Παρασκευή, 19 Σεπτεμβρίου, 2025
ΑρχικήΝάξος & Μικρές ΚυκλάδεςΝάξος - Σαγκρί: Οι ..τούρτες αποκαλύπτονται (09/03) στον κήπο του "Ιδρύματος Σταύρος...

Νάξος – Σαγκρί: Οι ..τούρτες αποκαλύπτονται (09/03) στον κήπο του “Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος”

|

Η παράδοση της πίτας από την αρχαία Ελλάδα δια μέσου των αιώνων έφτασε σε εμάς.. Οι πίτες υπήρχαν χιλιάδες χρόνια πριν. Υπάρχουν ειδώλια που δείχνουν γυναίκες να κρατούν ένα είδος ταψιού με πιτάκια μέσα. Οι αρχαίοι Έλληνες όπως και εμείς γνώριζαν την τέχνη της πίτας και την είχαν αναπτύξει ιδιαίτερα και μάλιστα λένε ότι οι πίτες στην αρχαιότητα γνώρισαν την απόλυτη δόξα.

Οι πίτες, οι πλακούντες όπως τις ονόμαζαν οι αρχαίοι Έλληνες δεν διαφέρουν πολύ από τις σημερινές. Υπήρχε μεγάλη ποικιλία πίτας και καταγράφονται τριάντα είδη πλακούντων από τον Πλάτωνα, τον Αριστοφάνη, τον Ευριπίδη και άλλους. Σήμερα όμως η ποικιλία είναι μεγάλη συνήθεια που δείχνει την συνέχεια της παράδοσης από το παρελθόν στο παρόν.

Υπήρχαν πλακούντες με χόρτα και λάδι, με τυρί και μέλι, με σκόρδο και μέλι, με κρασί και άλλα. Η βάση βέβαια ήταν το αλεύρι. Το είδος της πίτας ήταν διαφορετικό από περιοχή σε περιοχή ανάλογο με τα προϊόντα της.. Το ίδιο ισχύει και σήμερα και κάθε τόπος έχει την δική του ποικιλία πίτας γι΄αυτο και υπάρχει χορτόπιτα, τυρόπιτα, κρεατόπιτα, τραχανόπιτα, πίτες με όσπρια, μηλόπιτα και άλλες.

Οι πίτες στην αρχαία Ελλάδα αλλά και σήμερα αποτελούσαν και αποτελούν ένα πλήρες γεύμα, χορταστικό, νόστιμο και σχεδόν καθημερινό. Μόλιστα τα πλούσια γεύματα των Αθηναίων λένε ότι τελείωναν με γλυκές η αλμυρές πίτες που τις εκτιμούσαν ιδιαίτερα.

Εμείς πάμε στο Σαγκρί όπου θα δούμε τις .. τούρτες ή πίτας με διάφορα χορταρικά κυρίως Σέφουκλα ή Σέσκουλα, έως εποχής. Και αυτές θα αποκαλυφθούν για μία ακόμη χρονιά, χάρη στο Σύλλογο Σαγκριωτών στην Αθήνα και δη στο κήπο του “Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος”… Πότε; Σήμερα Κυριακή Ορθοδοξίας…

Η πρόσκληση μέσα από τη σελίδα του Συλλόγου δια χειρός Κατερίνας Γρατσία. 

“Ο Σύλλογος μας, στα πλαίσια διάσωσης των εθίμων του χωριού μας και μετά από την ήδη επιτυχημένη περσινή εκδήλωση , σας προσκαλεί την Κυριακή 09/3/2025 στον κήπο του «Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος», στην Καλλιθέα για να αναβιώσουμε ξανά, το έθιμο της «Τούρτας» που πραγματοποιείτο στο Σαγκρί την πρώτη Κυριακή της Σαρακοστής (Κυριακή της Ορθοδοξίας) που φέτος πέφτει την Κυριακή 9 Μαρτίου.

Αυτή τη φορά η εκδηλωσή μας θα πλαισιωθεί μουσικά με τους παραδοσιακούς ήχους από τη τσαμπουνα και το ντουμπάκι του Γιώργου και Γιάννη Ρεφενέ!

