Κυριακή, 10 Δεκεμβρίου, 2023
ΑρχικήΝάξος & Μικρές ΚυκλάδεςΝάξος: Το αρχαίο λιμάνι στη Λαγκούνα και οι επόμενες κινήσεις

Νάξος: Το αρχαίο λιμάνι στη Λαγκούνα και οι επόμενες κινήσεις

|

Η Νάξος είναι ένα νησί που αποπνέει την αρχαία ιστορία και την μυθολογία της Ελλάδας. Από τους αρχαιοτάτους χρόνους, ήταν το σκηνικό πολλών μύθων, με το αρχαίο λιμάνι που βρίσκεται στην περιοχή της Λαγκούνα, να συνδέεται στενά με τις περιπέτειες του θεού Διόνυσου και του Θησέα με την αγαπημένη του, την Αριάδνη. Αυτοί οι μύθοι αντιπροσωπεύουν πολύ περισσότερα από απλές αφηγήσεις. Αποτελούν μια πύλη για την κατανόηση της ανθρωπότητας και της σχέσης μας με την φύση.

Το Laguna Coast Foundation, με έδρα τη Στελίδα Νάξου, έχει δημιουργήσει τον οδικό χάρτη για το μεγαλύτερο έργο ανάπλασης στη νησιωτική Ελλάδα. Από τη στιγμή της παρουσίασής του, λίγους μήνες πριν, το έργο αυτό έγινε θέμα συζήτησης σε εγχώρια και διεθνή μέσα, δεδομένου ότι προβάλλει την ανάγκη για μια νέα προσέγγιση τουρισμού. Τονίζει τη βιωσιμότητα, την αυθεντικότητα και την ολιστική προσέγγιση, με επίκεντρο την προστασία και την αναγέννηση τόσο του περιβάλλοντος όσο και του ανθρώπου.

Πρόκειται για μια έκταση περίπου 1000 στρεμμάτων, με κέντρο το καταφύγιο άγριας ζωής της Laguna, που αποτελεί σήμερα την πιο έντονα τουριστική ζώνη του νησιού. Είναι μια περιοχή όπου η ανθρωπότητα και ο πολιτισμός αναπτύχθηκαν πριν 2.000 χρόνια, η οποία ήταν αφετηρία του σημερινού πολιτισμού και αποτελεί ένα σημείο αναγέννησης της ζωής.

Η πλούσια τοπική χλωρίδα και πανίδα περιλαμβάνει σπάνια είδη φυτών, θαυματουργά βότανα, καθώς και σπάνια πτηνά. Πρόσφατες επιστημονικές μελέτες αποκαλύπτουν πολλά ακόμα κρυμμένα μυστικά της Laguna Coast που σταδιακά ανακαλύπτουμε.

laguna-coast-1

 

«Για όποιον έχει ασχοληθεί με την γεωλογική και παλαιογεωγραφική εξέλιξη στην ευρύτερη περιοχή του Αιγαίου και ειδικότερα με τις μεταβολές που έγιναν τα τελευταία 18.000 χρόνια, είναι σαφές ότι τα θέματα που συναντάμε στην ελληνική μυθολογία συνδέονται με τις φυσικογεωλογικές διεργασίες και μεταβολές που λάμβαναν χώρα στην περιοχή αυτή», δηλώνει η καθηγήτρια του Τμήματος Γεωλογίας και Γεωπεριβάλλοντος Ν. Ευελπίδου.

«Θα μου πείτε πώς το ξέρουμε. Ο γεωλόγος μπορεί να διαβάσει τις έμμεσες και άμεσες πληροφορίες που του δίνει η φύση και να τις συνθέσει για να κατανοήσει τα φαινόμενα, τις διεργασίες και την εξέλιξη μιας περιοχής στο χρόνο», συνεχίζει.

Μπορούμε να ταξιδέψουμε στο χρόνο, συλλέγοντας πυρήνες από γεωτρήσεις, όπως έκανε η ομάδα της καθηγήτριας Ν. Ευελπίδου στην περιοχή της λαγκούνας του αεροδρομίου της Νάξου. Είναι μια απαιτητική εργασία όπως μας λέει, αλλά αποζημιώνει η πληροφορία που λαμβάνουμε.

Οι στρωματογραφικές κολώνες οργανώνονται και μεταφέρονται στο εργαστήριο, όπου ανοίγονται, στην συνέχεια φωτογραφίζονται και αρχίζει η ανάλυση του υλικού.
Τα απολιθώματα που βρίσκονται μελετώνται και οι επιστήμονες λαμβάνουν πολύτιμες πληροφορίες.

