Σάββατο, 31 Μαΐου, 2025
ΑρχικήΝάξος & Μικρές ΚυκλάδεςΝάξος - Πρωτομαγιά: Επιτυχημένη η κινητοποίηση με επίκεντρο την αύξηση των δημοτικών...

Νάξος – Πρωτομαγιά: Επιτυχημένη η κινητοποίηση με επίκεντρο την αύξηση των δημοτικών τελών

|

“…. Η πρωτομαγιάτικη πορεία κατέληξε στο δημαρχείο όπου μετά από διαμαρτυρία των διαδηλωτών για την ημέρα της συνεδρίασης και δυναμική παρέμβαση για τα θέματα που αφορούσαν τις αυξήσεις στα δημοτικά τέλη, αναβλήθηκαν για επόμενη συνεδρίαση. Οι διαδηλωτές δεσμεύτηκαν ότι θα επανέλθουν με δυναμική κινητοποίηση όποτε το θέμα ξαναέρθει για συζήτηση…”.

Και με είδηση, η αναφορά της δράσεων που έγιναν χθες Πρωτομαγιά στη Νάξο με επίκεντρο το χώρο του Δημαρχείου (συζήτηση για τα Δημοτικά Τέλη από την αρμόδια Επιτροπή) και τη πλατεία Πρωτοδικείου…

Η Ένωση Συνταξιούχων Νάξου μας ενημερώνει αναλυτικά ενώ έχουμε και το ψήφισμα που αφορά την διαμαρτυρία για την επικείμενη αύξηση των δημοτικών τελών στον οικείο Δήμο Νάξου και Μικρών Κυκλάδων

“Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε η συγκέντρωση σήμερα το πρωί(σ.σ.1ηΜαϊου)  στην πλατεία Πρωτοδικείου. Με συνθήματα όπως “κόκκινη Πρωτομαγιά πρωτοπόρα εργατιά”, “χωρίς εσένα γρανάζι δεν γύρνα-εργάτη μπορείς χωρίς αφεντικά” αλλά και “λευτεριά στην Παλαιστίνη” και “οι φαντάροι είναι του λαού παιδιά έξω από τα σύνορα δεν έχουνε δουλειά” οι παρευρισκόμενοι διαδήλωσαν ενάντια στην κυβερνητική πολιτική που συνεχίζοντας το έργο των προηγούμενων κυβερνήσεων φτωχοποιεί τα λαϊκά στρώματα και εμπλέκει τη χώρα μας σε πολέμους.

Η πρωτομαγιάτικη πορεία κατέληξε στο δημαρχείο όπου μετά από διαμαρτυρία των διαδηλωτών για την ημέρα της συνεδρίασης και δυναμική παρέμβαση για τα θέματα που αφορούσαν τις αυξήσεις στα δημοτικά τέλη, αναβλήθηκαν για επόμενη συνεδρίαση. Οι διαδηλωτές δεσμεύτηκαν ότι θα επανέλθουν με δυναμική κινητοποίηση όποτε το θέμα ξαναέρθει για συζήτηση.

Η επικοινωνιακή πολιτική του δημάρχου δεν μπορεί να κρύψει τη γενικότερη σύμπλευση του με την κυβέρνηση και την πολιτική της υποχρηματοδότησης των δήμων που με τη σειρά τους μετακυλιουν το κόστος στους δημότες.

Οι διαδηλωτές παρέδωσαν στον δήμαρχο και στις παρατάξεις του δημοτικού συμβουλίου το παρακάτω ψήφισμα:

ΨΗΦΙΣΜΑ

Η πρώτη Μάη είναι μέρα  σύμβολο  για την Παγκόσμια εργατική τάξη  και αγώνα απέναντι στην εκμετάλλευση. Είναι μέρα αγώνα  και διεκδίκησης, για καλύτερους όρους δουλειάς, για αυξήσεις σε μισθούς και συντάξεις, αλλά και για απεμπλοκή της χώρας  από τους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς σε μια συγκυρία  που οι κίνδυνοι  για τους λαούς κλιμακώνονται.

Πάνω από ένας αιώνας πέρασε από τότε που οι εργάτες  πρώτη φορά  διεκδίκησαν 8ωρο και αξιοπρεπείς μισθούς.

