Σάββατο, 10 Μαΐου, 2025
ΑρχικήΝάξος & Μικρές ΚυκλάδεςΝάξος - Πρωτομαγιά: Επιτυχημένη η κινητοποίηση με επίκεντρο την αύξηση των δημοτικών...

Νάξος – Πρωτομαγιά: Επιτυχημένη η κινητοποίηση με επίκεντρο την αύξηση των δημοτικών τελών

|

“…. Η πρωτομαγιάτικη πορεία κατέληξε στο δημαρχείο όπου μετά από διαμαρτυρία των διαδηλωτών για την ημέρα της συνεδρίασης και δυναμική παρέμβαση για τα θέματα που αφορούσαν τις αυξήσεις στα δημοτικά τέλη, αναβλήθηκαν για επόμενη συνεδρίαση. Οι διαδηλωτές δεσμεύτηκαν ότι θα επανέλθουν με δυναμική κινητοποίηση όποτε το θέμα ξαναέρθει για συζήτηση…”.

Και με είδηση, η αναφορά της δράσεων που έγιναν χθες Πρωτομαγιά στη Νάξο με επίκεντρο το χώρο του Δημαρχείου (συζήτηση για τα Δημοτικά Τέλη από την αρμόδια Επιτροπή) και τη πλατεία Πρωτοδικείου…

Η Ένωση Συνταξιούχων Νάξου μας ενημερώνει αναλυτικά ενώ έχουμε και το ψήφισμα που αφορά την διαμαρτυρία για την επικείμενη αύξηση των δημοτικών τελών στον οικείο Δήμο Νάξου και Μικρών Κυκλάδων

“Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε η συγκέντρωση σήμερα το πρωί(σ.σ.1ηΜαϊου)  στην πλατεία Πρωτοδικείου. Με συνθήματα όπως “κόκκινη Πρωτομαγιά πρωτοπόρα εργατιά”, “χωρίς εσένα γρανάζι δεν γύρνα-εργάτη μπορείς χωρίς αφεντικά” αλλά και “λευτεριά στην Παλαιστίνη” και “οι φαντάροι είναι του λαού παιδιά έξω από τα σύνορα δεν έχουνε δουλειά” οι παρευρισκόμενοι διαδήλωσαν ενάντια στην κυβερνητική πολιτική που συνεχίζοντας το έργο των προηγούμενων κυβερνήσεων φτωχοποιεί τα λαϊκά στρώματα και εμπλέκει τη χώρα μας σε πολέμους.

Η πρωτομαγιάτικη πορεία κατέληξε στο δημαρχείο όπου μετά από διαμαρτυρία των διαδηλωτών για την ημέρα της συνεδρίασης και δυναμική παρέμβαση για τα θέματα που αφορούσαν τις αυξήσεις στα δημοτικά τέλη, αναβλήθηκαν για επόμενη συνεδρίαση. Οι διαδηλωτές δεσμεύτηκαν ότι θα επανέλθουν με δυναμική κινητοποίηση όποτε το θέμα ξαναέρθει για συζήτηση.

Η επικοινωνιακή πολιτική του δημάρχου δεν μπορεί να κρύψει τη γενικότερη σύμπλευση του με την κυβέρνηση και την πολιτική της υποχρηματοδότησης των δήμων που με τη σειρά τους μετακυλιουν το κόστος στους δημότες.

Οι διαδηλωτές παρέδωσαν στον δήμαρχο και στις παρατάξεις του δημοτικού συμβουλίου το παρακάτω ψήφισμα:

ΨΗΦΙΣΜΑ

Η πρώτη Μάη είναι μέρα  σύμβολο  για την Παγκόσμια εργατική τάξη  και αγώνα απέναντι στην εκμετάλλευση. Είναι μέρα αγώνα  και διεκδίκησης, για καλύτερους όρους δουλειάς, για αυξήσεις σε μισθούς και συντάξεις, αλλά και για απεμπλοκή της χώρας  από τους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς σε μια συγκυρία  που οι κίνδυνοι  για τους λαούς κλιμακώνονται.

