Παρασκευή, 12 Σεπτεμβρίου, 2025
ΑρχικήΓαστρονομίαΝάξος: Συνεργασία Βασαλάκη - Πιτταρά και έρχεται το πρώτο τυποποιημένο κρέας στην...

Νάξος: Συνεργασία Βασαλάκη – Πιτταρά και έρχεται το πρώτο τυποποιημένο κρέας στην αγορά

|

Η Νάξος είναι έτοιμη να πρωτοπορήσει στην παραγωγή επώνυμου, τυποποιημένου ελληνικού βόειου κρέατος, μέσα από μία δυναμική σύμπραξη που εξασφαλίζει την καθετοποιημένη- από τη φάρμα μέχρι το ράφι- παραγωγή υψηλής ποιότητας και διατροφικής αξίας μοσχαρίσιου κρέατος αλλά και κρεατοσκευασμάτων, που θα διεκδικήσουν και την πρόσθετη σφραγίδα των ΠΓΕ προϊόντων.

Σε αυτή την αλυσίδα αξίας, κεντρικός κρίκος είναι η εταιρεία των αδελφών Γιάννη και Τάσου Βασαλάκη, η οποία επένδυσε στην κατασκευή σύγχρονης μονάδας μεταποίησης και τυποποίησης κρέατος. Την εξαιρετική πρώτη ύλη παρέχει η κτηνοτροφική μονάδα του Νικόλα Πιτταρά, γνωστού για τα τυροκομικά του προϊόντα. Στο δίκτυο κρίσιμο ρόλο παίζει το Δημοτικό Σφαγείο, ενώ ενορχηστρωτής του όλου έργου είναι ο κτηνίατρος Νίκος Κασαλιάς της Κasalias Food Industry Consultants.

Aπό το μεγάλο Κυκλαδονήσι, ξεκινάει μία πρωτοπόρος για την ελληνική αγορά κρέατος προσπάθεια, που ως το Πάσχα θα παρουσιάσει και τα προϊόντα αυτού του άτυπου cluster, που στηρίζεται στην κοινή αντίληψη για την ανάπτυξη μέσω συνεργασιών και η οποία φιλοδοξεί να συστήσει στον καταναλωτή, μέσα από τα ράφια της λιανικής αλλά και μέσα από την εστίαση, το καλό, ποιοτικό, ελληνικό κρέας.

Όπως είπε στο powergame.gr o κ. Νίκος Κασαλιάς, στόχος και φιλοδοξία των συνεργαζόμενων μερών, είναι, να προστεθούν και άλλες κτηνοτροφικές μονάδες στο δίκτυο, παραγωγών που δίνουν έμφαση, με συγκεκριμένες πρακτικές, στις αρχές της αειφορίας. Σε αυτό το πλαίσιο, το Δίκτυο, που ακόμη δεν έχει «βαφτίσει» εμπορικά τα προϊόντα που θα παράγει, φιλοδοξεί να αυξήσει την παραγωγή του σε νωπό μοσχαρίσιο κρέας, αλλά και να επεκταθεί στην παραγωγή τυποποιημένου κρέατος από αμνοερίφια, καθώς στη Νάξο υπάρχει σημαντικό ζωϊκό κεφάλαιο, σε αρνιά και κατσίκια.

Επένδυση και Πρότυπο Παραγωγής

Στο προηγούμενο διάστημα έτρεξαν παράλληλα δύο βασικές δράσεις:

Η «Ιωάννης & Αναστάσιος Βασαλάκης Ο.Ε.» ολοκλήρωσε επένδυση ύψους περίπου 2 εκατ. ευρώ, για την κατασκευή μονάδας μεταποίησης και τυποποίησης κρέατος, στην ε.ο. Νάξου- Φιλωτίου, παραγωγικής δυναμικότητας άνω των 5 τόνων/ημερησίως. Το έργο υλοποιήθηκε στο πλαίσιο του προγράμματος Leader (φορέας διαχείρησης ΥΠΑ&ΑΤ). Η οικογένεια Βασαλάκη, που δραστηριοποιείται για χρόνια στο εμπόριο, έχει δύο super markets στη Νάξο και λειτουργεί και ως franchisee της «Κρητικός».

