Η ώρα του Αγίου Προκοπίου έφτασε. Οπως είχαν ανακοινώσει τα μέλη του Κινήματος “Σώστε τις Παραλίες” όταν και ολοκληρώθηκε την περασμένη Κυριακή η πρώτη τους συνεδρίαση, ξεκίνησαν οι αυτοψίες. Εν αρχή η παραλία του Αγίου Γεωργίου και στη συνέχεια αυτή του Αγίου Προκοπίου, η μεγαλύτερη και πλέον πολυσύχναστη της Νάξου..
Ποια ήταν τα ευρήματα; Ποιες είναι οι παρατηρήσεις; Ας δούμε το σχετικό δελτίο… Την Τετάρτη 26/03/2025 έγινε η 27η συνάντηση μελών του κινήματος 11.00-13.00 στον Άγιο Προκόπιο. Θέμα της συνάντησης ήταν η αυτοψία της παραλίας ειδικά για το θέμα της καθαριότητας και η συλλογή απορριμμάτων.
Μαζεύτηκε ένας σάκος με απορρίμματα των 60 λίτρων. Όπως και ο Αη Γιώργης, ο Άγιος Προκόπης έχει αυτή την εποχή λίγα σκουπίδια και αυτά είναι μόνο μέσα στη βλάστηση. Η συλλογή τους μπορεί να γίνει μόνο ΧΕΙΡΩΝΑΚΤΙΚΑ.
H περιβαλλοντική υποβάθμιση είναι όπως και στον Αη Γιώργη και στον Προκόπη πολύ μεγάλη και πρέπει να σταματήσει ΑΜΕΣΩΣ.
Ακολουθούν: α. σύνοψη των ευρημάτων, β. ανάλυση, γ. συστάσεις και καταγγελίες και δ. φωτογραφίες των ευρημάτων.
Α. Συνοπτικά ευρήματα:
-
Μέτρια ρύπανση μπροστά στην στάση των λεωφορείων και πάνω στη βλάστηση κυρίως από συσκευασίες τροφίμων και μπουκάλια και κουτάκια ποτών και το υπερπληρωμένο καλάθι απορριμμάτων του Δήμου
-
Δεν υπάρχουν καλάθια απορριμμάτων πουθενά αλλού
-
Διάβρωση λόγω σκαλιών και τσιμέντων πάνω στην άμμο και τρεχούμενων νερών από άδειασμα πισινών και καθαρισμούς κτιρίων
-
Συνεχόμενη και καταστροφική καταπάτηση από εξέδρες, δρόμους και παραχωρήσεις πάνω στις αμμοθίνες! Ισοπέδωση και ξεπάτωμα αμμοθίνης εντός ορίων παραχωρήσεων.
-
Πλούσια εποχική βλάστηση με μικρές πόες
-
Ξενικά είδη φυτών εντός παραχωρήσεων, κομμένα αρμυρίκια, ξεριζωμένα φρύγανα, κέδροι κομμένοι, ξεκουφωμένοι, άρρωστοι ή εντελώς ξεραμένοι
-
Πρόσβαση απρόσκοπτη, σχεδόν καθόλου ξερά φύλλα Ποσειδωνίας
Συστάσεις και αιτήματα των πολιτών:
Όπως και μετά την αυτοψία στον Αη Γιώργη 23/03/2025 και στα δύο καταγγελτικά μας
έγγραφα από 4/08/2023 και 30/06/2024 επιμένουμε στις συστάσεις μας που
απορρέουν από την ισχύουσα Νομοθεσία.
1. Καθαρισμός είναι δυνατός μόνο χειρωνακτικά γιατί τα λίγα σκουπίδια βρίσκονται
μέσα στη βλάστηση ή μέσα στις λιμνοθάλασσες.
Yπενθυμίζουμε αυστηρά ότι ο N. 3937/2011 Άρθρο 13, Παρ. 4.1, “Διατήρηση της βιοποικιλότητας και άλλες διατάξεις” προβλέπει πως: Δεν επιτρέπεται η κίνηση μηχανοκίνητων οχημάτων εκτός οδικού δικτύου σε οικολογικά ευαίσθητες εκτάσεις, όπως ενδεικτικά, μόνιμες ή εποχικές λίμνες και τέλματα και οι ακτές τους, ο αιγιαλός, οι αμμοθίνες, ποτάμια, ρέματα και ρυάκια, δάση, λιβάδια, βοσκότοποι, οι οικότοποι προτεραιότητας του παραρτήματος Ι της Οδηγίας 92/43/ΕΟΚ, καθώς και σε μονοπάτια που βρίσκονται σε τέτοιες περιοχές.
