Δευτέρα, 26 Μαΐου, 2025
ΑρχικήΓαστρονομίαΝάξος: Συνεργασία Βασαλάκη - Πιτταρά και έρχεται το πρώτο τυποποιημένο κρέας στην...

Νάξος: Συνεργασία Βασαλάκη – Πιτταρά και έρχεται το πρώτο τυποποιημένο κρέας στην αγορά

|

Η Νάξος είναι έτοιμη να πρωτοπορήσει στην παραγωγή επώνυμου, τυποποιημένου ελληνικού βόειου κρέατος, μέσα από μία δυναμική σύμπραξη που εξασφαλίζει την καθετοποιημένη- από τη φάρμα μέχρι το ράφι- παραγωγή υψηλής ποιότητας και διατροφικής αξίας μοσχαρίσιου κρέατος αλλά και κρεατοσκευασμάτων, που θα διεκδικήσουν και την πρόσθετη σφραγίδα των ΠΓΕ προϊόντων.

Σε αυτή την αλυσίδα αξίας, κεντρικός κρίκος είναι η εταιρεία των αδελφών Γιάννη και Τάσου Βασαλάκη, η οποία επένδυσε στην κατασκευή σύγχρονης μονάδας μεταποίησης και τυποποίησης κρέατος. Την εξαιρετική πρώτη ύλη παρέχει η κτηνοτροφική μονάδα του Νικόλα Πιτταρά, γνωστού για τα τυροκομικά του προϊόντα. Στο δίκτυο κρίσιμο ρόλο παίζει το Δημοτικό Σφαγείο, ενώ ενορχηστρωτής του όλου έργου είναι ο κτηνίατρος Νίκος Κασαλιάς της Κasalias Food Industry Consultants.

Aπό το μεγάλο Κυκλαδονήσι, ξεκινάει μία πρωτοπόρος για την ελληνική αγορά κρέατος προσπάθεια, που ως το Πάσχα θα παρουσιάσει και τα προϊόντα αυτού του άτυπου cluster, που στηρίζεται στην κοινή αντίληψη για την ανάπτυξη μέσω συνεργασιών και η οποία φιλοδοξεί να συστήσει στον καταναλωτή, μέσα από τα ράφια της λιανικής αλλά και μέσα από την εστίαση, το καλό, ποιοτικό, ελληνικό κρέας.

Όπως είπε στο powergame.gr o κ. Νίκος Κασαλιάς, στόχος και φιλοδοξία των συνεργαζόμενων μερών, είναι, να προστεθούν και άλλες κτηνοτροφικές μονάδες στο δίκτυο, παραγωγών που δίνουν έμφαση, με συγκεκριμένες πρακτικές, στις αρχές της αειφορίας. Σε αυτό το πλαίσιο, το Δίκτυο, που ακόμη δεν έχει «βαφτίσει» εμπορικά τα προϊόντα που θα παράγει, φιλοδοξεί να αυξήσει την παραγωγή του σε νωπό μοσχαρίσιο κρέας, αλλά και να επεκταθεί στην παραγωγή τυποποιημένου κρέατος από αμνοερίφια, καθώς στη Νάξο υπάρχει σημαντικό ζωϊκό κεφάλαιο, σε αρνιά και κατσίκια.

Επένδυση και Πρότυπο Παραγωγής

Στο προηγούμενο διάστημα έτρεξαν παράλληλα δύο βασικές δράσεις:

Η «Ιωάννης & Αναστάσιος Βασαλάκης Ο.Ε.» ολοκλήρωσε επένδυση ύψους περίπου 2 εκατ. ευρώ, για την κατασκευή μονάδας μεταποίησης και τυποποίησης κρέατος, στην ε.ο. Νάξου- Φιλωτίου, παραγωγικής δυναμικότητας άνω των 5 τόνων/ημερησίως. Το έργο υλοποιήθηκε στο πλαίσιο του προγράμματος Leader (φορέας διαχείρησης ΥΠΑ&ΑΤ). Η οικογένεια Βασαλάκη, που δραστηριοποιείται για χρόνια στο εμπόριο, έχει δύο super markets στη Νάξο και λειτουργεί και ως franchisee της «Κρητικός».

