Σάββατο, 23 Αυγούστου, 2025
ΑρχικήΑπόψειςΝάξος: "Το μέρος που με διάλεξε και το διάλεξα κι εγώ"

Νάξος: “Το μέρος που με διάλεξε και το διάλεξα κι εγώ”

|

Η δική μου Νάξος δεν είναι καλοκαιρινός προορισμός. Δεν είναι κάρτ ποστάλ, ούτε σκηνικό για φωτογραφίες. Δεν είναι ένα “εκεί” που επιστρέφω. Είναι το “εδώ” μου. Είναι ο τόπος που ζω. Που υπάρχω. Που ανασαίνω κάθε μέρα. Δεν έχω δεύτερη πατρίδα, ούτε εναλλακτική η Νάξος είναι το σπίτι μου, το χώμα μου, η καρδιά μου.

Κείμενο – Φωτογραφίες: Στέλλα Νικολάκη 

Ζω εδώ. Ζω μόνο εδώ. Με τις εποχές της, τα φώτα της, τις σκιές της. Με τα ήσυχα πρωινά του χειμώνα και τα ζωηρά βράδια του καλοκαιριού. Με τις μυρωδιές της θάλασσας και του φούρνου, με τις κουβέντες στην πλατεία, με τα βλέμματα των ανθρώπων που δεν λένε πολλά αλλά σου λένε όλα. Εδώ είναι ο κόσμος μου.

Η Βίβλος και η Κωμιακή – αυτά είναι τα δυο χωριά που με κρατούν. Το ένα με το χέρι της μητέρας, το άλλο με τη φωνή του πατέρα. Δυο διαφορετικοί κόσμοι, που όμως είναι δεμένοι μέσα μου σαν ένα. Στη Βίβλο μεγάλωσα με γέλια και παιχνίδια, με παιδικές παρέες στους δρόμους, με τις γιαγιάδες να κάθονται στις αυλές και να μας χαμογελούν. Εκεί οι μυρωδιές του μεσημεριανού μοσχοβολούσαν στις γειτονιές, και τα καλοκαιρινά βράδια έμοιαζαν ατέλειωτα.

Και στην Κωμιακή, τι να πρωτοπώ… Το χωριό αυτό είναι άλλης πάστας. Περήφανο, αυθεντικό, με ανθρώπους που κουβαλούν την ιστορία στα μάτια τους. Εκεί έζησα τις πιο όμορφες βραδιές τις αυθόρμητες βεγγέρες, τα γλέντια που ξεκινούσαν απ’ το τίποτα, μια παρέα, ένα βιολί με ένα λαούτο, και πριν το καταλάβεις, γινόταν πανηγύρι. Εκεί ένιωσα τι σημαίνει “κοινοί ρυθμοί”, τι σημαίνει να χορεύεις και να γελάς όχι για να εντυπωσιάσεις, αλλά γιατί η ψυχή σου δεν αντέχει άλλο να κρατάει μέσα της τη χαρά.

Και καθώς περνούν τα χρόνια, η σχέση μου με τη Νάξο βαθαίνει. Δεν είναι πια μόνο το νησί που αγαπώ είναι το νησί που μου μαθαίνει, που με γαλουχεί καθημερινά. Με τις ομορφιές και τις δυσκολίες του, με τη μοναξιά και την πληρότητα του. Την αγαπώ γιατί μου δίνει χώρο. Γιατί εδώ ξέρω ποια είμαι. Γιατί εδώ μπορώ να είμαι απλά… εγώ.

Η δική μου Νάξος δεν είναι ένα μέρος που κάποτε θα φύγω. Είναι το μέρος που με διάλεξε και το διάλεξα κι εγώ. Και κάθε μέρα, λέω από μέσα μου: “Τι ευτυχία που ζω εδώ. Που ζω μόνο εδώ.”

Όταν πιάνεις το στυλό και γράφεις ένα κείμενο για την δική μου Νάξο !!!


Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

Ο Δήμος Αμοργού απαντά

Ο Δήμος Αμοργού δεν διώκει ποινικά και δεν ασκεί καμία καταγγελία κατά του κ. Ιάσωνα Αποστολόπουλου ή τρίτου

Παρά την πτώση της τιμής του Dogecoin, οι χρήστες του PAXMINING εξακολουθούν να κερδίζουν 6.800 δολάρια ημερησίως — Κυκλοφόρησε νέο συμβόλαιο εξόρυξης DOGE

Παρά την πτώση της τιμής του Dogecoin, οι χρήστες του PAXMINING εξακολουθούν να κερδίζουν 6.800 δολάρια ημερησίως — Κυκλοφόρησε νέο συμβόλαιο εξόρυξης DOGE

Σε οριακό σημείο οι αγρότες με το ΟΣΔΕ 2025 – Κίνδυνος απώλειας ενισχύσεων τον Οκτώβριο

Γραφειοκρατία, τεχνικά προβλήματα και το «αγκάθι» του ΑΤΑΚ απειλούν την έγκαιρη πληρωμή – Οργή στον αγροτικό κόσμο

Φεστιβάλ Νάξου 2025: «Ο Γιάννης το Βούδι» στον Πύργο Μπαζαίου

Η συγκλονιστική παράσταση της Ναξιώτισσας Ευαγγελίας Γατσωτή ανεβαίνει στο Φεστιβάλ Νάξου την Κυριακή 24 Αυγούστου

