Πέμπτη, 18 Σεπτεμβρίου, 2025
ΑρχικήΝάξος & Μικρές ΚυκλάδεςΝικοδήμεια 2023 - Γλινάδο: Γιορτάζοντας τον δικό μας Αγιο

Νικοδήμεια 2023 – Γλινάδο: Γιορτάζοντας τον δικό μας Αγιο

|

“Οι δικοί μας άνθρωποι διάλεξαν , παλιά, όλοι μαζί και τίμησαν τον Άγιο Νικόδημο, χτίζοντας, με προσωπική εργασία, την εκκλησία μας . Τώρα , ενωνόμαστε ξανά , προσκαλώντας και κάθε φίλο του χωριού μας, για να Τον γιορτάσουμε, πάλι όλοι μαζί, στην εκκλησία μας, το Σάββατο στον Εσπερινό και την Κυριακή στη Λειτουργία, που Αρχιερείς και Επίσημοι θα είναι παρόντες. Υπερήφανοι για τω συλλογική μας προσπάθεια, θα πάμε όλοι στην εκκλησία μας, χωρίς να λείψει κανένας μας, να δείξουμε την πίστη μας στον Άγιο Νικόδημο και την αγάπη μας για το Γλινάδο.

Νικοδήμεια 2018 και αυτό αναφέρεται στην πρόσκληση του Προδευτικού Ομίλου Γλινάδου Νάξου ενόψει του τριήμερου εορτασμού στη μνήμη του Αγίου Νικοδήμου, του «δικού μας Αγιου» …

Ναι “δικό μας” Αγιος. Για τους κατοίκους του Γλινάδου ισχύει.. Βρέθηκαν έστω κι από σπόντα να έχουν ως σημείο αναφορά έναν Αγιο και μία υπέρλαμπη εκκλησία, που όταν κτίστηκε δεν υπήρχε άλλη στην Ελλάδα. Από σπόντα γιατί η εκκλησία ξεκίνησε από την “Παναγιά”, πήγε στον “Αγίο Μόδεστο” για να καταλήξει στον “Αγιο Νικόδημο”…

Και είναι ο “δικός μας”, ο “δικός μου” Αγιος. Και λέω “Δικός μου” με φόβου Θεού. Βλέπετε, έχω το όνομα του Αγίου κόντρα στα ήθη της οικογένειας μου, όπου ο πρωτότοκος γιος λαμβάνει το όνομα του παππού.  Ολοι οι κάτοικοι του χωριού κάθε φορά που μπαίνουν στην εκκλησία νιώθουν σαν το σπίτι τους. Ισως γιατί έδωσαν ότι είχαν και δεν είχαν για να γίνει πραγματικότητα αυτή η εκκλησία.  Το ίδιο  νιώθω κι εγώ, κάθε φορά που περνάω στο αίθριο και σηκώνω ψηλά το κεφάλι κοιτώντας αυτή την υπέροχη εκκλησία… 

Η μάχη για την ανέγερση της Εκκλησίας 

Ας δούμε όμως τι έχει γράψει ο Ιωάννης Δημητροκάλλης για τον δικό μας Αγιο, τον Αγιο Νικόδημο που μπορεί να γεννήθηκε και να μεγάλωσε στη Νάξο, όμως το Γλινάδο είχε την ευλογία στις αρχές της δεκαετίας του 70 να έχει τον πρώτο εν Ελλάδι Ιερό Ναό στη μνήμη του Αγίου Νικοδήμου

«Εμείς οι Γλυναδιώτες, λειτουργιόμαστε, παληά, στο «Χριστό, μαζί με τους Γαλαναδιώτες. Στα 1960, πέντε χρόνια μετά την Αγιοποίηση του Αγίου Νικοδήμου, ξεκινήσαμε και θεμελιώσαμε, μέσα στο χωριό μια δική μας Εκκλησιά.  Διαλέξαμε, τότε να την τοποθετήσουμε σε τούτο το διάσελο, για να φαίνεται η Εκκλησιά και να ακούγεται η καμπάνα της, από όλο τον κάμπο, στον οποίο μοχθούμε, καθημερινά.

