Τρίτη, 12 Αυγούστου, 2025
ΑρχικήΝάξος & Μικρές ΚυκλάδεςΝάξος: Προχωρεί στην εκπόνηση master plan για την διαχείριση των υδάτων

Νάξος: Προχωρεί στην εκπόνηση master plan για την διαχείριση των υδάτων

|

Σε φάση υλοποίησης μπαίνει το Γενικό Σχέδιο Ύδρευσης (Masterplan) του Δήμου Νάξου και Μικρών Κυκλάδων. Πρόσφατα, η Δημοτική Επιτροπή ενέκρινε την τροποποίηση του σχεδίου προγραμματικής σύμβασης μεταξύ Δήμου Νάξου και Μικρών Κυκλάδων και Δικτύου Αειφόρων Νήσων (ΔΑΦΝΗ) για την παροχή υπηρεσιών τεχνικής υποστήριξης.

Σύμφωνα με αυτή τη τροποποίηση, το σχέδιο θα αφορά στο σύνολο του Δήμου, με την απαιτούμενη δαπάνη να αυξάνεται από τις 124.000 ευρώ που ήταν αρχικά, σε 148.800 ευρώ.

Δ. Λιανός: “Το σχέδιο αυτό είναι πάρα πολύ σημαντικό γιατί αντιμετωπίζεται συνολικά, τη διαχείριση των υδάτινων πόρων”

Ο δήμαρχος Νάξου και Μικρών Κυκλάδων, Δημήτρης Λιανός, μίλησε στην “Κοινή Γνώμη” για τη συγκεκριμένη τροποποίηση του Σχεδίου Ύδρευσης (Masterplan) και τόνισε, πόσο σημαντικό είναι αυτό για το νησί. Συγκεκριμένα, ανέφερε, ότι, “η συγκεκριμένη τροποποίηση, αφορά όπως έλεγε ο τελευταίος νόμος, ότι το σχέδιο δεν πρέπει να είναι ανά νησί αλλά ανά Δήμο και έτσι εντάξαμε τα τέσσερα νησιά μας, Σχοινούσα, Ηρακλειά, Δονούσα, Κουφονησί. Ο Δήμος ανέθεσε το φθινόπωρο του 2023, το Master Plan για το Γενικό Σχέδιο Ύδρευσης και τη διαχείριση του νερού για τα πέντε νησιά του Δήμου μας.

Το σχέδιο αυτό είναι πάρα πολύ σημαντικό γιατί αντιμετωπίζεται συνολικά, τη διαχείριση των υδάτινων πόρων για τον Δήμο και φυσικά τα οφέλη όταν ολοκληρωθεί το Masterplan, εκτιμούμε μέχρι τέλος του έτους με αρχές του επόμενου έτους, θα είναι πολλά και σημαντικά.

Ο Δήμος μας, θα ξεκινήσει τη προσπάθεια να το υλοποιήσει, έτσι ώστε να καταφέρουμε να εντοπίσουμε συγκεκριμένες παρεμβάσεις που θα πρέπει να κάνουμε και ανάγκη για συγκεκριμένα έργα, με απώτερο στόχο, να παρέχουμε νερό βάσει των αναγκών, σε επάρκεια αλλά και σε ποιότητα, τόσο για την ύδρευση αλλά για την άρδευση. Είναι πολύ σημαντικό να υπάρχει επάρκεια νερού, για την γεωργική χρήση του νησιού, καθώς αποτελεί σημαντικό κομμάτι, της οικονομίας του τόπου μας”.

“Τη στιγμή που μιλάμε, στο νησί δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα”

Την ίδια ώρα, σε ερώτημα σχετικά με την κατάσταση που επικρατεί τη δεδομένη στιγμή στο δίκτυο ύδρευσης και αν αντιμετωπίζει το νησί προβλήματα λειψυδρίας, ο κ. Λιανός ήταν κατηγορηματικός, επισημαίνοντας ότι “σήμερα στο νησί δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα, δεν υπάρχει καμία διακοπή. Έχουμε προχωρήσει σε αφαλατώσεις και λειτουργούν άψογα, παράλληλα με ιδιωτικές γεωτρήσεις και προς το παρόν δεν έχουμε κάποιο πρόβλημα σε κανένα οικισμό, σε καμία περιοχή του νησιού. Αυτή τη στιγμή είμαστε σε πολύ καλό επίπεδο, καθώς μαθαίνω ότι σε κάποια άλλα νησιά υπάρχουν προβλήματα. Ευτυχώς, εμείς προς το παρόν δεν έχουμε κάποιο θέμα.”

