Τετάρτη, 14 Μαΐου, 2025
ΑρχικήΓαστρονομίαΝάξος - Πετράκης: Αγάπησε το κρασί, δημιούργησε το δικό του οινικό καταφύγιο

Νάξος – Πετράκης: Αγάπησε το κρασί, δημιούργησε το δικό του οινικό καταφύγιο

|

Γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Αθήνα και τα καλοκαίρια του περνούσε αρκετό χρόνο στη Νάξο με τους παππούδες του. Ο Μανώλης Πετράκης, πρώτης γενιάς οινοποιός έλαβε κάποια στιγμή την απόφαση να δημιουργήσει το δικό του οινοποιείο στην Κάτω Ποταμιά της Νάξου. Έτσι, δημιουργήθηκε το οινοποιείο Sainta Anna, αντλώντας έμπνευση για την ονομασία του από το μεταχριστιανικό εκκλησάκι του 9ου αιώνα, το οποίο βρίσκεται μέσα στο οικογενειακό κτήμα, το οποίο είναι και το παλαιότερο που διασώζεται στο νησί.

«Περνούσα τις καλοκαιρινές διακοπές μου στο νησί στη διάρκεια των παιδικών μου χρόνων. Ο παππούς μου προερχόμενος από αγροτική οικογένεια με δίδαξε πολλά γύρω από τον πρωτογενή τομέα και μου μεταλαμπάδευσε τις ευαισθησίες που διατηρούσε για το φυσικό περιβάλλον. Από μικρός είχα όνειρο να εγκατασταθώ στη Νάξο και να δημιουργήσω κάτι δικό μου. Ολοκλήρωσα αρχικά της σπουδές μου στην Αμερικάνικη Γεωργική Σχολή και στη συνέχεια σπούδασα γεωπόνος. Η επαφή μου με το κρασί αναπτύχθηκε σταδιακά, καθώς για αρκετά χρόνια φτιάχναμε μαζί με τον παππού μου το δικό μας κρασί, κυρίως για τις ανάγκες της οικογένειας πριν κάνω το δικό μου βήμα στην επαγγελματική οινοποίηση», λέει στο TheTotalBusiness ο Μανώλης Πετράκης.

 

Η αρχή έγινε άτυπα το 2013, όταν έκανε τις πρώτες εμφιαλώσεις κρασιού. Και στη συνέχεια κατασκεύασε το δικό του οινοποιείο, ενώ παράλληλα δημιούργησε επισκέψιμες εγκαταστάσεις, υποδεχόμενος του επισκέπτες κυρίως κατά τη θερινή περίοδο. Οι κύριες ποικιλίες με τις οποίες ασχολείται είναι αυτές που ευδοκιμούν στις Κυκλάδες και τη Νάξο, όπως το ερυθρό Φωκιανό και οι λευκές Μονεμβασιά, Ποταμίσι και Ασύρτικο. Προσεχώς σκοπεύει να οινοποιήσει και την κατεξοχήν ερυθρή κυκλαδίτικη ποικιλία, το Μαυροτράγανο. Η δημιουργία του οινοποιείου τοποθετείται χρονικά στο 2016, όταν ο παραγωγός σε ηλικία 25 ετών αποφάσισε να επιστρέψει στις ρίζες του, αξιοποιώντας την πρότερη εμπειρία του και το υπόβαθρο που είχε αποκτήσει από τις σπουδές του. Η Κάτω Ποταμιά, είναι ένα χωριό στην Κεντρική Νάξο, το οποίο βρίσκεται σε υψόμετρο περίπου 100 μέτρων.

Καλλιέργεια με βιολογικές μεθόδους

Η παραγωγή του είναι επιλεγμένη, προερχόμενη από αμπέλια που καλλιεργούνται με βιολογικές μεθόδους και τα σταφύλια συλλέγονται είτε από αμπελώνες που διατηρεί το οινοποιείο, είτε κατά κύριο λόγο από συνεργαζόμενους παραγωγούς, την παραγωγή των οποίων επιβλέπει ο ίδιος. «Τα αμπέλια μας δεν είναι πιστοποιημένα ως βιολογικά, ωστόσο δεν χρησιμοποιούμε χημικά σκευάσματα, ακολουθώντας το μοντέλο της βιολογικής καλλιέργειας σε όλα τα στάδια. Ο λόγος που ακόμη δεν έχουμε προβεί σε πιστοποιήσεις αμπελώνων με βάση τα βιολογικά πρότυπα, είναι διότι αρκετοί από τους αμπελουργούς με τους οποίους συνεργαζόμαστε είναι μεγαλύτεροι σε ηλικία και συχνά η διαδικασία για να τους πείσουμε να ενταχθούν σε μία χρονοβόρα διαδικασία πιστοποίησης, είναι κοπιώδης».

