Πάγωσε ή όχι το έργα στην χερσαία ζώνη της Νάξου και αφορά την ολική αντικατάσταση του κρηπιδώματος απέναντι από την Παναγία Μυρτιδιώτισσα; Ενα έργο που έπρεπε να έχει ολοκληρωθεί πέρυσι τέτοια εποχή, η τελευταία παράταση έφτασε να είναι την 30η Μαρτίου του 2025, αλλά για την ώρα κανείς δεν ξέρει τι μέλλει γενέσθαι…
Ραπόρτο με την υπογραφή Γιάννη Βλαχάκη
Πρέπει να εγκριθεί η συμπληρωματική (νέα) μελέτη προκειμένου να ξεκινήσουν και πάλι οι εργασίες για την ολοκλήρωση του έργου που αφορά στην επαναφορά στην προηγούμενη (κατάλληλη/λειτουργική) κατάσταση τού έναντι του ναού της Παναγιάς του Μόλου (Παναγία η Μυρτιδιώτισσα) κρηπιδώματος (συνολικού μήκους 157μ.), της επί σειρά πολλών ετών κομματιασμένης χερσαίας ζώνης του λιμένος Νάξου.
Και τούτο διότι, η μελέτη με βάση την οποία «έτρεξε» ίσαμε τα χτες το περί ου ο λόγος λιμενικό έργο, αποδείχτηκε τραγικά ελλιπής. Την ίδια ώρα, η επιφορτισμένη με την εκτέλεση του ζωτικής σημασίας για το νησί συγκεκριμένου έργου, εργολαβία, προ της διαφαινόμενης χρονοκαθυστερήσεως ως προς τον χρόνο εκδόσεως της πολυπόθητης (όσο και απαραίτητης) εγκριτικής αποφάσεως, ζητεί από το Δημοτικό Λιμενικό Ταμείο Νάξου και Μικρών Κυκλάδων να προχωρήσει στην λύση τής μεταξύ των συμβάσεως.
Αίτημα, που (χωρίς δεύτερη κουβέντα) απορρίπτει το Δ.Λ.Τ. Στο σημείο αυτό ας αναφερθεί ότι, από την στιγμή που λυθεί η σύμβαση, η «εργολαβία» -σε κάθε περίπτωση- θα αποζημιωθεί με ποσό όχι ευκαταφρόνητο.
Στο μεταξύ -και σύμφωνα με διασταυρωμένες πληροφορίες- το «Ταμείο» ασκεί πιέσεις προς την Αθήνα και προς πάσα κατεύθυνση, όπως «τρέξουν» όσο το δυνατόν πιο γρήγορα όλες οι εκ του νόμου προβλεπόμενες ενέργειες. Ώστε, εν ευθέτω χρόνω, να καλέσει και πάλι το συνεργείο της εργολαβίας να ολοκληρώσει το έργο του στην ζωτικής σημασίας για την τουριστική και όχι μόνο Νάξο, περιοχή.
Στην καλύτερη των περιπτώσεων -εκτιμούν οι γνωρίζοντες πρόσωπα και πράγματα-, έγκριση της νέας (συμπληρωματικής) μελέτης -υπό τις ιδανικότερες συνθήκες- δεν πρόκειται να υπάρξει νωρίτερα από το πρώτο δεκαήμερο του προσεχούς Μαΐου.
Αν παρ’ ελπίδα «κατακτηθεί» αυτός ο (πρώτος) στόχος, τότε το έργο θα είναι ετοιμοπαράδοτο εκτός συγκλονιστικού απροόπτου, περί τα τέλη Ιουλίου-αρχές Αυγούστου ε.έ., αφού ο εργολάβος φέρεται να δηλώνει ότι χρειάζεται κοντά ένα τρίμηνο για να ολοκληρώσει τις εργασίες του.
Νάξος – Μυρτιδιώτισσα: Το έργο στη χερσαία ζώνη θα ολοκληρωθεί όσο γίνεται πιο σύντομα (photos)
«Το Δημοτικό Λιμενικό Ταμείο δεν το ‘αφήνει’…»
Στο μεταξύ, ανυποχώρητη – σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες – φέρεται να είναι η ηγεσία του Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου Νάξου και Μικρών Κυκλάδων, που δεν φέρεται διατεθειμένη να αφήσει να της ξεφύγει μέσα από τα χέρια της ένα λιμενικό έργο (εντός της λιμενολεκάνης του αλιευτικού καταφυγίου) που σε ποσοστό 75%-80% έχει ήδη ολοκληρωθεί.