Και σήμερα βρισκόμαστε  αντιμέτωποι  με τις οδηγίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, και την αντίστοιχη  αντεργατική νομοθεσία  που όλες οι κυβερνήσεις έχουν περάσει, για να καταργηθεί το 8ωρο, να γίνει λάστιχο  ο εργάσιμος χρόνος, να καθιερωθεί η 13ωρη εργασία, η 6ημερη και η 7ημερη δουλειά.

Την ημέρα αυτή Δήμος Νάξου και Μικρών Κυκλάδων αποφάσισε να πραγματοποιήσει συνεδρίαση της Δημοτικής Επιτροπής με θέμα την αύξηση των δημοτικών τελών.

Οι αυξήσεις αυτές έρχονται την ώρα που η δυσβάσταχτη ακρίβεια που ταλαιπωρεί τη σημερινή οικογένεια τροφοδοτεί με τεράστια κέρδη τους βιομηχάνους, τους μεγαλεμπόρους, τους ιδιοκτήτες των σούπερ μάρκετ. Ενώ η υψηλή έμμεση φορολογία στα τρόφιμα και στα είδη πλατιάς λαϊκής κατανάλωσης μαζί με τον Ειδικό Φόρο στην Ενέργεια και στα καύσιμα έχουν οδηγήσει στην εκτίναξη των τιμών και στην ενεργειακή φτώχεια για τα λαϊκά στρώματα.

Οι αυξήσεις έρχονται σε μια περίοδο που οι εργαζόμενοι έχουν υποστεί σημαντικές μειώσεις στον πραγματικό μισθό τους με αποτέλεσμα να αδυνατούν να καλύψουν τις βασικές τους ανάγκες

Ήδη έχουμε πληρώσει και πληρώνουμε πολλά με τους άμεσους και έμμεσους φόρους -το 95% των εσόδων του κρατικού προϋπολογισμού προέρχεται από μας- ενώ ο μεγαλύτερος όγκος αυτών διοχετεύεται με διάφορες μορφές στις μεγάλες επιχειρήσεις.

Το επιχείρημα του Δήμου για την αύξηση των δημοτικών τελών είναι γνωστό: Δεν είναι επαρκής η κρατική χρηματοδότηση και οι ανάγκες είναι αυξημένες. Αυτός είναι ο σχεδιασμός όλων των κυβερνήσεων, να «πετούν» μια σειρά αρμοδιότητες στους Δήμους δίχως την ανάλογη χρηματοδότηση.

Η κυβερνητική πολιτική είναι αυτή που οδηγεί τα οικονομικά του Δήμου σε αδιέξοδο.

Σκοπός του οικονομικού «στραγγαλισμού» των Δήμων, είναι να οδηγηθούν σε αδυναμία λειτουργίας, ώστε αρχικά οι «ανταποδοτικές» υπηρεσίες και στη συνέχεια φυσικά και οι άλλες, να δοθούν ως «ώριμο φρούτο» στα μεγάλα επιχειρηματικά συμφέροντα.

Καλούμε τη διοίκηση του Δήμου αλλά και όλες τις Δημοτικές Παρατάξεις να μην γίνουν συνένοχες. Να μην στηρίξουν επί της ουσίας  την κυρίαρχη πολιτική που μας φτωχοποιεί μέρα με τη μέρα.

Τους καλούμε να διαλέξουν το δρόμο της διεκδίκησης, να πάψουν να φοβούνται και να κατονομάσουν τους πραγματικούς ενόχους της υποχρηματοδότησης και της υποστελέχωσης.

Να μην ψηφιστεί καμία αύξηση των Δημοτικών τελών!

Να διεκδικηθούν εδώ και τώρα πόροι από τον κρατικό προϋπολογισμό ώστε να γίνουν μειώσεις στα Δημοτικά τέλη.

Να πληρώσουν αυτοί που θησαυρίζουν από τον ιδρώτα μας.

