Σάββατο, 2 Δεκεμβρίου, 2023
ΑρχικήΝάξος & Μικρές ΚυκλάδεςΝάξος - "Μία βραδιά κάτω από την Ελιά": "Ανοιώσαμε ανάταση ψυχής και...

Νάξος – “Μία βραδιά κάτω από την Ελιά”: “Ανοιώσαμε ανάταση ψυχής και πνεύματος”

|

«Γροικώ, θωρώ, ανοιώθω» στην ντοπιολαλιά της Απειράνθου, σημαίνει ακούω, βλέπω και αισθάνομαι και στην ομώνυμη τριμερή πολιτιστική εμπειρία με την πρωτοβουλία «Μια βραδιά κάτω από την ελιά» -για άλλη μία χρονιά- τιμήθηκαν οι λέξεις σε κάθε μία από τις μουσικές βραδιές που διεξήχθησαν.

Η βιωματική τριλογία «ΓΡΟΙΚΩ, ΘΩΡΩ, ΑΝΟΙΩΘΩ», που έλαβε χώρα στο Κτήμα Κάμπονες της Νάξου, ολοκληρώθηκε με μεγάλη επιτυχία και το φεστιβάλ έφτασε στο τέλος του την Κυριακή 24 Σεπτεμβρίου, με τη συναυλία του Γιώργου Ξυλούρη: «Τέμπλα και ράβδος, κέντρουλας, μποξάδες, πυρηνάκι», όπου δόθηκε ιδιαίτερη βαρύτητα στον τόπο και το ιερό χώμα της Νάξου που δονείται εδώ και αιώνες από τα παραδοσιακά ακούσματα. Απρόσμενη εξέλιξη ήταν και η παρουσία του Λάμπη Ξυλούρη με το ούτι του.

Η Μαρία Πολυκρέτη, εμπνεύστρια της πολιτιστικής πρωτοβουλίας Μια βραδιά κάτω από την ελιά μιλάει στο ελc για όλα όσα έπιασαν τόπο στο φετινό φεστιβάλ «Γροικώ, Θωρώ, Ανoιώθω», την ανταπόκριση του κόσμου και την πιο ξεχωριστή στιγμή της στο Φεστιβάλ.

«Γροικώ, Θωρώ, Ανoιώθω» ήταν ο θεματικός άξονας του φετινού φεστιβάλ; Πείτε μας πώς η κάθε λέξη έπιασε τόπο στο φεστιβάλ.

Οι τρεις λέξεις είναι παρμένες από την ντοπιολαλιά της Απειράνθου και συμβολικά, στον κόσμο των ιδεών θα λέγαμε ότι εκφράζουν τον τρόπο με τον οποίο ο άνθρωπος έρχεται σε επαφή και γίνεται κοινωνός της Τέχνης. Και οι τρεις βρήκαν την ιδανική φυσική πραγμάτωσή τους κατά τη διάρκεια του Φεστιβάλ. Ακούσαμε αγαπημένους μουσικούς σκοπούς, παρακολουθήσαμε δρώμενα αλλά πάνω από όλα βιώσαμε, ανοιώσαμε ανάταση ψυχής και πνεύματος. Ανοιώσαμε τη γη να δονείται στα πατήματα των χορευτών, τα βουνά να αντηχούν τις ερμηνείες των καλλιτεχνών, τους ήχους και τους σκοπούς αρχαίων μουσικών οργάνων, τη Φύση να συμμετέχει και να πλαισιώνει με αρμονία κάθε δρώμενο.

Είστε ευχαριστημένη από την ανταπόκριση του κόσμου;

Το φεστιβάλ ήρθε για να μείνει και περιμένω ότι με την πάροδο του χρόνου σίγουρα η συμμετοχή θα είναι όλο και μεγαλύτερη.

Πώς το προσέγγισαν οι ντόπιοι, οι τουρίστες -Έλληνες και ξένοι;

Νομίζω ότι για τον καθένα από εμάς που συμμετείχαμε ήταν μια ξεχωριστή εμπειρία. Πάντα η Τέχνη και ο τρόπος που την βιώνουμε και μας αγγίζει είναι μια εσωτερική και απόλυτα προσωπική υπόθεση. Σε γενικές γραμμές θα πω ότι διέκρινα τη συγκίνηση, την ικανοποίηση, την αποδοχή στο βλέμμα των επισκεπτών μας. Είναι το κτήμα, τα αρχαία δέντρα, τα βουνά τριγύρω, το φεγγάρι που ανέτειλε, οι ερμηνείες των καλλιτεχνών όλα μαζί σε μια μέθεξη που δημιουργούν μια μαγεία. Και αυτό είναι κάτι που το εξέφρασαν και οι καλλιτέχνες και άνθρωποι από το κοινό.