Η «Kasalias Food Industry Consultants», ολοκληρώνει τη δημιουργία ενός ιδιωτικού πιστοποιήσιμου προτύπου παραγωγής, που θα καλύπτει όλες τις φάσεις και παραμέτρους παραγωγής. «Για να παράγουμε επώνυμο κρέας, πρώτιστη επιδίωξη είναι η δημιουργία ενός πιστοποιήσιμου ιδιωτικού προτύπου, το οποίο θα κατατεθεί στο ΕΣΥΔ ( Εθνικό Σύστημα Διαπίστευσης) , ώστε στη συνέχεια να πιστοποιηθεί από ανεξάρτητο φορέα διαπίστευσης που έχει την έγκριση του ΕΣΥΔ. Το ιδιωτικό πρότυπο που αναπτύσσουμε και που έχει σχεδόν ολοκληρωθεί , θα πιάνει από τη φάρμα μέχρι το ράφι . Έτσι, ο καταναλωτής θα γνωρίζει ότι αυτό το κρέας παράχθηκε από ζώα που είχαν καλή μεταχείριση, δεν σιτίζονταν με τροφές GMO, ενώ οι επιχειρήσεις της αλυσίδας παραγωγής στηρίζονται στην αειφορία και έχουν χαμηλό περιβαλλοντικό αποτύπωμα» επισήμανε ο κ. Κασαλίας.

Αμέσως μετά τις γιορτές, αρχίζουν οι ενέργειες για την αδειοδότηση του τυποποιητηρίου, την εξασφάλιση όλων των απαιτούμενων πιστοποιητικών και, τη δοκιμαστική παραγωγή προϊόντων, νωπού τυποποιημένου κρέατος και κρεατοσκευασμάτων, παραδοσιακών της Νάξου όπως και άλλων προϊόντων που ζητάει ο σύγχρονος , απαιτητικός καταναλωτής.

Να τονισθεί ότι η πολυβραβευμένη επιχείρηση του Νικόλα Πιτταρά, εκτός από τις γαλακτοπαραγωγές αγελάδες, εκτρέφει και ζώα για την παραγωγή κρέατος που δίνουν περίπου 100 τόνους μοσχαρίσιου κρέατος το χρόνο. Τα ζώα εκτρέφονται από χειμερινά σιτηρά και καλαμπόκι που καλλιεργούνται στα κτήματα της οικογένειας Πιτταρά.

Νόστιμο το Ναξιώτικο κρέας

Ο κ. Γιάννης Βασαλάκης δήλωσε πολύ αισιόδοξος, τονίζοντας ότι από όλους, εστίαση και super markets, υπάρχει ζήτηση για ποιοτικά, καλά προϊόντα. «Το σημαντικότερο πλεονέκτημα του Ναξιώτικου κρέατος, είναι η νοστιμιά του, λόγω των ιδιαίτερων τοπικών συνθηκών . Αυτό θα χρησιμοποιηθεί για να παραχθούν ελληνικά παραδοσιακά παρασκευάσματα από κρέας, κάποια Κυκλαδίτικα, που θα μπορέσουν στο μέλλον να αναγνωρισθούν και ως προϊόντα ΠΓΕ.

«Η Νάξος βρίσκεται στο κέντρο των Κυκλάδων οπότε θα μπορούμε να τροφοδοτούμε και τα γύρω νησιά, ειδικά κατά την θερινή τουριστική περίοδο, που υπάρχει αυξημένη ζήτηση και, πυκνές συνδέσεις με τουριστικούς προορισμούς όπως Σαντορίνη, Μύκονος και Πάρος».

Σε πρώτη φάση το Δίκτυο θα απευθυνθεί σε μεγάλη λιανεμπορική αλυσίδα, η οποία θα μπορεί να υποστηρίξει τις ενέργειες προβολής των προϊόντων, ενώ παράλληλα θα υπάρχει και ειδικός σχεδιασμός για το κανάλι της εστίασης.

«Το μεγάλο στοίχημα των αλυσίδων super market βρίσκεται στο ποιος θα εξασφαλίσει τα φρέσκα προϊόντα- κρέας, τυρί, γάλα, λαχανικά , ψωμί- επειδή αυτά είναι δίνουν πρόσθετη αξία στην αλυσίδα λιανικής. Πιστεύουμε λοιπόν, ότι το επώνυμο κρέας Νάξου, θα προσελκύσει αμέσως το ενδιαφέρον των μεγάλων αλυσίδων», υποστήριξε ο κ. Κασαλιάς.