«Για την ώρα έχω δώσει μεγαλύτερη έμφαση στις κτιριακές εγκαταστάσεις, δημιουργώντας το οινοποιείο και τις επισκέψιμες εγκαταστάσεις. Όσοι έχονται εδώ έχουν την δυνατότητα να γνωρίσουν τη διαδικασία παραγωγής και τα κρασιά μας. Στο κτήμα των 8 στρεμμάτων εκτός από τα αμπέλια, φύονται ελαιόδεντρα, εσπεριδοειδή και αρωματικά φυτά», λέει ο ίδιος. «Στόχος μου είναι να αποκτήσω και κάποια κτήματα το επόμενο διάστημα, ούτως ώστε να αυξήσω τις ιδιόκτητες καλλιέργειες. Αυτή τη στιγμή παράγω δύο σειρές κρασιών, τον “Κούρο” και την “Κόρη”, αντλώντας έμπνευση από τα διάσημα κυκλαδίτικα αρχαιοελληνικά αγάλματα. Εκτός από ξηρά κρασιά, παράγω και δύο ετικέτες γλυκών που προέρχονται από λιαστά σταφύλια καθώς και ένα ημίγλυκο», συμπληρώνει ο Μανώλης Πετράκης.

Τα κρασιά του εκτός από τη Νάξο, διατίθενται στην Αθήνα, αλλά και σε αρκετές ευρωπαϊκές χώρες όπως η Γαλλία, η Γερμανία, η Ιταλία και η Σουηδία.

Η διαδρομή του ωστόσο δεν είναι ανέφελη, όπως εξηγεί. «Οι δυσκολίες είναι αρκετές καθώς όπως γνωρίζετε στα νησιά το κόστος παραγωγής είναι ιδιαίτερα αυξημένο. Αφενός η γη είναι αρκετά ακριβή λόγω της τουριστικής αξιοποίησής της, αφετέρου η παραγωγή μας είναι αρκετά περιορισμένη λόγω κλιματικών συνθηκών και ανομβρίας με αποτέλεσμα να αυξάνεται κατά πολύ το κόστος παραγωγής μας.

Το γεγονός αυτό συχνά μας καθιστά μη ανταγωνιστικούς σε σύγκριση με οινοποιεία της Κεντρικής Ελλάδας, όπου οι συνθήκες είναι ευνοϊκότερες για τους παραγωγούς. Ωστόσο αυτό που μας κάνει να ξεχωρίζουμε είναι η ποιότητα και τα οργανοληπτικά χαρακτηριστικά, λόγω της γεωμορφολογίας του εδάφους και του κλίματος που επικρατεί, παράγοντες που καθορίζουν την ανάπτυξη και την ωρίμανση των σταφυλιών μας».

 

 


Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

Θεραπευτική επανάσταση για τη ημικρανία

 Νέο φάρμακο εξαλείφει τα προειδοποιητικά συμπτώματα πριν τον πονοκέφαλο

Πανναξιακός ΑΟΚ: Νίκη αύριο (14/05) για παράταση στη μάχη ανόδου με τον Ιωνικό Νικαίας

Ο Πανναξιακός ΑΟΚ υποδέχεται (14/05, 13:30) τον Ιωνικό Νικαίας στη Νάξο και διεκδικεί την ισοφάριση στη σειρά – Κάλεσμα στον κόσμο για στήριξη και αξιοπρεπή φιλοξενία

Νάξος – ΓΕΛ Τραγαίας: Εκπαιδευτική εμπειρία ζωής για τη Β’ Λυκείου στη Χαλκίδα και την Εύβοια

Πολυήμερη εκδρομή με πλούσιο πολιτιστικό, ιστορικό και φυσιολατρικό πρόγραμμα – Ενθουσιασμένοι οι μαθητές από τις εμπειρίες και τις γνώσεις που αποκόμισαν

Το Κινητό Πλανητάριο Κρήτης στην Αμοργό: Ένα ταξίδι στο σύμπαν για τους μαθητές του νησιού

Μια μοναδική εκπαιδευτική εμπειρία αστρονομίας για τους μαθητές της Αμοργού με την υποστήριξη του Δήμου και τη χορηγία της Attica Group

Γιώργος Λάνθιμος – “Bugonia”: Από την Ακρόπολη στην Μήλο για γυρίσματα

Μετά την απορριπτική απόφαση του ΚΑΣ για γυρίσματα στην Ακρόπολη, ο Γιώργος Λάνθιμος στράφηκε στο πανέμορφο νησί των Κυκλάδων για τη ταινία «Bugonia»

Αντιπαράθεση Πανναξιακού και Ιωνικού Νικαίας ενόψει του Game 4 στη Νάξο

Με φόντο τον τέταρτο τελικό της National League 2, Πανναξιακός και Ιωνικός ανταλλάσσουν ανακοινώσεις για όσα συνέβησαν στον αγώνα της Κυριακής

Τήνος: Σε τροχιά υλοποίησης το νέο λιμάνι – Θετικές ανακοινώσεις μετά την επίσκεψη Κικίλια

Ο Δήμαρχος Τήνου Παναγιώτης Κροντηράς ενημερώνει για τις εξελίξεις στα έργα του λιμένα – Δεσμεύσεις για χρηματοδότηση και χρονοδιάγραμμα μελέτης έως τον Αύγουστο

Στην Ίο ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Κυκλάδων – Επαφές με επιχειρήσεις και ανοιχτή εκδήλωση για τις προκλήσεις του νησιού

Το Επιμελητήριο Κυκλάδων επισκέφθηκε την Ίο στις 6–7 Μαΐου, με επαφές με επιχειρήσεις, φορείς και τον Δήμαρχο, καταγράφοντας ανάγκες και προοπτικές του νησιού ενόψει της τουριστικής περιόδου.

