Σάββατο, 2 Αυγούστου, 2025
ΑρχικήΑπόψειςΝάξος: "Το μέρος που με διάλεξε και το διάλεξα κι εγώ"

Νάξος: “Το μέρος που με διάλεξε και το διάλεξα κι εγώ”

|

Η δική μου Νάξος δεν είναι καλοκαιρινός προορισμός. Δεν είναι κάρτ ποστάλ, ούτε σκηνικό για φωτογραφίες. Δεν είναι ένα “εκεί” που επιστρέφω. Είναι το “εδώ” μου. Είναι ο τόπος που ζω. Που υπάρχω. Που ανασαίνω κάθε μέρα. Δεν έχω δεύτερη πατρίδα, ούτε εναλλακτική η Νάξος είναι το σπίτι μου, το χώμα μου, η καρδιά μου.

Κείμενο – Φωτογραφίες: Στέλλα Νικολάκη 

Ζω εδώ. Ζω μόνο εδώ. Με τις εποχές της, τα φώτα της, τις σκιές της. Με τα ήσυχα πρωινά του χειμώνα και τα ζωηρά βράδια του καλοκαιριού. Με τις μυρωδιές της θάλασσας και του φούρνου, με τις κουβέντες στην πλατεία, με τα βλέμματα των ανθρώπων που δεν λένε πολλά αλλά σου λένε όλα. Εδώ είναι ο κόσμος μου.

Η Βίβλος και η Κωμιακή – αυτά είναι τα δυο χωριά που με κρατούν. Το ένα με το χέρι της μητέρας, το άλλο με τη φωνή του πατέρα. Δυο διαφορετικοί κόσμοι, που όμως είναι δεμένοι μέσα μου σαν ένα. Στη Βίβλο μεγάλωσα με γέλια και παιχνίδια, με παιδικές παρέες στους δρόμους, με τις γιαγιάδες να κάθονται στις αυλές και να μας χαμογελούν. Εκεί οι μυρωδιές του μεσημεριανού μοσχοβολούσαν στις γειτονιές, και τα καλοκαιρινά βράδια έμοιαζαν ατέλειωτα.

Και στην Κωμιακή, τι να πρωτοπώ… Το χωριό αυτό είναι άλλης πάστας. Περήφανο, αυθεντικό, με ανθρώπους που κουβαλούν την ιστορία στα μάτια τους. Εκεί έζησα τις πιο όμορφες βραδιές τις αυθόρμητες βεγγέρες, τα γλέντια που ξεκινούσαν απ’ το τίποτα, μια παρέα, ένα βιολί με ένα λαούτο, και πριν το καταλάβεις, γινόταν πανηγύρι. Εκεί ένιωσα τι σημαίνει “κοινοί ρυθμοί”, τι σημαίνει να χορεύεις και να γελάς όχι για να εντυπωσιάσεις, αλλά γιατί η ψυχή σου δεν αντέχει άλλο να κρατάει μέσα της τη χαρά.

Και καθώς περνούν τα χρόνια, η σχέση μου με τη Νάξο βαθαίνει. Δεν είναι πια μόνο το νησί που αγαπώ είναι το νησί που μου μαθαίνει, που με γαλουχεί καθημερινά. Με τις ομορφιές και τις δυσκολίες του, με τη μοναξιά και την πληρότητα του. Την αγαπώ γιατί μου δίνει χώρο. Γιατί εδώ ξέρω ποια είμαι. Γιατί εδώ μπορώ να είμαι απλά… εγώ.

Η δική μου Νάξος δεν είναι ένα μέρος που κάποτε θα φύγω. Είναι το μέρος που με διάλεξε και το διάλεξα κι εγώ. Και κάθε μέρα, λέω από μέσα μου: “Τι ευτυχία που ζω εδώ. Που ζω μόνο εδώ.”

Όταν πιάνεις το στυλό και γράφεις ένα κείμενο για την δική μου Νάξο !!!


Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

Παγκόσμια ημέρα φάρων 2025: Περιήγηση στη ναυτική κληρονομιά της Ελλάδας

Στις 17 Αυγούστου, πολίτες και επισκέπτες καλούνται να γνωρίσουν από κοντά τη σημασία των φάρων και τη συμβολή των φαροφυλάκων.

Αεροδιακομιδή Φολεγάνδρου: Επίσημες διευκρινίσεις από το ΕΚΑΒ για το χρονικό και τις καθυστερήσεις

Το ΕΚΑΒ απαντά στις καταγγελίες για πολύωρη καθυστέρηση στη μεταφορά ασθενούς – Τι αναφέρει για τα επιχειρησιακά πρωτόκολλα, τον ρόλο της Πολεμικής Αεροπορίας και τις καιρικές συνθήκες

16ο Συνέδριο Συλλόγων Γυναικών Κυκλάδων: Στη Μύκονο ο διάλογος για τη βιωσιμότητα

Πάνω από 100 γυναίκες από όλο το νησιωτικό σύμπλεγμα συζήτησαν για την αειφορία, την τοπική ταυτότητα και τη συμβολή τους στην τουριστική ανάπτυξη.

Νάξος – Δημοτική Επιτροπή: Συνεδριάζει (05/08), στην ατζέντα, καθαρισμοί ακτών, ναοί και αφαλάτωση στη Σχοινούσα

Τα μέλη της Δημοτικής Επιτροπής Δήμου Νάξου & Μικρών Κυκλάδων θα εξετάσουν σειρά σημαντικών θεμάτων που αφορούν το περιβάλλον, την πολιτιστική κληρονομιά και τις υποδομές στα νησιά του Δήμου.

6 νέα πυροσβεστικά οχήματα για τις Κυκλάδες – Παρέμβαση Μονογυιού

Τέσσερα ISUZU 4x4 και δύο υδροφόρα οχήματα ενισχύουν την επιχειρησιακή ικανότητα των Πυροσβεστικών Υπηρεσιών στις Κυκλάδες.

37 χρόνια “Απεραθίτικα”: Μια έκδοση–σύμβολο για την πολιτιστική ψυχή της Νάξου

Μιχάλης Φραγκίσκος: Αναδρομή στην πρώτη έκδοση του περιοδικού “Απεραθίτικα” (1η Αυγούστου 1988) και φόρος τιμής στους Μανώλη Γλέζο και Κώστα Κατσουρό

Αναφορά Φόρτωμα για τις ελλείψεις προσωπικού στους Δήμους των Κυκλάδων

Ο Βουλευτής Κυκλάδων ζητά από τον Υπ. Εσωτερικών ουσιαστικά μέτρα για την ενίσχυση των δημοτικών υπηρεσιών στα νησιά.

Στη Σύρο ο Πρέσβης της Κίνας – Συνάντηση με τον Αντιπεριφερειάρχη Κυκλάδων

Ο Πρέσβης της Κίνας Fang Qiu συναντήθηκε με τον Αντιπεριφερειάρχη Γ. Λεονταρίτη και συζήτησαν για τουρισμό, επενδύσεις και πολιτισμό.

Οι Αμερικανοί ανακαλύπτουν τη Νάξο – η «αυθεντική» Ευρώπη γίνεται τάση

Η Νάξος και η Λευκάδα στη νέα λίστα προορισμών που επιλέγουν οι Αμερικανοί τουρίστες – στροφή από τα τουριστικά «κλισέ» στην αυθεντική εμπειρία

Φολέγανδρος: Καταγγελία για πολύωρη καθυστέρηση σε αεροδιακομιδή επείγοντος περιστατικού

Ο Δήμαρχος Φολεγάνδρου με επιστολή προς τους βουλευτές καταγγέλλει ολιγωρία που έθεσε σε κίνδυνο ανθρώπινη ζωή και ζητά άμεση ενίσχυση του συστήματος αεροδιακομιδών στις Κυκλάδες

«Γκαζιά στο χωριό, προσγείωση στον στύλο – Ένα ακόμα crash test στους δρόμους της Νάξου»

Όταν η τουριστική ταχύτητα συναντά την επαρχιακή… στενότητα: Τροχαίο έξω από το Γαλανάδο υπενθυμίζει τι σημαίνει "δρόμοι made in 1965".

