Κι αίφνης οι μπουλντόζες έπιασαν δουλειά.. Μεσημέρι της Δευτέρας 31 Μαρτίου και οι κάτοικοι της Νάξου και δη της Χώρας έμειναν με το στόμα ανοιχτό: δύο μπουλντόζες σε φουλ ρυθμούς να εργάζονται στο χώρο της χερσαίας ζώνης, στο χώρο απέναντι από την Μυρτιδιώτισσα…
Τι είχε συμβεί; Με δεδομένο μάλιστα ότι πριν από μερικές ημέρες και δη την Παρασκευή 28 Μαρτίου είχε συνεδριάσει το Διοικητικό Συμβούλιο του Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου Νάξου, με θέμα την εξέταση του αιτήματος της αναδόχου εταιρείας “ΠΛΑΤΕΙΕΣ Α.Ε.” για χορήγηση αποζημίωσης λόγω θετικών ζημιών. Συνεδρίαση που μετά από συζήτηση, ενέκρινε ομόφωνα αποζημίωση ύψους 157.917,48 ευρώ, για τις ζημιές που υπέστη η εταιρεία λόγω των διακοπών από την αρχαιολογική υπηρεσία.
Νάξος: Το “παγωμένο” λιμενικό έργο της χερσαίας ζώνης θα .. ξεπαγώσει; και πότε;
Κι ενώ όλοι περίμεναν ότι το μέλλον του έργου θα ήταν δυσοίωνο, οι μπουλντόζες έπιασαν δουλειά χθες…
Μην ξεχνάμε ότι από τον περασμένο Νοέμβριο, η εταιρεία έχει υποβάλει αίτηση διάλυσης της σύμβασης, λόγω διαδοχικών καθυστερήσεων, έλλειψης συντονισμού και διοικητικής στασιμότητας.
Ποιοι ήταν οι λόγοι που έφεραν τις δύο πλευρές (Λιμενικό Ταμείο – Ανάδοχο εταιρεία) σε θέσεις μάχης;
Οπως είχε αναφέρει ο Γιάννης Βλαχάκης στο “Ραπόρτο” τα προβλήματα ήταν αρκετά.. Και βασικά ξέχασε η ελλιπής μελέτη σημαντικά και απαραίτητα έργα
Μεταξύ άλλων, η ελλιπής μελέτη (Ιούνιος 2023) του πολυσυζητημένου έργου, προέβλεπε:
# «Το νέο κρηπίδωμα θα κατασκευαστεί ακριβώς στην ίδια θέση με το παλαιό…»
# «Η απαιτούμενη εκσκαφή θα οδηγήσει σε καθαίρεση τμήματος της παραλιακής ζώνης, που περιλαμβάνει τα δάπεδα του παραλιακού πεζοδρομίου και δίκτυα ΗΜ, τα οποία και προβλέπεται να ανακατασκευαστούν.»
# «Το μέτωπο του κρηπιδώματος θα εφοδιαστεί με τα προβλεπόμενα λιμενικά εξαρτήματα εξυπηρετήσεως των σκαφών (χυτοχαλύβδινες δέστρες, κλίμακες ασφαλείας κ.λπ.).
# Στο μέτωπο θα τοποθετηθούν επίσης πέντε (5) ανοξείδωτες κλίμακες.
Δεν προέβλεπε, τις ακόλουθες μικρής κλίμακος παρεμβάσεις, που, μεταξύ άλλων, προβλέπει η (νέα) συμπληρωματική μελέτη:
# Σωληνώσεις (που ήδη ξεκίνησε, αλλά δεν ολοκληρώθηκε, η εγκατάστασή των) για τα όμβρια και τον όγκο του θαλασσινού νερού που πλημμυρίζει (ανάλογα με τις καιρικές συνθήκες) την χερσαία ζώνη.
# Σωληνώσεις του δικτύου του ΟΤΕ.
# Εγκατάσταση, κατά μήκος του νέου κρηπιδώματος, δικτύου παροχής ηλεκτρικής ενέργειας.
Οπότε περιμένουμε με αγωνία την συνέχεια..