Σάββατο, 19 Απριλίου, 2025
ΑρχικήΝάξος & Μικρές ΚυκλάδεςΝάξος - Σύλλογος Προστασίας Αγριας Ζωής: Πυροτεχνήματα και τρόμος για ζώα

Νάξος – Σύλλογος Προστασίας Αγριας Ζωής: Πυροτεχνήματα και τρόμος για ζώα

|

“… Έρευνες στην Αυστρία έδειξαν ότι οι παλμοί των άγριων πτηνών αυξάνονται έως και 96% κατά τη διάρκεια των πυροτεχνημάτων της Πρωτοχρονιάς, ενώ η θερμοκρασία του σώματός τους ανεβαίνει κατά 3% – δείκτες που εκφράζουν ακραία κατάσταση στρες. Ακόμη πιο ανησυχητικό είναι το γεγονός ότι τα πτηνά χρειάζονται πέντε ώρες μετά τα βεγγαλικά και τα πυροτεχνήματα για να επανέλθουν σε φυσιολογικά επίπεδα!…”

Που το διαβάζουμε αυτό και γιατί; Ο λόγος για το Σύλλογο Προστασίας Άγριας Ζωής Νάξου, ο οποίος την Μεγάλη Τετάρτη με ανάρτησή του στα social media κρούει τον κώδωνα του κινδύνου, τονίζοντας ότι η λάμψη και οι εκρήξεις των εορταστικών πυροτεχνημάτων για τα ζώα, δεν είναι τίποτα λιγότερο από έναν βομβαρδισμό: ένας κόσμος πανικού, φόβου και αναστάτωσης.

Σημειώνουν δε ότι η φύση δίνει καθημερινά αγώνα για την επιβίωσή της και είναι καιρός να επανεξετάσουμε τον τρόπο που επιλέγουμε να γιορτάζουμε σε αγαστή συνεργασία με την φύση και το ζωϊκό βασίλειο…

Αναλυτικά, η αναφορά του Συλλόγου Προστασίας Αγριας Ζωής Νάξου (Naxos Wild life Protection) 

“Τα πυροτεχνήματα και τα βεγγαλικά αποτελούν κομμάτι των εορτασμών σε πολλές χώρες, όμως η λάμψη τους κρύβει μια σκοτεινή πλευρά. Για τα ζώα, αυτές οι εκρήξεις δεν διαφέρουν από σκηνές πολέμου: δυνατοί θόρυβοι, έντονα φώτα, καπνός και αιωρούμενα σωματίδια δημιουργούν ένα εχθρικό περιβάλλον, προκαλώντας τους ακραίο στρες και πανικό.

Μικρά πλάσματα όπως τα σπουργίτια και οι φυλλοσκόποι που κουρνιάζουν στους κήπους μας, αλλά και μεγαλύτερα είδη όπως οι γερακίνες και τα Φοινικόπτερα, επηρεάζονται βαθιά από τις εκρήξεις αυτές. Έρευνες στην Αυστρία έδειξαν ότι οι παλμοί των άγριων πτηνών αυξάνονται έως και 96% κατά τη διάρκεια των πυροτεχνημάτων της Πρωτοχρονιάς, ενώ η θερμοκρασία του σώματός τους ανεβαίνει κατά 3% – δείκτες που εκφράζουν ακραία κατάσταση στρες.

Ακόμη πιο ανησυχητικό είναι το γεγονός ότι τα πτηνά χρειάζονται πέντε ώρες μετά τα βεγγαλικά και τα πυροτεχνήματα για να επανέλθουν σε φυσιολογικά επίπεδα! Μια τέτοια απότομη αύξηση του στρες μπορεί να οδηγήσει σε ανακοπή και θάνατο, ενώ η αίσθηση του τρόμου τα ωθεί να πετούν μακριά από τον θόρυβο, διανύοντας αποστάσεις που υπό φυσιολογικές συνθήκες θα κάλυπταν μόνο κατά τη διάρκεια της μετανάστευσης.

Τις επόμενες μέρες, μετά τη νύχτα των πυροτεχνημάτων, η συμπεριφορά των πτηνών αλλάζει δραματικά: κινούνται λιγότερο, αλλά αυξάνουν την τροφοληψία προσπαθώντας να αναπληρώσουν την χαμένη ενέργεια, γεγονός που τα καθιστά πιο ευάλωτα σε θηρευτές και περιβαλλοντικές πιέσεις.

Κατά τη διάρκεια του χειμώνα, όταν η τροφή είναι περιορισμένη, αυτή η ενεργειακή απώλεια εξαιτίας των πυροτεχνημάτων μπορεί να οδηγήσει τα ζώα σε εξάντληση και αδυναμία να συνεχίσουν το ταξίδι τους.

Την άνοιξη και το καλοκαίρι, περίοδο μετανάστευσης και φωλεοποίησης, η απότομη φυγή και ο τρόμος από τους εκκωφαντικούς θορύβους μπορεί να αποπροσανατολίσει τα πτηνά, κάνοντάς τα να χάσουν την επαφή με τη φωλιά και τους νεοσσούς τους – οι οποίοι δεν μπορούν να επιβιώσουν χωρίς τους γονείς τους.

