Δευτέρα, 12 Μαΐου, 2025
ΑρχικήΝάξος & Μικρές ΚυκλάδεςΝάξος: Τσαμπούνα, αναβιώνει η αρχαϊκή «εξαδέλφη» της γκάιντας (video)

Νάξος: Τσαμπούνα, αναβιώνει η αρχαϊκή «εξαδέλφη» της γκάιντας (video)

|

“Οταν στην Αθήνα του μεσοπολέμου οι αστοί έχουν καλεσμένους στο σπίτι τους, θα παίξουν στον φωνόγραφο κάτι εκλεπτυσμένο, κλασική μουσική ή ένα δημοφιλές τραγούδι, όχι πάντως δημοτική μουσική”.

Είναι σούρουπο και βρισκόμαστε στη Νάξο, στο κτήμα Κάμπονες, έναν ελαιώνα ηλικίας 600 έως 2.500 ετών, όπου για δεύτερη χρονιά πραγματοποιείται το φεστιβάλ «Μια βραδιά κάτω από την ελιά». Από ένα γραμμόφωνο 125 ετών ακούμε την πρώτη ηχογράφηση τσαμπούνας.

Εδώ ο Κρίστοφερ Κινγκ, ο Αμερικανός μουσικολόγος που έμελλε να εξελιχθεί σε ειδήμονα της ελληνικής παραδοσιακής μουσικής, πρόκειται να μας μυήσει στα μυστικά της άγνωστης για εμάς «τσαμπούνας», ενός παραδοσιακού οργάνου που έχει μακρά παρουσία στο νησί· στο πλάι του ο μουσικοσυνθέτης Γιάννης Πανταζής μας μιλάει για την προσωπική σχέση του με το διονυσιακό όργανο.

«Πριν από 17 χρόνια ήρθα στο νησί σας για να ανακαλύψω την τσαμπούνα, τον ήχο της οποίας είχα ακούσει τυχαία», διηγείται ο κ. Πανταζής, «δεν ήξερα καν πώς έμοιαζε». Η περιήγηση του κ. Πανταζή στη νησιωτική Ελλάδα ξεκινάει από τη Νάξο και καταλήγει στη Σαντορίνη, όπου ζει σήμερα και μεταξύ άλλων έχει δημιουργήσει έκθεση και εργαστήριο τσαμπούνας. Εχουν καταγραφεί διαφορετικά είδη τσαμπούνας. «Εχω παρατηρήσει διαφορές και στον τρόπο που παίζεται η τσαμπούνα όχι μόνο από νησί σε νησί αλλά και από χωριό σε χωριό». 

Γι’ αυτό το αρχαϊκό όργανο –σύμφωνα με τον κ. Πανταζή, ήδη ο Αριστοφάνης το περιγράφει στους Αχαρνείς– αντλούμε πολλές πληροφορίες από παλαιότερες ηχογραφήσεις. «Το 1890, όταν ξεκινούν οι ηχογραφήσεις, ο κόσμος δεν αντιλαμβάνεται ότι αυτός είναι ένας τρόπος για να διασωθεί η μουσική παράδοση», επισημαίνει ο κ. Κινγκ. Ενας φωνόγραφος έχει μεγάλο κόστος και ως εκ τούτου αποτελεί σύμβολο κοινωνικού στάτους, συνεπώς οι ηχογραφήσεις ικανοποιούν τα μουσικά γούστα μιας συγκεκριμένης τάξης. Ξεκινά, όμως, η μετανάστευση των Ελλήνων στις ΗΠΑ. Εκεί οι προτεραιότητες των Ελλήνων μεταναστών, εκ των οποίων πολλοί είναι οι ίδιοι οργανοπαίκτες, είναι διαφορετικές. Ο μουσικολόγος θεωρεί την τσαμπούνα «εξαδέλφη» της γκάιντας καθώς αποτελούνται και οι δύο από ασκό και αυλούς, «απλώς διαφοροποιούνται γιατί η γκάιντα βλέπει τα βουνά και η τσαμπούνα θάλασσα».

Η τσαμπούνα δεν αποτελεί, ωστόσο, μουσειακό είδος, για το οποίο με ευλάβεια συζητούν οι ιστορικοί. Η θεωρητική προσέγγιση κάτω από τις ελιές γρήγορα μετατρέπεται σε γλέντι. Οι τσαμπουνιέρηδες –όλοι νεαρής ηλικίας– παίρνουν το βήμα παρασύροντας το κοινό σε έναν κυκλωτικό χορό, που θα ολοκληρωθεί όταν πλέον το σκοτάδι πέφτει.