Η «Kasalias Food Industry Consultants», ολοκληρώνει τη δημιουργία ενός ιδιωτικού πιστοποιήσιμου προτύπου παραγωγής, που θα καλύπτει όλες τις φάσεις και παραμέτρους παραγωγής. «Για να παράγουμε επώνυμο κρέας, πρώτιστη επιδίωξη είναι η δημιουργία ενός πιστοποιήσιμου ιδιωτικού προτύπου, το οποίο θα κατατεθεί στο ΕΣΥΔ ( Εθνικό Σύστημα Διαπίστευσης) , ώστε στη συνέχεια να πιστοποιηθεί από ανεξάρτητο φορέα διαπίστευσης που έχει την έγκριση του ΕΣΥΔ. Το ιδιωτικό πρότυπο που αναπτύσσουμε και που έχει σχεδόν ολοκληρωθεί , θα πιάνει από τη φάρμα μέχρι το ράφι . Έτσι, ο καταναλωτής θα γνωρίζει ότι αυτό το κρέας παράχθηκε από ζώα που είχαν καλή μεταχείριση, δεν σιτίζονταν με τροφές GMO, ενώ οι επιχειρήσεις της αλυσίδας παραγωγής στηρίζονται στην αειφορία και έχουν χαμηλό περιβαλλοντικό αποτύπωμα» επισήμανε ο κ. Κασαλίας.

Αμέσως μετά τις γιορτές, αρχίζουν οι ενέργειες για την αδειοδότηση του τυποποιητηρίου, την εξασφάλιση όλων των απαιτούμενων πιστοποιητικών και, τη δοκιμαστική παραγωγή προϊόντων, νωπού τυποποιημένου κρέατος και κρεατοσκευασμάτων, παραδοσιακών της Νάξου όπως και άλλων προϊόντων που ζητάει ο σύγχρονος , απαιτητικός καταναλωτής.

Να τονισθεί ότι η πολυβραβευμένη επιχείρηση του Νικόλα Πιτταρά, εκτός από τις γαλακτοπαραγωγές αγελάδες, εκτρέφει και ζώα για την παραγωγή κρέατος που δίνουν περίπου 100 τόνους μοσχαρίσιου κρέατος το χρόνο. Τα ζώα εκτρέφονται από χειμερινά σιτηρά και καλαμπόκι που καλλιεργούνται στα κτήματα της οικογένειας Πιτταρά.

Νόστιμο το Ναξιώτικο κρέας

Ο κ. Γιάννης Βασαλάκης δήλωσε πολύ αισιόδοξος, τονίζοντας ότι από όλους, εστίαση και super markets, υπάρχει ζήτηση για ποιοτικά, καλά προϊόντα. «Το σημαντικότερο πλεονέκτημα του Ναξιώτικου κρέατος, είναι η νοστιμιά του, λόγω των ιδιαίτερων τοπικών συνθηκών . Αυτό θα χρησιμοποιηθεί για να παραχθούν ελληνικά παραδοσιακά παρασκευάσματα από κρέας, κάποια Κυκλαδίτικα, που θα μπορέσουν στο μέλλον να αναγνωρισθούν και ως προϊόντα ΠΓΕ.

«Η Νάξος βρίσκεται στο κέντρο των Κυκλάδων οπότε θα μπορούμε να τροφοδοτούμε και τα γύρω νησιά, ειδικά κατά την θερινή τουριστική περίοδο, που υπάρχει αυξημένη ζήτηση και, πυκνές συνδέσεις με τουριστικούς προορισμούς όπως Σαντορίνη, Μύκονος και Πάρος».

Σε πρώτη φάση το Δίκτυο θα απευθυνθεί σε μεγάλη λιανεμπορική αλυσίδα, η οποία θα μπορεί να υποστηρίξει τις ενέργειες προβολής των προϊόντων, ενώ παράλληλα θα υπάρχει και ειδικός σχεδιασμός για το κανάλι της εστίασης.

«Το μεγάλο στοίχημα των αλυσίδων super market βρίσκεται στο ποιος θα εξασφαλίσει τα φρέσκα προϊόντα- κρέας, τυρί, γάλα, λαχανικά , ψωμί- επειδή αυτά είναι δίνουν πρόσθετη αξία στην αλυσίδα λιανικής. Πιστεύουμε λοιπόν, ότι το επώνυμο κρέας Νάξου, θα προσελκύσει αμέσως το ενδιαφέρον των μεγάλων αλυσίδων», υποστήριξε ο κ. Κασαλιάς.

