Πριν από μερικές ημέρες είχαμε την πρώτη συνεδρίαση της Κοινότητας Νάξου και όπως είχε αναφέρει ο Γιάννης Βλαχάκης το κλίμα ήταν στα πλαίσια της συναίνεσης για το καλό της πόλης της Νάξου. Ο Στράτος Φουτάκογλου σε ανάρτησή του μέσω της προσωπικής του σελίδας δίνει περισσότερες πληροφορίες ενώ παραθέτει και το πρόγραμμα της παράταξης “Δύναμη Αλλαγής” όσον αφορά προτάσεις για την Κοινότητα Νάξου
Τι αναφέρει; “Σωστή η διαπίστωση του Γιάννη Βλαχάκη ότι υπήρχε ομοθυμια στην πρώτη συνεδρίαση, και αυτό πάντα για το καλό του τόπου. Ωστόσο θα ήθελα να συμπληρώσω κάτι που διέφυγε ίσως του φίλου μου Γιάννη, ότι η παράταξη μας ( Δύναμη Αλλαγής) κατέθεσε ένα τρισέλιδο κείμενο με θέσεις για αντιμετώπιση προβλήματων και αναγκών όπως στον τομέα καθαριότητας, για αντικατάσταση ή κατασκευή δικτύων και ιδιαίτερα για τα όμβρια που ταλανίζουν τους κατοίκους της πόλης, θέσπιση κανονισμού χρήσης των κοινόχρηστων, υπογειοποίηση κάδων απορριμμάτων, για την παιδεία, τον αθλητισμό κ.α.
Αξίζει βέβαια να σημειωθεί ότι και αυτές οι προτάσεις έγιναν αποδεκτές από το σύνολο των παρόντων. Όπως έγινε αποδεκτή η πρόταση να περιοδευσουμε τις γειτονιές της Χώρας προκειμένου να διαπιστωθούν από κοντά τα υπάρχοντα προβλήματα καθώς και οι θέσεις όπου πρέπει να τοποθετηθούν νέα φωτιστικά και να δημιουργηθούν γωνίες πράσινου ή να υπάρξουν νέες πεζοδρομήσεις.
Εύχομαι και ελπίζω ότι το ενωτικό πνεύμα της πρώτης συνεδρίασης θα συνεχίσει να υπάρχει και θα συμβάλει σε μια δημιουργική θητεία για όλους τους κατοίκους της πόλης”.
Το παρακάτω υπόμνημα κατέθεσε και έθεσε υπ’ όψιν όλων των συμβούλων, κατά την πρώτη συνεδρίαση του συμβουλίου της Κοινότητας Νάξου, ο της μείζονος μειονοψηφίας σύμβουλος, Στράτος Φουτάκογλου.
Στο υπό τον γενικό τίτλο “ΔΥΝΑΜΗ ΑΛΛΑΓΗΣ: Προτάσεις για υποδομές στη Δημοτική Κοινότητα Χώρας Νάξου (2024-28)” και τον υπότιτλο «Προστασία περιβάλλοντος και ποιότητας ζωής», περιεχόμενο του περί ου ο λόγος υπομνήματος, έχει ως ακολούθως:
ΚΑΘΑΡΙΟΤΗΤΑ
# Πλήρης στελέχωση, υλικός εξοπλισμός και απρόσκοπτη, σωστή και έξυπνη λειτουργία της Υπηρεσίας Καθαριότητας του Δήμου
# Καθημερινός καθαρισμός δρόμων και χώρων σε όλη τη Χώρα με 15 μόνιμους οδοκαθαριστές και ενίσχυση με εποχικούς αν χρειαστεί. Να υπάρξει άμεσα φροντίδα για πρόσληψη του απαραίτητου προσωπικού
# Προμήθεια και τοποθέτηση επίστυλων κάδων-απορριμματοδέτων σε όλους τους δημόσιους χώρους – δρόμους. (θα υποδείξει το συμβούλιο της ΔΚ)
# Υπογειοποίηση ή αισθητική υποστεγοποίηση των μεγάλων κάδων συλλογής απορριμμάτων.
# Προώθηση της ανακύκλωσης στη πηγή, με στόχο την αύξηση του σημερινού ποσοστού 3% σε 50% στο τέλος της πενταετίας.
# Επανεξέταση του σχεδίου κίνησης – καθημερινής αποκομιδής των απορριμμάτων από το στόλο των μεγάλων και μικρών απορριμματοφόρων.