Τα σχέδια της «Kasalias»

Η «Κasalias», που έχει ως κεντρική επιδίωξη των προώθηση του επώνυμου ελληνικού κρέατος, συζητάει τη δημιουργία αντίστοιχου δικτύου στην Κρήτη, όπου υπάρχει σημαντικό ζωϊκό κεφάλαιο στα αμνοερίφια, ενώ βρίσκεται σε συζητήσεις και με δύο καθετοποιημένες επιχειρήσεις σε Πιερία και Σπάρτη, που διαθέτουν μεγάλες χοιροτροφικές μονάδες και σφαγεία.

Καταλήγοντας ο Νίκος Κασαλιάς τόνισε τη σημασία εκπαίδευσης των Ελλήνων καταναλωτών, στα τρόφιμα . Για το σκοπό αυτό, από τη νέα χρονιά, σε συνεργασία με Συλλόγους, Δήμους και εταιρείες που μεθοδικά εργάζονται στην παραγωγή και προώθηση ποιοτικών προϊόντων, θα αρχίσει μία μεγάλη προσπάθεια εκπαίδευσης των καταναλωτών, όχι μόνο σε ό,τι αφορά στο κρέας μα και σε άλλα τρόφιμα.


Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

Έκτακτο δρομολόγιο του “HIGHSPEED 4” για την Αμοργό στις 15 Σεπτεμβρίου

Ενημέρωση για έκτακτο δρομολόγιο από τον δήμο Αμοργού

Minoan Lines: Δύο νέα πλοία στη γραμμή Ηράκλειο–Μήλος–Πειραιάς μέχρι το 2028

«Στολίδια για το Ηράκλειο» τα χαρακτήρισε ο διευθύνων σύμβουλος Λουκάς Σιγάλας – Στόχος η αύξηση της επιβατικής κίνησης και η πράσινη μετάβαση στη ναυτιλία

“Μια βραδιά κάτω από την ελιά 2025”: Το 4ο Πολιτιστικό Φεστιβάλ Νάξου συνδέει γαστρονομία, μουσική και παράδοση (αφίσα)

Το 4ο Πολιτιστικό Φεστιβάλ «Μια βραδιά κάτω από την ελιά» (1–3 Οκτωβρίου 2025) στη Νάξο συνδυάζει γαστρονομία, μουσική και παράδοση με διεθνείς σεφ και τον Μανώλη Μητσιά.

Νάξος – Rugby League επιστρέφει: Ο Μανώλης Παπαντωνίου και το νέο ξεκίνημα με το Naxos Sphinx Rugby Club (video)

Στη Ραδιοφωνία Κυκλάδων (101,3) ο προπονητής μίλησε για την προσπάθεια δημιουργίας νέας ομάδας με έδρα τη Μονή και όνειρο συμμετοχής στη Β’ Εθνική.

«Ο Μπαμπάς ο Πόλεμος»: Ο Ιάκωβος Καμπανέλλης ζωντανεύει στη σκηνή του Κηποθεάτρου Νίκαιας

Το Θεατρικό Εργαστήρι του Ωδείου Τερψιθέας παρουσιάζει την κλασική σάτιρα του μεγάλου Ναξιώτη συγγραφέα, σε σκηνοθεσία Μάνου Χατζηγεωργίου.

Με την Ιωάννα Συνοδινού από την Αμοργό, η νέα σύνθεση του Δ.Σ. του Σταδίου Ειρήνης και Φιλίας

Με απόφαση του αναπληρωτή Υπουργού Γιάννη Βρούτση, ανανεώθηκε η σύνθεση του Διοικητικού Συμβουλίου του Σ.Ε.Φ., με συμμετοχή του παλαίμαχου μπασκετμπολίστα Σταύρου Ελληνιάδη και της φοιτήτριας Μαρούσας Σιδέρη.

Νάξος – δήμος: Ορισμός νέου Προέδρου στη Δημοτική Κοινότητα Κεραμωτής

Το Δημοτικό Συμβούλιο Νάξου & Μικρών Κυκλάδων συνεδριάζει την Τρίτη 16 Σεπτεμβρίου, με πρώτο θέμα την πλήρωση της θέσης Προέδρου της Κοινότητας Κεραμωτής, μετά τον θάνατο του προκατόχου.

