Παρασκευή, 13 Ιουνίου, 2025
ΑρχικήΓαστρονομίαΝάξος - Πετράκης: Αγάπησε το κρασί, δημιούργησε το δικό του οινικό καταφύγιο

Νάξος – Πετράκης: Αγάπησε το κρασί, δημιούργησε το δικό του οινικό καταφύγιο

|

Γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Αθήνα και τα καλοκαίρια του περνούσε αρκετό χρόνο στη Νάξο με τους παππούδες του. Ο Μανώλης Πετράκης, πρώτης γενιάς οινοποιός έλαβε κάποια στιγμή την απόφαση να δημιουργήσει το δικό του οινοποιείο στην Κάτω Ποταμιά της Νάξου. Έτσι, δημιουργήθηκε το οινοποιείο Sainta Anna, αντλώντας έμπνευση για την ονομασία του από το μεταχριστιανικό εκκλησάκι του 9ου αιώνα, το οποίο βρίσκεται μέσα στο οικογενειακό κτήμα, το οποίο είναι και το παλαιότερο που διασώζεται στο νησί.

«Περνούσα τις καλοκαιρινές διακοπές μου στο νησί στη διάρκεια των παιδικών μου χρόνων. Ο παππούς μου προερχόμενος από αγροτική οικογένεια με δίδαξε πολλά γύρω από τον πρωτογενή τομέα και μου μεταλαμπάδευσε τις ευαισθησίες που διατηρούσε για το φυσικό περιβάλλον. Από μικρός είχα όνειρο να εγκατασταθώ στη Νάξο και να δημιουργήσω κάτι δικό μου. Ολοκλήρωσα αρχικά της σπουδές μου στην Αμερικάνικη Γεωργική Σχολή και στη συνέχεια σπούδασα γεωπόνος. Η επαφή μου με το κρασί αναπτύχθηκε σταδιακά, καθώς για αρκετά χρόνια φτιάχναμε μαζί με τον παππού μου το δικό μας κρασί, κυρίως για τις ανάγκες της οικογένειας πριν κάνω το δικό μου βήμα στην επαγγελματική οινοποίηση», λέει στο TheTotalBusiness ο Μανώλης Πετράκης.

 

Η αρχή έγινε άτυπα το 2013, όταν έκανε τις πρώτες εμφιαλώσεις κρασιού. Και στη συνέχεια κατασκεύασε το δικό του οινοποιείο, ενώ παράλληλα δημιούργησε επισκέψιμες εγκαταστάσεις, υποδεχόμενος του επισκέπτες κυρίως κατά τη θερινή περίοδο. Οι κύριες ποικιλίες με τις οποίες ασχολείται είναι αυτές που ευδοκιμούν στις Κυκλάδες και τη Νάξο, όπως το ερυθρό Φωκιανό και οι λευκές Μονεμβασιά, Ποταμίσι και Ασύρτικο. Προσεχώς σκοπεύει να οινοποιήσει και την κατεξοχήν ερυθρή κυκλαδίτικη ποικιλία, το Μαυροτράγανο. Η δημιουργία του οινοποιείου τοποθετείται χρονικά στο 2016, όταν ο παραγωγός σε ηλικία 25 ετών αποφάσισε να επιστρέψει στις ρίζες του, αξιοποιώντας την πρότερη εμπειρία του και το υπόβαθρο που είχε αποκτήσει από τις σπουδές του. Η Κάτω Ποταμιά, είναι ένα χωριό στην Κεντρική Νάξο, το οποίο βρίσκεται σε υψόμετρο περίπου 100 μέτρων.

