Τι έκανε ο Επαρχος Νάξου, Μικρών Κυκλάδων και Αμοργού, Γιάννης Μαργαρίτης στην Μάλτα; Η απάντηση μέσα από την προσωπική του σελίδα στα social media.. Εκεί που συνάντησε τον Δήμαρχο Νάξου και Μικρών Κυκλάδων, Δημήτρη Λιανό και είχε την ευκαιρία να συμμετάσχει στις τελευταίες εξελίξεις με θέμα τον τουρισμό…
Οπως μάλιστα σημειώνει ” Συμμετείχα στο forum εργασίας, με σημείο αναφοράς την πρωτεύουσα της Μάλτας Βαλέτα, που είχε αναγνωριστεί ως Πόλη του Ευρωπαϊκού Πολιτισμού (ECoC) 2018. Η συζήτηση επικεντρώθηκε στο πώς μπορεί να διατηρηθεί ο ιδιαίτερος χαρακτήρας μιας πολιτιστικής πόλης και παράλληλα να υπάρξει βιώσιμη ανάπτυξη και βελτίωση στην ποιότητα των παρεχόμενων τουριστικών υπηρεσιών”.
Καλεσμένος ήταν και ο καθηγητής Δημήτριος Μπούχαλης, Πρόεδρος του Μεσογειακού Φόρουμ Τουρισμού (MTF) για την Ανταλλαγή Γνώσεων και Πολιτικών στον Τουρισμό, οπότε είχαμε και τη κλασική φωτογραφία με τον Δήμαρχο Νάξου και Μικρών Κυκλάδων, Δημήτρη Λιανό
Τι αναφέρει ο κος Μαργαρίτης;
“Πρόσφατα, είχα την ξεχωριστή ευκαιρία να συμμετάσχω ως επίτιμος καλεσμένος στο Mediterranean Tourism Forum 2024, ένα δυναμικό και πολυπρισματικό γεγονός, παρουσία της Α.Ε. Προέδρου της Μάλτας και εκλεκτών ομιλητών από 35 χώρες.
Ανάμεσα στους αντιπροσώπους των χωρών παρευρέθηκε και ο Δήμαρχος Νάξου και Μικρών Κυκλάδων, κ. Δημήτρης Λιανός.
Μέσα από μια άψογη διοργάνωση και ποικίλες δράσεις, το Forum στη Μάλτα, με θεματική Mediterranean A.R.T.S. – Amidst Rapid Transformational Shifts, επικεντρώθηκε στον σχεδιασμό νέων στρατηγικών για την προστασία του πολιτισμού και την ενσωμάτωσή του στα σχέδια αειφορίας και ανάπτυξης κάθε χώρας, με τους συμμετέχοντες να ενώνουν γνώσεις, εμπειρίες και όραμα, με κοινό στόχο το καλύτερο δυνατό μέλλον, συγχρονισμένο στις νέες απαιτήσεις και προκλήσεις.
Ιδιαίτερη στιγμή αποτέλεσε η βράβευση του πρώην Υπουργού Τουρισμού και υποψήφιου Γενικού Γραμματέα του UNWTO (Παγκόσμιου Οργανισμού Τουρισμού) κ. Χάρη Θεοχάρη, για τις πρωτοπόρες ενέργειές του κατά τη διάρκεια της πανδημίας Covid-19, αλλά και τις μεταρρυθμιστικές του πρωτοβουλίες, που ενίσχυσαν θεματικές τουριστικές μορφές, καθώς και την εμπέδωση της «πράσινης» βιώσιμης αντίληψης στην τουριστική αγορά.
Συμμετείχα στο forum εργασίας, με σημείο αναφοράς την πρωτεύουσα της Μάλτας Βαλέτα, που είχε αναγνωριστεί ως Πόλη του Ευρωπαϊκού Πολιτισμού (ECoC) 2018. Η συζήτηση επικεντρώθηκε στο πώς μπορεί να διατηρηθεί ο ιδιαίτερος χαρακτήρας μιας πολιτιστικής πόλης και παράλληλα να υπάρξει βιώσιμη ανάπτυξη και βελτίωση στην ποιότητα των παρεχόμενων τουριστικών υπηρεσιών.
Τα θέματα αυτά αφορούν και απασχολούν κάθε τουριστικό προορισμό, όπως και τα νησιά μας, που βρίθουν από ιστορία και ξεχωριστές παραδόσεις, ενώ παράλληλα βρίσκονται πολύ υψηλά στις προτιμήσεις επισκεψιμότητας.
Αναμφίβολα όμως, ο στρατηγικός σχεδιασμός είναι απαραίτητος, ώστε να αναδείξουμε την κληρονομιά μας και να την ενσωματώσουμε στις ανάγκες των επόμενων γενεών και των επισκεπτών μας, πρωτίστως μέσα από τη διαφύλαξη της και εν συνεχεία μέσω της δημιουργίας μοναδικών διαδραστικών πολιτιστικών εμπειριών, με πολύεδρο περιεχόμενο”.
Το Μεσογειακό Ίδρυμα Τουρισμού (MTF) ιδρύθηκε το 2013 και είναι ένας ανεξάρτητος διεθνής οργανισμός που έχει ως στόχο την προώθηση της συνεργασίας δημόσιου και ιδιωτικού τομέα στον τομέα του τουρισμού.
Το MTF στοχεύει στην ενίσχυση του βιώσιμου τουρισμού σε ολόκληρη τη Μεσόγειο, μετατρέποντας την περιοχή σε περιοχή ειρήνης, συνεργασίας και ευημερίας μέσω συνεργατικών προσπαθειών και έργων με αντίκτυπο.
Το Μεσογειακό Φόρουμ Τουρισμού είναι μια ετήσια συνάντηση που ενώνει τους ενδιαφερόμενους φορείς της τουριστικής βιομηχανίας για να συμμετάσχουν σε ουσιαστικό διάλογο και συλλογική δράση.