής σημαίας από το Μνημείο Ηρώων

Σοβαρό περιστατικό προσβολής συμβόλων – Στα χέρια της Αστυνομίας οι δράστες - Η ανακοίνωση της Αστυνομίας

Αμοργός – Γιορτή Ξεροτήγανου: Απόψε (02/09) ένα γλυκό έθιμο που έγινε θεσμός

Τρίτη 2 Σεπτεμβρίου η Αιγιάλη γεμίζει με άρωμα μελιού, κανέλας και μουσικής (αφίσα)

Αρχαία Αρκεσίνη στην Αμοργό: Από την Πρωτοκυκλαδική περίοδο έως το Ενετικό Καστέλι

Από τις πρώτες ιδιότυπες πόλεις των Κυκλάδων μέχρι το μεσαιωνικό κάστρο, μια μοναδική ιστορική διαδρομή πάνω σε λείψανα αιώνων.

Τήνος: Ομόφωνο ψήφισμα για την επαναφορά των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ στα νησιά

Με πρωτοβουλία του Δημάρχου Παναγιώτη Κροντηρά, το Δημοτικό Συμβούλιο Τήνου ζητά από την κυβέρνηση την πλήρη αξιοποίηση της ευρωπαϊκής οδηγίας 2022/542 για τη στήριξη της νησιωτικότητας.

Ιταλία – Ισπανία: Μεγάλο ντέρμπι στη Λεμεσό, προβάδισμα για τη «Ρόχα»

Η μάχη της 4ης αγωνιστικής στο Eurobasket 2025 αναμένεται συναρπαστική – Η Ισπανία δείχνει να βρίσκει ρυθμό και ποντάρει στη «βαριά φανέλα» της.

Νάξος: Η «Αξιώτισσα» απαντά για το επεισόδιο με τους Βρετανούς τουρίστες – «Έσκισαν το αυτοκόλλητο, δεχόμαστε απειλές»

Ο ιδιοκτήτης της ταβέρνας Γιάννης Βάσιλας δίνει τη δική του εκδοχή: οι τουρίστες αποχώρησαν αφού πρώτα προκάλεσαν, ενώ μετά το δημοσίευμα της Daily Mail η επιχείρηση καταγγέλλει μπαράζ συκοφαντιών και απειλών.

Νάξος: «Μαμά με καρότσι σε πόλη αφιλόξενη», η κραυγή αγωνίας μιας νέας μητέρας

Το σχόλιο του Στράτου Φουτάκογλου και η ανοιχτή επιστολή μαθήτριας του που φωτίζει την αδιαφορία για πεζούς, μητέρες και ΑμεΑ

Άδωνις Γεωργιάδης: «Ντροπή για το επεισόδιο στη Νάξο – Οι Εβραίοι πολίτες είναι ασφαλείς στην Ελλάδα»

Σαφή θέση υπέρ των βρετανών τουριστών πήρε ο υπουργός Υγείας, καταδικάζοντας το περιστατικό αντισημιτισμού και μιλώντας για επιλεκτικές «ευαισθησίες» στην ελληνική κοινωνία.

ΔΕΔΔΗΕ – Νάξος: Διακοπή ρεύματος το πρωί της Τρίτης 2 Σεπτεμβρίου, δείτε τις περιοχές

Ο ΔΕΔΔΗΕ ανακοίνωσε προγραμματισμένη διακοπή ηλεκτροδότησης λόγω τεχνικών εργασιών σε κεντρικές περιοχές της Χώρας Νάξου.

ΑΑΔΕ: Πρόστιμα και 48ωρο «λουκέτο» σε επιχειρήσεις νησιών (Πάρος) για φοροδιαφυγή

Εντατικοί έλεγχοι σε Ρόδο, Πάρο, Χανιά, Ύδρα, Κέρκυρα και Πειραιά αποκάλυψαν περισσότερες από 400 παραβάσεις για μη έκδοση αποδείξεων.

Νάξος: Τραυματισμός καβοδέτη στο λιμάνι, εξήλθε αυθημερόν από το Κέντρο Υγείας

εργατικό ατύχημα σημειώθηκε το βράδυ της Τετάρτης κατά την πρόσδεση πλοίου στο λιμάνι της Νάξου, με 30χρονο καβοδέτη να τραυματίζεται ελαφρά.

Ρωγμές στο ελληνικό τουριστικό θαύμα: Η Σαντορίνη χάνει έδαφος, η κλιματική κρίση πιέζει

Μετά τα 21,7 δισ. ευρώ που απέφερε ο τουρισμός το 2024, η Ελλάδα βρίσκεται αντιμέτωπη με υπερφόρτωση υποδομών, λειψυδρία, στεγαστικό χάος και τις συνέπειες της κλιματικής αλλαγής.

Νομική εκπροσώπηση για την «Αξιώτισσα» – Κ. Παπαδάκης: «Δεν θα περάσει ο εκφοβισμός και η συκοφαντία»

Ο γνωστός δικηγόρος αναλαμβάνει την υπόθεση της ταβέρνας στη Νάξο που βρίσκεται στο επίκεντρο διεθνούς εκστρατείας συκοφαντιών και απειλών.

Εκτακτο: Τροχαίο στο δρόμο προς το αεροδρόμιο της Νάξου

Αυτοκίνητο κατέληξε σε τάφρο στον δρόμο Χώρας – Αεροδρομίου. Σώα η οδηγός, νέα ερωτήματα για το οδικό δίκτυο της Νάξου.

Νάξος – “Στου Βασιλαρακιού”: 3 γενιές, dry-aging κρέατα και «ωραιότερο επιδόρπιο του γαλαξία»

Στην καρδιά του ορεινού Κυνίδαρου, μια χασαποταβέρνα από το 1931 συνεχίζει να μαγεύει γαστρονομικά τους επισκέπτες.