Καλλιέργεια με βιολογικές μεθόδους

Η παραγωγή του είναι επιλεγμένη, προερχόμενη από αμπέλια που καλλιεργούνται με βιολογικές μεθόδους και τα σταφύλια συλλέγονται είτε από αμπελώνες που διατηρεί το οινοποιείο, είτε κατά κύριο λόγο από συνεργαζόμενους παραγωγούς, την παραγωγή των οποίων επιβλέπει ο ίδιος. «Τα αμπέλια μας δεν είναι πιστοποιημένα ως βιολογικά, ωστόσο δεν χρησιμοποιούμε χημικά σκευάσματα, ακολουθώντας το μοντέλο της βιολογικής καλλιέργειας σε όλα τα στάδια. Ο λόγος που ακόμη δεν έχουμε προβεί σε πιστοποιήσεις αμπελώνων με βάση τα βιολογικά πρότυπα, είναι διότι αρκετοί από τους αμπελουργούς με τους οποίους συνεργαζόμαστε είναι μεγαλύτεροι σε ηλικία και συχνά η διαδικασία για να τους πείσουμε να ενταχθούν σε μία χρονοβόρα διαδικασία πιστοποίησης, είναι κοπιώδης».

«Για την ώρα έχω δώσει μεγαλύτερη έμφαση στις κτιριακές εγκαταστάσεις, δημιουργώντας το οινοποιείο και τις επισκέψιμες εγκαταστάσεις. Όσοι έχονται εδώ έχουν την δυνατότητα να γνωρίσουν τη διαδικασία παραγωγής και τα κρασιά μας. Στο κτήμα των 8 στρεμμάτων εκτός από τα αμπέλια, φύονται ελαιόδεντρα, εσπεριδοειδή και αρωματικά φυτά», λέει ο ίδιος. «Στόχος μου είναι να αποκτήσω και κάποια κτήματα το επόμενο διάστημα, ούτως ώστε να αυξήσω τις ιδιόκτητες καλλιέργειες. Αυτή τη στιγμή παράγω δύο σειρές κρασιών, τον “Κούρο” και την “Κόρη”, αντλώντας έμπνευση από τα διάσημα κυκλαδίτικα αρχαιοελληνικά αγάλματα. Εκτός από ξηρά κρασιά, παράγω και δύο ετικέτες γλυκών που προέρχονται από λιαστά σταφύλια καθώς και ένα ημίγλυκο», συμπληρώνει ο Μανώλης Πετράκης.

Τα κρασιά του εκτός από τη Νάξο, διατίθενται στην Αθήνα, αλλά και σε αρκετές ευρωπαϊκές χώρες όπως η Γαλλία, η Γερμανία, η Ιταλία και η Σουηδία.

Η διαδρομή του ωστόσο δεν είναι ανέφελη, όπως εξηγεί. «Οι δυσκολίες είναι αρκετές καθώς όπως γνωρίζετε στα νησιά το κόστος παραγωγής είναι ιδιαίτερα αυξημένο. Αφενός η γη είναι αρκετά ακριβή λόγω της τουριστικής αξιοποίησής της, αφετέρου η παραγωγή μας είναι αρκετά περιορισμένη λόγω κλιματικών συνθηκών και ανομβρίας με αποτέλεσμα να αυξάνεται κατά πολύ το κόστος παραγωγής μας.

Το γεγονός αυτό συχνά μας καθιστά μη ανταγωνιστικούς σε σύγκριση με οινοποιεία της Κεντρικής Ελλάδας, όπου οι συνθήκες είναι ευνοϊκότερες για τους παραγωγούς. Ωστόσο αυτό που μας κάνει να ξεχωρίζουμε είναι η ποιότητα και τα οργανοληπτικά χαρακτηριστικά, λόγω της γεωμορφολογίας του εδάφους και του κλίματος που επικρατεί, παράγοντες που καθορίζουν την ανάπτυξη και την ωρίμανση των σταφυλιών μας».