Την στάση-αντίστασή της ενισχύουν, εκτός όλων των άλλων, και οι παρακάτω λόγοι:
– Προ ωρών, ενέκρινε όπως από τον κορβανά του «Ταμείου» να καταβληθεί ποσό αποζημιώσεως 155.000 ευρώ υπέρ της εργολαβικής εταιρείας λόγω τής όχι μικρής διάρκειας παύσεως/διακοπής των εργασιών στην περιοχή, αφού (ως γνωστόν) η Δ/νση Εφορείας Εναλίων Αρχαιοτήτων, ουδέποτε έπαψε – «ως ο νόμος ορίζει» – από το ξεκίνημα των εργασιών να «ακτινογραφεί» σπιθαμή προς σπιθαμή τον βυθό, για τον εντοπισμό, τυχόν, αρχαιολογικής σημασίας, ευρημάτων.
Να σημειωθεί ότι κατόπιν διαπραγματεύσεων το Δημοτικό Λιμενικό Ταμείο Νάξου και Μικρών Κυκλάδων, στο «παρά πέντε», έκαμψε σε 155.000 ευρώ την περί καταβολής αποζημιώσεως 175.000 ευρώ, απαίτηση της εργολαβικής εταιρείας.
– Τέσσερεις (4) φορές από το ξεκίνημα του έργου έως σήμερα, έχει «ανοίξει» το ταμείο του Δ.Λ.Τ. Νάξου και Μικρών Κυκλάδων προκειμένου να καλύψει μέρος της συνολικής δαπάνης των 640.000,00 ευρώ (με Φ.Π.Α. 24%). Ποσό 400.000 ευρώ τής έχει ήδη καταβληθεί, αναφέρουν τα νεότερα.
Να σημειώσουμε ότι με βάση τα προτεινόμενα από την (νέα) συμπληρωματική μελέτη έργα, για την ολοκλήρωση του περί ου ο λόγος λιμενικού έργου από το ταμείο του Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου Νάξου και Μικρών Κυκλάδων θα αντληθεί ποσό -κατ’ εκτίμηση των ειδικών – περίπου 800.000 ευρώ.
Νάξος – Μυρτιδιώτισσα: Ξεκίνησαν εκ νέου οι εργασίες στο αλιευτικό καταφύγιο
Η ελλιπής μελέτη και τα απαραίτητα έργα που… ξέχασε
Μεταξύ άλλων, η ελλιπής μελέτη (Ιούνιος 2023) του πολυσυζητημένου έργου, προέβλεπε:
# «Το νέο κρηπίδωμα θα κατασκευαστεί ακριβώς στην ίδια θέση με το παλαιό…»
# «Η απαιτούμενη εκσκαφή θα οδηγήσει σε καθαίρεση τμήματος της παραλιακής ζώνης, που περιλαμβάνει τα δάπεδα του παραλιακού πεζοδρομίου και δίκτυα ΗΜ, τα οποία και προβλέπεται να ανακατασκευαστούν.»
# «Το μέτωπο του κρηπιδώματος θα εφοδιαστεί με τα προβλεπόμενα λιμενικά εξαρτήματα εξυπηρετήσεως των σκαφών (χυτοχαλύβδινες δέστρες, κλίμακες ασφαλείας κ.λπ.).
# Στο μέτωπο θα τοποθετηθούν επίσης πέντε (5) ανοξείδωτες κλίμακες.
Δεν προέβλεπε, τις ακόλουθες μικρής κλίμακος παρεμβάσεις, που, μεταξύ άλλων, προβλέπει η (νέα) συμπληρωματική μελέτη:
# Σωληνώσεις (που ήδη ξεκίνησε, αλλά δεν ολοκληρώθηκε, η εγκατάστασή των) για τα όμβρια και τον όγκο του θαλασσινού νερού που πλημμυρίζει (ανάλογα με τις καιρικές συνθήκες) την χερσαία ζώνη.
# Σωληνώσεις του δικτύου του ΟΤΕ.
# Εγκατάσταση, κατά μήκος του νέου κρηπιδώματος, δικτύου παροχής ηλεκτρικής ενέργειας.
Σημείωση:
Ας αναφερθεί ότι δεν είναι λίγοι οι ειδικοί που επισημαίνουν ότι, συμπληρωματικές μελέτες σε όλα τα δημόσια/δημοτικά έργα, ανέκαθεν γίνονταν. Εν προκειμένω όμως – και επειδή το συγκεκριμένο λιμενικό έργο αποτελεί αναπόσπαστο και δημοφιλές κομμάτι της «βιτρίνας» του νησιού – η εκπονηθείσα μελέτη (που πήγε πίσω όλο το έργο) έπρεπε να ήταν πιο συγκροτημένη. Πιο πλήρης. Και, σε κάθε δε περίπτωση, επαρκής.