Τα σχέδια της «Kasalias»

Η «Κasalias», που έχει ως κεντρική επιδίωξη των προώθηση του επώνυμου ελληνικού κρέατος, συζητάει τη δημιουργία αντίστοιχου δικτύου στην Κρήτη, όπου υπάρχει σημαντικό ζωϊκό κεφάλαιο στα αμνοερίφια, ενώ βρίσκεται σε συζητήσεις και με δύο καθετοποιημένες επιχειρήσεις σε Πιερία και Σπάρτη, που διαθέτουν μεγάλες χοιροτροφικές μονάδες και σφαγεία.

Καταλήγοντας ο Νίκος Κασαλιάς τόνισε τη σημασία εκπαίδευσης των Ελλήνων καταναλωτών, στα τρόφιμα . Για το σκοπό αυτό, από τη νέα χρονιά, σε συνεργασία με Συλλόγους, Δήμους και εταιρείες που μεθοδικά εργάζονται στην παραγωγή και προώθηση ποιοτικών προϊόντων, θα αρχίσει μία μεγάλη προσπάθεια εκπαίδευσης των καταναλωτών, όχι μόνο σε ό,τι αφορά στο κρέας μα και σε άλλα τρόφιμα.


Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

Ενδοκυκλαδικά: Το “Αρτεμις” δεν προσέγγισε το λιμάνι της Σίφνου λόγω καιρικών συνθηκών

Ισχυροί άνεμοι εμπόδισαν την πρόσδεση του πλοίου στις Καμάρες – Αναπροσαρμογή δρομολογίου και μέριμνα από την πλοιοκτήτρια εταιρεία για την εξυπηρέτηση επιβατών και οχημάτων

Πάρος: «Διακομιδές ντροπής»: Δύο ημέρες ταλαιπωρίας για ηλικιωμένη ασθενή που ταξίδεψε στη Σύρο (!!!)

Σφοδρή κριτική από τον Κώστα Αργουζή για την άρνηση ενεργοποίησης του υγειονομικού ελικοπτέρου Πάρου – Τι καταγγέλλει για την αλυσιδωτή διακομιδή και το κόστος για κράτος και ασθενή

Γ. Παπαδόπουλος: “Μειωμένη κατανάλωση και έλλειψη προσωπικού, αλλάζουν τα δεδομένα στην εστίαση”

Ο πρόεδρος του Σωματείου Μαζικής Εστίασης Νάξου και περιφερειάρχης της ΠΟΕΣΕ στο Νότιο Αιγαίο μιλά για τις νέες τουριστικές συνήθειες, τις προσαρμογές των επιχειρήσεων και την πίεση που δέχεται ο κλάδος ενόψει καλοκαιριού.

ΕΣΚ Κυκλάδων: Πρωταθλητής Κυκλάδων U14 για δεύτερη σερί χρονιά ο Πανναξιακός

Μεγάλη νίκη για τον Πανναξιακό επί του Μαρπησσαϊκού στον τελικό (67-55) και δυναμικό φινάλε στο μικρό τελικό με buzzer beater της Μυκόνου επί του Περιστεριώνα

Νάξος – Αεροδρόμιο: Ακυρώθηκαν τέσσερις πτήσεις σήμερα λόγω καιρικών συνθηκών

Λόγω κακών καιρικών συνθηκών ακυρώθηκαν πέντε πτήσεις σήμερα από και προς Αθήνα με βάση το αεροδρόμιο της Νάξου

Σίφνος: Το «Άρτεμις» έδεσε με θύελλα αλλά δεν αποβίβασε επιβάτες (video)

Αποφασιστική στάση από τον cpt Στέλιο Περιστεράκη υπό ακραίες καιρικές συνθήκες – Επέλεξε την ασφάλεια των επιβατών, αποφεύγοντας πιθανό ατύχημα

Μήλος – “Champion Jet 2”: Σκηνές αγωνίας λόγω καιρικών συνθηκών, έσπασε κάβος

Δύο αποτυχημένες προσπάθειες πρόσδεσης, σπάσιμο κάβου και κλίση 35 μοιρών – Καθυστέρηση στην αποβίβαση για λόγους ασφαλείας

Νάξος – Κωμιακή (Αγιος Κωνσταντίνος): Ένα πανηγύρι γεμάτο ψυχή και μυρωδιές καλοκαιριού (video)

Εκεί όπου η παράδοση ανθίζει όπως οι ασπαρθιές – Μνήμες και συναισθήματα από μια μοναδική γιορτή στο χωριό της καρδιάς μας