Πάνω από ένας αιώνας πέρασε από τότε που οι εργάτες  πρώτη φορά  διεκδίκησαν 8ωρο και αξιοπρεπείς μισθούς.

Και σήμερα βρισκόμαστε  αντιμέτωποι  με τις οδηγίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, και την αντίστοιχη  αντεργατική νομοθεσία  που όλες οι κυβερνήσεις έχουν περάσει, για να καταργηθεί το 8ωρο, να γίνει λάστιχο  ο εργάσιμος χρόνος, να καθιερωθεί η 13ωρη εργασία, η 6ημερη και η 7ημερη δουλειά.

Την ημέρα αυτή Δήμος Νάξου και Μικρών Κυκλάδων αποφάσισε να πραγματοποιήσει συνεδρίαση της Δημοτικής Επιτροπής με θέμα την αύξηση των δημοτικών τελών.

Οι αυξήσεις αυτές έρχονται την ώρα που η δυσβάσταχτη ακρίβεια που ταλαιπωρεί τη σημερινή οικογένεια τροφοδοτεί με τεράστια κέρδη τους βιομηχάνους, τους μεγαλεμπόρους, τους ιδιοκτήτες των σούπερ μάρκετ. Ενώ η υψηλή έμμεση φορολογία στα τρόφιμα και στα είδη πλατιάς λαϊκής κατανάλωσης μαζί με τον Ειδικό Φόρο στην Ενέργεια και στα καύσιμα έχουν οδηγήσει στην εκτίναξη των τιμών και στην ενεργειακή φτώχεια για τα λαϊκά στρώματα.

Οι αυξήσεις έρχονται σε μια περίοδο που οι εργαζόμενοι έχουν υποστεί σημαντικές μειώσεις στον πραγματικό μισθό τους με αποτέλεσμα να αδυνατούν να καλύψουν τις βασικές τους ανάγκες

Ήδη έχουμε πληρώσει και πληρώνουμε πολλά με τους άμεσους και έμμεσους φόρους -το 95% των εσόδων του κρατικού προϋπολογισμού προέρχεται από μας- ενώ ο μεγαλύτερος όγκος αυτών διοχετεύεται με διάφορες μορφές στις μεγάλες επιχειρήσεις.

Το επιχείρημα του Δήμου για την αύξηση των δημοτικών τελών είναι γνωστό: Δεν είναι επαρκής η κρατική χρηματοδότηση και οι ανάγκες είναι αυξημένες. Αυτός είναι ο σχεδιασμός όλων των κυβερνήσεων, να «πετούν» μια σειρά αρμοδιότητες στους Δήμους δίχως την ανάλογη χρηματοδότηση.

Η κυβερνητική πολιτική είναι αυτή που οδηγεί τα οικονομικά του Δήμου σε αδιέξοδο.

Σκοπός του οικονομικού «στραγγαλισμού» των Δήμων, είναι να οδηγηθούν σε αδυναμία λειτουργίας, ώστε αρχικά οι «ανταποδοτικές» υπηρεσίες και στη συνέχεια φυσικά και οι άλλες, να δοθούν ως «ώριμο φρούτο» στα μεγάλα επιχειρηματικά συμφέροντα.

Καλούμε τη διοίκηση του Δήμου αλλά και όλες τις Δημοτικές Παρατάξεις να μην γίνουν συνένοχες. Να μην στηρίξουν επί της ουσίας  την κυρίαρχη πολιτική που μας φτωχοποιεί μέρα με τη μέρα.

Τους καλούμε να διαλέξουν το δρόμο της διεκδίκησης, να πάψουν να φοβούνται και να κατονομάσουν τους πραγματικούς ενόχους της υποχρηματοδότησης και της υποστελέχωσης.

Να μην ψηφιστεί καμία αύξηση των Δημοτικών τελών!

Να διεκδικηθούν εδώ και τώρα πόροι από τον κρατικό προϋπολογισμό ώστε να γίνουν μειώσεις στα Δημοτικά τέλη.

Να πληρώσουν αυτοί που θησαυρίζουν από τον ιδρώτα μας.