Ο Tom Hanks στη Νάξο: Στιγμές απλότητας, χαμόγελα και μια σέλφι στην Απείρανθο

Ο χολιγουντιανός σταρ επισκέφθηκε τη Νάξο την Τετάρτη 30 Ιουλίου, ανακαλύπτοντας τη μαγεία του Σαγκρίου και της Απειράνθου – Ένα γεύμα, μια σέλφι και πολλές όμορφες αναμνήσεις

Νάξος: Η Εφορεία Αρχαιοτήτων Κυκλάδων βάζει “όρια” στην Πορτάρα, τέλος στην ανεξέλεγκτη πρόσβαση

Η Εφορεία Αρχαιοτήτων βάζει “όρια” στην Πορτάρα – Τέλος στην ανεξέλεγκτη πρόσβαση - Όταν ο σεβασμός δεν είναι αυτονόητος, η προστασία γίνεται μονόδρομος

Κυκλάδες: Γυρίζουν την πλάτη στα «χρυσά» νησιά, “χαμένη” και η Αμοργός, σταθερή η Νάξος

Υψηλές τιμές και οικονομική πίεση στρέφουν Έλληνες και ξένους σε εναλλακτικούς, οικονομικότερους προορισμούς

Νάξος – Τραγαία: Όταν η προσπάθεια γράφει ιστορία, Επιτυχίες για τους μαθητές του Γενικού Λυκείου (πίνακας)

Με δάκρυα συγκίνησης, χαμόγελα και βαθιά υπερηφάνεια, οι μαθητές του ΓΕΛ Τραγαίας πέτυχαν σπουδαίες εισαγωγές στις Πανελλαδικές 2025 — αποδεικνύοντας πως τα μεγάλα όνειρα ανθίζουν και στα μικρά σχολεία

Αμοργός: Ένταση και επεισόδια στο πανηγύρι της ψημένης ρακής μετά από πολιτικό σύνθημα

Απρόσμενη τροπή πήρε το παραδοσιακό γλέντι στα Κατάπολα, όταν συνθήματα υπέρ της Παλαιστίνης προκάλεσαν αντιδράσεις, λογομαχίες και τελικά, διακοπή της γιορτής.

Hellenic Seaways: Το “HIGHSPEED 4” αντικαθιστά το “HELLENIC HIGHSPEED”, ποιος ο λόγος;

Αλλαγή πλοίου στη γραμμή Πειραιάς – Κυκλάδες – Κατάπολα – Επιστροφή, σύμφωνα με ανακοίνωση της Hellenic Seaways

Πανελλαδικές 2025: «Πνοή» επιτυχίας για τους μαθητές της Νάξου

Μαθητές και μαθήτριες του φροντιστηρίου «ΠΝΟΗ» στη Νάξο διακρίνονται στις Πανελλαδικές εξετάσεις – Πού πέρασαν και τι βαθμούς συγκέντρωσαν

Η Κέα λέει «όχι» στην τουριστική υπερβολή, το νησί αντέχει μέχρι 1.000 ακόμη κλίνες

Ο Δήμος Κέας ζητά επίσημη απαγόρευση για τα Σύνθετα Τουριστικά Καταλύματα – Στο τραπέζι το ζήτημα της φέρουσας ικανότητας και της ταυτότητας του νησιού

Έλενα Ξενάκη: Από το Σαγκρί Νάξου στην κορυφή του κόσμου με την Εθνική Πόλο (video)

Η MVP του παγκόσμιου τελικού μιλά με συγκίνηση για το χρυσό μετάλλιο, τις θυσίες, την ομάδα της καρδιάς της και το αίτημα για ένα κολυμβητήριο αποκλειστικά για την Εθνική – Μια Νάξια ψυχή που εμπνέει. (video)