Τουρκία: Άδεια για Θεία Λειτουργία (23/08) στην Παναγία Σουμελά

Οι τουρκικές αρχές επέτρεψαν ξανά τη Λειτουργία στα «Εννιάμερα της Παναγίας» – Θα προεξάρχει ο Μητροπολίτης Σαράντα Εκκλησιών

Σαντορίνη: Πρώτη παρουσίαση του «Ελαιολάδου Σαντορίνης»

Ο πρόεδρος Μάρκος Καφούρος παρουσίασε το νέο προϊόν υγείας στο πλαίσιο του 3ου Διεθνούς Συνεδρίου Τουρισμού Πολυτελείας

Διάψευση από τον Δήμο Κέας για φημολογούμενα κρούσματα γαστρεντερίτιδας

«Ανυπόστατες οι αναφορές για εκατοντάδες περιστατικά και θάνατο – Σταθερά μειούμενα τα κρούσματα μετά τον Δεκαπενταύγουστο»

Στα ύψη οι τιμές κατοικιών στα ελληνικά νησιά – Πρωταθλήτρια η Μύκονος με 7.143 €/τ.μ.

Ανοδικές οι τάσεις σε Κυκλάδες, Δωδεκάνησα, Κρήτη και Ιόνιο – Άλματα έως και 50% μέσα σε έξι χρόνια (πίνακας)

Επίσκεψη του Υπουργού Περιβάλλοντος Στ. Παπασταύρου στην Αμοργό και τα ακριτικά νησιά Λιάδια, Κίναρο και Λέβιθα

Στο επίκεντρο το νέο Εθνικό Θαλάσσιο Πάρκο «Νότιο Αιγαίο 1 – Νότιες Κυκλάδες» και η πρωτοβουλία «Αμοργόραμα»

Φιλώτι Νάξου: Βραδιά μνήμης (22/08) για την ποιήτρια Ειρήνη Μαστοροπούλου – Ναυπλιώτη

Ο Σύλλογος Φιλωτιτών Νάξου τιμά την ποιήτρια που ύμνησε με τους στίχους της τη ζωή, την αγάπη και τον τόπο της

Εκτακτο: Δυστύχημα με έναν νεκρό στη πόλη της Νάξου

Νάξος και δυστύχημα με έναν νεκρό και έναν σοβαρά τραυματία στη πόλη της Νάξου -τι συνέβη;

Τραγωδία στη Νάξο: 20χρονος νεκρός και 17χρονος σοβαρά τραυματίας σε τροχαίο

Θλίψη στη Νάξο: 20χρονος νεκρός και 17χρονος σοβαρά τραυματίας σε τροχαίο τα ξημερώματα της Τρίτης. Η ανακοίνωση της Αστυνομίας.

Εκτακτο: Ατύχημα στον επαρχιακό δρόμο προς το αεροδρόμιο, τι συνέβη

Λίγο πριν τις 8 το βράδυ σημειώθηκε ατύχημα στον δρόμο Χώρας - Αεροδρομίου, τι συνέβη

Νάξος: Χωρίς τις αισθήσεις του ανασύρθηκε ηλικιωμένος από τη θάλασσα

Χθες το απόγευμα σε περιοχή της Ανατολικής Νάξου ανασύρθηκε χωρίς τις αισθήσεις του ηλικιωμένος ενώ είχε πάει για ψάρεμα

Εσπερινό ΓΕ.Λ. Νάξου: Θλίψη για τον άδικο χαμό του μαθητή Χύκα Μικέλ

H σχολική κοινότητα αποχαιρετά τον 20χρονο μαθητή με λόγια αγάπης και συγκίνησης – Συλλυπητήρια στην οικογένεια και ευχές ανάρρωσης στον τραυματισμένο φίλο του.

Συλλήψεις δύο εργαζομένων για την πυρκαγιά στη Νάξο, αυτανάφλεξη η αιτία

Δύο εμπλεκόμενοι με το χώρο του ΧΥΤΑ συνελήφθησαν ενώ βοήθησαν στην κατάσβεση – Ερωτήματα για την εφαρμογή του Νόμου και την έλλειψη μέτρων ασφαλείας.

Ο Μάριο Τότσι αποθεώνει τη Νάξο: «Έτσι πρέπει να είναι οι παραλίες!»

Ο Ιταλός γεωλόγος και παρουσιαστής συγκρίνει Ελλάδα και Ιταλία, βάζοντας τη Νάξο στο κέντρο της ευρωπαϊκής συζήτησης για την πρόσβαση στις παραλίες.

Συνεδριάζει (19/08) η Δημοτική Επιτροπή Νάξου και Μικρών Κυκλάδων, επίκεντρο το νέο λιμάνι στη Σχοινούσα

Στις 12:00 το μεσημέρι της Τρίτης (19/08) στο Δημοτικό Κατάστημα, με 13 θέματα στην ημερήσια διάταξη - Ποια είναι

Νίκος Οικονομίδης: Από τα πανηγύρια στο TikTok, το «Γλέντι» που κατέκτησε τη νέα γενιά (video)

Ο σπουδαίος δημιουργός μιλά για την ξαφνική viral επιτυχία, τη δύναμη των social media, την αγάπη των νέων και τις πιο προσωπικές του στιγμές.

Διάψευση από τον Δήμο Κέας για φημολογούμενα κρούσματα γαστρεντερίτιδας

«Ανυπόστατες οι αναφορές για εκατοντάδες περιστατικά και θάνατο – Σταθερά μειούμενα τα κρούσματα μετά τον Δεκαπενταύγουστο»