Το οικόπεδο το χάρισε ο Δημ. Σάββας και τα σχέδια τα αναθέσαμε στον Αντ. Αν. Λεγάκη. Τα πρώτα λεφτά, για την θεμελίωση, ήταν από την πώληση των χωραφιών, «Αντρουλή», «Βαγιά» και «Θυμητήρι», που είχαν κληροδοτήσει, παλαιότερα, στην τοπική Εκκλησία, οι πρόγονοί μας, Διάφορες δυσκολίες εμπόδισαν την συνέχιση του έργου, μα το 1969 είπαμε πως είχε έρθει η ώρα, επιτακτικά πια, να λειτουργιόμαστε στην δική μας Εκκλησιά. Γνωρίζαμε, καλά, ότι, δεν θα μας την χάριζαν ξένα χέρια και πως έπρεπε να την χτίσουμε μόνοι μας.

Χωρίς αφεντικά και αρχηγούς, αλλά με συμπαραστάτη τον Δεσπότη Επιφάνειο και μπροστάρη τον Παπά Κώστα Λιανό, σε συνεργασία με  τον Πρόεδρο της Κοινότητας Δημ. Ι. Δημητροκάλλη, τον Πρόεδρο του Αγροτικού Συνεταιρισμού τον Ιακ. Ν. Μαϊτό και με πρόθυμη συμμετοχή όλων μας, ξεκινήσαμε, πάλι, το ιερό μας έργο, με περισσότερη αποφασιστικότητα.

Στην αρχή, σκεφθήκαμε να τιμήσουμε την Παναγιά, που σε κάθε μας δυσκολία ζητάμε την βοήθεια της, μετά τον Άγιο Μόδεστο, που προστατεύει τα ζώα μας, μα τελικά αποφασίσαμε να αφιερώσουμε τον Ιερό Ναό, που χτίζαμε, προς δόξα και τιμή του φωτισμένου γόνου της Νάξου, Νικοδήμου του Αγιορείτη, που αγιοποιήθηκε στα 1955 και δεν υπήρχε Εκκλησιά στο όνομά του. Ο Παπά Κώστας, είχε ήδη βαπτίσει τον πρώτο του γιό, στο όνομα του, για πρώτη φορά στη Νάξο και με ενθουσιασμό στήριξε την απόφασή μας, συμβάλλοντας, καθοριστικά, στην άμεση ενεργοποίηση όλων μας.  .

 

Προσφέραμε, στον Άγιο Νικόδημο τον Αγιορείτη, ως ευλαβικό προσκύνημα, την πρώτη Εκκλησία, που τιμάται μόνο το όνομά του και τον νοιώθουμε  «δικό μας Άγιο», διότι οι βασικές αρετές, που είχε επιδείξει στη ζωή του, ευλάβεια ταπεινοφροσύνη, εργατικότητα, ταιριάζουν με αυτές  της δικής μας συλλογικής ταυτότητας, στο Γλυνάδο.  Μα και η ιστορική ύπαρξη του χωριού μας, ξεκινά λίγο πριν την γέννησή του.

Γρήγορα, πιάσαμε, όλοι, δουλειά και ο καθένας μας ανάλαβε μια ευθύνη, για το χτίσιμό της καινούριας Εκκλησιάς μας. Άλλος ήρθε με φτυάρι, άλλος με τσάπα, άλλος με καρότσι, άλλος με τρακτέρ, μα όλοι με διάθεση προσφοράς προσωπικής εργασίας, για να κάνουμε τις επιχώσεις, τα γκρό μπετά, να χτίσουμε τους τοίχους και να ρίξουμε, με μπετόν, πλάκες και τρούλο, κερδίζοντας χρόνο και λιγοστεύοντας τα έξοδα. Γυναίκες, παιδιά και άντρες, κάθε ηλικίας, έβαλαν τα δυνατά τους, για να τελειώσει γρήγορα η Εκκλησιά του δικού μας Αγίου  Νικοδήμου του Αγιορείτη .

Οι Γυναίκες φεύγοντας, από τα χωράφια, πιο ενωρίς, για να πάνε να ετοιμάσουν το οικογενειακό φαγητό, έφερναν από μια πέτρα και την έριχναν  στην οικοδομή, που ήταν στον δρόμο τους, για να γίνουν τα μπαζώματα, για το ιερό, γερά, με παραίνεση του Παπά. Η κάθε οικογένεια εισέφερε, πρόθυμα, το κατά δύναμη.

