Σάββατο, 6 Σεπτεμβρίου, 2025
ΑρχικήΝάξος & Μικρές ΚυκλάδεςΝάξος - Σύλλογος Φιλωτιτών: Αποχαιρετισμός στη γιατρό Κυριακή Σωφρονιάδου

Νάξος – Σύλλογος Φιλωτιτών: Αποχαιρετισμός στη γιατρό Κυριακή Σωφρονιάδου

|

Με λόγια που ξεχειλίζουν συγκίνηση, ο Σύλλογος Φιλωτιτών Νάξου αποχαιρετά τη γιατρό Κυριακή Σωφρονιάδου. Μια επιστήμονα και μια γυναίκα που δεν περιορίστηκε ποτέ στον στενό ρόλο του ιατρού, αλλά έδωσε υπόσταση στη λέξη «προσφορά» με όλη της τη ζωή.

Ήταν εκεί από την πρώτη στιγμή, όταν στο Φιλώτι έγιναν οι πρώτες οργανωμένες αιμοδοσίες. Με τη δική της καθοριστική συμβολή, ιδρύθηκε και λειτούργησε η Τράπεζα Αίματος του Συλλόγου, σε συνεργασία με το Νοσοκομείο Νίκαιας. Ένα έργο που ξεκίνησε από το χωριό και εξελίχθηκε σε υπόδειγμα για όλη την Ελλάδα: η πρώτη πανελλαδικά Τράπεζα Αίματος, που σώζει ζωές μέχρι και σήμερα.

Για την Κυριακή Σωφρονιάδου κάθε αιμοδότης δεν ήταν απλώς ένας αριθμός. Ήταν ένας άνθρωπος, μια ιστορία, μια σχέση που ήθελε να τη στηρίξει με χαμόγελο, κουβέντα, κουράγιο. Δημιούργησε δεσμούς φιλίας με την τοπική κοινωνία και μετέτρεψε κάθε αιμοδοσία σε γιορτή αλληλεγγύης.

Ακόμα και μετά τη συνταξιοδότησή της, παρέμεινε άγρυπνη συνοδοιπόρος της Τράπεζας Αίματος: ρωτούσε, ενημερωνόταν, χαιρόταν με κάθε νέο βήμα. Για εκείνη, η φροντίδα του συνανθρώπου ήταν τρόπος ζωής.

«Για όλους εμάς στο Φιλώτι, η Κυριακή Σωφρονιάδου θα είναι πάντα το πρότυπο του γιατρού με καρδιά, της γυναίκας με ήθος και της φίλης που πρόσφερε χωρίς να περιμένει αντάλλαγμα», σημειώνει ο Σύλλογος.

Η απώλειά της αφήνει πίσω κενό, μα και μια παρακαταθήκη που θα καθοδηγεί τις επόμενες γενιές.

Αναλυτικά η τοποθέτηση του Συλλόγου Φιλωτιτών μέσω των social media 

” Ο Σύλλογος Φιλωτιτών Νάξου αποχαιρετά με απέραντη θλίψη τη γιατρό Κυριακή Σωφρονιάδου, μια σπουδαία επιστήμονα αλλά, κυρίως, έναν άνθρωπο που υπήρξε παράδειγμα προσφοράς, καλοσύνης και ανθρωπιάς. Το πέρασμά της άφησε ανεξίτηλα σημάδια όχι μόνο στις Κυκλαδες , αλλά και στο Φιλώτι, όπου στήριξε με όλες της τις δυνάμεις το έργο του συλλόγου μας.

Η παρουσία της υπήρξε καθοριστική από τις πρώτες οργανωμένες αιμοδοσίες στο χωριό μας. Η συμβολή της στην ίδρυση και λειτουργία της Τράπεζας Αίματος του Συλλόγου Φιλωτιτών Νάξου σε συνεργασία με το Νοσοκομείο Νίκαιας δεν ήταν απλώς ουσιαστική∙ ήταν καθοριστική. Με τη γνώση, την ευαισθησία και το πάθος της έβαλε τα θεμέλια σε ένα έργο που εξελίχθηκε σε υπόδειγμα για όλη την Ελλάδα και σήμερα αποτελεί την πρώτη πανελλαδικά Τράπεζα Αίματος, σώζοντας καθημερινά ζωές.

Η Κυριακή Σωφρονιάδου δεν έβλεπε ποτέ τον ρόλο της στενά ιατρικά. Κάθε αιμοδότης ήταν για εκείνη ένας ξεχωριστός άνθρωπος. Έδινε χρόνο να ακούσει, να παρηγορήσει, να ενθαρρύνει. Δημιούργησε δεσμούς αληθινής φιλίας με την τοπική κοινωνία και μετέτρεψε κάθε αιμοδοσία σε γιορτή αλληλεγγύης.