«Έτσι, από τη συστηματική μελέτη της στρωματογραφικής κολώνας, της ακολουθίας δηλαδή των ιζημάτων του πυρήνα, μπορούμε να καταλήξουμε σε συμπεράσματα που σχετίζονται με την εξέλιξη της περιοχής στο χρόνο, την παλαιογεωγραφία, το παλαιοπεριβάλλον, τη γεωμορφολογία της τότε εποχής, το παλαιοκλίμα, τη μορφοδυναμική που επικρατούσε, τους σεισμούς και τα τσουνάμι που μπορεί να δέχτηκε η περιοχή….» εξηγεί η καθηγήτρια.

 

laguna-coast-2

Τι σχέση μπορεί να έχουν οι πυρήνες γεώτρησης στη λαγκούνα του αεροδρομίου με τους μύθους;

Η Νάξος έχει συνδεθεί με το μύθο της Αριάδνης, το Θησέα, το Μινώταυρο και το Διόνυσο.

Πού ήταν όμως το αρχαίο λιμάνι της Νάξου εκείνη την εποχή; Που ήταν το λιμάνι στο οποίο κατέφτασε ο Θησέας με την Αριάδνη;

Οι πολύχρονες έρευνες της ομάδας της Ν. Ευελπίδου στην λιμνοθάλασσα του αεροδρομίου της Νάξου έρχονται να δώσουν την απάντηση. Πολυάριθμες γεωτρήσεις έγιναν στα ιζήματα της λιμνοθάλασσας και αυτό διότι οι παράκτιοι υγρότοποι και οι λιμνοθάλασσες είναι ιδιαίτερα ευάλωτα περιβάλλοντα στις τοπικές αλλαγές και αποτελούν ένα ισχυρό εργαλείο για την κατανόηση των αλλαγών που έγιναν τα τελευταία χιλιάδες έτη στην παράκτια ζώνη. Οι αλλαγές στη στάθμη της θάλασσας, οι κλιματολογικές αλλαγές και οι ανθρώπινες παρεμβάσεις καταγράφονται στα ιζήματα των παράκτιων βάλτων και υγροτόπων.

«Η συσσώρευση ιζημάτων και οργανικού υλικού στο χρόνο οδηγεί σε αρχεία που μπορούμε εμείς οι γεωλόγοι να μελετήσουμε και να ξεδιπλώσουμε την εξέλιξη της περιοχής. Αυτό ακριβώς κάναμε στην περιοχή αυτή, που άφησε ο Θησέας την Αριάδνη, με γεωτρήσεις και μελέτη πυρήνων», μας εξηγεί η καθηγήτρια.

«Οι έρευνές μας, οδήγησαν στην ανασύσταση της παλαιογεωγραφίας της περιοχής που 6000 χρόνια πριν από σήμερα ήταν κάπως έτσι. Η περιοχή που βλέπετε εδώ, ήταν το νησάκι της Παναγιάς. Η αρχαία παραλία ήταν εδώ και την βρίσκουμε σήμερα απολιθωμένη» μας εξηγεί η Καθ. Ν. Ευελπίδου.

Όπως βλέπετε υπήρχε ένα φυσικό λιμάνι που ενώνονταν με τη θάλασσα με ένα στενό πέρασμα.

Η περιοχή αυτή είναι μοναδικής περιβαλλοντικής και ταυτόχρονα πολιτιστικής αξίας και οφείλουμε να την προστατεύσουμε και να την αναδείξουμε προκειμένου να μάθουμε ένα μέρος της ιστορίας μας.

Είναι στο πλαίσιο αυτών των μύθων και της πλούσιας ιστορίας της Νάξου που η πρωτοβουλία μας για τη δημιουργία ενός ψηφιακού οικοσυστήματος παίρνει σάρκα και οστά. Αναδεικνύουμε τη σχέση μας με την παράδοση και την φύση, δημιουργώντας ένα πολιτιστικό hub όπου η παράδοση συναντά την καινοτομία. Έτσι, το αρχαίο λιμάνι της Νάξου μπορεί να αναδειχθεί ξανά ως κοιτίδα πολιτισμού και διαπολιτισμικής επικοινωνίας.

laguna-coast-3
Α. Εδώ είναι η μορφή Τόμπολο που οφείλει τη δημιουργία της στα παράκτια ρεύματα που μετέφεραν το ίζημα και το απέθεσαν μεταξύ του νησιού Μαντώ και της γειτονικής παραλίας. / Β.  Ο ύφαλος που οφείλεται στους βυθισμένους ακτόλιθους, τις απολιθωμένες παραλίες δηλαδή, που έχουν χρονολοηθεί από τα 1500 χρόνια πριν από σήμερα μέχρι και 4500 χρόνια πριν από σήμερα. / Γ. Αρχαίο λιμάνι, το οποίο ήταν ενεργό από τουλάχιστον 6000 χρόνια πριν από σήμερα μέχρι και 232 χρόνια πριν από σήμερα. Το λιμάνι αυτό κατά πάσα πιθανότητα εξυπηρετούσε τα αρχαία Ύρια εκείνη την εποχή. (Δ)