 

 

Διαβάστε το ψήφισμα και σε μορφή (pdf)

ΨΗΦΙΣΜΑ δημοτικα τέλη

 

 


Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

Πρόταση Ημέρας: Κοτόπουλο φιλέτο ψημένο σαν πίτσα!

Η ιδέα της σεφ είναι απλή και συναρπαστική: δίνει στο κοτόπουλο τον ρόλο της ζύμης πίτσας και πάνω του στρώνει τα άλλα υλικά!

Απρίλιος 2025: Έντονη τουριστική ανάσα για τη Νάξο, Ιστορικό ρεκόρ επιβατικής κίνησης στο λιμάνι (πίνακας)

Άνοδος 17% στους επιβάτες, σημαντική αύξηση ΙΧ και δικύκλων – Επιστροφή στην τουριστική δυναμική για το Πάσχα στη Νάξο

Θετικό βήμα για τον τουρισμό με αυτοκινούμενα τροχόσπιτα: Συνάντηση ΕΛΑΤ με το Υπουργείο Τουρισμού

Σε κλίμα συνεργασίας εξετάστηκαν οι προκλήσεις και οι ευκαιρίες του θεσμικού πλαισίου για στάθμευση και Camper Stops

Στο Καστελλόριζο για την ημέρα της Ευρώπης ο Γ. Λεονταρίτης

Ο φετινός εορτασμός αποτελεί μια ξεχωριστή περίσταση, καθώς γιορτάζονται τα 75 χρόνια από τη Διακήρυξη Σουμάν

Βιομηχανικό Μουσείο Τομάτας «Δ. Νομικός»: Η Σαντορίνη στο επίκεντρο της ευρωπαϊκής βιομηχανικής κληρονομιάς

Το Βιομηχανικό Μουσείο Τομάτας «Δ. Νομικός» συμμετείχε για δεύτερη χρονιά στην Πανελλήνια Συνάντηση ERIH, αναδεικνύοντας τη δύναμη της μνήμης και της βιώσιμης ανάπτυξης μέσα από τη βιομηχανική ιστορία του νησιού

Νάξος: Διήμερη συνάντηση για τη βιώσιμη ανάπτυξη της Νάξου στον Πύργο Μπαζαίου

Ειδικοί επιστήμονες, φορείς και πολίτες συνδιαμορφώνουν τις προτάσεις για το μέλλον του νησιού – 31 Μαΐου & 1 Ιουνίου 2025 (πρόγραμμα)

Γιάν. Βρούτσης: “Γιορτάζει η Μύκονος, πανηγυρίζει ο αθλητισμός των Κυκλάδων !”

Θερμή υποδοχή του Α.Ο. Μυκόνου στο Υφυπουργείο Αθλητισμού για την ιστορική άνοδο στην Basket League – Ο πρώτος Κυκλαδίτικος σύλλογος στην κορυφαία κατηγορία

Άνδρος: 68χρονη έπεσε με το αυτοκίνητό της στη θάλασσα και ανασύρθηκε νεκρή

Η γυναίκα από το Γαύριο έχασε τη ζωή της καθώς το όχημά της κατέληξε στη θάλασσα από ύψος 25 μέτρων ενώ προσπαθούσε να παρκάρει

Υπουργείο Ναυτιλίας – Κικίλιας: “2,5 εκατ. ευρώ για την αναβάθμιση του κεντρικού λιμανιού της Τήνου”

Βασίλης Κικίλιας από Τήνο: «Δημοπρατείται έργο (master plan) 2,5 εκατομμυρίων ευρώ για την αναβάθμιση του κεντρικού λιμένα της Τήνου»

Νάξος: Ξεκινούν οι αιτήσεις για τους Παιδικούς Σταθμούς και τον Β.Σ.Ο.Φ. του Δήμου για το σχολικό έτος 2025-2026

Αιτήσεις εγγραφών και επανεγγραφών από τις 12 Μαΐου έως τις 2 Ιουνίου – Για πρώτη φορά πλήρης λειτουργία βρεφικού τμήματος στον Β.Σ.Ο.Φ.