«Τι είναι αγάπη;» – Διαδραστικές μουσικοθεατρικές παραστάσεις στη Νάξο

Η Κατερίνα Γαβαλά και η θεατρική ομάδα Φ.Α.Κ.Α. φέρνουν στη σκηνή του Ιάκωβου Καμπανέλλη μια εμπειρία καρδιάς

Big Bag: Ο απόλυτος οδηγός για τη σωστή αποθήκευση και μεταφορά υλικών

Το Big Bag αποτελεί την πιο αξιόπιστη και πρακτική λύση για αποθήκευση και μεταφορά υλικών. - Ποιοι είναι οι βασικοί λόγοι

Κέα: Η πρώτη τρισδιάστατη αποτύπωση του σπηλαίου «Τρυποσπηλιές»

Αποστολή του ΕΚΠΑ με επικεφαλής τον καθηγητή Εμμανουήλ Βασιλάκη κατέγραψε με τεχνολογία αιχμής το σπήλαιο και άνοιξε τον δρόμο για την ανάδειξη ενός μνημείου γεωλογικής κληρονομιάς.

Η Παπαβασιλείου αλλάζει όψη: Έρχεται η διαπλάτυνση των πεζοδρομίων στη Νάξο

Μετά την «παύση» λόγω σεισμών, ξεκινούν τα έργα υπογείωσης καλωδίων και ανακατασκευής πεζοδρομίων – Προϋπολογισμός 2,15 εκατ. ευρώ.

Νάξος – Εντοπίστηκε ζωντανός ο αγνοούμενος στο Προφήτη Ηλία μετά από 4 ημέρες

Συγκλονιστική διάσωση από το Πυροσβεστικό Κλιμάκιο Νάξου – Στο σημείο σπεύδει ελικόπτερο για τη μεταφορά του στο Νοσοκομείο.

Μείωση ΦΠΑ κατά 30% σε νησιά με λιγότερους από 20.000 κατοίκους – Εκτός σχεδιασμού οι Κυκλάδες

Η εξαγγελία από τη ΔΕΘ και ο πίνακας με τα νησιά που εντάσσονται - Δείτε ποια νησιά εντάσσονται και συνολικά κερδισμένοι είναι 67.000 κάτοικοι

Το στυγερό έγκλημα του Φλώριου Σοϊλέ «Σκιά» στο Φιλώτι

Πώς μια ερωτική ιστορία κατέληξε σε βασανιστήρια, δολοφονία και λαϊκή εξέγερση στη Νάξο του 1902

Νάξος – Κεραμωτή: Εφυγε από τη ζωή ο πρόεδρος της κοινότητας, Εμμανουήλ Φακίνος

Μεγάλη θλίψη στην τοπική κοινωνία για την ξαφνική απώλεια του Προέδρου της Κεραμωτής, που υπήρξε σύμβολο ανθρωπιάς και προσφοράς. - Σήμερα η εξόδιος ακολουθία

Κακαβιά: Συνελήφθη 37χρονη με ένταλμα από τον Ανακριτή Πλημμελειοδικών Νάξου

Η γυναίκα, υπήκοος Βουλγαρίας, εντοπίστηκε στο συνοριακό σημείο ελέγχου Κακαβιάς και οδηγήθηκε στην Εισαγγελία Ιωαννίνων

Μ. Κουτουλάκης: «Ιστορική μείωση ΦΠΑ 30% στα νησιά έως 20.000 κατοίκους»

Ο Γενικός Γραμματέας Νησιωτικής Πολιτικής σχολιάζει τις ανακοινώσεις του Πρωθυπουργού στη ΔΕΘ και μιλά για «μια νέα αρχή» στην ολοκληρωμένη νησιωτική πολιτική.

Στη Δράμα κάνει πρεμιέρα σήμερα το ντοκιμαντέρ «Σμύριδα, μάρμαρο και αμπέλι» με επίκεντρο τη Νάξο (video)

Η μικρού μήκους ταινία του Ορέστη Ρούσκα καταγράφει ιστορίες ανθρώπων που αντιστέκονται στον υπερτουρισμό και δείχνουν τον δρόμο για έναν βιώσιμο τουρισμό στο νησί.

«Βιώσιμες Κυκλάδες»: Το Φιλώτι της Νάξου στο πρώτο ντοκιμαντέρ της Πρωτοβουλίας για τη Δημοσιογραφία (video)

Η καρδιά της κτηνοτροφίας, η κρίση νερού και η μάχη για διατήρηση της ταυτότητας