Τι έχουν να πουν οι «Πέντε» στα παιδιά του 2025;

Ο Γιάννης Βασαλάκης γράφει για τους "Πέντε Φίλους".. Ενα κόμικ που έγραψε τη δική του ιστορία κάποιες δεκαετίες πριν και .. Οι περιπέτειες που μεγάλωσαν ολόκληρες γενιές αλλάζουν μορφή για να γοητεύσουν μία νέα γενιά αναγνωστών

Πρόταση Ημέρας: Χοιρινά φιλετάκια κρασάτα με μανιτάρια και δεντρολίβανο

Η πρόταση της ημέρας από τον Γαστρονόμο και με την διάθεση ότι το συγκεκριμένο πιάτο μπορεί να λειτουργήσει και ως ιδανικός μεζές...

Νάξος – “Ο Χάρης”: Για 4η συνεχόμενη χρονιά στα καλύτερα εστιατόρια της Ελλάδας

Στις Εγγαρές της Νάξου, η παράδοση γίνεται γεύση και η γεύση… βραβείο. Το FNL Awards τίμησε ξανά τη μαγειρική ψυχή μιας οικογενειακής ταβέρνας

Οι Πυξ Λαξ έρχονται στη Νάξο, πότε και που;

Την Δευτέρα 11 Αυγούστου στο 1ο Γυμνάσιο Νάξου – Μουσική, μνήμες και νέες αγάπες με το συγκρότημα-σύμβολο της ελληνικής ροκ σκηνής

Ακινητοποίηση του «Super Express» στην Πάρο

Ακινητοποίηση του «Super Express» στην Πάρο λόγω μηχανικής βλάβης – Μεταφέρθηκαν οι επιβάτες

Νάξος – Δ. Λιανός: “Προτεραιότητα η έξυπνη διαχείριση του νερού, ξεκινούν εργασίες στο φράγμα Τσικαλαριού” (video)

Ο Δήμαρχος Νάξου και Μικρών Κυκλάδων Δημήτρης Λιανός ανακοινώνει την επαναλειτουργία υλοποίησης του τρίτου φράγματος στο νησί και υπογραμμίζει την ανάγκη βιώσιμων λύσεων για το νερό στον νησιωτικό χώρο (video)

Πάρος: Ένα νησί στο όριο της αντοχής του

Οι κάτοικοι εκπέμπουν SOS για τον υπερτουρισμό, την άναρχη δόμηση και την απώλεια της ταυτότητας του νησιού

Εκτακτο: Σεισμός 6 R ανοιχτά της Κρήτης, αισθητός σε όλο το Νότιο Αιγαίο

Σεισμική δόνηση μεγάλης διάρκειας λίγο μετά τις 6 το πρωί, με επίκεντρο το κρητικό πέλαγος

FNL Best Restaurant Awards 2025: Τα Κυκλαδίτικα αστέρια της γαστρονομίας που ξεχώρισαν φέτος (πίνακας)

Τιμητική Παρουσία των Κυκλάδων στα FNL Best Restaurant Awards 2025 - Τα Κυκλαδίτικα αστέρια της γαστρονομίας που ξεχώρισαν φέτος

Νάξος: «Έφυγε» ο Αντώνης Καρούσης, θλίψη στην Κωμιακή για τον αγαπητό συγχωριανό

Ο ήσυχος και αγαπητός Αντώνης Καρούσης, με ρίζες στην Κωμιακή και παρουσία στην Αθήνα, έφυγε λίγο πριν επιστρέψει στο χωριό του – Η εξόδιος ακολουθία τελείται σήμερα

ΔΕΔΔΗΕ – Νάξος: Πολύωρη πρωινή (20/05) διακοπή ηλεκτρικού ρεύματος, που και πότε;

Πολύωρη πρωινή διακοπή ηλεκτρικού ρεύματος αύριο Τρίτη 20 Μαϊου σε περιοχές της Νάξου - Που και πότε

Η Νάξος πρωταγωνίστρια στο “Φτάσαμε” με τον Ζερόμ Καλούτα (video)

Η εκπομπή του ΕΡΤ+ επισκέπτεται το μεγαλύτερο νησί των Κυκλάδων και μας ταξιδεύει σε γεύσεις, παραδόσεις, τοπία και πρόσωπα της Νάξου, μέσα από τα μάτια και το γιουκαλίλι του Ζερόμ Καλούτα.