2. Επίσης στο άρθρο 8 του Ν. 5092/2024 ορίζεται ότι για την καθημερινή διατήρηση της καθαριότητας του παραχωρούμενου τμήματος αιγιαλού και παραλίας είναι υποχρεωμένος ο παραχωρησιούχος, δηλαδή οι επιχειρηματίες σε αυτές τις παραλίες. Άρα γιατί επιβαρύνεται ο Δήμος, δηλαδή οι κάτοικοι αυτό το πενταψήφιο έξοδο και αυτή τη χρονιά;
3. Eπισημαίνουμε ότι:
Για την απομάκρυνση των ξερών φύλλων ποσειδωνίας το ΕΛΚΕΘΕ σε ερώτημα του Συνηγόρου του Πολίτη το 2018, με αφορμή την καταγγελία πολιτών της Νάξου, έχει αποφανθεί ότι η πράξη αυτή είναι σαφώς παράνομη και επιπλέον αποδεδειγμένα επιζήμια για την ισορροπία και την υγεία των παράκτιων οικοσυστημάτων.
Μόνο στην περίπτωση, που τα ξερά φύλλα δυσκολεύουν την πρόσβαση των λουόμενων στη θάλασσα ενδείκνυται η ήπια, χειρωνακτική και αυστηρώς τοπική παρέμβαση-αφαίρεση για την δημιουργία διόδου, ενώ το αφαιρούμενο υλικό πρέπει να μετατοπίζεται σε ανώτερους ορίζοντες της παραλίας και να παραμένει εκεί ως βιοτικό στοιχείο του αιγιαλού. Αυτό ΔΕΝ ισχύει στην παραλία του Αγίου Προκοπίου, τα ξερά φύλλα είναι ελάχιστα σε όλη την παραλία!
Και ζητούμε ξανά:
5. Τοποθέτηση κατά μήκος των ακτών σε επίκαιρα και εμφανή σημεία ευανάγνωστων πινακίδων που αποτρέπουν τη ρίψη απορριμμάτων στις παραλίες, όπως και την ανακοίνωση προστίμων, όπως προβλέπει ο Νόμος
6. Τοποθέτηση δοχείων απορριμμάτων σε ικανό αριθμό και χωρητικότητα κατά μήκος των παραλιακών ακτών
7. Τακτική αποκομιδή των απορριμμάτων από τους κάδους και τα δοχεία κατά μήκος των ακτών πριν υπερπληρωθούν, διότι σε αντίθετη περίπτωση τα απορρίμματα παρασύρονται με την επίδραση των ανέμων στη θάλασσα
8. Τακτικός έλεγχος και συντήρηση των κοινόχρηστων εγκαταστάσεων υγιεινής (αποδυτήρια, αποχωρητήρια, ντουζ κτλ) στις πολυσύχναστες πλαζ.
9. Ενθάρρυνση πρωτοβουλιών πολιτών για τη συγκρότηση ομάδων καθαρισμού ακτών και θαλάσσιων χώρων από απορρίμματα.
10. Συνεχής έλεγχος και κυρώσεις για παράνομη διάθεση λυμάτων ή αποβλήτων
ιδιωτών σε θάλασσα και ακτές, όπως και τον μη καθαρισμό από την πλευρά των παραχωρησιούχων.
11. Κατεπειγόντως να κλείσουν οι δρόμοι πάνω στις αμμοθίνες και τις
λιμνοθάλασσες να περιφραχθούν οι αμμοθίνες και προστεθούν ενημερωτικές πινακίδες γι’
αυτές, να δημιουργηθούν υπερυψωμένα ξύλινα μονοπάτια πάνω τους, να προβλεφθούν χώροι στάθμευσης κοντά στις παραλίες κι όχι πάνω στις αμμοθίνες και λιμνοθάλασσες.
Δείτε την σχετική έκθεση σε μορφή pdf