Σάββατο, 22 Φεβρουαρίου, 2025
ΑρχικήΓαστρονομίαΝάξος: Συνεργασία Βασαλάκη - Πιτταρά και έρχεται το πρώτο τυποποιημένο κρέας στην...

Νάξος: Συνεργασία Βασαλάκη – Πιτταρά και έρχεται το πρώτο τυποποιημένο κρέας στην αγορά

|

Η Νάξος είναι έτοιμη να πρωτοπορήσει στην παραγωγή επώνυμου, τυποποιημένου ελληνικού βόειου κρέατος, μέσα από μία δυναμική σύμπραξη που εξασφαλίζει την καθετοποιημένη- από τη φάρμα μέχρι το ράφι- παραγωγή υψηλής ποιότητας και διατροφικής αξίας μοσχαρίσιου κρέατος αλλά και κρεατοσκευασμάτων, που θα διεκδικήσουν και την πρόσθετη σφραγίδα των ΠΓΕ προϊόντων.

Σε αυτή την αλυσίδα αξίας, κεντρικός κρίκος είναι η εταιρεία των αδελφών Γιάννη και Τάσου Βασαλάκη, η οποία επένδυσε στην κατασκευή σύγχρονης μονάδας μεταποίησης και τυποποίησης κρέατος. Την εξαιρετική πρώτη ύλη παρέχει η κτηνοτροφική μονάδα του Νικόλα Πιτταρά, γνωστού για τα τυροκομικά του προϊόντα. Στο δίκτυο κρίσιμο ρόλο παίζει το Δημοτικό Σφαγείο, ενώ ενορχηστρωτής του όλου έργου είναι ο κτηνίατρος Νίκος Κασαλιάς της Κasalias Food Industry Consultants.

Aπό το μεγάλο Κυκλαδονήσι, ξεκινάει μία πρωτοπόρος για την ελληνική αγορά κρέατος προσπάθεια, που ως το Πάσχα θα παρουσιάσει και τα προϊόντα αυτού του άτυπου cluster, που στηρίζεται στην κοινή αντίληψη για την ανάπτυξη μέσω συνεργασιών και η οποία φιλοδοξεί να συστήσει στον καταναλωτή, μέσα από τα ράφια της λιανικής αλλά και μέσα από την εστίαση, το καλό, ποιοτικό, ελληνικό κρέας.

Όπως είπε στο powergame.gr o κ. Νίκος Κασαλιάς, στόχος και φιλοδοξία των συνεργαζόμενων μερών, είναι, να προστεθούν και άλλες κτηνοτροφικές μονάδες στο δίκτυο, παραγωγών που δίνουν έμφαση, με συγκεκριμένες πρακτικές, στις αρχές της αειφορίας. Σε αυτό το πλαίσιο, το Δίκτυο, που ακόμη δεν έχει «βαφτίσει» εμπορικά τα προϊόντα που θα παράγει, φιλοδοξεί να αυξήσει την παραγωγή του σε νωπό μοσχαρίσιο κρέας, αλλά και να επεκταθεί στην παραγωγή τυποποιημένου κρέατος από αμνοερίφια, καθώς στη Νάξο υπάρχει σημαντικό ζωϊκό κεφάλαιο, σε αρνιά και κατσίκια.

Επένδυση και Πρότυπο Παραγωγής

Στο προηγούμενο διάστημα έτρεξαν παράλληλα δύο βασικές δράσεις:

Η «Ιωάννης & Αναστάσιος Βασαλάκης Ο.Ε.» ολοκλήρωσε επένδυση ύψους περίπου 2 εκατ. ευρώ, για την κατασκευή μονάδας μεταποίησης και τυποποίησης κρέατος, στην ε.ο. Νάξου- Φιλωτίου, παραγωγικής δυναμικότητας άνω των 5 τόνων/ημερησίως. Το έργο υλοποιήθηκε στο πλαίσιο του προγράμματος Leader (φορέας διαχείρησης ΥΠΑ&ΑΤ). Η οικογένεια Βασαλάκη, που δραστηριοποιείται για χρόνια στο εμπόριο, έχει δύο super markets στη Νάξο και λειτουργεί και ως franchisee της «Κρητικός».