Ακόμη κι όταν αποσύρθηκε από τα καθήκοντά της, η αγάπη της για την Τράπεζα Αίματος δεν έσβησε ποτέ. Με ενδιαφέρον και αγωνία παρακολουθούσε την πορεία της, ρωτούσε για τα αποτελέσματα, χαιρόταν για κάθε νέα επιτυχία. Για εκείνη, η προσφορά στον συνάνθρωπο δεν ήταν ένα κεφάλαιο που κλείνει, αλλά μια στάση ζωής που την ακολουθούσε μέχρι το τέλος.

Η απώλειά της αφήνει πίσω της ένα μεγάλο κενό, αλλά ταυτόχρονα μια παρακαταθήκη που θα μας καθοδηγεί. Για όλους εμάς στο Φιλώτι, η Κυριακή Σωφρονιάδου θα είναι πάντα το πρότυπο του γιατρού με καρδιά, της γυναίκας με ήθος και δύναμη, του ανθρώπου που έκανε πράξη αυτό που πολλοί λένε: «να προσφέρεις χωρίς να περιμένεις αντάλλαγμα».

Ο Σύλλογος Φιλωτιτών Νάξου εκφράζει τα πιο θερμά συλλυπητήρια στην οικογένειά της, στους συγγενείς και στους φίλους της. Η μνήμη της θα μείνει για πάντα ζωντανή και το έργο της θα συνεχίζει να εμπνέει και να σώζει ζωές.

Κυριακή Σοφρονιάδου σ’ ευχαριστούμε για όσα μας άφησες. Η προσφορά σου δεν θα ξεχαστεί ποτέ.

Το Διοικητικό Συμβούλιο του Συλλόγου Φιλωτιτών Νάξου”

 


#Νάξος #Φιλώτι #Σωφρονιάδου #Αιμοδοσία #Προσφορά #Παρακαταθήκη


Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

Νάξος: Σφοδρή επίθεση Χατζηανδρέου για το «φιάσκο Dolce», 120.000€ χωρίς κανέναν βρεφονηπιακό σταθμό

Η «Δύναμη Αλλαγής» καταγγέλλει κακοδιαχείριση και ζητά διερεύνηση ευθυνών – «Οι πολίτες πληρώνουν τα λάθη της Δημοτικής Αρχής»

Νάξος: Ο Σύλλογος «Κούρος ο Έλληνας» στηρίζει τα παιδιά με σχολικά είδη

Κανένα παιδί δεν πρέπει να στερηθεί τα απαραίτητα – Πρωτοβουλία αγάπης και διακριτικής στήριξης από τον Σύλλογο Μελάνων.

Επιμελητήριο Κυκλάδων: «Χάθηκε μια ευκαιρία για τα ενδοκυκλαδικά δρομολόγια» (πίνακες)

Παρά το ολοκληρωμένο σχέδιο που καταρτίστηκε με τη συνεργασία δημάρχων και φορέων, το Σ.Α.Σ. αποφάσισε τη διατήρηση του παλαιού καθεστώτος – Τι ζητά τώρα το Επιμελητήριο.

«Βιώσιμες Κυκλάδες»: Το Φιλώτι της Νάξου στο πρώτο ντοκιμαντέρ της Πρωτοβουλίας για τη Δημοσιογραφία (video)

Η καρδιά της κτηνοτροφίας, η κρίση νερού και η μάχη για διατήρηση της ταυτότητας

6 Σεπτεμβρίου: Η Νάξος συμμετέχει στο πανελλαδικό κάλεσμα για Δικαιοσύνη στα Τέμπη

Η Μαρία Καρυστιανού καλεί πολίτες σε συγκεντρώσεις – Συμμετοχές και στις Κυκλάδες

Κυκλάδες: Αποχαιρετισμός στη γιατρό Κυριακή Σωφρονιάδου, τη ψυχή της αιμοδοσίας στη νησιωτική Ελλάδα

Η «ψυχή» της αιμοδοσίας στη νησιωτική Ελλάδα - Πότε και που θα πραγματοποιηθεί η εξόδιος ακολουθία

Σαντορίνη: Το Wanderlust Travel Magazine ανακαλύπτει την αυθεντική ψυχή του νησιού

Το κορυφαίο βρετανικό ταξιδιωτικό περιοδικό φιλοξενήθηκε από τις 24 έως 28 Αυγούστου στη Σαντορίνη, με επίκεντρο τον πολιτισμό, τη γαστρονομία και την αυθεντικότητα.

Αμοργός: Νέα παιδίατρος στο Κέντρο Υγείας, σημαντική ενίσχυση για τις οικογένειες του νησιού

Η Δήμητρα Καλλιτσούνακη αναλαμβάνει καθήκοντα Επιμελητή Β΄ με τριετή σύμβαση, καλύπτοντας ένα πάγιο αίτημα της τοπικής κοινωνίας.

