Η αντίρροπη δύναμη στον υπερτουρισμό δεν μπορεί να προέλθει μόνο από αυτούς που κρατούν την τύχη της χώρας στα χέρια τους. Πρέπει να εκκινεί από την τοπική κοινωνία, από μια θεμελιωμένη αίσθηση χρέους για το ιστορικό κληροδότημα και το φυσικό περιβάλλον ώστε να περάσει στις επόμενες γενιές.
Ο,τι γίνεται προς αυτήν την κατεύθυνση στις Κυκλάδες μόνο θετικό μπορεί να είναι γιατί δίνει ένα διαφορετικό παράδειγμα. Η πολιτιστική πρωτοβουλία «Μια βραδιά κάτω από την ελιά» στη Νάξο, με πρωτεργάτρια τη Μαρία Πολυκρέτη, που θα πραγματοποιηθεί από τις 2 έως και τις 5 Οκτωβρίου, έχει ιδιαίτερη στόχευση:
«Είναι μια πρόσκληση που απευθύνεται τόσο στους επισκέπτες του νησιού μας αλλά κυρίως στους Ναξιώτες, γι’ αυτό και το κάνουμε στο τέλος της τουριστικής σεζόν ώστε να μπορούν να έρθουν και να χαρούν και οι ντόπιοι τις εκδηλώσεις μας. Πολλά από τα θερινά φεστιβάλ στα νησιά είναι μόνο για τους ξένους, οι γηγενείς εργάζονται όλοι στον τουρισμό και δεν προλαβαίνουν να πάνε. Εμείς αντιθέτως θέλουμε τους ίδιους τους Ναξιώτες να δώσουν το παρών», εξηγεί στη στήλη.
Πολλές από τις δράσεις διοργανώνονται κυριολεκτικά κάτω από τις ελιές, στο μεσαιωνικό κτήμα της οικογένειας Πολυκρέτη. Το αγόρασε το 1900 ο παππούς Νίκος από μια ενετική οικογένεια. Σχεδόν κανένας δεν το γνωρίζει αλλά οι Βενετσιάνοι κατακτητές και άρχοντες της Νάξου είχαν κρατήσει (από κληρονομιές) περιουσίες μέχρι και μετά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο.
Το κτήμα Κάμπονες με τα υπεραιωνόβια δένδρα του, τα οπωροφόρα, τη μοναδική του ατμόσφαιρα κοντά στις Μέλανες ήταν και αυτό σε χέρια ενετικά. Εκεί υπάρχει και ένα παλιό αγροτόσπιτο του 16ου αιώνα, που είχε επισκεφτεί και ο Αντονι Μπουρντέν, λίγο πριν φύγει από τη ζωή, κατά τη διάρκεια των γυρισμάτων της εκπομπής του «Parts Unknown».
Τα κάλλη του έχουν εξυμνήσει προσφάτως και τα έντυπα «Food & Wine», «Travel and Leisure», ως ένα ιδανικό μέρος που θα διαφημίσει τη Νάξο. Τα δε ελαιόδεντρά του θα μπορούσαν να ψιθυρίσουν αιώνες ιστορίες καθώς είναι από τα αρχαιότερα του νησιού.
Το πρόγραμμα
Για ένα τετραήμερο λοιπόν θα γίνουν ωραίες συναντήσεις στη Νάξο. Πρώτη και καλύτερη η Ελληνίδα πλέον και στα χαρτιά Βικτόρια Χίσλοπ που θα πάει στην Tortuga στις 2/10 να παρουσιάσει ένα βιβλίο με εντελώς κυκλαδίτικο περιεχόμενο, το «Ειδώλιο» που αναφέρεται στην αρχαιοκαπηλία.
Την επόμενη ημέρα θα γίνει στο λιμανάκι της Αγίας Αννας μια γαστρονομική παρουσίαση προετοιμασίας πιάτων με ψάρι για να ακολουθήσει και ένα παιδικό εργαστήριο εικονογράφησης καθώς και μια επίσκεψη σε έναν παραδοσιακό νερόμυλο. Στο κτήμα Κάμπονες θα γίνει ένα μουσικό και ποιητικό αναλόγιο καθώς και μια μουσική βραδιά με τον Γιάννη Κότσιρα.
Οπως λέει και η Μαρία Πολυκρέτη: «Η σφαιρική προσέγγιση ενός τόπου είναι η καλύτερη μέθοδος για να τον γνωρίσουν ακόμα και οι νέες γενιές. Η επιθυμία μας είναι αυτές οι αξίες του μοιράσματος και της γνώσης να πρωταγωνιστήσουν και στη φετινή διοργάνωση. Να μαζευτούμε γύρω από ένα τραπέζι, να τραγουδήσουμε, να θυμηθούμε και να απολαύσουμε».
Στην ανάρτησή της στα social media η κα Πολυκρέτη θα σημειώσει “Χαίρομαι πραγματικά γιατί αργά αλλά σταθερά το φεστιβάλ μεγαλώνει και εξελίσσεται, αντανακλώντας την αγάπη και το ενδιαφέρον όχι μόνο το δικό μας προσωπικά αλλά και το ευρύτερο.
Με πληροφορίες από τη σελίδα kathimerini.gr