Η «Kasalias Food Industry Consultants», ολοκληρώνει τη δημιουργία ενός ιδιωτικού πιστοποιήσιμου προτύπου παραγωγής, που θα καλύπτει όλες τις φάσεις και παραμέτρους παραγωγής. «Για να παράγουμε επώνυμο κρέας, πρώτιστη επιδίωξη είναι η δημιουργία ενός πιστοποιήσιμου ιδιωτικού προτύπου, το οποίο θα κατατεθεί στο ΕΣΥΔ ( Εθνικό Σύστημα Διαπίστευσης) , ώστε στη συνέχεια να πιστοποιηθεί από ανεξάρτητο φορέα διαπίστευσης που έχει την έγκριση του ΕΣΥΔ. Το ιδιωτικό πρότυπο που αναπτύσσουμε και που έχει σχεδόν ολοκληρωθεί , θα πιάνει από τη φάρμα μέχρι το ράφι . Έτσι, ο καταναλωτής θα γνωρίζει ότι αυτό το κρέας παράχθηκε από ζώα που είχαν καλή μεταχείριση, δεν σιτίζονταν με τροφές GMO, ενώ οι επιχειρήσεις της αλυσίδας παραγωγής στηρίζονται στην αειφορία και έχουν χαμηλό περιβαλλοντικό αποτύπωμα» επισήμανε ο κ. Κασαλίας.

Αμέσως μετά τις γιορτές, αρχίζουν οι ενέργειες για την αδειοδότηση του τυποποιητηρίου, την εξασφάλιση όλων των απαιτούμενων πιστοποιητικών και, τη δοκιμαστική παραγωγή προϊόντων, νωπού τυποποιημένου κρέατος και κρεατοσκευασμάτων, παραδοσιακών της Νάξου όπως και άλλων προϊόντων που ζητάει ο σύγχρονος , απαιτητικός καταναλωτής.

Να τονισθεί ότι η πολυβραβευμένη επιχείρηση του Νικόλα Πιτταρά, εκτός από τις γαλακτοπαραγωγές αγελάδες, εκτρέφει και ζώα για την παραγωγή κρέατος που δίνουν περίπου 100 τόνους μοσχαρίσιου κρέατος το χρόνο. Τα ζώα εκτρέφονται από χειμερινά σιτηρά και καλαμπόκι που καλλιεργούνται στα κτήματα της οικογένειας Πιτταρά.

Νόστιμο το Ναξιώτικο κρέας

Ο κ. Γιάννης Βασαλάκης δήλωσε πολύ αισιόδοξος, τονίζοντας ότι από όλους, εστίαση και super markets, υπάρχει ζήτηση για ποιοτικά, καλά προϊόντα. «Το σημαντικότερο πλεονέκτημα του Ναξιώτικου κρέατος, είναι η νοστιμιά του, λόγω των ιδιαίτερων τοπικών συνθηκών . Αυτό θα χρησιμοποιηθεί για να παραχθούν ελληνικά παραδοσιακά παρασκευάσματα από κρέας, κάποια Κυκλαδίτικα, που θα μπορέσουν στο μέλλον να αναγνωρισθούν και ως προϊόντα ΠΓΕ.

«Η Νάξος βρίσκεται στο κέντρο των Κυκλάδων οπότε θα μπορούμε να τροφοδοτούμε και τα γύρω νησιά, ειδικά κατά την θερινή τουριστική περίοδο, που υπάρχει αυξημένη ζήτηση και, πυκνές συνδέσεις με τουριστικούς προορισμούς όπως Σαντορίνη, Μύκονος και Πάρος».

Σε πρώτη φάση το Δίκτυο θα απευθυνθεί σε μεγάλη λιανεμπορική αλυσίδα, η οποία θα μπορεί να υποστηρίξει τις ενέργειες προβολής των προϊόντων, ενώ παράλληλα θα υπάρχει και ειδικός σχεδιασμός για το κανάλι της εστίασης.

«Το μεγάλο στοίχημα των αλυσίδων super market βρίσκεται στο ποιος θα εξασφαλίσει τα φρέσκα προϊόντα- κρέας, τυρί, γάλα, λαχανικά , ψωμί- επειδή αυτά είναι δίνουν πρόσθετη αξία στην αλυσίδα λιανικής. Πιστεύουμε λοιπόν, ότι το επώνυμο κρέας Νάξου, θα προσελκύσει αμέσως το ενδιαφέρον των μεγάλων αλυσίδων», υποστήριξε ο κ. Κασαλιάς.