 

 

Διαβάστε το ψήφισμα και σε μορφή (pdf)

ΨΗΦΙΣΜΑ δημοτικα τέλη

 

 


Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

ΑΟ Μυκόνου: Ο Πέτρος Γερομιχαλός αποτελεί το πρώτο μεταγραφικό απόκτημα για τη νέα χρονιά

Ο έμπειρος φόργουορντ ενισχύει τη Μύκονο στην παρθενική της σεζόν στη μεγάλη κατηγορία, φέρνοντας εμπειρία και ποιότητα στη γραμμή των ψηλών

Ο Μάιος έφυγε αφήνοντας λίγες σταγόνες και πολλά… σημάδια για το καλοκαίρι (πίνακες)

Περισσότερη ζέστη, λιγότερες βροχές και μια υδρολογική εικόνα με ενδείξεις για ένα ακόμα ξηρό καλοκαίρι στην Παροναξία

42 εκατομμύρια ευρώ επιστρέφονται στους νησιώτες μέσω του Μεταφορικού Ισοδύναμου – Ξεκινούν οι πληρωμές

Δημοσιεύθηκε η ΚΥΑ για το Μ.Ι. – Από Δευτέρα στους λογαριασμούς 325.405 πολιτών η επιστροφή του κόστους μετακίνησης για το 2024.

Νέο πλωτό ασθενοφόρο στους Φούρνους: Σημαντική ενίσχυση για την υγειονομική ασφάλεια του ακριτικού νησιού

Πραγματοποιήθηκε ο αγιασμός του υπερσύγχρονου περιπολικού σκάφους–ασθενοφόρου που ενισχύει τις διακομιδές από Φούρνους και Θύμαινα. Παρών ο Υφυπουργός Στέφανος Γκίκας.

Μάνος Κόνσολας: Υπέρ της κοινής διεκδίκησης για κρίσιμα νησιωτικά ζητήματα

Ο Βουλευτής Δωδεκανήσου στηρίζει συντονισμένες πρωτοβουλίες για ΦΠΑ, ακτοπλοϊκά εισιτήρια και δημόσια υγεία – Πρόταση για νέες παροχές και κίνητρα σε γιατρούς στα νησιά.

Καινοτόμο έργο διαχείρισης όμβριων υδάτων από το ΕΜΠ στη Νάξο

Η Νάξος στο επίκεντρο ερευνητικού έργου του ΕΜΠ με χρηματοδότηση από το πρόγραμμα Horizon – Πιλοτική εφαρμογή συστημάτων συλλογής και αξιοποίησης ομβρίων υδάτων για την καταπολέμηση της λειψυδρίας.

Μύκονος 2025: Ρεκόρ τιμών τον Ιούλιο, αλλά με “κενά” στον Σεπτέμβριο

Παρά τη δυναμική εκκίνηση της σεζόν και τις υψηλές τιμές στα πεντάστερα, η περιορισμένη ζήτηση του φθινοπώρου επαναφέρει το ζήτημα της εποχικότητας

Κυκλάδες – Blue Star Ferries: Ξεκινούν τα θερινά δρομολόγια του “Blue Star 1”, πρωινό το “Blue Star Naxos”

Από την Κυριακή 1 Ιουνίου, το "Blue Star 1" αναλαμβάνει τη βραδινή αναχώρηση από Πειραιά, ενώ από Δευτέρα 2 Ιουνίου, το "Blue Star Naxos" ξεκινάει τα καθημερινά πρωινά του δρομολόγια προς Πάρο, Νάξο, Μικρές Κυκλάδες, Αμοργό και Αστυπάλαια.

Νάξος – Πύργος Μπαζαίου: Ξεκινάει σήμερα η διήμερη συνάντηση για τη βιώσιμη ανάπτυξη (πρόγραμμα)

Ειδικοί επιστήμονες, φορείς και πολίτες συνδιαμορφώνουν τις προτάσεις για το μέλλον του νησιού – 31 Μαΐου & 1 Ιουνίου 2025 (πρόγραμμα)

«Κλείνουμε – γιατί αλλιώς θα μας κλείσουν»: Η εστίαση στην Πάρο κατεβάζει ρολά στις 5 Ιουνίου

Οι επαγγελματίες διαμαρτύρονται για τις καθυστερήσεις και τα εξοντωτικά πρόστιμα που απειλούν τη λειτουργία των επιχειρήσεων τους – Ζητούν άμεσες λύσεις

Νάξος – Χείμαρρος: Αποχαιρετισμός στον Γιάννη Ψαρρά, έναν άνθρωπο της προσφοράς

Η εξόδιος ακολουθία του 72χρονου θα τελεστεί σήμερα Δευτέρα 26 Μαΐου στον Ιερό Ναό Ζωοδόχου Πηγής στον Χείμαρρο – Θλίψη στο Τσικαλαριό