Στο κτήμα Κάμπονες, όπου λειτουργούσε ελαιοτριβείο ήδη από το 1570, δεν υπάρχει ηλεκτρικό ρεύμα. «Ηθελα πάντοτε να αναδείξω τον ελαιώνα που ο παππούς μου απέκτησε από Ενετούς το 1901, συγκεκριμένα από απογόνους του 5ου Δούκα της Νάξου Μισέλ Σανούδου», εξηγεί στην «Καθημερινή» η κ. Μαρία Πολυκρέτη, φιλόλογος και γέννημα θρέμμα της Νάξου, έμπνευση της οποίας είναι το φεστιβάλ.

«Γροικώ, Θωρώ, Ανοιώθω» ήταν ο τίτλος της φετινής εκδήλωσης, τρία ρήματα από την ακόμη ζωντανή ντοπιολαλιά της Απειράνθου, που σημαίνουν ακούω, βλέπω και αισθάνομαι.

Κείμενο: Ιωάννα Φωτιάδη – Καθημερινή (έντυπη έκδοση)


Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

Distinguished Gentleman’s Ride: Κλασικές μοτοσυκλέτες, στυλ και σκοπός επιστρέφουν στη Σαντορίνη

Η Σαντορίνη συμμετέχει και φέτος στο Distinguished Gentleman’s Ride, την Κυριακή 18 Μαΐου, μια παγκόσμια εκδήλωση με vintage μοτοσυκλέτες και φιλανθρωπικό χαρακτήρα για την ανδρική υγεία

Κατ. Μονογυιού: “Μητέρα, λέξη μικρή, μεγάλη όσο η ζωή”

Αρθρο της Κατερίνας Μονογυιού με αφορμή την "Γιορτή της Μητέρας"

Πανναξιακός ΑΟ: Λευκή ισοπαλία με τον Απόλλωνα Καλυθιών, αντιμετωπίζει εκτός έδρας τον Σαρωνικό

Ο Πανναξιακός - χωρίς τον Μανωλά - κράτησε το μηδέν απέναντι στον δυνατό Απόλλωνα και παραμένει ζωντανός στη μάχη της ανόδου στη Γ’ Εθνική, μετά την 3η αγωνιστική των μπαράζ του 8ου ομίλου.

Πανναξιακός ΑΟΚ: Πάλεψε αλλά δεν ήταν αρκετό, την Τετάρτη (14/05) ο ..τελικός επιβίωσης

Παρά την ήττα με 66-54 από τον Ιωνικό, ο Πανναξιακός έδειξε χαρακτήρα και ετοιμάζεται να απαντήσει δυναμικά στον 4ο αγώνα των τελικών της National League 2, που θα διεξαχθεί στις 14 Μαΐου στο ΔΑΚ Νάξου.

Μητρόπολη Παροναξίας: Με κατάνυξη και σεβασμό η μνήμη του Οσίου Φιλοθέου στη Μονή Θαψανών Πάρου

Η Πάρος τίμησε την ιερή μνήμη του Οσίου Γέροντος Φιλοθέου Ζερβάκου στην Παναγία τη Μυρτιδιώτισσα, με τη συμμετοχή πιστών και του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτη Καλλινίκου.

Επεκτείνονται οι άγονες περιοχές: Οικονομικά κίνητρα για γιατρούς και οδοντιάτρους σε νησιωτικές και απομακρυσμένες περιοχές

Με Κοινή Υπουργική Απόφαση ενισχύονται τα μέτρα προσέλκυσης μόνιμου προσωπικού στο ΕΣΥ – Ειδικές προβλέψεις για ιατρική στελέχωση σε δυσπρόσιτες και νησιωτικές περιοχές.

Σοκάρουν τα στοιχεία: Ένας στους επτά Έλληνες έχει βιώσει σεξουαλική βία ως παιδί

Τα ανησυχητικά ευρήματα διεθνούς μελέτης με επικεφαλής Ελληνίδα καθηγήτρια, Εμμανουέλα Γακίδου, αναδεικνύουν την έκταση ενός παγκόσμιου προβλήματος που αγγίζει και την ελληνική κοινωνία.

Σουδάν: Ο άγνωστος πυραμιδικός πολιτισμός που ξεχάστηκε από τον κόσμο

Παρά τις εκατοντάδες πυραμίδες και τα μνημεία της UNESCO, το Σουδάν παραμένει ένα θησαυροφυλάκιο του πολιτισμού που κανείς δεν τολμά να επισκεφθεί.