Συνταγές για τις τούρτες έχουν δημοσιευτεί από την προηγούμενη χρονιά στο προφίλ του Συλλόγου μας, αν υπάρχει και κάποια καινούργια όμως, καλοδεχούμενη προς δημοσίευση.

Ξεδιπλώστε λοιπόν το μαγειρικό ταλέντο που βρίσκεται μέσα σας, παρασκευάστε τούρτες και φέρτε τις να τις δοκιμάσουμε (όσοι δεν έχετε το χρόνο να παρασκευάσετε τούρτες μπορείτε να φέρεται οτιδήποτε άλλο θέλετε που θα συμπληρώσει το μπουφέ μας) και
ελάτε και φέτος στην εκδήλωση του Συλλόγου μας, με τα παιδιά σας και τους φίλους σας, για να γνωρίσουν και εκείνοι το έθιμό μας, να πιούμε και να γλεντήσουμε όλοι μαζί. Τα μέλη του ΔΣ θα φροντίσουμε για τα υπόλοιπα.

Ραντεβού λοιπόν στις 09/3/25 και ώρα 11:00 στο χώρο μπροστά από τη Λυρική Σκηνή!”

1. Συνάντηση 11:00 π.μ. στο χώρο των σιντριβανιών που χορεύουν, μπροστά από το κτίριο της Όπερας. (ΦΩΤΟ: ΣΗΜΕΙΟ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗΣ)

2. Αναχώρηση περιπάτου μέσα στο πάρκο: από το σημείο Συνάντησης στο σημείο της Εκδήλωσης (ΦΩΤΟ: ΠΑΡΚΟ ΣΤ ΝΙΑΡΧΟΣ)

3. Άφιξη στο χώρο της Εκδήλωσης: Ο χώρος της εκδήλωσης βρίσκεται στο χώρο σκακιού, στην πλευρά του πάρκου προς την Αθήνα. (ΦΩΤΟ: ΣΗΜΕΙΟ ΕΚΔΗΛΩΣΗΣ)

ΠΡΟΣΒΑΣΗ ΣΤΟ ΠΑΡΚΟ
1. Με αυτοκίνητο ΙΧ. Υπάρχει parking με κόστος 1,7€/ώρα.
2. Με λεωφορεία:
Λεωφορεία
· 130: Πειραιάς – Νέα Σμύρνη (Στάση Τζιτζιφιές από Πειραιά, στάση Δέλτα προς Πειραιά)
· 217: Πειραιάς – Σταθμός Δάφνη (Στάση Τζιτζιφιές από Πειραιά, στάση Δέλτα προς Πειραιά)
· 550: Κηφισιά – Π. Φάληρο (Στάση Ευγενίδειο στην άνοδο της Λεωφ. Συγγρού, στάση Ωνάσειο στην κάθοδο)
· 860: Π. Φάληρο – Σχιστό (Στάση Τζιτζιφιές από Πειραιά, στάση Δέλτα προς Πειραιά)
· Α1: Πειραιάς – Βούλα (Στάση Τζιτζιφιές από Πειραιά, στάση Δέλτα προς Πειραιά)
· Β1: Πειραιάς – Άνω Γλυφάδα (Στάση Τζιτζιφιές από Πειραιά, στάση Δέλτα προς Πειραιά)
· Β2: Συγγρού-Φιξ – Άγιος Κοσμάς (Στάση Ευγενίδειο στην άνοδο της Λεωφ. Συγγρού, στάση Ωνάσειο στην κάθοδο)
Τρόλεϊ
· 10: Τζιτζιφιές-Χαλάνδρι (Στάση Επαμεινώνδα)
Τραμ
· Στάση Τζιτζιφιές και Επαμεινώνδα.
Με Μικρό λεωφορείο, του Ιδρύματος, από Συγγρού – Φιξ στις 10:30 π.μ.

Σημειώνουμε ότι την εκδήλωση μπορεί να τη συνδυάσει κανείς με παρακολούθηση παράστασης δίπλα στο Πλανητάριο ή/και με ταβέρνα της αρεσκείας του

Φωτογραφίες και πληροφορίες από τη σελίδα Σύλλογος Σαγκριωτών Νάξου “Η Πρόοδος” στα social media


Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

Knossos Palace: Δεν προσέγγισε Μήλο λόγω έκτακτου απαγορευτικού — προτεραιότητα η ασφάλεια

Ένταση στο πλοίο όταν ανακοινώθηκε η τροποποίηση του δρομολογίου· παροχές & καμπίνες για τους 175 επιβάτες της Μήλου — επίσπευση πορείας λόγω περιστατικού υγείας ανηλίκου.

