Πέμπτη, 10 Ιουλίου, 2025
ΑρχικήΓαστρονομίαΝάξος: Συνεργασία Βασαλάκη - Πιτταρά και έρχεται το πρώτο τυποποιημένο κρέας στην...

Νάξος: Συνεργασία Βασαλάκη – Πιτταρά και έρχεται το πρώτο τυποποιημένο κρέας στην αγορά

|

Η Νάξος είναι έτοιμη να πρωτοπορήσει στην παραγωγή επώνυμου, τυποποιημένου ελληνικού βόειου κρέατος, μέσα από μία δυναμική σύμπραξη που εξασφαλίζει την καθετοποιημένη- από τη φάρμα μέχρι το ράφι- παραγωγή υψηλής ποιότητας και διατροφικής αξίας μοσχαρίσιου κρέατος αλλά και κρεατοσκευασμάτων, που θα διεκδικήσουν και την πρόσθετη σφραγίδα των ΠΓΕ προϊόντων.

Σε αυτή την αλυσίδα αξίας, κεντρικός κρίκος είναι η εταιρεία των αδελφών Γιάννη και Τάσου Βασαλάκη, η οποία επένδυσε στην κατασκευή σύγχρονης μονάδας μεταποίησης και τυποποίησης κρέατος. Την εξαιρετική πρώτη ύλη παρέχει η κτηνοτροφική μονάδα του Νικόλα Πιτταρά, γνωστού για τα τυροκομικά του προϊόντα. Στο δίκτυο κρίσιμο ρόλο παίζει το Δημοτικό Σφαγείο, ενώ ενορχηστρωτής του όλου έργου είναι ο κτηνίατρος Νίκος Κασαλιάς της Κasalias Food Industry Consultants.

Aπό το μεγάλο Κυκλαδονήσι, ξεκινάει μία πρωτοπόρος για την ελληνική αγορά κρέατος προσπάθεια, που ως το Πάσχα θα παρουσιάσει και τα προϊόντα αυτού του άτυπου cluster, που στηρίζεται στην κοινή αντίληψη για την ανάπτυξη μέσω συνεργασιών και η οποία φιλοδοξεί να συστήσει στον καταναλωτή, μέσα από τα ράφια της λιανικής αλλά και μέσα από την εστίαση, το καλό, ποιοτικό, ελληνικό κρέας.

Όπως είπε στο powergame.gr o κ. Νίκος Κασαλιάς, στόχος και φιλοδοξία των συνεργαζόμενων μερών, είναι, να προστεθούν και άλλες κτηνοτροφικές μονάδες στο δίκτυο, παραγωγών που δίνουν έμφαση, με συγκεκριμένες πρακτικές, στις αρχές της αειφορίας. Σε αυτό το πλαίσιο, το Δίκτυο, που ακόμη δεν έχει «βαφτίσει» εμπορικά τα προϊόντα που θα παράγει, φιλοδοξεί να αυξήσει την παραγωγή του σε νωπό μοσχαρίσιο κρέας, αλλά και να επεκταθεί στην παραγωγή τυποποιημένου κρέατος από αμνοερίφια, καθώς στη Νάξο υπάρχει σημαντικό ζωϊκό κεφάλαιο, σε αρνιά και κατσίκια.

Επένδυση και Πρότυπο Παραγωγής

Στο προηγούμενο διάστημα έτρεξαν παράλληλα δύο βασικές δράσεις:

Η «Ιωάννης & Αναστάσιος Βασαλάκης Ο.Ε.» ολοκλήρωσε επένδυση ύψους περίπου 2 εκατ. ευρώ, για την κατασκευή μονάδας μεταποίησης και τυποποίησης κρέατος, στην ε.ο. Νάξου- Φιλωτίου, παραγωγικής δυναμικότητας άνω των 5 τόνων/ημερησίως. Το έργο υλοποιήθηκε στο πλαίσιο του προγράμματος Leader (φορέας διαχείρησης ΥΠΑ&ΑΤ). Η οικογένεια Βασαλάκη, που δραστηριοποιείται για χρόνια στο εμπόριο, έχει δύο super markets στη Νάξο και λειτουργεί και ως franchisee της «Κρητικός».