Για να είναι πιο δίκαιη η οικονομική συμμετοχή, αποφασίσαμε να βάλουμε εισφορά για το χτίσιμο της Εκκλησιάς μας, πάνω στην πώληση των αγροτικών μας προϊόντων. Όταν κάποια Σάββατα, έπρεπε να πληρωθούν οι  μαστόροι, μα είχαν τελειώσει τα λεφτά, όλο και κάποιος προθυμοποιούταν να τα δώσει, για να μην μείνουν απλήρωτοι, γεγονός, που το θεωρούσαμε ντροπή για το Γλυνάδο.  

Όταν έφτασε η ώρα να ρίξουμε τις πλάκες και τον τρούλο, από μπετόν, τρέξαμε όλοι να βοηθήσουμε και η όλη δουλειά έγινε σαν να ήταν πανηγύρι. Την άμμο την κουβαλήσαμε με τα τρακτέρ μας, από τον ποταμό, τα χαρμάνια τα έκαναν οι ηλικιωμένοι βρακάδες και τα εγγόνια τους, με τα φτυάρια, αφού δεν υπήρχε μπετονιέρα και το κουβάλημα του μπετόν μέχρι τον τρούλο, οι 60 πιο γεροί νέοι, με τους ντενεκέδες στον ώμο, αφού δεν είχαμε αναβατόριο. Ακόμη και ο μοναδικός ψηφοφόρος του ΚΚΕ στο χωριό ήρθε για να βοηθήσει, αν και ήταν επαγγελματίας μαραγκός. Έτσι, όλοι μαζί καταφέραμε και  τελειώσαμε μόνοι μας, την Εκκλησιά μας, χωρίς να ζητήσουμε ξένη βοήθεια, ή να υποχρεωθούμε να σκύψουμε το κεφάλι σε οποιονδήποτε.  

Ο Δάσκαλος έφερνε τα παιδιά του Σχολείου, για να παρακολουθούν αυτήν την συλλογική προσπάθεια και να μάθουν να συμμετέχουν, με διάθεση στα κοινά. Να χαίρονται το καλό και την ωφέλεια, που γινόταν για όλους, χάρη στην προσωπική τους συμμετοχή. Ήταν ο πιο πειστικός τρόπος να μάθουν ότι, το αποτέλεσμα της συλλογικής προσπάθειας μεγιστοποιείται, όσο πιο συγκεκριμένη είναι η ευθύνη δράσης του καθενός.

Βάζοντας όλοι τα δυνατά μας, πραγματοποιήσαμε, μέσα σε τρία χρόνια, τον κοινό σκοπό, που όλοι μαζί είχαμε αποφασίσει, και στα 1972, κάναμε, την πρώτη Λειτουργία, στις 14 Ιουλίου, την ημέρα που έχει οριστεί, από το Οικουμενικό Πατριαρχείο, ο εορτασμός του Αγίου Νικοδήμου. Στο τέλος της Ιερής Ακολουθίας, έγινε και το πρώτο μυστήριο, της καινούριας Εκκλησιάς μας, η Βάπτιση της δωρήτριας και τώρα ζωγράφου, Μιλένας Ι. Δημητροκάλλη.

Νάξος - Γλινάδο


Ως Γλυναδιώτες, αισθανόμαστε υπερήφανοι, που η γονιδιακή μας διάθεση συμμετοχής, σε συλλογικές προσπάθειες και η δημοκρατική μας ωριμότητα, προκάλεσαν τον συναγωνισμό, του ποιος θα ξεπεράσει τον άλλον, σε προσφορά στον κοινό μας σκοπό, την κατασκευή μιας μεγάλης Εκκλησιάς, για τον ναξιώτη Άγιο, που μόνοι μας είχαμε διαλέξει για δικό μας.

Δεν υπήρξαν ζήλειες, που να θάμπωσαν το νου μας, παρά μόνο χαρές, που φλόγισαν την ψυχή μας, για κάθε νέο βήμα, που έφερνε πιο κοντά, στην ολοκλήρωση του χτισίματος της καινούριας Εκκλησιάς μας. Όπως ο Άγιος μας, τόλμησε να πέσει στην θάλασσα, για να υποχρεώσει το καΐκι που πήγαινε στο μοναστήρι του Άθωνα, να γυρίσει πίσω και να τον πάρει μαζί του, έτσι κι εμείς μπήκαμε πρόθυμοι στα δύσκολα, με πίστη και αφοσίωση και η χάρη του μας βοήθησε να ολοκληρώσουμε, γρήγορα, το σεμνό προσκύνημα, που χτίσαμε, για να τιμούμε τον Άγιο Νικόδημο τον Αγιορείτη, στους αιώνες των αιώνων.» 


Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

Σκοπελίτης: Αλλαγές δρομολογίων 19–21/09/2025 λόγω κακοκαιρίας

Το ταξιδιωτικό πρακτορείο Zas Travel Νάξου ενημερώνει: το δρομολόγιο της Παρασκευής μεταφέρεται για Σάββατο και του Σαββάτου για Κυριακή — δείτε αναλυτικά τις ώρες.

Σύρος–Ερμούπολη: Συνάντηση Δήμου με Πολιτιστικούς Συλλόγους για τα 200 χρόνια της Ερμούπολης

Συντονισμός δράσεων για την ιστορική επέτειο — ενότητα, συνέργειες και προτάσεις για διεύρυνση της τουριστικής περιόδου.

Πανναξιακός AOK: Ο Νίκος Αρτσάνος συνεχίζει για ακόμη μία χρονιά και ενεργός ρόλος στις ακαδημίες

Ο γηγενής γκαρντ μένει πιστός στην ομάδα της Νάξου και συνεχίζει να προσφέρει μέσα στο παρκέ και ως προπονητής στην ακαδημία.

Ανεκτέλεστα δρομολόγια για Supercat Jet, Superjet και Superjet 2 λόγω κακοκαιρίας

Η κακοκαιρία που πλήττει το Αιγαίο φέρνει σημαντικές ακυρώσεις στην ακτοπλοΐα – Αναλυτικά ποιες γραμμές επηρεάζονται

Iron Maiden: Επιστρέφουν στην Αθήνα το 2026 για τα 50 χρόνια τους

Στις 23 Μαΐου οι θρυλικοί Iron Maiden ξεκινούν το ευρωπαϊκό σκέλος της «Run For Your Lives World Tour» από το ΟΑΚΑ – Μια μοναδική συναυλία που υπόσχεται το πιο εντυπωσιακό show της καριέρας τους.

Ντιμπέιτ για τα Γλυπτά του Παρθενώνα στην Παλαιά Βουλή: «Σε ποιον ανήκει η τέχνη;»

Στις 29 Σεπτεμβρίου το Debate House διοργανώνει μια συζήτηση υψηλού επιπέδου χωρίς πολιτικούς, αλλά με ακαδημαϊκούς και ειδικούς που θα εκθέσουν τα επιχειρήματα υπέρ και κατά της επιστροφής των Γλυπτών.

Λήμνος – Μητσοτάκης: “Διορθώσαμε μία μεγάλη αδικία σχετικά με το ΦΠΑ στο Βόρειο και Νότιο Αιγαίο”

Ο Πρωθυπουργός συνομίλησε με κατοίκους στην Ατσική για τις φοροελαφρύνσεις που θα ισχύσουν από τον Ιανουάριο, καθώς και για τη στήριξη του πρωτογενούς τομέα.

ΠΝΑΙ: 65 νέα έργα σε μικρά νησιά των Κυκλάδων από την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου (πίνακας)

Με χρηματοδότηση από το ΕΣΠΑ Νοτίου Αιγαίου, έργα ύψους άνω των 20 εκατ. ευρώ αλλάζουν την καθημερινότητα σε 16 μικρά νησιά με λιγότερους από 3.100 κατοίκους.

Fast Ferries: Αλλαγές στα δρομολόγια του «Διονύσιος Σολωμός» λόγω κακοκαιρίας

Το προγραμματισμένο δρομολόγιο της Παρασκευής 19/9 μεταφέρεται για το Σάββατο 20/9 με νέα ώρα αναχώρησης από τον Πειραιά

Κατ. Γιαννακά: “Οι Μικρές Κυκλάδες και τα «χρυσά» τιμολόγια νερού!”

Έως και εξαπλάσιες αυξήσεις στους λογαριασμούς – αντιδράσεις από κατοίκους, επιχειρηματίες και το Κίνημα Δημοκρατίας

«Έφυγε» ο Γιώργος Κωβαίος – Ο χορευταράς παππούς της Σχοινούσας που έγινε σύμβολο ζωής και παράδοσης

Μέχρι τα 92 του χρόνια χόρευε με πάθος στη Γιορτή Φάβας, δίπλα στην εγγονή του Ποθητή – Ένας άνθρωπος που ένωσε γενιές μέσα από τη μουσική και την αγάπη για τον τόπο του.