Είναι πολλές… Κρατώ ιδιαίτερα μες στην ψυχή μου τη συγκίνηση που ένιωσε ο πατέρας μου με τον Γιώργη Ξυλούρη. Δεν μπόρεσε να συγκρατήσει τα δάκρυά του. Στο σπίτι μας μεγαλώσαμε ακούγοντας τη μουσική του Νίκου Ξυλούρη, ο πατέρας μου μας τραγουδούσε τον Ερωτόκριτο, για εκείνον η Μορφή του Νίκου Ξυλούρη είναι αγιασμένη. Η συγκίνηση, τα δάκρυα του πατέρα μου είναι κάτι που το κρατώ και θα μείνει με αγάπη μέσα μου.

Έχετε ήδη σκεφτεί για το επόμενο;

Πάντα σκέφτομαι το επόμενο πριν καλά καλά τελειώσει ό,τι διανύω… Είναι κάτι που με χαρακτηρίζει, θετικό και αρνητικό ταυτόχρονα αλλά προτιμώ να το βλέπω κυρίως ως θετικό. Έχω κάποιες ιδέες, βρισκόμαστε σε συζητήσεις, θα δώσω, όμως, τον απαραίτητο χρόνο για να μεστώσουν… Με την αγάπη όλα παίρνουν τον σωστό δρόμο. Κι αυτή η προσπάθεια γίνεται με πολύ αγάπη για τον τόπο μου και τους ανθρώπους του κι έτσι όλα παίρνουν τον δρόμο που πρέπει όταν πρέπει. Αυτό μου έχει δείξει η πορεία γενικά.

 

Τι σας αποκάλυψε για τον τόπο της Νάξου το φετινό φεστιβάλ «Γροικώ, Θωρώ, Ανoιώθω»;

Πάντα χαίρομαι να βλέπω, να γνωρίζω ανθρώπους που αγαπούν τον τόπο μας, που τιμούν και σέβονται όλα αυτά που μας διαμόρφωσαν, μας οδήγησαν στο σήμερα. Και κατά τη διάρκεια του φεστιβάλ είχα την ευκαιρία να συνομιλήσω για όλα αυτά που μας ενώνουν με φίλους Νάξιους αλλά και με ανθρώπους που γνώρισα για πρώτη φορά. Είναι σημαντικό να βρισκόμαστε όλοι μαζί, σε όμορφες στιγμές, σε στιγμές ανάτασης ψυχής και πνεύματος και να διαπιστώνουμε ότι εκείνα που μας ενώνουν και μας κινητοποιούν είναι και τα πιο ουσιαστικά.

 

 

 

Λίγα λόγια για την πρωτοβουλία «Μια βραδιά κάτω από την ελιά» και το φετινό φεστιβάλ «ΓΡΟΙΚΩ, ΘΩΡΩ, ΑΝΟΙΩΘΩ»

Η πολιτιστική πρωτοβουλία Μια βραδιά κάτω από την ελιά, αποτελεί έμπνευση της κ. Μαρίας Πολυκρέτη, δράση η οποία λαμβάνει χώρα κάθε χρόνο με διαφορετική θεματική προσέγγιση και προσκεκλημένους κάθε φορά ενώ παράλληλα η επιτυχία της φετινής διοργάνωσης προμηνύει ότι θα έρθουν πολλές ακόμη πρωτοβουλίες με επίκεντρο πάντα τον άνθρωπο, τον πλούσιο πολιτισμό που αυτός έχει δημιουργήσει και που οφείλει να θυμάται και να σέβεται.

Στο φεστιβάλ «ΓΡΟΙΚΩ, ΘΩΡΩ, ΑΝΟΙΩΘΩ» την Παρασκευή 22 Σεπτεμβρίου  το μουσικό αναλόγιο «Άκουσε τη φωνή μου κι έλα» καθήλωσε το κοινό. Ένα δρώμενο της σκηνοθέτιδας Αικατερίνης Παπαγεωργίου αφιερωμένο στον εμβληματικό Νάξιο συγγραφέα Ιάκωβο Καμπανέλλη. Η Ελίζα Σκολίδη, ο Αλέξανδρος Βάρθης και ο Γιώργος Πατεράκης διαβάζοντας αυτούσια αποσπάσματα από το εμβληματικό αφηγηματικό έργο «Μάουτχάουζεν», ποιήματα και μονόπρακτα θεατρικά του έργα, συγκίνησαν όλους τους παρευρισκόμενους.

