Πέμπτη, 17 Ιουλίου, 2025
ΑρχικήΙστορίεςΝίκος Λεβογιάννης: "Η ιστορία της Νάξου είναι ένα ερωτικό ταξίδι με το...

Νίκος Λεβογιάννης: “Η ιστορία της Νάξου είναι ένα ερωτικό ταξίδι με το παρελθόν”

|

Μια ζεστή, αληθινή και βαθιά ανθρώπινη συζήτηση χάρισαν στους μαθητές του ΓΕΛ Νάξου “Μανώλης Γλέζος” τα λόγια του πρώην υπουργού και συγγραφέα Νίκου Λεβογιάννη.

Σε μια συνάντηση που έμοιαζε περισσότερο με εξομολόγηση και λιγότερο με τυπική συνέντευξη, ο Νίκος Λεβογιάννης επέστρεψε στα δύσκολα παιδικά του χρόνια στην Κωμιακή, μίλησε για την πείνα και τις κακουχίες της Κατοχής, για το πνεύμα της Αντίστασης που γεννήθηκε ακόμα και στα πιο απομακρυσμένα χωριά, για τον Μανώλη Γλέζο και τον αγώνα του.

Κυρίως, όμως, μίλησε με αγάπη για τη Νάξο – όχι μόνο ως γενέθλιο τόπο, αλλά ως ιστορικό ορίζοντα και κληρονομιά που δεν πρέπει να ξεχαστεί.

Μέσα από τα βιβλία του και τη ματιά ενός ανθρώπου που έζησε, ερεύνησε και τίμησε το παρελθόν, ο Λεβογιάννης απέδειξε πως η ιστορία δεν είναι απλώς καταγραφή, αλλά ένας βαθύς δεσμός μνήμης και ταυτότητας με τη ρίζα και την αλήθεια μας.

Ας δούμε τη συνέντευξη που έδωσε στις Κατερίνα Φρατζέσκου, Χριστίνα Πολυγένη, Νίκος Φώτης, Ευαγγελία Κωστόπουλου (μαθήτριες του ΓΕΛ Νάξου “Μανώλης Γλέζος”) και δημοσιεύτηκε στο “ΒΗΜΑ της Νάξου”

Πώς ήταν τα παιδικά σας χρόνια στην Κωμιακή;

«Μιλάμε για τα παιδικά μου χρόνια από τη γέννησή μου το 1945, λίγο μετά την απελευθέρωση τον Ιούλιο, μέχρι που τέλειωσα το εξατάξιο Γυμνάσιο το 1963. Εναν μήνα πριν δώσω εξετάσεις στο πανεπιστήμιο έφυγα. Ηταν η πρώτη φορά που πήγα στην Αθήνα.

Ηταν μία περίοδος και δύσκολη και όμορφη τα παιδικά μας χρόνια. Αλλες συνθήκες, βέβαια. Πολύ μεγάλη φτώχεια, πολύ μεγάλη δυσκολία για τα παιδιά της ορεινής Νάξου, ιδιαίτερα τον χωριών της ορεινής Νάξου να φοιτήσουν στο Γυμνάσιο. Ηταν πάρα πολύ μικρός ο αριθμός των παιδιών που πηγαίναμε. Ηταν πάρα πολύ μεγάλες οι δαπάνες και οι δυσκολίες».

Γιατί αποφασίσατε να καταγράψετε τη νεότερη ιστορία της Νάξου;

«Κατ’ αρχάς ήταν ένα απίστευτο ταξίδι στο παρελθόν. Υπήρχαν στιγμές, θυμάμαι, που αναζητούσα να βρω κάτι να ερευνήσω και το έψαχνα πέντε μήνες – τέτοια ήταν η επιθυμία να το βρω. Οταν το έβρισκα, έλεγα στο οικογενειακό μου περιβάλλον, στη σύζυγό μου, που είναι επίσης καθηγήτρια και με βοήθησε, ότι έζησα μια ερωτική περιπέτεια. Ηταν σαν να ήμουνα ερωτευμένος με ένα κορίτσι και το κυνηγούσα».