Η περιοχή της Λαγκούνας στη Νάξο αντιμετωπίζει την ευκαιρία να μετατραπεί σε έναν διασυνδεδεμένο παράκτιο υγρότοπο μέσω της τεχνολογίας του Διαδικτύου των Πραγμάτων (IoT).

Η κύρια ιδέα είναι η δημιουργία ενός ψηφιακού οικοσυστήματος που θα προσφέρει πλήρη διαφάνεια (transparency) και θα συνδέει την κοινότητα της Laguna Coast θέτοντας ως βασικές προτεραιότητες την προστασία και την ανάπτυξη της περιοχής. Το ψηφιακό αυτό περιβάλλον (ψηφιακή εκδοχή της Λαγκούνα) θα επιτρέπει σε όλους να παρακολουθούν την περιοχή σε πραγματικό χρόνο, ενισχύοντας την εταιρική κοινωνική ευθύνη (ESG) και τη συμμετοχή των πολιτών.

Με πληροφορίες από τη σελίδα Protothema.gr


Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

Ινδοί αγρότες έγιναν κτηνοτρόφοι σε μονάδα της Χαλκιδικής

Οι δύο Ινδοί που εργάζονται σε μία από τις παλαιότερες κτηνοτροφικές μονάδες της Γαλάτιστας με πάνω από είκοσι χρόνια λειτουργίας και περισσότερα από 300 πρόβατα και 200 κατσίκια

Φεστιβάλ Γαστρονομίας: Πορτάρα ή … σχάρα ψησίματος;

Αρθρο - Αποψη από επιχειρηματία στο χώρο της Εστίασης που έχει σχέση με τη Νάξο και ασκεί κριτική στη πρόταση του Δήμου σχετικά με το επικείμενο Φεστιβάλ Γαστρονομίας

Το μυκόπλασμα της πνευμονίας – Τι συμβαίνει στην Ελλάδα

Τα αυξημένα κρούσματα πνευμονίας συνδέονται με το βακτήριο που ονομάζεται μυκόπλασμα της πνευμονίας (Μycoplasma pneumoniae), γνωστό στους επιστήμονες, καθώς πρόκειται για κοινή αιτία αναπνευστικών λοιμώξεων, που δίνει εστίες πνευμονίας περιοδικά.

Πόλεμος στη Γάζα: Η αντίληψη για την ασφάλεια επηρεάζει τις κρατήσεις στις χώρες της περιοχής – Η θέση της Ελλάδας

Ο δείκτης Mabrian Security Perception Index έχει διαμορφωθεί εδώ και 9 χρόνια. Μετρά, το επίπεδο εμπιστοσύνης που εκφράζουν οι επισκέπτες και οι πιθανοί ταξιδιώτες σχετικά με έναν τουριστικό προορισμό με βάση την παρακολούθηση των μέσων κοινωνικής δικτύωσης.

Τα δρομολόγια των πλοίων της Zante Ferries κατά το μήνα Δεκέμβριο

Οι ώρες αφίξεων και αναχωρήσεων από τα λιμάνια των νησιών που προσεγγίζουν τα πλοία 

Κτηματολόγιο: Ξεκίνησε και στη Πάρο η λειτουργία υποκαταστήματος

Ξεκίνησε η λειτουργία υποκαταστήματος στην Πάρο – Πλέον λειτουργούν 14 από τα 17 οριστικά Κτηματολογικά Γραφεία και 65 από τα 75 Υποκαταστήματα τους

Λογικό ή Παράλογο; Εχει τσακωθεί η Κυβέρνηση με την αλήθεια;

Ο Αλέκος Αρβανιτάς αναλύει τα γεγονότα της εβδομάδας που μας πέρασε και θυμάται μία από τις πιο γνωστές ατάκες με πρωταγωνιστή τον Λαζόπουλο "Παράλογο... παράλογο.. παράλογο"

Υπόθεση Ολιβερ: Σφίγγει ο κλοιός για τον δράστη που βασάνισε το χάσκι (video)

Στο μικροσκόπιο της κτηνιατρικής σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών η σορός του άτυχου τετράποδου.