Νάξος – Φιλώτι: Αντίο με σεβασμό και αγάπη στον Τάσο Τζιώτη, άνθρωπο του μέτρου και της προσφοράς

Ο Φιλωτίτης που δεν είπε ποτέ κακή κουβέντα, μόνο έδινε—με τα χέρια, με την καρδιά, με την ψυχή του. Μια απώλεια που βαραίνει την κοινότητα, μια μορφή που δεν ξεχνιέται.

Καλοκαιρινή εξόρμηση Raptor Club Greece στη Νάξο το τριήμερο του Αγίου Πνεύματος

Για πρώτη φορά οι ιδιοκτήτες των εντυπωσιακών pick-up επιλέγουν Κυκλάδες και ξεκινούν από τη Νάξο, με ένα τριήμερο χαλάρωσης, εξερεύνησης και απολαυστικής οδήγησης

Στ. Φουτάκογλου: Το περίπτερο της πλατείας πρώην Δημαρχείου, που φεύγει σιωπηλά (!!!)

Μνήμες, άνθρωποι, ιστορίες δεκαετιών γύρω από ένα μικρό περίπτερο που αποτέλεσε σταθερό σημείο αναφοράς για γενιές Χωραϊτών - Η τοποθέτηση του Στράτου Φουτάκογλου

Νάξος: Μία εικόνα που προκαλεί δέος, πραγματικότητα ή όχι;

Ένα βιομηχανικής κλίμακας έργο απειλεί το φυσικό, πολιτιστικό και κοινωνικό κεφάλαιο της Νάξου και των Κυκλάδων, με επιπτώσεις που ξεπερνούν την ενεργειακή "ανάπτυξη" - Δύο ομιλίες σήμερα και αύριο. Που; Πότε;

Νάξος – Κυρ. Σκληράκη: “Οι καθηγητές να νιώθουν αγάπη για τα παιδιά” (video)

«Θα ήθελα να πω στους καθηγητές πως πρέπει να νιώθουν αγάπη για τα παιδιά και να δουλεύει το μυαλό τους για το τι θα τους προσφέρουν» είναι η συμβουλή της κυρίας Κυριακής Σκληράκη προς τους νέους συναδέλφους της.

Άνδρος: 68χρονη έπεσε με το αυτοκίνητό της στη θάλασσα και ανασύρθηκε νεκρή

Η γυναίκα από το Γαύριο έχασε τη ζωή της καθώς το όχημά της κατέληξε στη θάλασσα από ύψος 25 μέτρων ενώ προσπαθούσε να παρκάρει

Το “Highspeed 3” αλλάζει το τοπίο στις θαλάσσιες συγκοινωνίες Κρήτης – Κυκλάδων;

Η Hellenic SeaWays ενισχύει τη γραμμή Πειραιάς – Κυκλάδες – Ηράκλειο με το ταχύπλοο "Highspeed 3", φέρνοντας νέο ανταγωνισμό και πιθανές μειώσεις τιμών στα ακτοπλοϊκά εισιτήρια. (πίνακας δρομολογίων)

Νάξος: Επιτέλους, τελειώνει της χερσαίας ζώνης, ας αναλογιστούν… «νηστεύσαντες καί μή νηστεύσαντες», τις ευθύνες που τους αναλογούν

Φτάνουμε στο τέλος της διαδρομής.. Το 3Α που πέφτει και οι ..στάσεις έως να ολοκληρωθεί ένα έργο σημαντικό για τη πόλη της Νάξου

Εκτακτο: Διακοπή ηλεκτρικού ρεύματος σε περιοχές της πόλης Νάξου

Διακοπή ηλεκτρικού ρεύματος σε περιοχές της πόλης Νάξου σήμερα Δευτέρα 5 Μαϊου

Νάξος – 2ο Γυμνάσιο: Η Μιχαηλία-Ευαγγελία Γρατσία διακρίθηκε στον Πανελλήνιο διαγωνισμό φυσικής “Αρίσταρχος”

Η Μιχαηλία-Ευαγγελία Γρατσία κατέκτησε το 3ο βραβείο στη Β΄ Φάση του διαγωνισμού φυσικής "Αρίσταρχος" φέρνοντας περηφάνια στη σχολική μας κοινότητα