Πώς συνδέεται η έναρξη της Εθνικής Αντίστασης με τη Νάξο;

«Τα νησιά των Κυκλάδων πριν από την Κατοχή ήταν τόποι εξορίας των πολιτικών αντιπάλων της εκάστοτε εξουσίας στην Ελλάδα. Ηταν τόποι εξορίας και στη διάρκεια της Κατοχής, όταν κατελήφθη η Ελλάδα από τον ιταλικό φασισμό και τον γερμανικό ναζισμό.

Επομένως, υπήρχε ένα κλίμα λόγω αυτής της κατάστασης, το οποίο ήταν κατά κάποιον τρόπο σπόρος της Εθνικής Αντίστασης. Δημιουργήθηκαν σιγά-σιγά μικρές αντιστασιακές οργανώσεις που είχαν αρχίσει να αναπτύσσουν κάποια δράση. Βέβαια, δεν μπορούσαν να γίνουν στα νησιά αυτά που συνέβησαν στην ηπειρωτική Ελλάδα».

Και ο Μανώλης Γλέζος;

«Ο Μανώλης Γλέζος, όταν έγινε η Κατοχή, ήταν φοιτητής στην Εμπορική Σχολή στην Αθήνα. Νεαρός τον Μάρτιο του ’41, έναν μήνα περίπου μετά την κατάληψη της Αθήνας από τους Γερμανούς, μαζί με τον συμμαθητή του, τον Λάκη Σάντα, είχαν τη γνωστή αντιστασιακή δράση – από τις πρώτες που έγιναν – του κατεβάσματος της στρατιωτικής σημαίας των Γερμανών από την Ακρόπολη.

Ο Μανώλης και ο αδελφός του, ο Νίκος, που εκτελέστηκε τον Μάιο του ’44 στην Καισαριανή, στη διάρκεια της Κατοχής δεν σταμάτησαν να πολεμούν με τον τρόπο τους τις κατοχικές δυνάμεις».

Μπορείτε να μας πείτε για τις κακουχίες και την πείνα, ιδιαίτερα στην ορεινή Νάξο;

«Ηταν πραγματικά συγκλονιστική και δεν το ανέμενε κανένας. Διαβάζοντας τα επίσημα στοιχεία που υπάρχουν στο βιβλίο μου για τον αριθμό των θανάτων από την πείνα στη Νάξο, βλέπει κανείς ότι περίπου 1.000 από αυτά τα θύματα είναι νέα παιδιά, δεκάχρονα-δεκαπεντάχρονα. Το 80% των θανάτων από την πείνα ήταν στα Σμυριδοχώρια. Το ποσοστό το μεγάλο ήταν σε δύο-τρία χωριά, στο Σκαδό και την Κόρωνο».

afisa-levogiannis

Πότε και πώς απελευθερώθηκε η Νάξος;

«Απελευθερώθηκε στις 15 Οκτωβρίου του 1944 από τον Ιερό Λόχο μετά από τριήμερη πολιορκία των περίπου 75 Γερμανών που είχαν κλειστεί στο κάστρο της Νάξου. Το σχέδιο δεν ήταν να γίνει πολεμική επιχείρηση για την απελευθέρωση.

Το σχέδιο ήταν μια ομάδα να απελευθερώσει μυστικά στη Νάξο μία ομάδα από τον Ιερό Λόχο που είχε ξεκινήσει από τη Χίο, στον οποίο συμμετείχαν και κάποιοι ναξιώτες αξιωματικοί που είχαν φύγει στη Μέση Ανατολή.

Ο στόχος ήταν να αιφνιδιάσουν τους Γερμανούς και να τους συλλάβουν. Απέτυχε όμως και οι Γερμανοί κλείστηκαν στο κάστρο. Εγινε προσπάθεια να παραδοθούν αλλά αρνήθηκαν. Αποφασίστηκε να βομβαρδιστεί το κάστρο, έγιναν καταστροφές, ιδιαίτερα στο κτίριο της σχολής Ουρσουλινών και, τελικά, παραδόθηκαν».