Η Νάξος μέσω της Φιλαρμονικής στο Μέγαρο Μουσικής: Όταν οι νότες έχουν ρίζες (video)

Η Φιλαρμονική Δήμου Νάξου συμμετείχε για πρώτη φορά στο Φεστιβάλ Φιλαρμονικών στο Μέγαρο Μουσικής, δίνοντας το δικό της στίγμα σε μια βραδιά αφιερωμένη στις αόρατες δυνάμεις του πολιτισμού. (video)

Μειώσεις στα ακτοπλοϊκά εισιτήρια και αιχμές Κικίλια για το μεταναστευτικό: “Δεν θα μας κουνά κανείς το δάχτυλο”

Ο Υπουργός Ναυτιλίας εξήγγειλε σημαντικές μειώσεις στα ακτοπλοϊκά εισιτήρια ενόψει καλοκαιριού, ενώ δεν παρέλειψε να τοποθετηθεί αυστηρά για τη στάση ευρωπαϊκών κύκλων και ΜΚΟ στο μεταναστευτικό.

Νάξος – Φιλώτι: Αντίο με σεβασμό και αγάπη στον Τάσο Τζιώτη, άνθρωπο του μέτρου και της προσφοράς

Ο Φιλωτίτης που δεν είπε ποτέ κακή κουβέντα, μόνο έδινε—με τα χέρια, με την καρδιά, με την ψυχή του. Μια απώλεια που βαραίνει την κοινότητα, μια μορφή που δεν ξεχνιέται.

Νάξος – Κυρ. Σκληράκη: “Οι καθηγητές να νιώθουν αγάπη για τα παιδιά” (video)

«Θα ήθελα να πω στους καθηγητές πως πρέπει να νιώθουν αγάπη για τα παιδιά και να δουλεύει το μυαλό τους για το τι θα τους προσφέρουν» είναι η συμβουλή της κυρίας Κυριακής Σκληράκη προς τους νέους συναδέλφους της.

Άνδρος: 68χρονη έπεσε με το αυτοκίνητό της στη θάλασσα και ανασύρθηκε νεκρή

Η γυναίκα από το Γαύριο έχασε τη ζωή της καθώς το όχημά της κατέληξε στη θάλασσα από ύψος 25 μέτρων ενώ προσπαθούσε να παρκάρει

Νάξος: Επιτέλους, τελειώνει της χερσαίας ζώνης, ας αναλογιστούν… «νηστεύσαντες καί μή νηστεύσαντες», τις ευθύνες που τους αναλογούν

Φτάνουμε στο τέλος της διαδρομής.. Το 3Α που πέφτει και οι ..στάσεις έως να ολοκληρωθεί ένα έργο σημαντικό για τη πόλη της Νάξου

Το “Highspeed 3” αλλάζει το τοπίο στις θαλάσσιες συγκοινωνίες Κρήτης – Κυκλάδων;

Η Hellenic SeaWays ενισχύει τη γραμμή Πειραιάς – Κυκλάδες – Ηράκλειο με το ταχύπλοο "Highspeed 3", φέρνοντας νέο ανταγωνισμό και πιθανές μειώσεις τιμών στα ακτοπλοϊκά εισιτήρια. (πίνακας δρομολογίων)

Θλίψη στον Δήμο Νάξου και Μικρών Κυκλάδων για την απώλεια του Κώστα Αρτσάνου, το “αντίο” από τον Δήμαρχο Δημήτρη Λιανό

Συγκλονισμένος ο Δήμαρχος Δημήτρης Λιανός αποχαιρετά τον ακούραστο υπάλληλο του Δήμου και αγαπητό συμπολίτη

Μ. Κατσούλης: “Οταν πάρω σύνταξη θα μετρήσω τα Κύπελλα που έχουμε πάρει”

Ο γυμναστής του ΓΕΛ Νάξου Μανώλης Κατσούλης μιλάει για την πορεία του, τον ρόλο του εκπαιδευτικού, τις αθλητικές επιτυχίες του σχολείου και την «αθλητομάνα» Νάξο

Εκτακτο: Τέλος στα σουβλάκια της θείας Τασίας, ήρθε ο νόμος, πάει το πανηγύρι

Ήρθε ο νόμος, πάει το πανηγύρι Με catering και τιμολόγιο, το κοψίδι πλέον θα έχει και ΦΠΑ...

Νάξος – Νοσοκομείο: Λαπαροσκοπικός Πύργος μπαίνει σε λειτουργία μέσω δωρεάς

Με τη δωρεά του Κωνσταντίνου Μαρτίνου, το Νοσοκομείο Νάξου αποκτά σύγχρονο ιατρικό εξοπλισμό που αλλάζει τα δεδομένα στις χειρουργικές επεμβάσεις

Καλοκαιρινή εξόρμηση Raptor Club Greece στη Νάξο το τριήμερο του Αγίου Πνεύματος

Για πρώτη φορά οι ιδιοκτήτες των εντυπωσιακών pick-up επιλέγουν Κυκλάδες και ξεκινούν από τη Νάξο, με ένα τριήμερο χαλάρωσης, εξερεύνησης και απολαυστικής οδήγησης