ΤΟ καταφύγιο αλιευτικών και τουριστικών σκαφών που βρίσκεται και λειτουργεί σε απόσταση αναπνοής από τον κεντρικό προβλήτα του λιμανιού της Νάξου, κατά γενική ομολογία, δεν καλύπτει στον απαιτούμενο βαθμό τις ανάγκες του όντως μικρού αριθμού των επαγγελματικών αλιευτικών σκαφών αλλά, κυρίως, του μεγάλου αριθμού των τουριστικών σκαφών, που επιλέγουν να ελλιμενίζονται εντός αυτού καθ’ όλη την διάρκεια του έτους.
Κείμενο: Γιάννης Βλαχάκης (Ραπόρτο)
ΤΟ περί ου ο λόγος αγκυροβόλιο, εννοείται, ότι θα πρέπει να είναι πρωτίστως ασφαλές. Και λειτουργικό, επίσης.
ΔΕΝ ήσαν λίγες οι φορές που όλες οι δημοτικές αρχές Νάξου από τα πρώτα έτη της δεκαετίας του 1980 (και επί δημαρχίας, συγκριμένα, των κ. Λατίνα, Κόκκοτα, Μαράκη, Μαργαρίτη και Λιανού) μέχρι και σήμερα, με παρεμβάσεις τους προσπάθησαν να το εκσυγχρονίσουν.
ΟΜΟΛΟΓΟΥΜΕΝΩΣ, απέδωσαν οι προσπάθειες-πρωτοβουλίες τους, με βάση τα κατά καιρούς δεδομένα (επιχειρηματική και τουριστική δραστηριότητα κ.λπ.) των τελευταίων 45 ετών. Όμως, οι κατά τα τελευταία έτη εξελίξεις, μας ξεπέρασαν…
ΣΤΙΣ μέρες μας το πρόβλημα που παρατηρείται στο υφιστάμενο καταφύγιο (το οποίο κατά την διάρκεια του θέρους, πρωτίστως, επιβαρύνεται από την ζωηρή τουριστική κίνηση) ακούει στο όνομα «στενότητα χώρου». Αντικειμενικό το πρόβλημα. Ένα πρόβλημα, που επιβάλλεται να αντιμετωπιστεί.
«ΟΝΤΩΣ, είναι μικρό το καταφύγιο. Δεν θα πρέπει όμως να παραγνωρίσουμε το γεγονός ότι οι όποιες προσπάθειες που μέχρι σήμερα κατεβλήθησαν για την βελτίωση της εν γένει εικόνας του, ήταν προς την σωστή κατεύθυνση. Η τελευταία διαμόρφωση του χώρου -όπως οι γνωρίζοντες πρόσωπα και πράγματα δηλώνουν δημόσια- συνέβαλε θετικά στον τρόπο λειτουργίας του.
Όμως η τουριστική κίνηση, που χρόνο με τον χρόνο παρουσιάζει αύξηση, δίνει λαβή σε πολύ κόσμο να παρατηρεί ότι ο χώρος αυτός είναι και μικρός και ανεπαρκής. Και δεν έχει άδικο όλος αυτός ο κόσμος», επισημαίνει, μιλώντας στο Naxos Press, ο λιμενάρχης Νάξου και Μικρών Κυκλάδων, Αλέξης Αποστολόπουλος.
Που συμφωνεί ότι θα πρέπει να δημιουργηθεί ένα ακόμη καταφύγιο στην ευρύτερη περιοχή του κεντρικού λιμανιού της Νάξου.
Η ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΗ κίνηση που εμφανίζει η Νάξος, κατά τα τελευταία έτη, αν μη τι άλλο, καθιστά επιβεβλημένη την ανάγκη – και ως προς τούτο συμφωνεί και η πλειονότητα των αυτοδιοικητικών παραγόντων του νησιού – κατασκευής ενός νέου καταφυγίου στα γεωγραφικά/διοικητικά όρια της πληθυσμιακά μεγαλύτερης δημοτικής κοινότητας του πολυνησιακού Δήμου Νάξου και Μικρών Κυκλάδων: της Χώρας Νάξου.
ΠΟΥ όμως θα μπορούσε να κατασκευαστεί ένα δεύτερο αλιευτικό και τουριστικό καταφύγιο, στα (διοικητικά) όρια της Δημοτικής Κοινότητας Νάξου;
ΜΕ βάση όσα αναφέρονται στην πρόβλεψη-υπόδειξη που είναι καταγεγραμμένη στο εκπονηθέν Master Plan (Γενικό Προγραμματικό Σχέδιο) του λιμανιού της Νάξου (το οποίο – κατά πώς λέγεται – θα υλοποιηθεί εντός των επομένων ετών), ένα δεύτερο, σύγχρονο και, συνεπώς, λειτουργικότερο του υπάρχοντος καταφύγιο, προτείνεται να δημιουργηθεί/κατασκευαστεί κάτω από το κτήριο που, προ ετών, στέγαζε στις ανάγκες του Μετεωρολογικού Σταθμού Νάξου, και συγκεκριμένα, στο ύψος του πέταλου του περιπατητικού παραθαλάσσιου δρόμου που οδηγεί στο έμπα της παραλίας λουομένων του Αγίου Γεωργίου.