Νάξος: “Πράσινο φως” για νέο 5άστερο ξενοδοχείο στο (Πολύχνι) Σαγκρί

Σε έκταση 5,4 στρεμμάτων θα ανεγερθεί το πολυτελές κατάλυμα, με υπόγειο και κολυμβητικές δεξαμενές – Εκδόθηκε η οικοδομική άδεια.

Νίκος Νομικός: «Η Σχοινούσα προχωρά με μέτρο, όραμα και σεβασμό στην αυθεντικότητά της» (video)

Ο Αντιδήμαρχος Σχοινούσας μιλά για τον τουρισμό, τις νέες επενδύσεις, το πολεοδομικό σχέδιο, την ύδρευση, το νέο λιμάνι και τις προτεραιότητες του νησιού

Νάξος: «Μαμά με καρότσι σε πόλη αφιλόξενη», η κραυγή αγωνίας μιας νέας μητέρας

Το σχόλιο του Στράτου Φουτάκογλου και η ανοιχτή επιστολή μαθήτριας του που φωτίζει την αδιαφορία για πεζούς, μητέρες και ΑμεΑ

Άδωνις Γεωργιάδης: «Ντροπή για το επεισόδιο στη Νάξο – Οι Εβραίοι πολίτες είναι ασφαλείς στην Ελλάδα»

Σαφή θέση υπέρ των βρετανών τουριστών πήρε ο υπουργός Υγείας, καταδικάζοντας το περιστατικό αντισημιτισμού και μιλώντας για επιλεκτικές «ευαισθησίες» στην ελληνική κοινωνία.

ΔΕΔΔΗΕ – Νάξος: Διακοπή ρεύματος το πρωί της Τρίτης 2 Σεπτεμβρίου, δείτε τις περιοχές

Ο ΔΕΔΔΗΕ ανακοίνωσε προγραμματισμένη διακοπή ηλεκτροδότησης λόγω τεχνικών εργασιών σε κεντρικές περιοχές της Χώρας Νάξου.

Εκτακτο – Νάξος: Φωτιά στο ύψος του Τιμίου Σταυρού, στο δρόμος προς Γαλήνη

Φωτιά σε εξέλιξη στον επαρχιακό δρόμο Νάξου - Εγγαρών στο ύψος του Τιμίου Σταυρού

Νάξος: Η «Αξιώτισσα» απαντά για το επεισόδιο με τους Βρετανούς τουρίστες – «Έσκισαν το αυτοκόλλητο, δεχόμαστε απειλές»

Ο ιδιοκτήτης της ταβέρνας Γιάννης Βάσιλας δίνει τη δική του εκδοχή: οι τουρίστες αποχώρησαν αφού πρώτα προκάλεσαν, ενώ μετά το δημοσίευμα της Daily Mail η επιχείρηση καταγγέλλει μπαράζ συκοφαντιών και απειλών.

Νομική εκπροσώπηση για την «Αξιώτισσα» – Κ. Παπαδάκης: «Δεν θα περάσει ο εκφοβισμός και η συκοφαντία»

Ο γνωστός δικηγόρος αναλαμβάνει την υπόθεση της ταβέρνας στη Νάξο που βρίσκεται στο επίκεντρο διεθνούς εκστρατείας συκοφαντιών και απειλών.

Blue Star Naxos: Φήμες για πώληση σε καναδική εταιρεία – Τι απαντά η Attica Group

Συζητήσεις στην ακτοπλοϊκή πιάτσα για τίμημα 36 εκατ. ευρώ – Η ιστορία του πλοίου που έγινε «σύμβολο» για τις Κυκλάδες

Νάξος: Έντονες αντιδράσεις για την ακύρωση μίσθωσης ακινήτου και το μέλλον σχολικών μονάδων (video)

Συζήτηση στο Δημοτικό Συμβούλιο με αιχμές για «σπατάλη» 120.000 ευρώ, προτάσεις για τρεις νέες σχολικές μονάδες και διαφωνίες για το Δικαστικό Μέγαρο.

Αλυκό Νάξου: Ύστερα από μισό αιώνα, κατεδαφίζεται το ξενοδοχείο–φάντασμα της χούντας

Μια ιστορική δικαίωση για το μοναδικό κεδρόδασος και όσους τόλμησαν να αντισταθούν στην αυθαιρεσία

ΑΜΠΕΛΙΦΕΣΤ 2025: Η Νάξος γιορτάζει με κρασί, μουσική και χορό στον αμπελώνα Τρανάμπελο

Δύο βραδιές (5 & 6 Σεπτεμβρίου) γεμάτες ρυθμούς, γεύσεις και φεγγαρόλουστες εμπειρίες στο πιο μεθυστικό φεστιβάλ του Αιγαίου.