Ενδοκυκλαδικά: Οι αλλαγές στο δρομολόγιο του “Sporades Star”

Σάββατο 9 Δεκεμβρίου και στις 12:00 το μεσημέρι, θα αναχωρήσει το Sporades Star από την Μήλο

Μ. Πολυκρέτης προς Δ. Λιανό “με αποκλειστικά δική σας ευθύνη, αυτό το στολίδι, κοντεύει να καταντήσει όπως ένα ερείπιο”

Ανοιχτή επιστολή από τον Δημοτικό Σύμβουλο Μανώλη Πολυκρέτη προς τον Δήμαρχο Δημήτρη Λιανό σχετικά με το Δημαρχείο Νάξου ... Τι σημειώνει στην επιστολή του

Μ. Πολυκρέτης προς Δ. Λιανό “με αποκλειστικά δική σας ευθύνη, αυτό το στολίδι, κοντεύει να καταντήσει όπως ένα ερείπιο”

Ανοιχτή επιστολή από τον Δημοτικό Σύμβουλο Μανώλη Πολυκρέτη προς τον Δήμαρχο Δημήτρη Λιανό σχετικά με το Δημαρχείο Νάξου ... Τι σημειώνει στην επιστολή του

Εστίαση – Φιλοξενία: “Οι επαγγελματίες δεν τρώνε κουτόχορτο”

Σκληρή ανακοίνωση από το Σύλλογο Μαζικής Εστίασης Νάξου και Μικρών Κυκλάδων "Φιλοξενία" με επίκεντρο την πρόσφατη παρουσίαση του Γαστρονομικού Φεστιβάλ από το οικείο Δήμο - Γιατί λένε "Η ανοχή εξαντλήθηκε"

Φεστιβάλ Γαστρονομίας: Πορτάρα ή … σχάρα ψησίματος;

Αρθρο - Αποψη από επιχειρηματία στο χώρο της Εστίασης που έχει σχέση με τη Νάξο και ασκεί κριτική στη πρόταση του Δήμου σχετικά με το επικείμενο Φεστιβάλ Γαστρονομίας

ΠΝΑΙ – 14ο Φεστιβάλ Μελιού: Διακρίσεις για προϊόντα Νάξου, Σερίφου και Σύρου

Με τέσσερα βραβεία στις αποσκευές τους, επιστρέφουν οι παραγωγοί μελιού της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου, από το 14ο Φεστιβάλ Ελληνικού Μελιού

Νάξος – ΜΕΑ: Παράταση κατάθεσης προσφορών την 4η Φεβρουαρίου 2024

Παρατάθηκε η ημερομηνία κατάθεσης προσφορών για τη νέα μονάδα επεξεργασίας απορριμμάτων στη Νάξο

Νάξος & Μικρές Κυκλάδες: Το πρόγραμμα Γαστρονομικής Προβολής αποκαλύπτεται

Παρουσίαση (06/12) του Προγράμματος Γαστρονομικής Προβολής και Σεμινάριο για το Γαστρονομικό Τουρισμό από τον Δήμο Νάξου και Μικρών Κυκλάδων

Ευαγ. Γατσωτή (Vault): “Ανεβαίνει” σύντομα η “playlist μιας faultless μητρότητας”

Το έργο της Ναξιώτισσας Ευαγγελίας Γατσωτή “Η playlist μιας faultless μητρότητας” ανεβαίνει σε σκηνοθεσία Κατερίνας Πολυχρονοπούλου και Έλενας Τυρέα στο θέατρο Vault.

Δήμος Νάξου & Μικρών Κυκλάδων: Αποκαλυπτήρια για το Great Food of Naxos

Απόγευμα Τετάρτης (06/12) και έχουμε τα αποκαλυπτήρια του λογότυπου αλλά και της πρότασης για γαστρονομικό φεστιβάλ από το Δήμο Νάξου και Μικρών Κθκλάδων - Η αντίδραση της Εστίασης

ΣτΕ – Μύκονος: “Ναι” σε τουριστική επένδυση, “όχι” σε μαρίνα

Υπέρ τουριστικής επένδυσης στη Μύκονο το ΣτΕ - Ενώ βάζει φρένο στα σχέδια για κατασκευή μαρίνας, απέρριψε άλλες δύο προσφυγές του δήμου για την ίδια μονάδα

Σαντορίνη: Παρουσιάζεται ο οδηγός “υπεύθυνου αλιευτικού τουρισμού”

Η παρουσίαση θα λάβει χώρα τη Δευτέρα 11 Δεκεμβρίου στη Σαντορίνη ( 5.30 μμ - αίθουσα Επαγγελματικού Αλιευτικού Συλλόγου Σαντορίνης - Βλυχάδα)