Αντικείμενο της προγραμματικής σύμβασης

Αντικείμενο της προγραμματικής σύμβασης αποτελεί η παροχή τεχνικής υποστήριξης από το ΔΑΦΝΗ προς το Δήμο Νάξου και Μικρών για την εκπόνηση Γενικού Σχεδίου Ύδρευσης (Masterplan) . Η εκπόνηση του Γενικού Σχεδίου Ύδρευσης είναι απαραίτητη στο πλαίσιο εφαρμογής του βασικού μέτρου με ονομασία «Σύνταξη / Επικαιροποίηση Γενικών Σχεδίων Ύδρευσης (Masterplan)», του Σχεδίου Διαχείρισης Λεκανών Απορροής Ποταμών (Σ.Δ.Λ.Α.Π.) Νήσων Αιγαίου.

Αναλυτικότερα σημειώνεται ότι το ισχύον εγκεκριμένο Σχέδιο Διαχείρισης των Λεκανών Απορροής Ποταμών του Υδατικού Διαμερίσματος Νήσων Αιγαίου (GR 14), το οποίο αποτελεί το βασικό εργαλείο για την επίτευξη της ολοκληρωμένης προστασίας και ορθολογικής διαχείρισης των επιφανειακών και υπόγειων υδατικών συστημάτων του Δήμου Νάξου και Μικρών Κυκλάδων, περιλαμβάνει το Πρόγραμμα Μέτρων όπου προσδιορίζονται οι δράσεις και οι ενέργειες που απαιτούνται για την επίτευξη των περιβαλλοντικών στόχων της Ευρωπαϊκής Οδηγίας 2000/60/ΕΚ για την «θέσπιση πλαισίου κοινοτικής δράσης στον τομέα της πολιτικής των υδάτων», από τις καθ’ ύλην αρμόδιες υπηρεσίες. Το εγκεκριμένο Πρόγραμμα Μέτρων του παραπάνω Σχεδίου Διαχείρισης περιλαμβάνει δύο κατηγορίες μέτρων, τα βασικά και τα συμπληρωματικά, εκ των οποίων το βασικό μέτρο με κωδικό GR14OM03-02, επιβάλλει τη σύνταξη Γενικού Σχεδίου Ύδρευσης (Masterplan), με απώτερο στόχο την προστασία και την εξασφάλιση της ποιότητας του πόσιμου νερού των πηγών υδροδότησης.

Σκοπός της σύμβασης

Σκοπός της προγραμματικής σύμβασης είναι η καταγραφή ορθολογικών, αποδοτικών και βιώσιμων τρόπων και μεθοδολογιών διαχείρισης των υδατικών πόρων και υδρευτικών συστημάτων των νήσων του Δήμου Νάξου και Μικρών Κυκλάδων με στόχο την ποσοτικά αξιόπιστη, ποιοτικά και περιβαλλοντικά ασφαλή, και οικονομικά πρόσφορη κάλυψη της ζήτησης νερού ύδρευσης. Στην κατεύθυνση αυτή θα επιδιωχθεί κατάλληλη αξιοποίηση των υπαρχόντων υδατικών πόρων που διατίθενται για την κάλυψη της ζήτησης αυτής, προσαρμοζόμενη στις απαιτήσεις του ισχύοντος θεσμικού πλαισίου ολοκληρωμένης διαχείρισης υδατικών πόρων..

Συγκεκριμένα στο πλαίσιο της σύμβασης θα πραγματοποιηθούν οι εξής εργασίες:

  • Αποτύπωση, ανάλυση και αξιολόγηση υφιστάμενης κατάστασης
  • Προτάσεις διαχείρισης υδροδοτικού συστήματος – προβλέψεις μελλοντικής ζήτησης
  • Προτάσεις και πρόγραμμα υλοποίησης έργων αναβάθμισης υδροδοτικού συστήματος
  • Προμελέτες σκοπιμότητας για τα σημαντικότερα εκ των ιεραρχημένων έργων και υποστήριξη του
  • Δήμου στην ωρίμανση των απαιτούμενων μελετών για την υλοποίησή τους
  • Κοστολόγηση παροχής υπηρεσιών ύδατος

Το ιστορικό της τροποποίησης

Το Δημοτικό Συμβούλιο κατά τη συνεδρίαση της 7ης Σεπτεμβρίου 2023 ενέκρινε ομόφωνα, με την υπ’ αρ. 175/2023 απόφασή του, τη σύναψη προγραμματικής σύμβασης μεταξύ του Δήμου Νάξου και Μικρών Κυκλάδων και του Δικτύου Αειφόρων Νήσων (ΔΑΦΝΗ) με αντικείμενο την παροχή υπηρεσιών τεχνικής υποστήριξης από το ΔΑΦΝΗ στον Δήμο για την εκπόνηση Γενικού Σχεδίου Ύδρευσης (Masterplan) για την νήσο Νάξο.