 

 


Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

Νάξος: Συνεδριάζει το Δημοτικό Συμβούλιο τη Δευτέρα 16 Ιουνίου

Η συνεδρίαση θα γίνει μεικτή, διά ζώσης στην αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου Νάξου & Μικρών Κυκλάδων και ταυτόχρονα με τηλεδιάσκεψη, με 13 θέματα στην ημερήσια διάταξη

Μεταφορικό Ισοδύναμο: Πάνω από 31 εκατ. ευρώ στους νησιώτες, ολοκληρώθηκε η καταβολή του

Το Υπουργείο Ναυτιλίας ανακοίνωσε την έγκαιρη καταβολή 31,2 εκατ. € για 1,5 εκατ. μετακινήσεις επιβατών σε 60 νησιά – Ακολουθούν οι πληρωμές για τις επιχειρήσεις.

Ν. Πιτταράς: “Ο τουρισμός χωρίς σχέδιο δεν είναι ανάπτυξη, είναι απειλή”

Με αφορμή δηλώσεις στο άρθρο του κ. Λιάλιου στην "Καθημερινή", ο Νικόλας Πιτταράς τοποθετείται με ειλικρίνεια για τη σχέση τουρισμού – περιβάλλοντος και το μέλλον της Νάξου.

Πολιτιστικός Σύλλογος Μελάνων Νάξου: “Οι Κούροι του Φλεριού δεν φεύγουν”, ψήφισμα σε εξέλιξη

Ο Πολιτιστικός Σύλλογος «Κούρος ο Έλληνας» καλεί πολίτες και φορείς να στηρίξουν με την υπογραφή τους την παραμονή των Κούρων στον αυθεντικό τους χώρο.

Νάξος: Μπήκαν τα θεμέλια της νέας πτέρυγας του Νοσοκομείου, ένα όραμα γίνεται πράξη

Η σημερινή ημέρα σηματοδοτεί την έναρξη της ουσιαστικής αναβάθμισης της δημόσιας υγείας στη Νάξο, με την τοπική κοινωνία να παρακολουθεί με ελπίδα και προσδοκία την πρόοδο του έργου.

NaxosPress: Συμμετοχή στην σημερινή (12/06) πανελλαδική απεργία των δημοσιογράφων

Το NaxosPress συμμετέχει στην 24ωρη απεργία που προκήρυξε η ΠΟΕΣΥ για αξιοπρεπείς μισθούς, Συλλογικές Συμβάσεις και θεσμική προστασία στον δημοσιογραφικό κλάδο.

Στοίχημα – Βραζιλία: Η έδρα έχει το πρώτο λόγο

Η πρόταση της ημέρας.. Μπραγκαντίνο - Μπαΐα: Στήριξη στην έδρα στο 2.05!

Δ. Αθανασούλης: “Δεν είναι απομάκρυνση, είναι προστασία της πολιτιστικής μας κληρονομιάς” (video)

Ο Δημήτρης Αθανασούλης ξεκαθαρίζει στο πλαίσιο συνέντευξής του ότι ένας Κούρος θα μεταφερθεί στο νέο μουσείο της Νάξου, στο πλαίσιο διεθνώς αναγνωρισμένων πρακτικών προστασίας των μνημείων

Στέλλα Κονιτοπούλου: «Έρωτα Αλήτη», μουσικές ρίζες και νέα ξεκινήματα (video)

Η αγαπημένη ερμηνεύτρια μιλάει στον Νίκο Σκορδιαλό για τον νέο της δίσκο, τη συνεργασία με τον Γιάννη Πάριο, την οικογένεια, τη Νάξο και τα πανηγύρια.

“7ο Food Experience Graviera Naxos”: Η καρδιά της γαστρονομίας χτυπά (και πάλι) στη Νάξο

Ένα μοναδικό τριήμερο γεύσεων και δημιουργίας, με πρωταγωνιστή τη Γραβιέρα Νάξου Π.Ο.Π. και φόντο τα μαγευτικά τοπία του Αιγαίου.

Νάξος – Αεροδρόμιο: Επιστροφή στη κανονικότητα, αλλά μας έμεινε “αμανάτι” το αεροσκάφος (!!!)