# Συμμετοχή και ευαισθητοποίηση των δημοτών
# Προμήθεια πλυστικών μηχανημάτων, υψηλής πίεσης που θα κινούνται ευέλικτα στα στενά της πόλης, ακόμη και χειροκίνητα. Εκπαίδευση προσωπικού που θα χειρίζεται τα μηχανήματα αυτά.
ΧΩΡΟΤΑΞΙΑ
# ανάπτυξη του Δήμου με νέο χωροταξικό-πολεοδομικό σχεδιασμό με στόχο μια Βιώσιμη Πόλη. (συμμετοχή του Συμβουλίου της Δημοτικής μας κοινότητας στον διάλογο που έχει ξεκινήσει).
ΥΔΡΕΥΣΗ – ΑΠΟΧΕΤΕΥΣΗ
# Αντικατάσταση των παλαιών δικτύων ύδρευσης και αποχέτευσης (τα περισσότερα της δεκαετίας του 60), ιδιαίτερα του αμιάντου.
# Μελέτες και κατασκευές δικτύων και υποδομών για την ολοκληρωμένη διαχείριση υδάτων και απορριμμάτων.
# Κατασκευή νέων δεξαμενών ύδρευσης – συντήρηση υπαρχουσών
# Κατασκευές αγωγών ομβρίων (ξεκινώντας από την παλιά πόλη ή όπου αλλού κρίνεται άμεσα απαραίτητο).
# Η διαχείριση των υδάτινων πόρων. Βελτίωση της ποιότητας του νερού που ρέει στα εσωτερικά και εξωτερικά δίκτυα.
ΠΕΖΟΔΡΟΜΗΣΕΙΣ – ΠΕΖΟΔΡΟΜΙΑ – ΚΟΙΝΟΧΡΗΣΤΟΙ ΧΩΡΟΙ
# Να επιλεγούν σημεία στο εσωτερικό της πόλης όπου θα διαμορφωθούν «γωνιές πρασίνου».
# Σύνταξη και θέσπιση κανονισμού χρήσης κοινοχρήστων χώρων όπου θα προβλέπεται η είσοδος των αυτοκινήτων μόνο στους μονίμους κατοίκους. (μπορεί να γίνει επικαιροποίηση και υλοποίηση παλαιότερης απόφασης του Δημοτικού Συμβουλίου που είχε εισηγηθεί ο σημερινός Δήμαρχος με την ιδιότητα, τότε, του αντιδημάρχου. ελεύθεροι δημόσιοι χώροι για τον δημότη και όχι για το αυτοκίνητο του,
# Επέκταση πεζοδρομίων, δημιουργία νέων και διαμορφώσεις πεζόδρομων.
# Να δημιουργηθούν ράμπες ώστε να υπάρχει προσβασιμότητα σε όλους τους χώρους όλων των ανθρώπων.
# Να κατασκευαστούν ποδηλατόδρομοι.
# Να διαμορφωθούν νέοι οι δημοτικοί χώροι στάθμευσης και να υπάρχει έλεγχος ώστε να μην γίνεται κατάχρηση του δικαιώματος.
# Εξωραϊσμό ηλεκτροφωτισμό, πλατειών
# Χωροθέτηση κατασκευή εξοπλισμό νέων παιδικών χαρών καθώς και συντήρηση και αναβάθμιση υφιστάμενων.
ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑΚΟ – ΟΔΙΚΑ ΔΙΚΤΥΑ
# Επικαιροποίηση κυκλοφοριακής μελέτης με πεζοδρομήσεις, μονοδρομήσεις, δημιουργία υπογείων και υπέργειων χώρων στάθμευσης με την μέθοδο της συγχρηματοδότησης Δήμου, ιδιωτών.
# Επικαιροποίηση μελέτης περιφερειακού δρόμου Χώρας και μελέτη διάνοιξης συνδετηρίου με Αεροδρόμιο
# Δημιουργία επιχείρησης Δημοτικής Συγκοινωνίας με δρομολόγηση μικρών λεωφορείων.
ΑΛΛΕΣ ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΙΣ
# Λειτουργία Λαϊκής Αγοράς
# Αναθέτουμε μελέτη για επιλογή θέσης και κατασκευής εγκατάστασης που θα πληροί τους όρους υγιεινής, λειτουργικότητας και αισθητικής, με σεβασμό των παρακείμενων επιχειρήσεων.
