Σάββατο, 26 Ιουλίου, 2025
ΑρχικήΙστορίεςΝάξος: Πως φτάσαμε στην κήρυξη της επανάστασης την 6η Μαϊου 1821

Νάξος: Πως φτάσαμε στην κήρυξη της επανάστασης την 6η Μαϊου 1821

|

Η Ελλάδα τον Μάρτιο του 1821 είναι σε αναβρασμό. Η ώρα της επανάστασης εναντίον των Τούρκων για την απόκτηση της ελευθερίας έχει φτάσει. Οι πρώτες μάχες γίνονται στην Πελοπόννησο και Στερεά Ελλάδα, ενώ στα νησιά η επανάσταση αργεί. Βλέπετε, τα νέα δεν ταξιδεύουν όπως σήμερα ή έστω πριν από δέκα ή 20 χρόνια.

Η Νάξος όπως και τα υπόλοιπα νησιά των Κυκλάδων μπαίνουν με σχετική καθυστέρηση στον άγωνα, κυρίως όσον αφορά το τυπικό κομμάτι. Δεν ήταν άλλωστε λίγοι οι Ναξιώτες που είχαν φύγει από το νησί για να πολεμήσουν στην Στερεά Ελλάδα ή την Πελοπόννησο μαζί με τους υπόλοιπους Ελληνες.

Πότε όμως η Νάξος όρθωσε την σημαία της Επανάστασης; Νωρίτερα διαβάσαμε άρθρο του φιλόλογου Αντώνη Τζιώτη με την 6η Μαϊου να είναι ημερομηνία ορόσημο. Τώρα; Με τον “Ορεινό Αξώτη”, πάμε στα “Ναξιακά”. Και τον Σεπτέμβριο του 1987, ο Ολλανδός Ιστορικός Ben Slot μας δίνει λεπτομέρειες από τις εξελίξεις..

Τι είχε γίνει; Με την αρωγή του Ορεινού Αξώτη διαβάζουμε τι έγινε στη Νάξο το τριήμερο 4-6 Μαϊου 1821

4 Μαΐου 1821 : Έφθασε εδώ (σ.σ. Νάξο) Υδριώτικο πλοίο του πλοιάρχου Κωνσταντή, ο οποίος ανακοινώνει φανερά στους Ναξιώτες ότι πρέπει απολύτως να αναγνωρίσουν τη σημαία του νέου συντάγματος. Όλοι οι Έλληνες χαίρονται πολύ για την κατάσταση .

5 Μαΐου 1821: Ένας μουβακχίρ του Καπουδάν Πασά μαζί με 4 ανθρώπους από του οποίους οι 3 είναι Τούρκοι, κλήθηκε εδώ από έναν Στεκούλη, Άγγλο προστατευόμενο. από την πρωτεύουσα για να τακτοποιήσουν χρέη. Μόλις επέστρεψαν από την Πάρο και ξεβαρκάρησαν εδώ στην Νάξο, οι Έλληνες και οι πριμάτοι τους υποχρέωσαν να φύγουν και να τους ξαναφέρουν στην Πάρο. Μόλις έφυγαν για εκεί, τους κυνήγησε μια άλλη βάρκα που αναχώρησε από το λιμάνι με μερικούς Νάξιους Έλληνες, μεταξύ των οποίων αρχηγός υπήρξε ένας Ιωάννης Χάμπας. Όταν έφθασαν στη βάρκα που υπήρχαν οι άτυχοι Τούρκοι, σε λίγη απόσταση από την Νάξο, τους συνέλαβαν και τους σκότωσαν όλους, τους Τούρκους καθώς και έναν Έλληνα ονόματι Παντελή, που ήταν ο δραγουμάνος των.

6 Μαΐου 1821 : Στις 9 το πρωί το σώμα των Ελλήνων πριμάτων έφθασε στον αρχιεπίσκοπο Veggeti, που είχαν συνέλθει όλοι Καθολικοί. Είπαν ότι έπρεπε απολύτως να εκτελεσθεί η διαταγή των Υδριωτών και να υψωθεί η καινούργια σημαία και να υπακούσουν. Έδειξαν γράμμα των κεφαλών (αρχηγών ) των χωριών και ένα του Ορθόδοξου μητροπολίτη, το οποίο γράφει ότι μετά το μεσημέρι θα ερχόταν στην πόλη με 2000 άτομα να υψώσουν τη σημαία. Ειδοποιούν ώστε οι άνθρωποι της πόλεως να πάνε να τους συναντήσουν.