 

Το Σάββατο 23 Σεπτεμβρίου, ο διεθνούς φήμης εθνομουσικολόγος, βραβευμένος με Grammy, Cristopher King μαζί με τον μουσικοσυνθέτη Γιάννη Πανταζή ξεκίνησαν έναν διάλογο με τίτλο «Τσαμπούνα: Τα μελωδήματα της Νάξου», ο οποίος έδωσε πνοή στον πολιτισμό και τη μουσική κληρονομιά του νησιού. Οι νέοι σε ηλικία Νάξιοι καλλιτέχνες, Νίκος Μπαρδάνης (λαούτο) και Βαγγέλης Κριμιτζάς (τσαμπούνα), εκπροσώπησαν μαζί με τον γνωστό Λευτερογιάννη (φωνή) ενέπνευσαν το κοινό να συμμετέχει χορεύοντας στο «γλέντι» που αυθόρμητα δημιουργήθηκε.

Το φεστιβάλ έφτασε στο τέλος του την Κυριακή 24 Σεπτεμβρίου, με την συναυλία του Γιώργου Ξυλούρη. Μαζί του, ο Ανδρέας Αρβανίτης (λαγούτο, λύρα, ασκομαντούρα) και η Αγγελίνα Κλαυδιανού (κουπί, θιαμπόλι), όμως η σημαντικότερη απρόσμενη εξέλιξη ήταν η παρουσία του Λάμπη Ξυλούρη με το ούτι του. Οι τέσσερις μουσικοί προσέφεραν στους παρευρισκόμενους ένα όμορφο ταξίδι στον χρόνο και τον τόπο.

 

 

Σχετικά με το Κτήμα Κάμπονες 

Το μεσαιωνικό κτήμα της οικογένειας Πολυκρέτη με την ονομασία Κάμπονες λειτουργούσε ως μεσαιωνικό ελαιοτριβείο ήδη από το 1570 και έχει ελιές ηλικίας 600 ως 2.500 ετών. Το κτήμα πέρασε στην οικογένεια Πολυκρέτη το 1901 από την οικογένεια Ενετών απογόνων του 5ου Δούκα της Νάξου Μισέλ Σανούδου. Τα τελευταία χρόνια, η οικογένεια της Μαρίας Πολυκρέτη υιοθετεί το μοντέλο “από το χωράφι στο πιάτο”, ενώ παράλληλα, χωρίς τη χρήση ηλεκτρισμού, παρέχει μια μοναδική γαστριμαργική εμπειρία στους φιλοξενούμενους.

 


Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

Φλωρεντία: Κηρύσσει πόλεμο στις βραχυχρόνιες μισθώσεις

Η Φλωρεντία κηρύσσει πόλεμο στις μισθώσεις τύπου Airbnb - Η εξάπλωσή τους στο κέντρο της πόλης έχει εκτοξεύσει στα ύψη τα ενοίκια

ΕΑΣ Νάξου: Χορός, μουσική, φαγητό με γεύσεις της Γραβιέρας Νάξου ΠΟΠ (video)

Η γιορτή της Γραβιέρας Νάξου Π.Ο.Π. στο «Action Σαββατοκύριακο»! (video)

ΔΕΗ: Τηλεφωνική εξυπηρέτηση ΔΕΗ δωρεάν 24 ώρες το 24ωρο

ΔΕΗ: Τηλεφωνική εξυπηρέτηση επί 24ώρου βάσεως - Δείτε τους τρόπους

Γαλαξίας: Η μαύρη τρύπα στο κέντρο μεταβάλλει τον χωροχρόνο

Εντυπωσιακή ανακάλυψη που ανοίγει νέο κεφάλαιο στην κοσμολογία - Τι σημαίνει αυτή η εξέλιξη;

National League 1: Ντέρμπι απόψε (02/12) με τον ΑΠΑΣ Νάξου Terranaxia να υποδέχεται τον ΟΦΗ (video)

ΑΠΑΣ Νάξου Terranaxia εναντίον ΟΦΗ στο κλειστό Γυμναστήριο "Δημήτρης Περιστεράκης".... Τι ώρα το τζάμπολ