Η «Kasalias Food Industry Consultants», ολοκληρώνει τη δημιουργία ενός ιδιωτικού πιστοποιήσιμου προτύπου παραγωγής, που θα καλύπτει όλες τις φάσεις και παραμέτρους παραγωγής. «Για να παράγουμε επώνυμο κρέας, πρώτιστη επιδίωξη είναι η δημιουργία ενός πιστοποιήσιμου ιδιωτικού προτύπου, το οποίο θα κατατεθεί στο ΕΣΥΔ ( Εθνικό Σύστημα Διαπίστευσης) , ώστε στη συνέχεια να πιστοποιηθεί από ανεξάρτητο φορέα διαπίστευσης που έχει την έγκριση του ΕΣΥΔ. Το ιδιωτικό πρότυπο που αναπτύσσουμε και που έχει σχεδόν ολοκληρωθεί , θα πιάνει από τη φάρμα μέχρι το ράφι . Έτσι, ο καταναλωτής θα γνωρίζει ότι αυτό το κρέας παράχθηκε από ζώα που είχαν καλή μεταχείριση, δεν σιτίζονταν με τροφές GMO, ενώ οι επιχειρήσεις της αλυσίδας παραγωγής στηρίζονται στην αειφορία και έχουν χαμηλό περιβαλλοντικό αποτύπωμα» επισήμανε ο κ. Κασαλίας.

Αμέσως μετά τις γιορτές, αρχίζουν οι ενέργειες για την αδειοδότηση του τυποποιητηρίου, την εξασφάλιση όλων των απαιτούμενων πιστοποιητικών και, τη δοκιμαστική παραγωγή προϊόντων, νωπού τυποποιημένου κρέατος και κρεατοσκευασμάτων, παραδοσιακών της Νάξου όπως και άλλων προϊόντων που ζητάει ο σύγχρονος , απαιτητικός καταναλωτής.

Να τονισθεί ότι η πολυβραβευμένη επιχείρηση του Νικόλα Πιτταρά, εκτός από τις γαλακτοπαραγωγές αγελάδες, εκτρέφει και ζώα για την παραγωγή κρέατος που δίνουν περίπου 100 τόνους μοσχαρίσιου κρέατος το χρόνο. Τα ζώα εκτρέφονται από χειμερινά σιτηρά και καλαμπόκι που καλλιεργούνται στα κτήματα της οικογένειας Πιτταρά.

Νόστιμο το Ναξιώτικο κρέας

Ο κ. Γιάννης Βασαλάκης δήλωσε πολύ αισιόδοξος, τονίζοντας ότι από όλους, εστίαση και super markets, υπάρχει ζήτηση για ποιοτικά, καλά προϊόντα. «Το σημαντικότερο πλεονέκτημα του Ναξιώτικου κρέατος, είναι η νοστιμιά του, λόγω των ιδιαίτερων τοπικών συνθηκών . Αυτό θα χρησιμοποιηθεί για να παραχθούν ελληνικά παραδοσιακά παρασκευάσματα από κρέας, κάποια Κυκλαδίτικα, που θα μπορέσουν στο μέλλον να αναγνωρισθούν και ως προϊόντα ΠΓΕ.

«Η Νάξος βρίσκεται στο κέντρο των Κυκλάδων οπότε θα μπορούμε να τροφοδοτούμε και τα γύρω νησιά, ειδικά κατά την θερινή τουριστική περίοδο, που υπάρχει αυξημένη ζήτηση και, πυκνές συνδέσεις με τουριστικούς προορισμούς όπως Σαντορίνη, Μύκονος και Πάρος».

Σε πρώτη φάση το Δίκτυο θα απευθυνθεί σε μεγάλη λιανεμπορική αλυσίδα, η οποία θα μπορεί να υποστηρίξει τις ενέργειες προβολής των προϊόντων, ενώ παράλληλα θα υπάρχει και ειδικός σχεδιασμός για το κανάλι της εστίασης.

«Το μεγάλο στοίχημα των αλυσίδων super market βρίσκεται στο ποιος θα εξασφαλίσει τα φρέσκα προϊόντα- κρέας, τυρί, γάλα, λαχανικά , ψωμί- επειδή αυτά είναι δίνουν πρόσθετη αξία στην αλυσίδα λιανικής. Πιστεύουμε λοιπόν, ότι το επώνυμο κρέας Νάξου, θα προσελκύσει αμέσως το ενδιαφέρον των μεγάλων αλυσίδων», υποστήριξε ο κ. Κασαλιάς.

Τα σχέδια της «Kasalias»

Η «Κasalias», που έχει ως κεντρική επιδίωξη των προώθηση του επώνυμου ελληνικού κρέατος, συζητάει τη δημιουργία αντίστοιχου δικτύου στην Κρήτη, όπου υπάρχει σημαντικό ζωϊκό κεφάλαιο στα αμνοερίφια, ενώ βρίσκεται σε συζητήσεις και με δύο καθετοποιημένες επιχειρήσεις σε Πιερία και Σπάρτη, που διαθέτουν μεγάλες χοιροτροφικές μονάδες και σφαγεία.