Ειδικά τα νυχτερινά πυροτεχνήματα, όπως αυτά του Πάσχα, αυξάνουν τους κινδύνους: πολλά πτηνά προσκρούουν σε κτίρια, τζαμαρίες, πέφτουν στη θάλασσα ή πεθαίνουν από ανακοπή.

Όσο μεγαλύτερο είναι ένα πτηνό, τόσο πιο μακριά και ψηλά θα πετάξει για να ξεφύγει από τον τρόμο. Φλαμίνγκο και αγριόπαπιες μπορούν να παραμείνουν στον αέρα για ώρες, προσπαθώντας να απομακρυνθούν από την πηγή του θορύβου.

Το πιο ανησυχητικό όμως είναι ότι τα άγρια ζώα δεν μπορούν να συνηθίσουν αυτού του είδους των “γιορτινών” εκρήξεων. Σε περιοχές όπως η Ελλάδα-ειδικά στην επαρχία- όπου η προμήθεια και η χρήση βεγγαλικών ή ακόμα και όπλων είναι ευκολότερη στο “εορταστικό” πλαίσιο, ο κίνδυνος για τα ζώα είναι ακόμη μεγαλύτερος.

Πέρα από τη νομοθεσία περί πυροτεχνημάτων, υπάρχει και η Ευρωπαϊκή Οδηγία για τα Άγρια Πτηνά, σύμφωνα με την οποία τα κράτη-μέλη είναι υποχρεωμένα να λάβουν μέτρα για την αποφυγή σκόπιμης όχλησης των άγριων πτηνών σε προστατευόμενες περιοχές.

Τα άγρια πτηνά που βρίσκονται τώρα στα νησιά μας έχουν ήδη ταξιδέψει εκατοντάδες χιλιόμετρα πάνω από απέραντες θάλασσες, πολύβουες πόλεις και ακτές, πάνω από συρρικνωμένους ή μπαζωμένους υγροτόπους, ψάχνοντας ένα ασφαλές μέρος να ξαποστάσουν, να τραφούν και να αναπληρώσουν τις δυνάμεις τους προκειμένου να συνεχίσουν το μακρινό ταξίδι τους προς τον Βορρά.

Όμως παντού, οι άνθρωποι γιορτάζουν με θόρυβο, χωρίς σκέψη για την άγρια ζωή που παλεύει καθημερινά να επιβιώσει απέναντι σε αμέτρητες απειλές”.

 


Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

Μηχανοκίνητος Αθλητισμός: Η Ναξιώτισσα Αντωνία Κορρέ εντυπωσίασε στο πρωτάθλημα ταχύτητας MBU

Η 15χρονη Ναξιώτισσα - με καταγωγή από το Σκαδό - Αντωνία Κορρέ εντυπωσίασε στο πρωτάθλημα ταχύτητας MBU

Τήνος: Εξασφαλίστηκε η επιχορήγηση 2 αφαλατώσεων και για φέτος

Θετική Εξέλιξη για την υδροδότηση της Τήνου: Εξασφαλίστηκε η επιχορήγηση 2 αφαλατώσεων και για φέτος

Πρέβελης: Το πλοίο που αγαπήθηκε και μισήθηκε όσο κανένα άλλο

Το "Πρέβελις" βρίσκεται στην Ελευσίνα, έτοιμο για το τελευταίο του ταξίδι προς τη Τουρκία και μία αναπληρώτρια καθηγήτρια στην Ανάφη μοιράζεται τις σκέψεις της για το πλοίο

Νάξος – Airbnb: Εσοδα σε ετήσια βάση που αγγίζουν και τα 33.000 ευρώ (!!!)

Σύμφωνα με στοιχεία από το τελευταίο 12μηνο, νησιωτικοί προορισμοί, όπως η Μύκονος και η Σαντορίνη, προσφέρουν τα υψηλότερα έσοδα στην Ελλάδα, με ετήσιο τζίρο ανά καταχώρηση που ξεπερνά τις 43.000 ευρώ.

Υπουργείο Παιδείας: Παράταση ενός έτους για 22.000 “αιώνιους” φοιτητές

Τι προβλέπει η ρύθμιση του υπουργείου Παιδείας ώστε να μη διαγραφούν αυτομάτως όλοι οι «λιμνάζοντες» φοιτητές

Naxos Vibe: Οι σεισμοί στη περιοχή της Σαντορίνης και η “απάντηση” της Νάξου

Πώς οι Σεισμοί στη Σαντορίνη Επηρέασαν τις Κρατήσεις και Πώς η Νάξος Απαντά με Μια Δυνατή Σεζόν

Νάξος – Καστράκι: Ο Εσταυρωμένος στο Καστράκι

Μεγάλη Πέμπτη και με τη δύση του ηλίου ο Εσταυρωμένος στέκεται στη παραλία του Καστρακίου