Σύλλογος Φιλωτιτών Νάξου: Κυριακή (03/12) ψηφίζουν για νέο διοικητικό συμβούλιο

Εκλογές στο Σύλλογο Φιλωτιτών Νάξου.. Πότε και που... Ποιοι είναι οι υποψήφιοι

Τι έκανε ο Φίλιππος Φόρτωμας στην Πάρο;

Επίσκεψη του βουλευτή Κυκλάδων Φίλιππου Φόρτωμα στην Τήνο με αφορμή την εορτή του Αγίου Ανδρέα

Γ. Βρούτσης: “Προτεραιότητα της πολιτικής ηγεσίας, η καταπολέμηση της χειραγώγησης αγώνων”

Στα 40 τα Πορίσματα που ολοκλήρωσε η ΕΠΑΘΛΑ εντός του 2023 περί πιθανής χειραγώγησης αγώνων και 9 εκείνα που προχώρησαν για περαιτέρω διερεύνηση - Έρχονται ποινικές διώξεις

SOS: Απομακρύνετε τα παιδιά από τις … ειδήσεις

Ο Αλέκος Αρβανιτάς αναλύει με τον δικό του τρόπο τις ειδήσεις που κυκλοφόρησαν την εβδομάδα που μας πέρασε εντός κι εκτός συνόρων. Γιατί συμφωνεί με τον Μητσοτάκη, τι λέει για τον Αυτιά και τη Δέσποινα

Πανναξιακός ΑΟΚ: Η ιστορική φανέλα του 2015 στα χέρια του Γιάννη Βρούτση

Ο πρόεδρος του Πανναξιακού ΑΟΚ, Βασίλης Φλεριανός πρόσφερε στον Αναπληρωτή Υπουργό Αθλητισμού Γιάννη Βρούτση μία φανέλα... Τι συμβολίζει

Απαγορευτικό: Ανεκτέλεστα τα απογευματινά δρομολόγια Blue Star Naxos και Paros

Λόγω των κακών καιρικών συνθηκών τα απογευματινά δρομολόγια από Πειραιά - Ραφήνα είναι ανεκτέλεστα

Σύλλογος Σκαδιωτών – Μεσωτών Νάξου: Σε εκλογές την 10η Δεκεμβρίου

Ενημέρωση για τα θέματα που αφορούν τα χωριά Σκαδό - Μέση και απόφαση για εκλογές την 10η Δεκεμβρίου

Blue Star 1: Δύο ώρες πάλευε για να δέσει στο λιμάνι της Νάξου

Επί δύο ώρες το Blue Star 1 έδινε ... μάχη για να δέσει δεύτερη φορά στο λιμάνι της Νάξου - Κενό επιβατών θα αναχωρήσει από τη Σαντορίνη για τον Πειραιά των καιρικών συνθηκών

Κρήτη: Ο Σκουλάς τραγουδά για τον αδικοχαμένο Αντώνη (video)

Ο θρυλικός Σκουλάς τραγουδά για τον αδικοχαμένο Αντώνη! “Μια κουκκίδα” [video]

Express Skopelitis: Ανεκτέλεστο το σημερινό (29/11) του δρομολόγιο

Λόγω καιρικών συνθηκών το Express Skopelitis θα μείνει δεμένος στα Κατάπολα (Αμοργός)

Νάξος – 2ο Γυμνάσιο: Ερχεται χορός για καλό σκοπό

Παρασκευή 1η Δεκεμβρίου στις Τρίποδες (κέντρο "Αντώνης") χορός από το 2ο Γυμνάσιο Νάξου

Fast Ferries: Ανεκτέλεστα δρομολόγια του “ΘΕΟΛΟΓΟΣ Π.”

Ανεκτέλεστα δρομολόγια-Τροποποιήσεις δρομολογίων του ΘΕΟΛΟΓΟΣ Π., το χρονικό διάστημα 25/11-26/11, λόγω των δυσμενών καιρικών συνθηκών

Με πρόεδρο τον Γιάννη Στάη, προχωρά ο Σύλλογος Κορωνίδας Νάξου

Νέο Διοικητικό Συμβούλιο Κορωνίδας Νάξου... Ποιοι το αποτελούν

Blue Star 1 και Blue Star Paros με νέα ώρα αναχώρησης αύριο Τετάρτη (29/11)

Τι ώρα θα αναχωρήσουν αύριο Τετάρτη 29 Νοεμβριου τα πλοία Blue Star 1 και Blue Star Paros από τον Πειραιά