Καταλήγοντας ο Νίκος Κασαλιάς τόνισε τη σημασία εκπαίδευσης των Ελλήνων καταναλωτών, στα τρόφιμα . Για το σκοπό αυτό, από τη νέα χρονιά, σε συνεργασία με Συλλόγους, Δήμους και εταιρείες που μεθοδικά εργάζονται στην παραγωγή και προώθηση ποιοτικών προϊόντων, θα αρχίσει μία μεγάλη προσπάθεια εκπαίδευσης των καταναλωτών, όχι μόνο σε ό,τι αφορά στο κρέας μα και σε άλλα τρόφιμα.


Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

Κορυφαίες τάσεις στον σχεδιασμό κουλοχέρηδων το 2025 στο Casino VegasHero

Η αφήγηση, ο οπτικός σχεδιασμός και η ηχητική εμπειρία επανακαθορίζουν την ψυχαγωγία στα διαδικτυακά καζίνο – Η πρωτοπορία του VegasHero το 2025.

Στην Πλάκα ξανά: 7η αυτοψία και 32η συνέλευση πολιτών για τη σωτηρία των παραλιών της Νάξου

Οι ενεργοί πολίτες της Νάξου επιστρέφουν στην Πλάκα την Παρασκευή 11 Ιουλίου, για μια ακόμη αυτοψία και την 32η συνέλευσή τους, εν μέσω καταγγελιών για ανεξέλεγκτες καταπατήσεις, περιβαλλοντική υποβάθμιση και αδράνεια των αρχών.

Μητρόπολη Παροναξίας: Υποδοχή Τιμίου Λειψάνου της Οσίας Γαβριηλίας στην Νάξο

Την Κυριακή 13 Ιουλίου 2025 θα πραγματοποιηθεί με ευλάβεια η επίσημη υποδοχή αποτμήματος του λειψάνου της Οσίας Γαβριηλίας της Κωνσταντινουπολίτισσας στον πανηγυρίζοντα Ιερό Ναό Αγίου Νικοδήμου.

Αιμοδοσία Ιουλίου στη Νάξο: Όταν η προσφορά γίνεται ζωή (πρόγραμμα)

Ο Σύλλογος «Εθελοντική Αιμοδοσία Νάξου» καλεί τους πολίτες να συμμετάσχουν στη νέα σειρά αιμοδοσιών, δίνοντας το πιο πολύτιμο δώρο — το αίμα τους.

Σύρος: Εκπαιδευτική δράση για παιδιά στο Ενυδρείο Κινίου

Γνωριμία με το θαλάσσιο περιβάλλον του νησιού μέσα από ξενάγηση και βιωματική εμπειρία – Εκδηλώσεις στις 23 και 30 Ιουλίου με ελεύθερη είσοδο

Γαλλικό αφιέρωμα – ύμνος στο ελληνικό καλοκαίρι. Το GEO «ταξιδεύει» στο Αιγαίο

Σειρά δημοσιευμάτων σε έντυπη και ψηφιακή μορφή αναδεικνύει τη φυσική ομορφιά, την αυθεντικότητα και τη γαστρονομία των Κυκλάδων και του Βορείου Αιγαίου

Σαντορίνη: Διακοπή ρεύματος την Παρασκευή 11 Ιουλίου

Από τις 06:30π.μ. έως τις 08:00π.μ. σε διάφορες περιοχές του νησιού λόγω τεχνικών εργασιών στο δίκτυο ηλεκτροδότησης

Π.Ν.Αι.: Ανοιχτή δημόσια διαβούλευση για το Σχέδιο Δράσης για την Ισότητα των Φύλων

Η διαβούλευση απευθύνεται τόσο σε πολίτες όσο και σε θεσμικούς φορείς που δραστηριοποιούνται σε διάφορους τομείς και θα είναι ανοικτή έως τις 27 Ιουλίου 2025

Πάρος: Στην τελική ευθεία το νέο Δικαστικό Μέγαρο, επίσκεψη Μπούγα και σύσκεψη στο Δημαρχείο

Σημαντική σύσκεψη εργασίας παρουσία του Υφυπουργού Δικαιοσύνης Ι. Μπούγα για την εξεύρεση χώρου στέγασης του Πρωτοδικείου Πάρου – Κοινός στόχος η αναβάθμιση των δικαστικών υπηρεσιών στο νησί.