Τα σχέδια της «Kasalias»

Η «Κasalias», που έχει ως κεντρική επιδίωξη των προώθηση του επώνυμου ελληνικού κρέατος, συζητάει τη δημιουργία αντίστοιχου δικτύου στην Κρήτη, όπου υπάρχει σημαντικό ζωϊκό κεφάλαιο στα αμνοερίφια, ενώ βρίσκεται σε συζητήσεις και με δύο καθετοποιημένες επιχειρήσεις σε Πιερία και Σπάρτη, που διαθέτουν μεγάλες χοιροτροφικές μονάδες και σφαγεία.

Καταλήγοντας ο Νίκος Κασαλιάς τόνισε τη σημασία εκπαίδευσης των Ελλήνων καταναλωτών, στα τρόφιμα . Για το σκοπό αυτό, από τη νέα χρονιά, σε συνεργασία με Συλλόγους, Δήμους και εταιρείες που μεθοδικά εργάζονται στην παραγωγή και προώθηση ποιοτικών προϊόντων, θα αρχίσει μία μεγάλη προσπάθεια εκπαίδευσης των καταναλωτών, όχι μόνο σε ό,τι αφορά στο κρέας μα και σε άλλα τρόφιμα.


Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

Κυκλάδες: Στη Σύρο θα βρεθούν αύριο Χατζηδάκης και Βρούτσης

Η κοπή της πίτας από την ΔΕΕΠ Κυκλάδων και ΔΗΜΤΟ Σύρου φέρνει στη Σύρο τους Κωστή Χατζηδάκη και Γιάννη Βρούτση

Εκτακτο – Νάξος: Διακοπή ρεύματος σε περιοχή της πόλης

Λόγω προβλήματος στον πυλώνα της ΔΕΗ που βρίσκεται στο Γυμνάσιο της Νάξου, υπάρχει διακοπή ηλεκτρικού ρεύματος

Κυκλάδες (Σαντορίνη – Αμοργός): Παγώνουν οι κρατήσεις, τι λένε οι αρμόδιοι

Μείωση 15% από τους tour operators και 50% από τους μεμονωμένους τουρίστες - Τι λένε σε Σαντορίνη - Αμοργό και Πάρο

Κυκλάδες: Οι Ασφαλιστικές εξαιρούν τον .. σεισμό από ανανεώσεις συμβολαίων (!!!)

Οι ασφαλιστικές εξαιρούν τον… σεισμό από τις ανανεώσεις συμβολαίων σε νησιά των Κυκλάδων - Ποια νησιά είναι στο επίκεντρο

Blue Star Ferries: Παράταση στη γραμμή της Παροναξίας για το “Blue Star 1” (video)

Παράταση ακινησίας του "Blue Star Delos" – Παραμένει μέχρι 9/3 στη γραμμή των Κυκλάδων το "Blue Star 1" (video)

Αμοργός: Ο Δήμος ενημερώνει για τηλεφωνικές απάτες εις βάρος δημοτών

Προσοχή σε τηλεφωνικές απάτες - Ποια είναι η παρότρυνση από το Δήμο Αμοργού προς τους δημότες

Σαντορίνη: Δυστύχημα 19χρονου κατά τη διάρκεια οικοδομικών εργασιών

Τραγωδία στη Σαντορίνη: 19χρονος εργάτης σκοτώθηκε όταν καταπλακώθηκε από χώματα στη διάρκεια εργασιών

Αρκιοί: Κίνδυνος να κλείσει το μικρότερο σχολείο της Ευρώπης, ποιος είναι ο λόγος;

Κινδυνεύει με κλείσιμο τη νέα σχολική χρονιά το μικρότερο σχολείο της Ευρώπης, στους Αρκιούς

Σαντορίνη – Δ.Π. ΤΩΡΑ! “Έκκληση για στήριξη και θωράκιση του νησιού που στηρίζει την Ελλάδα”