Νάξος: «Πώς ένα δημόσιο ακίνητο έγινε ιδιωτική “πλατεία”, η αλήθεια πίσω από την περίφραξη στον Λυώνα»

Σαφές μήνυμα από τον Δήμο Νάξου και Μικρών Κυκλάδων για την περίφραξη στον Λυώνα: παράνομη αυθαίρετη χρήση του χώρου, περίφραξη για λόγους ασφάλειας και αποκατάσταση της νομιμότητας

Πάρος: «Κλείνουμε πριν μας κλείσουν», η εστίαση σε απεργία στις 5 Ιουνίου

Σε συμβολικό λουκέτο προχωρούν οι παραλιακές επιχειρήσεις του νησιού – Αντίδραση απέναντι σε τιμωρητικές πολιτικές και κρατική απουσία - Το σχόλιο του Γιάννη Παπαδόπουλου

Παροναξία: “Ηλεκτρική” νύχτα με βροχόπτωση και …λάσπη (πίνακας)

Έντονα φαινόμενα, αστραπές και «λασποβροχές» χτύπησαν τα νησιά των Κυκλάδων – Τα ύψη υετού από το NaxosWeather (πίνακας)

Γ. Παπαδόπουλος: “Μειωμένη κατανάλωση και έλλειψη προσωπικού, αλλάζουν τα δεδομένα στην εστίαση”

Ο πρόεδρος του Σωματείου Μαζικής Εστίασης Νάξου και περιφερειάρχης της ΠΟΕΣΕ στο Νότιο Αιγαίο μιλά για τις νέες τουριστικές συνήθειες, τις προσαρμογές των επιχειρήσεων και την πίεση που δέχεται ο κλάδος ενόψει καλοκαιριού.

Νάξος – Σύλλογος Μηχανικών: “Όχι σε οριζόντιους περιορισμούς, Ναι, σε στοχευμένο πλαίσιο για τις θερινές οικοδομικές εργασίες”

Ο Σύλλογος εκφράζει έντονο προβληματισμό για την αιφνιδιαστική πρόθεση του Δήμου να επιβάλει οριζόντιους περιορισμούς, χωρίς επαρκή διαβούλευση – Προτείνει στοχευμένο και ρεαλιστικό πλαίσιο που προστατεύει τόσο τον τουρισμό όσο και τον κατασκευαστικό κλάδο.

Νάξος: Έτοιμος ο νέος δρόμος που ενώνει Αγιο Προκόπιο με Κάπαρες (Πλάκα – Αγία Αννα)

Παραδόθηκε στην κυκλοφορία ο νέος οδικός άξονας που συνδέει τον Άγιο Προκόπιο με τις Κάπαρες, μειώνοντας τον χρόνο διαδρομής και αυξάνοντας την οδική ασφάλεια – Ευχαριστίες από τον πρόεδρο της κοινότητας Αγίου Αρσενίου

Γεύσεις Ναξιώτικες, με υπογραφή: Η συνεργασία του “Φάρου του Αλυκού” με τη “Φάρμα Ρώτα”

Με αγάπη για την τοπική παραγωγή και αφοσίωση στη γαστρονομική ποιότητα, το εστιατόριο του Αλυκού ξεκινά δυναμικά τη σεζόν με πρώτες ύλες από τη φημισμένη φάρμα της Νάξου

Νάξος – Λυώνας: Όταν ο φράχτης γίνεται σύμβολο απομόνωσης και αντίστασης

Η περίφραξη στην παραλία του Λυώνα της Κορώνου και η οργισμένη αντίδραση των κατοίκων – Ένα πανό που φωνάζει πιο δυνατά από τις λέξεις.

Πάρος: «Διακομιδές ντροπής»: Δύο ημέρες ταλαιπωρίας για ηλικιωμένη ασθενή που ταξίδεψε στη Σύρο (!!!)

Σφοδρή κριτική από τον Κώστα Αργουζή για την άρνηση ενεργοποίησης του υγειονομικού ελικοπτέρου Πάρου – Τι καταγγέλλει για την αλυσιδωτή διακομιδή και το κόστος για κράτος και ασθενή