Αναφορά στο Ευρωκοινοβούλιο για την Αμοργό: Αντίδραση σε λιμενικά και οδικά έργα με χρηματοδότηση της Ε.Ε.

Ο Νικόλαος Γαβαλάς, εκ μέρους περιβαλλοντικών συλλόγων και εκατοντάδων πολιτών, καταγγέλλει την καταστροφική επίδραση αναπτυξιακών έργων στην Αμοργό και ζητά παρέμβαση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Γυμνάσιο Σκαδού: 22 μαθητές φέτος δίνουν ζωή στο σχολείο της Ορεινής Νάξου

Από το παλιό δημοτικό του Σκαδού στο σύγχρονο Γυμνάσιο: Ένα σχολείο που κρατά ζωντανή την εκπαίδευση στα ορεινά χωριά της Νάξου

Minoan Lines: Δύο νέα πλοία στη γραμμή Ηράκλειο–Μήλος–Πειραιάς μέχρι το 2028

«Στολίδια για το Ηράκλειο» τα χαρακτήρισε ο διευθύνων σύμβουλος Λουκάς Σιγάλας – Στόχος η αύξηση της επιβατικής κίνησης και η πράσινη μετάβαση στη ναυτιλία

Νάξος – Αύγουστος 2025: περισσότερες αφίξεις, Ισχυρότερο το σύνολο του καλοκαιριού (πίνακες)

Στο λιμάνι της Νάξου οι επιβάτες αυξήθηκαν 5,2% τον Αύγουστο σε σχέση με πέρυσι, ενώ το τρίμηνο Ιουνίου–Αυγούστου έκλεισε με +6,5% συνολικά. Τι δείχνει η δεκαετία.

Νάξος – Εντοπίστηκε ζωντανός ο αγνοούμενος στο Προφήτη Ηλία μετά από 4 ημέρες

Συγκλονιστική διάσωση από το Πυροσβεστικό Κλιμάκιο Νάξου – Στο σημείο σπεύδει ελικόπτερο για τη μεταφορά του στο Νοσοκομείο.

Χώρα Νάξου: «Πάγωσε» το αίτημα κατοίκων για αλλαγή κυκλοφοριακού στη Μικρασιατών Προσφύγων

Παρά τις έντονες διαμαρτυρίες κατοίκων για επικίνδυνες συνθήκες, ο Δήμος Νάξου απάντησε αρνητικά στο αίτημα αλλαγής κατεύθυνσης της ημικεντρικής οδού.

Νάξος: “Στάση” Σινούκ για παραλαβή ασθενούς από άλλο νησί, πριν αναχωρήσει για Αττική

Το είδαμε κι αυτό... Ελικόπτερο Σινούκ έμεινε στη Νάξο για αρκετά λεπτά περιμένοντας το ελικόπτερο του ΕΚΑΒ ώστε να παραλάβει άλλο ασθενή και να τον μεταφέρει στην Αττική

Με την Ιωάννα Συνοδινού από την Αμοργό, η νέα σύνθεση του Δ.Σ. του Σταδίου Ειρήνης και Φιλίας

Με απόφαση του αναπληρωτή Υπουργού Γιάννη Βρούτση, ανανεώθηκε η σύνθεση του Διοικητικού Συμβουλίου του Σ.Ε.Φ., με συμμετοχή του παλαίμαχου μπασκετμπολίστα Σταύρου Ελληνιάδη και της φοιτήτριας Μαρούσας Σιδέρη.

Ηρακλειά: Με έναν μαθητή ξεκίνησε το Δημοτικό Σχολείο, δύο στο νηπιαγωγείο, τη Δευτέρα (15/09) ο αγιασμός (video)

Η νέα σχολική χρονιά βρίσκει τη μικρή Ηρακλειά με μόλις τρία παιδιά σε σχολική τάξη – Ο πρόεδρος της κοινότητας Δημήτρης Γαβαλάς μιλά για τη μοναξιά του ενός μαθητή και τις προκλήσεις της νησιωτικότητας (video)