Νάξος: Διακοπή κυκλοφορίας στην παραλιακή την Τετάρτη 14/5 λόγω ασφαλτόστρωσης

Εργασίες στο πλαίσιο αποκατάστασης ζημιών στο κρηπίδωμα έναντι της Μυρτιδιώτισσας – Αλλαγές στην κυκλοφορία από τις 07:30 έως τις 14:00

Αναπτυξιακός Νόμος: Νέα 5άστερη ξενοδοχειακή επένδυση στη Φολέγανδρο

Η επένδυση της Varsity Hellas Investments εντάχθηκε στο καθεστώς «Ενίσχυση Τουριστικών Επενδύσεων» του Αναπτυξιακού Νόμου 4887/2022

Νάξος – Κυρ. Σκληράκη: “Οι καθηγητές να νιώθουν αγάπη για τα παιδιά” (video)

«Θα ήθελα να πω στους καθηγητές πως πρέπει να νιώθουν αγάπη για τα παιδιά και να δουλεύει το μυαλό τους για το τι θα τους προσφέρουν» είναι η συμβουλή της κυρίας Κυριακής Σκληράκη προς τους νέους συναδέλφους της.

Άνδρος: 68χρονη έπεσε με το αυτοκίνητό της στη θάλασσα και ανασύρθηκε νεκρή

Η γυναίκα από το Γαύριο έχασε τη ζωή της καθώς το όχημά της κατέληξε στη θάλασσα από ύψος 25 μέτρων ενώ προσπαθούσε να παρκάρει

Νάξος: Επιτέλους, τελειώνει της χερσαίας ζώνης, ας αναλογιστούν… «νηστεύσαντες καί μή νηστεύσαντες», τις ευθύνες που τους αναλογούν

Φτάνουμε στο τέλος της διαδρομής.. Το 3Α που πέφτει και οι ..στάσεις έως να ολοκληρωθεί ένα έργο σημαντικό για τη πόλη της Νάξου

Μια δεύτερη ζωή για το “Πρέβελης”; Μετατρέπεται σε πλωτό ξενοδοχείο;

Το ιστορικό πλοίο της ΑΝΕΚ ίσως μετατραπεί σε πλωτό ξενοδοχείο στη Σάμο, χαρίζοντας του έναν νέο ρόλο γεμάτο μνήμες και φιλοξενία.

Θλίψη στον Δήμο Νάξου και Μικρών Κυκλάδων για την απώλεια του Κώστα Αρτσάνου, το “αντίο” από τον Δήμαρχο Δημήτρη Λιανό

Συγκλονισμένος ο Δήμαρχος Δημήτρης Λιανός αποχαιρετά τον ακούραστο υπάλληλο του Δήμου και αγαπητό συμπολίτη

Εκτακτο: Τέλος στα σουβλάκια της θείας Τασίας, ήρθε ο νόμος, πάει το πανηγύρι

Ήρθε ο νόμος, πάει το πανηγύρι Με catering και τιμολόγιο, το κοψίδι πλέον θα έχει και ΦΠΑ...

Μ. Κατσούλης: “Οταν πάρω σύνταξη θα μετρήσω τα Κύπελλα που έχουμε πάρει”

Ο γυμναστής του ΓΕΛ Νάξου Μανώλης Κατσούλης μιλάει για την πορεία του, τον ρόλο του εκπαιδευτικού, τις αθλητικές επιτυχίες του σχολείου και την «αθλητομάνα» Νάξο

Νάξος – Νοσοκομείο: Λαπαροσκοπικός Πύργος μπαίνει σε λειτουργία μέσω δωρεάς

Με τη δωρεά του Κωνσταντίνου Μαρτίνου, το Νοσοκομείο Νάξου αποκτά σύγχρονο ιατρικό εξοπλισμό που αλλάζει τα δεδομένα στις χειρουργικές επεμβάσεις

Νάξος – Lennart Neubauer: Ο παγκόσμιος πρωταθλητής που έγινε το πρόσωπο του νέου windsurfing

Μια ζωή πάνω στα κύματα, ένα μέλλον γεμάτο διακρίσεις – Ο Lennart από τη Νάξο εμπνέει με ταλέντο, ήθος και διεθνή αναγνώριση

Νάξος – Φιλώτι: Αντίο με σεβασμό και αγάπη στον Τάσο Τζιώτη, άνθρωπο του μέτρου και της προσφοράς

Ο Φιλωτίτης που δεν είπε ποτέ κακή κουβέντα, μόνο έδινε—με τα χέρια, με την καρδιά, με την ψυχή του. Μια απώλεια που βαραίνει την κοινότητα, μια μορφή που δεν ξεχνιέται.