Νάξος – Καστράκι: Πότε θα γίνει η περιφορά του Επιταφίου την Μεγάλη Παρασκευή (video)

Νάξος - Καστράκι: Πότε θα γίνει η περιφορά του Επιταφίου στο Καστράκι στην Παναγία Γρηγορούσα (χρονοδιάγραμμα)

Blue Star Ferries: Εκτακτα δρομολόγια σήμερα και αύριο για “Blue Star Paros” και “Blue Star 2” στις Κυκλάδες

Δύο έκτακτα δρομολόγια σήμερα Μεγάλη Πέμπτη και αύριο Μεγάλη Παρασκευή από πλοία της Blue Star Ferries σε νησιά των Κυκλάδων - Πως διαμορφώνονται τα δρομολόγια

Aegean Air – Αγιο Φως: Μεταφορά το βράδυ του Μεγάλου Σαββάτου στη Σαντορίνη

Με τακτικές αλλά και έκτακτες ειδικές πτήσεις Aegean και Olympic Air θα μεταφέρουν το Άγιο Φως σε Θεσσαλονίκη, Χανιά, Λάρισα, Ιωάννινα, Ζάκυνθο, Καλαμάτα, Λήμνο και Σαντορίνη.

Αμοργός: Με πυροτεχνήματα και λουλούδια, η υποδοχή του “Express Skopelitis” (video)

Αργά το βράδυ της Μεγάλης Τρίτης (15/04) το Express Skopelitis μετά από σαράντα και πλέον ημέρες έφτασε στα Κατάπολα - δείτε την υποδοχή από τους κατοίκους (video)

Νάξος: Ενα ακόμη ξενοδοχείο 4 αστέρων “έρχεται” στο νησί

“Στα σκαριά” έργο για νέο ξενοδοχείο 4 αστέρων στη Νάξο

Νάξος – Πανναξιακό τουρνουά Τάβλι: Παν. Σορώκος ή Κοντόπουλος ο νέος πρωταθλητής;

Ο μεγάλος τελικός του 11ου Πανναξιακού Τουρνουά Τάβλι ξεκινάει: Παναγιώτης Σορώκος ή Πέτρος Κοντόπουλος ο μεγάλος νικητής; Η πορεία έως την κατάκτηση του τροπαίου

Φιλώτι: Εφυγε από τη ζωή ανήμερα της ονομαστικής του εορτής ο Λεωνίδας Ανωμερίτης

Ο ΣΦΕΑ αποχαιρετά τον συναγωνιστή του Λεωνίδα Δ. Ανωμερίτη - Μεγάλη Πέμπτη η κηδεία του στο κοιμητήριο της Νέας Σμύρνης

Fast Ferries – Νάξος: Ξεκίνησαν οι προσεγγίσεις του “Andros” δύο φορές την εβδομάδα

Ξεκίνησε τις προσεγγίσεις του στην Νάξο το FAST FERRIES ANDROS - Μέχρι πότε θα έρχεται στη Νάξο, ποιο πλοίο θα το αντικαταστήσει

Νάξος – Καστράκι: Πότε θα γίνει η περιφορά του Επιταφίου την Μεγάλη Παρασκευή (video)

Νάξος - Καστράκι: Πότε θα γίνει η περιφορά του Επιταφίου στο Καστράκι στην Παναγία Γρηγορούσα (χρονοδιάγραμμα)

Νάξος: Οι Γερμανοί απολαμβάνουν την φιλοξενία και την ομορφιά του νησιού μας (video)

Ύμνοι της γερμανικής τηλεόρασης για το «ονειρεμένο» Πάσχα στη Νάξο (video) - Τι λέει ο αρμόδιος αντιδήμαρχος Βαγγέλης Κατσαράς

Κυκλάδες – Πάσχα: “Κόντρες” μεταξύ SeaJets και Attica Group για τα έκτακτα δρομολόγια

«Η ενέργεια της Attica δεν αποτελεί απλώς μία επιθετική επιχειρηματική κίνηση, αλλά μια ευθεία υπονόμευση του κοινωνικού ρόλου της ακτοπλοΐας και πλήγμα στην νησιωτικότητα», δηλώνει ο Όμιλος Sea Jets - Η απάντηση της Attica Group

Αμοργός- Χοζοβιώτισσα: Ένας μοναχός, ένα παιδί, μια εικόνα χίλιες λέξεις

Πολύς κόσμος επιλέγει τους Ιερούς χώρους των μοναστηριών για να ζήσει τις μέρες της Μ. Εβδομάδας και του Πάσχα σιωπηλά και ήρεμα όπως ακριβώς αρμόζει στη μεγαλύτερη γιορτή της Χριστιανοσύνης.

Νάξος – Β. Κατσαράς: Επίσκεψη του Τζερόμ Καλούτα, γυρίσματα της εκπομπής Φτάσαμε”

Η Νάξος στην Ελληνική τηλεόραση μέσω της εκπομπής "Φτάσαμε" - Τι αναφέρει ο αρμόδιος αντιδήμαρχος Βαγγέλης Κατσαράς