Το άρθρο δημοσιεύθηκε αρχικά στο ένθετο «Το Βήμα της Νάξου» του ΓΕΛ Νάξου – «Μανώλης Γλέζος» που κυκλοφόρησε με «Το Βήμα της Κυριακής» στις 27 Απριλίου 2025


Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

Σύμη: Ειδικό τέλος 3 ευρώ για ημερήσιους επισκέπτες ζητά ο Δήμος, αντίδοτο στην υπερτουριστικοποίηση

Πρόταση για θεσμική κατοχύρωση εισιτηρίου 3€ για κάθε ημερήσιο επισκέπτη – Στόχος η ενίσχυση υποδομών και η προστασία του νησιού από τις επιπτώσεις του μαζικού τουρισμού.

Νάξος (Βίντσι) – Συνάντηση με προοπτική: Ο Γιάννης Βρούτσης με τους νέους ναυταθλητές της Νάξου

Κατά την αναχώρησή του από το νησί, ο Αναπληρωτής Υπουργός Αθλητισμού συνομίλησε με τους μικρούς αθλητές και τους προπονητές του Naxos WaterSports, ενθαρρύνοντας την ίδρυση επίσημου ναυταθλητικού σωματείου.

ΕΛΣΤΑΤ: Τα λιμάνια με τη μεγαλύτερη επιβατική κίνηση στην Ελλάδα, στην κορυφή οι Κυκλάδες

Από το Πέραμα και τη Σαλαμίνα έως την Πάρο, τη Νάξο και τη Μύκονο – Οι πιο πολυσύχναστες γραμμές και οι επιδόσεις των λιμανιών σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ.

Πάρος είπε «όχι» στα πλαστικά, oλοκληρώθηκε με επιτυχία η δράση Plastic Free Greece

Υποθαλάσσιοι και παράκτιοι καθαρισμοί, εμβληματικοί πρεσβευτές και ενεργή συμμετοχή της τοπικής κοινωνίας ανέδειξαν τη σημασία της συλλογικής δράσης για ένα νησί απαλλαγμένο από πλαστικά.

Πράσινο φως για πλοηγικό σταθμό στη Μύκονο, σε τι δεσμεύτηκε ο Υπουργός Ναυτιλίας

Ο Υπουργός Ναυτιλίας αναγνώρισε την ανάγκη ίδρυσης σταθμού για τα κρουαζιερόπλοια, ενώ επανέλαβε τη δέσμευση κάλυψης των απωλειών από τα μειωμένα λιμενικά τέλη.

Δυναμική παρουσία του Πανναξιακού AO στο Πανελλήνιο Κ16 – Έρχονται τα «Μηλώσεια 2025»

Σπουδαίες επιδόσεις από τους νεαρούς αθλητές του Πανναξιακού στη Χαλκίδα – Συγχαρητήρια και ευχαριστίες από το Δ.Σ. για τη στήριξη των χορηγών ενόψει των αγώνων «Μηλώσεια 2025» στη Νάξο.

Η κεραμική της Σίφνου: Παράδοση αιώνων, τέχνη ζωντανή

15 εργαστήρια, εκατοντάδες φόρμες και μια πολιτιστική κληρονομιά ενταγμένη στην UNESCO που συνεχίζει να γράφει ιστορία, στο χέρι, στον τροχό, στο καμίνι.

Κέα: Ανακύκλωση ελαστικών με οικολογική συνείδηση και υπευθυνότητα

Ο Δήμος Κέας σε συνεργασία με την Ecoelastica έδωσε νέα ζωή σε εκατοντάδες παλιά ελαστικά – Μια πράξη περιβαλλοντικής ευθύνης και πρότυπο διαχείρισης αποβλήτων για τα νησιά.

Κάναβα Ρούσσος: Ο Καραγκιόζης και οι Πειρατές κάτω απ’ τα αστέρια της Σαντορίνης

Μια βραδιά γεμάτη φως, γέλιο και μνήμες από τα παλιά στο Οινοποιείο Canava Roussos — εκεί που η παράδοση δεν ξεθωριάζει, αλλά ζει.