Κατά τη διαδικασία του προβλεπόμενου ελέγχου νομιμότητας της σύμβασης από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση Αιγαίου επισημάνθηκε ότι σύμφωνα με το υφιστάμενο νομοθετικό πλαίσιο είναι απαραίτητη η εκπόνηση του Γενικού Σχεδίου Ύδρευσης (Masterplan) για όλη τη διοικητική περιοχή του Δήμου Νάξου και Μικρών Κυκλάδων. Η αρχική προγραμματική σύμβαση, όπως συντάχθηκε, αφορούσε την υποστήριξη προς τον Δήμο κατά την εκπόνηση ενός πρώτου τμήματος του Γενικού Σχεδίου Ύδρευσης του Δήμου Νάξου και Μικρών Κυκλάδων, το οποίο επικεντρώνεται στην νήσο Νάξο, ενώ στην συνέχεια υπάρχει η πρόθεση του Δήμου να προχωρήσουμε σε ολοκλήρωση του Γενικού Σχεδίου Ύδρευσης υλοποιώντας και τα τμήματα που αφορούν τις νήσους των Μικρών Κυκλάδων.

Παρόλα αυτά δεδομένου ότι το νομοθετικό πλαίσιο που διέπει την εκπόνηση των Γενικών Σχεδίων Ύδρευσης δεν προσδιορίζει ξεκάθαρα τη δυνατότητα της τμηματικής εκπόνησης τους, προτείνεται η τροποποίηση του σχεδίου της προγραμματικής σύμβασης ώστε να αφορά το σύνολο του Δήμου, με τη συνακόλουθη αύξηση και της σχετικής απαιτούμενης δαπάνης από 124.000€ που ήταν η αρχική σε 148.800€ (με ΦΠΑ 24%).

 


Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

Πολυχρόνης Ραπτάκης, πλοίαρχος “Blue Star Naxos”: «Στην ακτοπλοΐα είμαστε πολύ πίσω σε σχέση με το εξωτερικό» (video)

Τι λέει για τις ελλείψεις στις υποδομές, τις “ουρές” στα λιμάνια και τη βοήθεια του Blue Star Delos σε ιστιοπλοϊκό με Γάλλους τουρίστες (video)

Κακολύρι: Το νέο μαρτυρικό χωριό της Ελλάδας, δικαίωση μνήμης και ιστορίας

Μετά από χρόνια αγώνων, το Κακολύρι Εύβοιας εντάσσεται επίσημα στο δίκτυο μαρτυρικών χωριών, τιμώντας τη θυσία των 30 εκτελεσθέντων κατοίκων στις 24 Μαΐου 1944.

Γιώργος Αγγελόπουλος στη Νάξο, στα «Palatia» της Αγίας Άννας για αξώτικες γεύσεις και ερυθρόλευκες στιγμές

Ο πρόεδρος του μπασκετικού Ολυμπιακού επιστρέφει για ακόμη ένα καλοκαίρι στο "νησί-φρούριο" των ερυθρόλευκων, μοιράζοντας χαμόγελα και φωτογραφίες με φίλους και οπαδούς.

Συναγερμός στο «Ιονίς», Μπλακ άουτ με 183 επιβάτες, πλέει με μία μηχανή προς το Λαύριο

Βλάβη προκάλεσε προσωρινή ακινητοποίηση του πλοίου μεταξύ Κέας και Μακρονήσου – Στο σημείο σπεύδουν δυνάμεις του Λιμενικού.

Ο ΑΠ.Α.Σ. Νάξου καλωσορίζει τον 18χρονο Γιάννη Νικολάου!

Ο νεαρός αθλητής ύψους 2,02 μ. ενισχύει τη ρακέτα της ομάδας – Προέρχεται από την ΑΕΚ με εμπειρία στη Stoiximan GBL.

Αιγαίο: Εκτακτα δρομολόγια των HighSpeed 3 και 4 αύριο Τετάρτη (13/08)

Έκτακτα δρομολόγια HIGHSPEED 3 & 4 στις 13 Αυγούστου μετά την άρση απαγορευτικού - Αναλυτικά οι ώρες αναχώρησης και άφιξης για την εξυπηρέτηση των νησιών

Β. Κικίλιας: 103 έργα για το νερό σε απομακρυσμένα και μικρά νησιά

Το Υπουργείο Ναυτιλίας ενισχύει την υδροδότηση 61 νησιωτικών δήμων με έργα αφαλάτωσης και τεχνική υποστήριξη

Ιατρικός Σύλλογος Ρόδου: Καμπανάκι για τα τροχαία στο νησί

Ο Ιατρικός Σύλλογος Ρόδου καλεί σε υπευθυνότητα, πρόληψη και αιμοδοσία για την προστασία της ανθρώπινης ζωής