Ένα περιστατικό που θα μπορούσε να εξελιχθεί σε κρίση, μετατράπηκε σε απόδειξη επαγγελματισμού και ετοιμότητας. Η επόμενη ημέρα βρίσκει το νησί να μετρά την ωριμότητά του ως τουριστικός προορισμός πρώτης γραμμής.

Ν. Πιτταράς: “Το ότι χτίζουν όπου να ’ναι, το ότι βάζουν τσάπες μέσα στη θάλασσα και βγάζουν τα βράχια, είναι κατάντια για τη Νάξο”

Οι αγρότες της Νάξου πιέζονται από τον υπερτουρισμό, που απορροφάει ολοένα και περισσότερους υδάτινους πόρους και επεκτείνεται με τη δόμηση. Μπορεί να βρεθεί ισορροπία; Η «Κ» μίλησε με όλες τις πλευρές της τοπικής κοινωνίας

Εκτακτο – Olympic Air: Καθηλωμένο στο διάδρομο το αεροσκάφος λόγω προβλήματος στον κινητήρα

Εκτακτο.. Καθηλώθηκε αεροπλάνο της Olympic Air στον διάδρομο καθότι πήρε φωτιά ο κινητήρας του λίγο μετά την απογείωσή του από το αεροδρόμιο της Νάξου

Μια ιστορική βραδιά: Οι Κονιτοπουλαίοι επανενώνονται στο Άλσος Βεΐκου

Στις 22 Ιουλίου, η οικογένεια-σύμβολο της νησιώτικης μουσικής ανεβαίνει ξανά στη σκηνή, σε μια γιορτή της παράδοσης και των ριζών μας

Νάξος – “Emerald Azzurra”: Η πολυτέλεια “έδεσε” στο νησί των Κυκλάδων

Με 110 μέτρα μήκος και 50 πολυτελείς καμπίνες, το υπερσύγχρονο "Emerald Azzurra" πραγματοποιεί μία ακόμη επταήμερη κρουαζιέρα στο Αιγαίο και φέρνει τη Νάξο στο χάρτη των VIP προορισμών

Νάξος – Βαραμέντη Στάθυ: “Ένας χρόνος χωρίς τον Κώστα μας”

Μια συγκινητική ανοιχτή επιστολή (συνάμα κάλεσμα ενόψει του ετήσιου μνημόσυνου) της συζύγου του, Βαραμέντης Στάθυ, για τον άνθρωπο που σημάδεψε με την καλοσύνη, τη γενναιοδωρία και την αγάπη του τις ζωές όλων μας

«Το Γλέντι»… αλλιώς! ONIRAMA & Νίκος Οικονομίδης ενώνουν κόσμο, βιολί και καλοκαίρι (video)

Η πιο feel-good διασκευή του καλοκαιριού είναι εδώ: Νησιώτικο βιολί, ηλεκτρική ενέργεια και ρυθμός που δεν κάθεται ποτέ

Τραγωδία στην Πάρο: Συνελήφθησαν οι γονείς βρέφους 5 μηνών που έχασε τη ζωή του

Υπόθεση θανάτου βρέφους συγκλονίζει την Πάρο – Σε εξέλιξη η έρευνα των Αρχών για τις συνθήκες του περιστατικού και τις ευθύνες των γονέων.

Νάξος – Σύλλογος Φιλωτιτών: Προσκύνημα στο Άγιον Όρος, μία πνευματική διαδρομή

Από το Φιλώτι στην «καρδιά» της Ορθοδοξίας – Ένα ταξίδι κατάνυξης και πνευματικής σύνδεσης με τις ιερές ρίζες της πίστης μας

Επίσκεψη του Υφυπουργού Δικαιοσύνης στη Νάξο – Συναντήσεις με φορείς και αυτοψία σε δικαστικές εγκαταστάσεις (video)

Σε διαδοχικές συναντήσεις ο Υφυπουργός Δικαιοσύνης ενημερώθηκε για την πρόοδο έργων και τις ανάγκες της Νάξου στον τομέα της Δικαιοσύνης