# Ανθρώπινες παραλίες προσβάσιμες σε όλους
# Στις παραλίες για κολύμπι που υπάρχουν στη Χώρα ( Αη Γιώργης – Βίντσι) πρέπει να εξασφαλίζεται ικανός χώρος και εγκαταστάσεις για την εξυπηρέτηση όλων των λουομένων. # Θα τοποθετηθούν άμεσα ειδικές ράμπες προσβασιμότητας ατόμων με αναπηρίες.
ΤΑ ΑΓΚΙΔΙΑ
# Ο οικισμός των Αγκιδίων που είναι χρόνια παραμελημένος πρέπει να ξανα αποκτήσει την χαμένη του ζωντάνια.
# Η δημιουργία χώρου στάθμευσης αυτοκινήτων στις παρυφές του οικισμού
# Η δημιουργία παιδότοπων
# Η βελτίωση του οδικού δικτύου σε συνδυασμό με την σωστή λειτουργία του αποχετευτικού που θα ικανοποιεί τις ανάγκες των κατοίκων στο μέγιστο δυνατό βαθμό και
# Η αξιοποίηση των μνημείων (βασιλική Αγίου Στεφάνου- αρχαίο υδραγωγείο, Φραρώ) είναι μέρος των ενεργειών που θα ξαναδώσουν στον οικισμό νέα πνοή.
ΠΑΙΔΕΙΑ – ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ – ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
ΠΑΙΔΕΙΑ – ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
# Εκσυγχρονισμό, συντήρηση και ενεργειακή αναβάθμιση των σχολικών μονάδων.
# Έναρξη διαδικασιών για χωροθέτηση και κατασκευή νέων σχολικών κτηρίων.
# Δημιουργία άνετων και λειτουργικών χώρων για την στέγαση των σχολείων ειδικής αγωγής της Νάξου. Άμεση μετεγκατάσταση του ΕΕΕΕΚ Νάξου.
# Επαναλειτουργία της Δημοτικής Βιβλιοθήκης Μαγκάκη και αναδημιουργία Παιδικής # Δημοτικής Βιβλιοθήκης
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ – ΑΙΣΘΗΤΙΚΕΣ ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΙΣ
# Αισθητική ανάπλαση παραλιακής ζώνης και στενών στη Χώρα. Δημιουργία φωτεινών διαδρομών προς το εσωτερικό της παλιάς πόλης και το Κάστρο. Τοποθέτηση πληροφοριακών πινακίδων σε όλες τις εισόδους της παλιάς πόλης.
# Αποκατάσταση – μετατροπή του ΚΕΓΕ Νάξου σε Αγροτικό Μουσείο και χώρο πολιτισμού – παιδείας. Κατασκευή ανοικτού θεάτρου.
#Ανοιχτές εκκλησίες στη παλιά Χώρα κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού.
# Προστασία ιστορικών τοπωνυμίων (Μπούργος, Νιό Χωριό, Εβριακή, Προσφυγικά κ.λπ.),
# νέα ονοματοθεσία και αρίθμηση των οδών της πόλης.
# ανάδειξη του μνημείου του Γ. Βαλληνδρά στο Γυμνάσιο Νάξου και κατασκευή μνημείου # Μικρασιατών Προσφύγων στον οικισμό «Προσφυγικά».
# Μελέτη για την αξιοποίηση του Α΄ Νεκροταφείου της Χώρας.
ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ – ΝΕΟΛΑΙΑ
# Δημιουργία Κέντρου Νεότητας που θα παρέχει ευκαιρίες, δημιουργικής απασχόλησης, πληροφόρησης και ψυχαγωγίας στους νέους
# Άμεση δημιουργία προπονητηρίου ποδοσφαίρου (γήπεδο 8 Χ 8) στο χώρο του ΔΑΚ καθώς και αξιοποίηση του περιβάλλοντος χώρου για τις ανάγκες της αθλούμενης νεολαίας.
# Μελέτη, κατασκευή κλειστού γηπέδου μπάσκετ, βόλεϊ με αερό- υποστηριζόμενο θόλο (μπαλόνι) στην Χώρα της Νάξου.
# Δημιουργία κολυμβητηρίου, στη Χώρα της Νάξου.
# Μελέτη και κατασκευές αθλητικών υποδομών στο παλιό γυμναστήριο των Γυμνασίων (1o και 2o) με προοπτική να χρησιμοποιούνται και από την αθλούμενη νεολαία του νησιού εκτός σχολικού ωραρίου.