Μετά από αυτή την έκθεση, οι Έλληνες προσκάλεσαν τους Καθολικούς να ομογνωμήσουν. Οι Καθολικοί, βλέποντες το μικρό αριθμό των σε σύγκριση με τους Έλληνες και ότι ήταν όλα στην δύναμη των Ελλήνων και προβλέποντες την ολοκληρωτική καταστροφή των Λατίνων αν δεν συμμετείχαν, συμφώνησαν να μετάσχουν . Έτσι, στις 4 το απόγευμα, στον ήχο των κουδώνων όλοι οι Έλληνες κάτοικοι της πόλεως συνήρχοντο σαν όχλος κοντά στην Μητρόπολη των και όλοι μαζί χωρίς εξαιρέσεις άνδρες και γυναίκες πήγαν μαζί με τους ιερείς των λειτουργικά προς τον δρόμον να περιμένουν τους χωριάτες. Όταν έφθασε το σώμα των χωριατών των οποίων αρχηγοί ήταν ο μητροπολίτης των Ελλήνων κκ Ιερόθεος και ο Μιχαήλ Μαρκοπολίτης, έφεραν μπροστά τη σημαία. Όταν τους είδαν, όλος ο κόσμος έτρεμε από χαρά, ζητωκραύγαζαν τη δόξα αυτή την ευτυχισμένη συνάντηση και με κρότους τουφεκιών, πιστολιών κ.λ.π. προσέγγισαν προς την πόλη .

Έκαναν το γύρο της πόλεως, ψάλλοντας Ελληνικά τραγούδια, συνέχισαν να ζητωκραυγάζουν από τη χαρά των και συνεχώς έριχναν τουφεκιές έως ότου έφθασαν στην Ελληνική μητρόπολη. Πριν να φθάσουν ένας Καθολικός αρμένιος σαράφης, ο οποίος ήταν όπως όλοι οι άλλοι στην συνοδεία, σκοτώθηκε από κτύπημα πιστολιού στο μάτι. Λέγεται ότι αυτό συνέβη γιατί ήταν εκείνος που είχε καλέσει τον μουμπακίρ. Σε όλη αυτή την τελετή , υπήρξε η σημαία υψωμένη, κρατούμενη από Έλληνα ιερέα της Ελληνικής μητρόπολης, και δύο άλλους ο σύγκελλος και ο σακελάριος πήγαιναν μπροστά από τη σημαία με γυμνά σπαθιά στο χέρι. Όταν έφθασαν στη μητρόπολη, ύψωσαν τη σημαία πάνω στο κουδωνοστάσιο και μετά δοξολόγησαν τον Θεό για αυτά τα ωραία γεγονότα. Ο Μητροπολίτης των Ελλήνων έκανε μεγάλη ομιλία στο λαό προσκαλώντας τον να πάει να πολεμήσει τον εχθρό, και ότι με αυτή την ανδρεία θα νικήσουν όλοι. Προσκάλεσε όλες τις γυναίκες να στέλνουν τους άνδρες των αμέσως στη μάχη. Έπειτα είπε ότι όλοι που ήθελαν να πάνε στα Ελληνικά πολεμικά πλοία θα ελάμβαναν τρία τάλιρα ο καθένας κάθε μήνα, εκτός αυτά που θα μπορούσαν να πάρουν από τη λεία.

Ο Μητροπολίτης, κατευχαριστημένος και χαρούμενος είπε για την δολοφονία που έγινε την προηγούμενη μέρα ότι έπρεπε ακριβώς να γίνεται στην ολονυχτία της μεγάλης ημέρας  Ο αρχηγός των χωριατών επίσης έκανε μεγάλη ομιλία για την ίδια υπόθεση.

Έτσι έγινε η επανάσταση στην Νάξο .