Σαντορίνη – ΔΕΔΔΗΕ: Διακοπές ρεύματος – Ο προγραμματισμός μέχρι την Τρίτη 22 Ιουλίου

Προγραμματισμένες διακοπές στο δίκτυο ηλεκτροδότησης από την ΔΕΔΔΗΕ λόγω τεχνικών εργασιών. Το πρόγραμμα μέχρι την Τρίτη 22 Ιουλίου

Απίστευτο: Πήδηξε από τον καταπέλτη του “Champion Jet 3” στην Πάρο

ναστάτωση στο λιμάνι της Παροικιάς όταν 24χρονος ημεδαπός πήδηξε από τον καταπέλτη πλοίου κατά τον απόπλου – Παρενέβη το Λιμενικό, χωρίς να υπάρξει τραυματισμός

Νάξος: Πέντε «κρυμμένες» παραλίες για ήσυχες (!!!) αποδράσεις

Από τον εξωτικό Πάνορμο μέχρι τη μυστική Χαβάη, ανακαλύψτε πέντε μοναδικές ακτές της Νάξου που προσφέρουν αυθεντική νησιωτική εμπειρία, μακριά από την πολυκοσμία.

Νάξος – Σύλλογος Αποφοίτων Γυμνασίου: Αντίο στον Στέλιο Ζαφειρόπουλο, ένα δάσκαλο με ψυχή και φως

Ο Σύλλογος Αποφοίτων Γυμνασίου Νάξου αποχαιρετά με συγκίνηση τον αγαπημένο εκπαιδευτικό και επιστήμονα, που άφησε ανεξίτηλο αποτύπωμα στη μαθητική και τοπική κοινότητα.

Νάξος: Σύλληψη 70χρονου κυβερνήτη για παράνομο απόπλου σκάφους στον Πάνερμο

Παρά τις δυσμενείς καιρικές συνθήκες, επιβατηγό τουριστικό σκάφος απέπλευσε χωρίς άδεια από το Λιμεναρχείο

Νάξος – Κεραμωτή: Σήμερα το τελευταίο αντίο στην Σοφία Φυρογένη

Η Κεραμωτή Νάξου αποχαιρετά μια αγαπημένη μορφή της τοπικής κοινωνίας – Αντί στεφάνου, δωρεά στον Ιερό Ναό από τον Σύλλογο Κεραμωτής

Νάξος: Πωλείται πέτρινο ακίνητο 37τ.μ. με αυλή στο Καστράκι, πολύ κοντά στη θάλασσα

Αναζητάτε επένδυση δίπλα στη θάλασσα; Ένα γοητευτικό πέτρινο ακίνητο με δυνατότητα αναβάθμισης και επέκτασης διατίθεται προς πώληση στο Καστράκι, κοντά σε μία από τις ομορφότερες παραλίες της Νάξου

Νάξος: Ψήφισμα του Προοδευτικού Ομίλου Γλινάδου για τον θάνατο του Γεωργίου Δημητροκάλλη

Ομόφωνη απόφαση του Δ.Σ. για να τιμηθεί η μνήμη του πρώην Προέδρου και ενεργού μέλους του Συλλόγου, Γεωργίου Δημητροκάλλη (Μίχαλου)

Σε τροχιά εκσυγχρονισμού τα κρατικά αεροδρόμια, βελτιώσεις και στη Νάξο από την ΥΠΑ

Ολιστική στρατηγική για τη συντήρηση και αναβάθμιση των κρατικών αεροδρομίων υιοθετεί η ΥΠΑ – Στο επίκεντρο η καθαριότητα, οι χώροι υγιεινής και η εμπειρία των επιβατών, με άμεσες παρεμβάσεις και στη Νάξο

Νάξος – Συνεδρίαση Δημοτικού Συμβουλίου: Ομόφωνη αντίθεση στη μεταφορά των Κούρων (video)

Συζήτηση για τη γνωμοδότηση του ΚΑΣ με θέμα τη συντήρηση και προστασία των αρχαϊκών Κούρων – Σαφές μήνυμα από τον Δήμο, τους φορείς και την τοπική κοινωνία υπέρ της παραμονής τους στον φυσικό τους χώρο.

Νάξος – ΑΠΟΛΛΩΝΑΣ: Καταγγελία για το Final 4 Παγκορασίδων Κ16, “Αδικημένες οι αθλήτριές μας”

Ο σύλλογος της Νάξου ζητά εξηγήσεις από την Τοπική Επιτροπή για την απουσία οργάνωσης, την παραγνώριση των κανονισμών και την άρνηση απονομής μεταλλίων στην ομάδα