Απαγορευτικό: Στις 9.30 το βράδυ απόψε αναχωρεί το “Blue Star Naxos” (Πίνακας)

Λόγω κακοκαιρίας αλλάζουν αναχωρήσεις/ακυρώνονται δρομολόγια. Τι ισχύει ανά πλοίο, πότε χρειάζεται αλλαγή εισιτηρίων και ποιες μεταφορές επιβατών έγιναν.

Μήλος: Τρία πλοία δεν προσέγγισαν το λιμάνι λόγω δυσμενών καιρικών

Τις πρώτες πρωινές ώρες η Λιμενική Αρχή ενημερώθηκε για αδυναμία ασφαλούς κατάπλου· εκατοντάδες επιβάτες επηρεάστηκαν — προώθηση με μέριμνα των εταιρειών.

ΠΝΟ: 24ωρη απεργία την Τετάρτη 1 Οκτωβρίου 2025 σε όλες τις κατηγορίες πλοίων

Η Διοίκηση της ΠΝΟ αποφάσισε ομόφωνα συμμετοχή στην απεργία της ΓΣΕΕ (00:01–24:00), με αιχμή το εργασιακό νομοσχέδιο και την αύξηση του ημερήσιου χρόνου εργασίας.

ΠΝΑΙ: Ζητείται άμεση καθολική εφαρμογή μειωμένου ΦΠΑ σε όλα τα νησιά

Το Περιφερειακό Συμβούλιο χαιρετίζει την επαναφορά -30% σε 19 νησιά και απαιτεί ισονομία για Κυκλάδες και Ρόδο· συνεδρίαση-μαραθώνιος με υπουργούς, βουλευτές και δημάρχους.

Αγγειοχειρουργικό Ιατρείο στο Naxos Medical — Σάββατο 20 Σεπτεμβρίου με τον Γ. Σφυροέρα

Ο Επίκουρος Καθηγητής Ιατρικής ΕΚΠΑ και αγγειοχειρουργός Γεώργιος Σφυροέρας θα δέχεται κατόπιν ραντεβού για αρτηριακές & φλεβικές παθήσεις.

Ίος: Ο «ΟΜΗΡΟΣ» τιμά την Πολεμική Αεροπορία — Βράβευση της 355 Μοίρας Τακτικών Μεταφορών

Τελετή αναγνώρισης για την προσφορά σε αεροπυρόσβεση, έρευνα–διάσωση και αεροδιακομιδές — Κυριακή 21/09/2025, 12:00, αίθουσα «Παπαπέτρου».

Πάρος: Άμεση στελέχωση του Ειδικού Δημοτικού ζητούν Δήμος & ΕΔΕΠ

Με επιστολή στο ΥΠΑΙΘΑ (16/9) ο Δήμαρχος Κ. Μπιζάς και η πρόεδρος της ΕΔΕΠ Μ. Παναγάκη επισημαίνουν την υποστελέχωση και ζητούν ενίσχυση για ομαλή λειτουργία.

ΔΕΔΔΗΕ – Νάξος: Σε ποιες περιοχές θα έχει αύριο το πρωί (20/09) διακοπή ρεύματος

Σύμφωνα με την επίσημη ανακοίνωση «Προσωρινή Διακοπή», θα επηρεαστούν Μπαούζι Δαμαριώνα, Αυλωνίτσα, Άγιος Δημήτριος και Αγ. Ανάργυροι Σαγκρί.

Απαγορευτικό απόπλου: Ποια πλοία και σε ποια λιμάνια είναι “δεμένα”

Δυσμενείς άνεμοι στο Αιγαίο φέρνουν ακυρώσεις και αλλαγές. Δείτε αναλυτικά ποιες γραμμές δεν εκτελούνται σήμερα Παρασκευή 19/09/2025 και τι ισχύει ανά εταιρεία.