Με πηγή από τον “ΟΡΕΙΝΟΣ ΑΞΩΤΗΣ”

 

 


Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

Ανδρος, Λειψοί, Νάξος: Τρία νησιά, ένα καλοκαίρι γεμάτο ουσία και εμπειρίες

Όταν η αυθεντικότητα, η βιωσιμότητα και ο πολιτισμός νικούν τις προκλήσεις του τουρισμού — και προτείνουν ένα διαφορετικό μοντέλο για το μέλλον των νησιών

Ακτοπλοΐα 2025: Αισιοδοξία, αύξηση επιβατών και άνοδος του Island Hopping

Με αύξηση 6,7% στην επιβατική κίνηση και ενισχυμένο το μοντέλο Island Hopping, η φετινή σεζόν αναμένεται σταθερή – Ποιοι προορισμοί κερδίζουν έδαφος, τι αλλάζει για τις άγονες γραμμές

Ζούλτε Βάρεγκεμ – Μαλίν: Με ρυθμό, φάσεις και γκολ στην πρεμιέρα της Pro League

Με φόντο την επιθετική φόρμα και των δύο ομάδων, η πρεμιέρα του βελγικού πρωταθλήματος «μυρίζει» γκολ – δυνατό combo το G/G & Over 2.5

Ημέρα γιορτής: Η Αγία Παρασκευή στο Νιο Χωριό, ιστορία, πίστη και ρίζες Κρητικές στη Χώρα Νάξου

Μια μεγάλη γιορτή για τους Νιοχωρίτες – Εκατοντάδες προσκυνητές τίμησαν την προστάτιδα τους Αγία Παρασκευή, σε έναν από τους παλαιότερους ενοριακούς ναούς της Χώρας

Νάξος: Μουσική πανδαισία στον Απόλλωνα, γιορτάζει απόψε (25/07) με μελωδίες, κρασί και χορό!

Το χωριό Απόλλωνας στήνει γλέντι το Σάββατο 26 Ιουλίου με ζωντανή μουσική, ντόπιο κρασί, κεράσματα και την ομάδα «Αξοπατήματα» σε ένα μαγευτικό καλοκαιρινό βράδυ

Νάξος – Οι καρποί του φροντιστηρίου “Παιδεία”: Επιτυχίες μαθητών στις Πανελλαδικές 2025

Με κόπο, επιμονή και την υποστήριξη του φροντιστηρίου «Παιδεία» του Γιώργου Βάβουλα, οι μαθητές της Νάξου κατακτούν τις κορυφαίες σχολές της χώρας.

Νάξος – Τραγαία: Όταν η προσπάθεια γράφει ιστορία, Επιτυχίες για τους μαθητές του Γενικού Λυκείου (πίνακας)

Με δάκρυα συγκίνησης, χαμόγελα και βαθιά υπερηφάνεια, οι μαθητές του ΓΕΛ Τραγαίας πέτυχαν σπουδαίες εισαγωγές στις Πανελλαδικές 2025 — αποδεικνύοντας πως τα μεγάλα όνειρα ανθίζουν και στα μικρά σχολεία

Με καρδιά και γνώση: Το σούπερ 13αρι του Φροντιστηρίου “Αντώνη Χερουβείμ” στις Πανελλαδικές 2025

Μαθητές από τη Νάξο κατέκτησαν τις σχολές των ονείρων τους με τη στήριξη του φροντιστηρίου – Πρωτιές, υψηλές θέσεις και πολλή περηφάνια!

Καμίνι η Ελλάδα! Στους 45.8°C η μέγιστη θερμοκρασία (Σκάλα Μεσσηνίας), στους 39°C η Ηρακλειά, 36°C η Σχοινούσα (πίνακας)

Πρωτοφανές θερμικό κύμα έπληξε τη χώρα – Αναλυτικά οι θερμοκρασίες στις Κυκλάδες και η εικόνα της Νάξου

Η Γιορτή του Βοσκού “επιστρέφει” στην Κωμιακή με τυροκόμηση, μουσική και το «ταξίδι του μαλλιού»

Μια αυθεντική εμπειρία παράδοσης και γεύσης στην αυλή της Θεοσκέπαστης, με πρωταγωνιστές τους βοσκούς της Νάξου

“Μαχαιριά” στο λιμάνι της Νάξου: Σοβαρό επεισόδιο βίας μεταξύ νεαρών εργαζομένων

Ένα μεσημέρι του Ιουλίου μετατράπηκε σε σκηνικό τρόμου για περαστικούς και ντόπιους, όταν διαπληκτισμός ανάμεσα σε δύο υπαλλήλους γραφείου ενοικίασης εξελίχθηκε σε αιματηρό περιστατικό.