Η Δημοτική Παράταξη ΤΩΡΑ!Για τη Σαντορίνη και τη Θηρασιά βάζει ζητήματα άμεσης προτεραιότητας για τη Θήρα λόγω των πρόσφατων σεισμικών δονήσεων

Υπόθεση “Blue Horizon”: Το ηθικό δίλημμα που υποστήριξε ο πλοίαρχος στη δίκη για το θάνατο του Αντώνη Καργιώτη

Η απολογία του πλοιάρχου του «Blue Horizon» στο Μεικτό Ορκωτό Δικαστήριο Πειραιά για τον θάνατο του Αντώνη Καργιώτη τον Σεπτέμβριο του 2023

Μέλανες – “Κούρος ο Ελληνας”: Πένθος για την απώλεια του Γιώργου Ανεβλαβή

Σε ηλικία 49 ετών έφυγε από τη ζωή ο Γιώργος Ανεβλαβής.. Η ανακοίνωση του Πολιτιστικού Συλλόγου "Κούρος ο Ελληνας"

Ολυμπιακός: Ένα ποδοσφαιρικό διαμάντι από τη Νάξο γεννιέται στον “Θρύλο”

Ποιος είναι ο 13χρονος που φοράει τη φανέλα του Ολυμπιακού και κάνει τα πρώτα του βήματα

Άκης Τσελέντης: “Ας ελπίσουμε ότι πιθανή εκροή λάβας τις επόμενες ημέρες ή εβδομάδες να είναι ήπια “

"Μπορεί τα τελευταία δύο 24ωρα να βιώσατε μια δραστική μείωση των σεισμών, αυτοί όμως εξακολουθούν να συμβαίνουν με μεγέθη που δεν τους καταλαβαίνετε."

Νάξος – Σύνδεσμος Υδραυλικών: Ψήφισμα για την εκδημία του Γιώργου Ανεβλαβή

Ο Σύνδεσμος Υδραυλικών Νάξου εξέδωσε ψήφισμα για την απώλεια του Γιώργου Ανεβλαβή - Τι αναφέρει

Νάξος – Αεροδρόμιο: Τον Μάρτιο θα κλείσει για τρεις εβδομάδες λόγω εργασιών αναβάθμισης

Οι εργασίες καλά κρατούν στο αεροδρόμιο της Νάξου - Ερχεται αναστολή λειτουργίας λόγω εργασιών στο διάδρομο προσγείωσης - απογείωσης για δια πλάτυνση

Η μεγάλη απόδραση: 27.000 σολομοί το «έσκασαν» από ιχθυοτροφείο

Οι περιβαλλοντολόγοι εκφράζουν ανησυχία για τις επιπτώσεις στο οικοσύστημα.

Σεισμοί: Αύριο Κυριακή (16/02) ώρα αποφάσεων για παράταση ή όχι των μέτρων πρόληψης

Την Κυριακή συνεδριάζουν οι δύο επιτροπές για τη σεισμική δραστηριότητα μεταξύ Σαντορίνης και Αμοργού

Κυκλάδες (Σαντορίνη – Αμοργός): Παγώνουν οι κρατήσεις, τι λένε οι αρμόδιοι

Μείωση 15% από τους tour operators και 50% από τους μεμονωμένους τουρίστες - Τι λένε σε Σαντορίνη - Αμοργό και Πάρο

Αν. Παγώνης: “ελαχιστοποίηση νέων κρατήσεων μέσω τουρ οπερέιτορ και διαδικτύου”

Ακυρώσεις και ελλείψεις εργαζομένων σπρώχνουν προς μετατόπιση της σεζόν στη Σαντορίνη - Τι λένε αρμόδιοι φορείς του νησιού

Μητσοτάκης: Κλειστά έως τις 21 Φεβρουαρίου τα σχολεία σε Σαντορίνη, Ίο, Ανάφη και Αμοργό

Ο κ. Μητσοτάκης αναφέρεται, επίσης, στην ανανέωση του στόλου των λεωφορείων, στο πιλοτικό πρόγραμμα αστυνόμευσης των συγκοινωνιών στη Δυτική Αθήνα, στο πρόγραμμα «Αναβαθμίζω το σπίτι μου ΙΙ», αλλά και σε μέτρα στον τομέα της Υγείας.