Νάξος – Τα παλαιά πιάνα κελαηδούν ξανά, Ρεσιτάλ πιάνου και τραγουδιού στο Πολιτιστικό Κέντρο

Μια βραδιά γεμάτη μουσική και τέχνη στο Κάστρο της Χώρας Νάξου, με είσοδο ελεύθερη. (πρόγραμμα)

Το «μυστικό» πίσω από τον ήχο της θάλασσας στα κοχύλια

Οι επιστήμονες εξηγούν γιατί αυτό που ακούμε δεν είναι ο ωκεανός, αλλά ενισχυμένοι ήχοι του περιβάλλοντος

Νάξος: Διάσωση δύο ηλικιωμένων κολυμβητών στον Άγιο Γεώργιο με πρωταγωνιστή τον Lennart Neubauer

Ο πρωταθλητής του windsurfing εντόπισε και κράτησε στην επιφάνεια δύο ηλικιωμένους που είχαν παρασυρθεί από ρεύματα και κύματα – Κίνδυνος στην περιοχή του «Πορτοκάλι».

Ένταση στο λιμάνι του Πειραιά: Επιβάτες για Νάξο ανέβηκαν στον καταπέλτη μετά από νέα ακύρωση δρομολογίου

Πάνω από 100 ταξιδιώτες αντέδρασαν έντονα μετά την αιφνιδιαστική ενημέρωση ότι δεν θα ταξιδέψουν ούτε σήμερα, παρά τις αρχικές διαβεβαιώσεις της εταιρείας.

Έκτακτο: Συλλήψεις υπευθύνων αρχαιολόγων και μελών της Εφορείας Κυκλάδων για τα πλέγματα στην Πορτάρα

Ραγδαίες εξελίξεις στην υπόθεση προστασίας του μνημείου – Αντιδράσεις και επόμενες κινήσεις της Εφορείας Αρχαιοτήτων Κυκλάδων

Λιμεναρχείο Νάξου: Απαγόρευση κυκλοφορίας στην παραλιακή της Χώρας Νάξου από 9 Αυγούστου, ποιοι εξαιρούνται

Η Νάξος γεμίζει κόσμο και το Λιμεναρχείο λαμβάνει δράση για την αποφυγή κυκλοφοριακού εφιάλτη.

Κυκλάδες: Ταχύπλοα στο έλεος του καιρού, ποια δεν προσέγγισαν λιμάνια

Δεν προσέγγισε Ηρακλειά το Tera Jet 2 – Διπλό περιστατικό με το CAT I στη Σέριφο – Ακινητοποιήθηκε το Superjet στην Πάρο λόγω ισχυρών ανέμων

Σύλλογος Ελλήνων Αρχαιολόγων: «Απαράδεκτη η καταγγελία του Δημάρχου Νάξου – Δεν θα μας εκφοβίσουν»

Σφοδρή αντίδραση για την προσαγωγή αρχαιολόγου και υπαλλήλων της ΕΦΑ Κυκλάδων – Ζητούν απόσυρση της καταγγελίας και μόνιμη λύση για την προστασία της Πορτάρας

Νάξος: Χάος στο λιμάνι μετά το απαγορευτικό – Οι λιμενικοί κράτησαν την τάξη

Μέρα-ρεκόρ με 5.000 επιβάτες και 1.000 οχήματα σε λίγες ώρες, αλλά το Λιμενικό Σώμα διασφάλισε ομαλή αποβίβαση και επιβίβαση παρά τις ελλείψεις υποδομών.

Attica Group: Ανεκτέλεστα τα δρομολόγια της Παρασκευής 8/8 λόγω απαγορευτικού απόπλου

Ανακοινώθηκε η αναστολή σημαντικών ακτοπλοϊκών δρομολογίων προς και από τις Κυκλάδες – Σε αναμονή νεότερων οδηγιών οι επιβάτες.

Blue Star Ferries: Αναστολή δρομολογίων για σήμερα (08/08), στις 4 το απόγευμα αναχωρεί το “Blue Star Delos”

Ακυρώνονται τα περισσότερα δρομολόγια της Blue Star λόγω απαγορευτικού – Το μόνο που ταξιδεύει είναι το Blue Star Delos με καθυστέρηση και τροποποιημένο δρομολόγιο

Απαγορευτικό απόπλου: Νυχτερινές λύσεις για Άνδρο από Ραφήνα

Καθηλωμένα 25 πλοία στον Πειραιά και 13 στη Ραφήνα – Τρία έκτακτα δρομολόγια μεταμεσονύχτια για Άνδρο για να εξυπηρετηθούν αποκλεισμένοι επιβάτες