Νάξος – «Τέλος στα πρόστιμα, Δήμαρχε – Πεζοδρόμηση τώρα»: Η κραυγή μίας πόλης που πνίγεται

Αδικημένοι επαγγελματίες κρεμούν πανό αγανάκτησης στην καρδιά της Νάξου και ζητούν κάτι απλό: Ίδιους όρους για όλους.

Δικαστική δικαίωση για τους κατοίκους του Καλοξύλου, ακυρώθηκε η άδεια λειτουργίας του νέου τυροκομείου της ΕΑΣ Νάξου

Μετά από μακροχρόνιο δικαστικό αγώνα, το Τριμελές Διοικητικό Εφετείο Πειραιά ακύρωσε την άδεια λειτουργίας του υπό ανέγερση τυροκομείου, δικαιώνοντας πλήρως τους περιοίκους

Όταν το GPS σε οδηγεί… σε αδιέξοδο: Τουρίστας σφήνωσε όχημα σε σοκάκι της Νάξου

Αμερικανός οδηγός ακολούθησε πιστά τις οδηγίες πλοήγησης και κατέληξε… στα στενά της Φουντάνας – Η φωτογραφία που έγινε viral και η ανάγκη για καλύτερη καθοδήγηση στους τουρίστες

Δονούσα: Ο τραυματισμός κοπέλας από ομπρέλα (!!!) αποκαλύπτει μια τρύπα στο σύστημα

Μια γυναίκα τραυματίστηκε σοβαρά σε απομονωμένη παραλία της Δονούσας και σώθηκε χάρη στην αλληλεγγύη ντόπιων και τουριστών — αλλά η πολιτεία έλειπε. Και την επόμενη φορά;

Αλυκό Νάξου: Κατεδαφίζεται το φάντασμα του ξενοδοχείου – Σώζεται το κεδροδάσος

Υπεγράφη η σύμβαση κατεδάφισης των ερειπίων στο Αλυκό – Ένα διαχρονικό «τραύμα» για τη Νάξο οδεύει προς θεραπεία μετά από δεκαετίες αδράνειας

Έκτακτα μέτρα στη Σέριφο λόγω υπερκατανάλωσης νερού – Απαγορεύσεις και πρόστιμα

Ο Δήμος Σερίφου καλεί τους πολίτες να περιορίσουν τη χρήση νερού λόγω αυξημένης κατανάλωσης και περιορισμένων αποθεμάτων – Πρόστιμα έως και 1.000€ για παραβάτες.

Κυκλάδες – Ανατροπή στο τουριστικό χάρτη: Νάξος και Πάρος ανεβαίνουν, Μύκονος και Σαντορίνη «κατεβαίνουν»

Το καλοκαίρι του 2025 φέρνει ανακατατάξεις στους δημοφιλείς νησιωτικούς προορισμούς – Η Νάξος και η Πάρος «λάμπουν» με αύξηση ζήτησης, ενώ Σαντορίνη και Μύκονος μετρούν απώλειες και ανησυχίες

Θλίψη στη Σχοινούσα: Το ύστατο χαίρε στη Ρίτα Μούρτζη από τον Σύλλογο Σχοινουσιωτών

Μια αγαπημένη παρουσία του νησιού έφυγε πρόωρα – Συγκινητικό μήνυμα αποχαιρετισμού και κάλεσμα για στήριξη στη μνήμη της

Νάξος -“Ξόβορα 2025”: Μουσικά σεμινάρια, χορός και παράδοση στην καρδιά της Απειράνθου

Από 26 έως 31 Ιουλίου, η Απείρανθος φιλοξενεί για τέταρτη χρονιά τα Ξόβορα — με δασκάλους τον Γ. Ζευγόλη, Ν. Αγγελόπουλο, Δ. Παππούλη και Στ. Γανωτή — σε ένα πενθήμερο γεμάτο μουσική, χορό, παραμύθι και εξορμήσεις