«Έφυγε» ο Γιώργος Κωβαίος – Ο χορευταράς παππούς της Σχοινούσας που έγινε σύμβολο ζωής και παράδοσης

Μέχρι τα 92 του χρόνια χόρευε με πάθος στη Γιορτή Φάβας, δίπλα στην εγγονή του Ποθητή – Ένας άνθρωπος που ένωσε γενιές μέσα από τη μουσική και την αγάπη για τον τόπο του.

Αναφορά στο Ευρωκοινοβούλιο για την Αμοργό: Αντίδραση σε λιμενικά και οδικά έργα με χρηματοδότηση της Ε.Ε.

Ο Νικόλαος Γαβαλάς, εκ μέρους περιβαλλοντικών συλλόγων και εκατοντάδων πολιτών, καταγγέλλει την καταστροφική επίδραση αναπτυξιακών έργων στην Αμοργό και ζητά παρέμβαση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Γυμνάσιο Σκαδού: 22 μαθητές φέτος δίνουν ζωή στο σχολείο της Ορεινής Νάξου

Από το παλιό δημοτικό του Σκαδού στο σύγχρονο Γυμνάσιο: Ένα σχολείο που κρατά ζωντανή την εκπαίδευση στα ορεινά χωριά της Νάξου

Νάξος – Αύγουστος 2025: περισσότερες αφίξεις, Ισχυρότερο το σύνολο του καλοκαιριού (πίνακες)

Στο λιμάνι της Νάξου οι επιβάτες αυξήθηκαν 5,2% τον Αύγουστο σε σχέση με πέρυσι, ενώ το τρίμηνο Ιουνίου–Αυγούστου έκλεισε με +6,5% συνολικά. Τι δείχνει η δεκαετία.

Χώρα Νάξου: «Πάγωσε» το αίτημα κατοίκων για αλλαγή κυκλοφοριακού στη Μικρασιατών Προσφύγων

Παρά τις έντονες διαμαρτυρίες κατοίκων για επικίνδυνες συνθήκες, ο Δήμος Νάξου απάντησε αρνητικά στο αίτημα αλλαγής κατεύθυνσης της ημικεντρικής οδού.

Νάξος: “Στάση” Σινούκ για παραλαβή ασθενούς από άλλο νησί, πριν αναχωρήσει για Αττική

Το είδαμε κι αυτό... Ελικόπτερο Σινούκ έμεινε στη Νάξο για αρκετά λεπτά περιμένοντας το ελικόπτερο του ΕΚΑΒ ώστε να παραλάβει άλλο ασθενή και να τον μεταφέρει στην Αττική

Κουφονήσια: «Νερό από χρυσάφι», λογαριασμοί έως 10€/m³, τι απαντά ο Βαγγέλης Κατσαράς (video)

Εστίαση, διαμονή και μικρά καταστήματα μιλούν για ασφυξία – Ο Δήμος Νάξου κάνει λόγο για «εξορθολογισμό» βάσει κόστους αφαλάτωσης και αποτροπή υπερκατανάλωσης (video)

Blue Star Naxos: από 19/9 αναχώρηση 11:05 από Νάξο για Πειραιά — αρχίζει το χειμερινό πρόγραμμα

Σύμφωνα με το Naxos Blue Travel, το νέο ωράριο θα ισχύει όλο τον χειμώνα. Δείτε αναλυτικά τη διαδρομή Αστυπάλαια–Κατάπολα της επόμενης ημέρας.

Σε ισχύ ο νέος ΚΟΚ – Αυστηρότερες ποινές και εισαγωγή της έννοιας της υποτροπής

Από σήμερα εφαρμόζεται ο νέος Κώδικας Οδικής Κυκλοφορίας – Τι αλλάζει για κινητό, κράνος, ζώνη, ταχύτητα και αλκοόλ

Με την Ιωάννα Συνοδινού από την Αμοργό, η νέα σύνθεση του Δ.Σ. του Σταδίου Ειρήνης και Φιλίας

Με απόφαση του αναπληρωτή Υπουργού Γιάννη Βρούτση, ανανεώθηκε η σύνθεση του Διοικητικού Συμβουλίου του Σ.Ε.Φ., με συμμετοχή του παλαίμαχου μπασκετμπολίστα Σταύρου Ελληνιάδη και της φοιτήτριας Μαρούσας Σιδέρη.