«Ο χορός του Ησαΐα» στην Πάρο: Παράδοση ή παρεξήγηση;

Η Ιερά Μητρόπολη Παροναξίας τοποθετείται για το βίντεο γαμήλιας τελετής στην Παναγία την Εκατονταπυλιανή – Τι είναι πραγματικά το τοπικό αυτό έθιμο και γιατί δεν αποτελεί καινοτομία

Τζεφ Μπέζος: After wedding party στη Νάξο με την Λόρεν Σάντσεζ, η «έξυπνη» αγάπη του για το νησί

Μετά τον χλιδάτο γάμο των 48 εκατομμυρίων στη Βενετία, ο ιδρυτής της Amazon και η εκρηκτική σύζυγός του επιλέγουν τη Νάξο για το after wedding ταξίδι τους, επιβεβαιώνοντας την ιδιαίτερη σχέση του δισεκατομμυριούχου με το νησί και τα φιλόδοξα σχέδιά του για το «smart island» των Κυκλάδων.

Aperto – Cucina Italiana: Η αυθεντική ιταλική εμπειρία ήρθε στη Νάξο με την υπογραφή του κορυφαίου pizzaiolo Νίκου Σωτηρόπουλου

Ένα νέο γαστρονομικό σημείο στην καρδιά της Νάξου που ενώνει την ιταλική φινέτσα με τη δημιουργικότητα του Έλληνα pizzaiolo που διακρίθηκε δύο φορές ως ο καλύτερος της χώρας και στους 50 κορυφαίους της Ευρώπης.

Κατ’ Οίκον Νοσηλευτική Φροντίδα στη Νάξο από τη Φραντζέσκα Λαγογιάννη

Με επιστημονική γνώση, σεβασμό και ολιστική προσέγγιση, η Φραντζέσκα Λαγογιάννη προσφέρει υψηλού επιπέδου υπηρεσίες νοσηλείας στο σπίτι, σε όλη τη Νάξο.

Νάξος: Αλλαγές στην κυκλοφορία σε Χώρα, Αγία Άννα, Άγιο Προκόπη και Πλάκα, “εμφάνιση” του e-naxios

Ο Δήμος Νάξου και Μικρών Κυκλάδων ανακοινώνει τις νέες κυκλοφοριακές ρυθμίσεις για την τουριστική περίοδο – Δωρεάν στάθμευση και έλεγχος τροφοδοσίας στα παραλιακά μέτωπα

Εκρηκτική αύξηση επιβατών στο λιμάνι Νάξου τον Ιούνιο (πίνακας)

Οι αριθμοί αυξάνονται, οι υποδομές όμως όχι. Η Νάξος «ασφυκτιά» και χρειάζεται λύση τώρα.

Νάξος – Κατερίνα Καινούργιου: Ρομαντικό ηλιοβασίλεμα και η ξακουστή πατάτα στο τραπέζι της

Η παρουσιάστρια περνά τις διακοπές της στο νησί των Κυκλάδων με τον Παναγιώτη Κουτσουμπή, απολαμβάνοντας τα τοπικά εδέσματα, τη γαλήνη του τοπίου και τις συγκινήσεις μετά το φινάλε της σεζόν.

Αποκαλύφθηκε σκάνδαλο 40 εκατ. ευρώ στο μεταφορικό ισοδύναμο, έγκαιρη παρέμβαση Παππά έσωσε το Δημόσιο

Χάρη σε διοικητικούς ελέγχους και αποφασιστικές κινήσεις, απετράπη καταβολή δεκάδων εκατομμυρίων ευρώ σε ύποπτες αιτήσεις επιχειρήσεων – Η συντριπτική πλειονότητα από την Κρήτη

Blackout στη Χώρα Νάξου τα πρώτα λεπτά της Κυριακής, αντιδράσεις επιχειρηματιών

Στο σκοτάδι για μισή ώρα το κέντρο της τουριστικής ζωής – Αυξάνονται τα παράπονα επαγγελματιών

Γιάννης Πάριος: Το θαλασσινό του ταξίδι με 16 τραγούδια-ανάσα Ελλάδας και καρδιάς (video)

Ο αγαπημένος ερμηνευτής παρουσίασε το νέο του άλμπουμ «Τα Θαλασσινά του Πάριου» με ένα αξέχαστο νησιώτικο γλέντι στην Αθηναϊκή Ριβιέρα, με αναφορές στον πατέρα του, την καταγωγή του και τις ρίζες της μουσικής του πορείας.

Blue Star Ferries: Αλλαγή ώρας αναχώρησης (18:30) για το “BLUE STAR 1”

Το πλοίο θα αναχωρήσει από το λιμάνι του Πειραιά στις 18:30 αντί για 17:30 – Δείτε το ανανεωμένο ωράριο για Πάρο, Νάξο, Ίο και Θήρα