Νάξος…. 12ο Φεστιβάλ θεάτρου “Παρά θίν αλός”.
Δεύτερη πράξη…
Η πρώτη ήταν πριν από μερικές ημέρες με τους “μπόμπιρες”, τους “Νaxos junior” της θεατρικής σκηνής του Χρήστου Ζέλα “Παρά Θιν αλός” οι οποίοι απογείωσαν το κοινό, δίνοντας το 100% τους!!!
Η παράσταση ” “τζιτζιμιτζιχοτζιριά” ήταν απλά εντυπωσιακή…
Και τώρα; έρχεται ο “Οδυσσεβάχ” και η παρέα του έτοιμοι για το μεγάλο ταξίδι… Από τους “Naxos Teen”. Συνεπιβάτες όλοι εσείς!!!
Απόψε Σάββατο 27 Μαϊου και αύριο Κυριακή 28 Μαϊου στις 8:00, στο “Ιάκωβος Καμπανέλλης” με είσοδο ελεύθερη !!!
Υπόθεση
Πρόκειται για ένα γοητευτικό μαγικό ταξίδι σε χώρες ονειρικές, με αλλόκοτους ήρωες, ένα παραμύθι όπου τα πάντα είναι δυνατά και αδύνατα, αληθινά και ψεύτικα . Είναι η ιστορία του Οδυσσεβάχ, ή μήπως του Οδυσσέα και του Σεβάχ του Θαλασσινού, που κουρασμένος από τις περιπέτειες του πολέμου ξεκινά για το ταξίδι της επιστροφής στην πατρίδα του την Ιθαγδάτη.
Το καράβι του όμως αράζει στο νησί του επικίνδυνου Δρακοκύκλωπα Αρχισαλαχάρ, περνάει από το νησί των Λωτοφάγων , ακούει το μαγεμένο τραγούδι των Σειρήνων , συναντάει την Γοργόνα και τη μάγισσα Κιρκίλα . Κινδυνεύει να χάσει τη ζωή του στη χώρα της Λαριζάντ, της αγέλαστης πριγκίπισσας, περνά από χώρες που μιλούν με ένα φωνήεν, από λίμνες, δάση και ποτάμια… κι εκεί που πιστεύει πως όλα τέλειωσαν βλέπει μπροστά του τη στεριά κι ένα μικρό παιδί σε μια βάρκα. Να είναι άραγε η Ιθαγδάτη?
Ιστορία
Χρησιμοποιώντας στοιχεία από την Οδύσσεια, από τις Χίλιες και μία νύχτες, και πολλά άλλα παραμύθια η Ξένια Καλογεροπούλου έγραψε την ιστορία του Οδυσσεβάχ από την Ιθαγδάτη που ταξιδεύει ψάχνοντας το Κυκλολωτογοργοκιρκιλάριζο. Ο Οδυσσεβάχ παίχτηκε για πρώτη φορά το 1981 σε σκηνοθεσία Σταμάτη Φασουλή, με σκηνικά και κοστούμια του Γιώργου Πάτσα και μουσική του Διονύση Σαββόπουλου. Oι στίχοι των τραγουδιών είναι του Διονύση Σαββόπουλου και της Ξένιας Καλογεροπούλου. Το έργο έχει μεταφραστεί σε 8 γλώσσες (αγγλικά, γαλλικά, γερμανικά, ισπανικά, ιταλικά, εβραϊκά, τουρκικά και ρουμανικά) και έχει παιχτεί στην Αγγλία, τη Γαλλία, την Ιταλία, την Τουρκία, τη Ρουμανία, το Iσραήλ και την Κύπρο.
Στην Ελλάδα έχει παρουσιαστεί ακόμη από το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος, από 11 Δημοτικά Θέατρα (και σε πάρα πολλές ερασιτεχνικές και σχολικές παραστάσεις). Στο θέατρο ΠΟΡΤΑ ανέβηκε άλλες τρεις φορές, το 1988 και το 1995 σε σκηνοθεσία Σταμάτη Φασουλή και το 2011 σε σκηνοθεσία Δημήτρη Καραντζά. Το 1996 ο Οδυσσεβάχ διασκευάστηκε ειδικά για τις ανάγκες του Προγράμματος Μελίνα και παρουσιάστηκε από την ΜΙΚΡΗ ΠΟΡΤΑ σε όλα τα σχολεία του Προγράμματος.