Για την τουριστική κίνηση στη Νάξο το τριήμερο του Αγίου Πνεύματος αλλά και για τις προσδοκίες για την καλοκαιρινή σεζόν μίλησαν στον «αέρα» της εκπομπής «Ανοιχτή Επικοινωνία» του Open ο Πρόεδρος της Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών Νάξου, Δημήτρης Καπούνης και ο ιδιοκτήτης ξενοδοχείου, Μιχάλης Κρητικός.
Πάντως, ο Δ. Καπούνης στάθηκε και στα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο πρωτογενής τομέας στο νησί μας και γενικότερα στην Ελλάδα, εκτιμώντας πως, με αυτά που συμβαίνουν, «τα ελληνικά τυροκομικά προϊόντα θα είναι πλέον δύσκολο να τα βρούμε στην αγορά».ξενοδοχείο και αλλού όλες οι σουίτες διατίθενται σε πάρα πολύ χαμηλές τιμές. Έτσι, δεν μπορούμε να ανταπεξέλθουμε στα κόστη για το προσωπικό. Οι μισθοί είναι πολύ υψηλοί φέτος, ενώ υπάρχουν και οι πολύ σοβαρές δυσκολίες της εύρεσης προσωπικού και της συντήρησης της ηλεκτρικής ενέργειας.
«Το τριήμερο του Αγίου Πνεύματος η Νάξος είχε πληρότητα στο 80% περίπου. Εκτιμούμε ότι τα πράγματα δεν ήταν όπως πέρυσι. Από εδώ και πέρα ανοίγει η σεζόν, η οποία, ωστόσο, είναι πολύ μικρή στη Νάξο και γι’ αυτό προσπαθούμε να την κάνουμε μεγαλύτερη. Με 50-60 μέρες ένας επιχειρηματίας δεν μπορεί να σταθεί στον κλάδο του. Δεν μπορεί μέσα σε 60-70 μέρες να δουλεύει για όλον τον χρόνο. Υπάρχουν τεράστιες επενδύσεις εδώ. Πρέπει και αυτός να ζήσει», είπε, αρχικά, ο Δ. Καπούνης. Κατόπιν, ο Μ. Κρητικός ρωτήθηκε από τους παρουσιαστές γιατί η κίνηση φέτος το τριήμερο του Αγίου Πνεύματος δεν ήταν τόσο καλή όσο πέρυσι: «Σε θέμα ποσότητας είμαστε ικανοποιητικά. Στην ποιότητα είναι το πρόβλημα. Παρατηρούμε, λ.χ., ότι και στο δικό μας Όταν λοιπόν η ημερήσια τιμή είναι 100-130 ευρώ Μάη μήνα, δεν μπορούν να βγουν αυτά τα έξοδα. Και τι περιμένουμε; Να έρθει ο Ιούλιος και ο Αύγουστος, που θα πιάσουμε κάποιες μεγαλύτερες τιμές στην αγορά. Αυτό, ωστόσο, θα είναι μόνο για 40-50 μέρες. Είναι μια πάρα πολύ μικρή σεζόν σε θέμα ποιότητας, γιατί αυτό νομίζω λείπει στη διάρκεια της σεζόν, η ποιότητα του κόσμου». ως Ένωση, παραγάγαμε 1500 τόνους Γραβιέρας Νάξου Π.Ο.Π. και πια έχουμε φθάσει στους 1200. Έχουν κλείσει κάποιες κτηνοτροφικές μονάδες στη Νάξο και εξακολουθούν να κλείνουν, επειδή είναι αβάσταχτο το κόστος», τόνισε αρχικά ο Δ. Καπούνης. Ύστερα, εξήγησε ότι «μπορεί να έπεσαν οι τιμές στο πετρέλαιο ή στο ρεύμα, αλλά οι περισσότεροι κτηνοτρόφοι ή αγρότες έχουν καλλιεργήσει από τον Ιανουάριο ή τον Φεβρουάριο, οπότε τα κόστη τους ήταν μεγάλα. Αυτό το κόστος μεταφέρεται μέχρι και σήμερα – αν έπεσαν οι τιμές έναν μήνα στο πετρέλαιο και στην ενέργεια, δεν σημαίνει ότι θα μειωθεί και η τιμή του προϊόντος στον καταναλωτή. Ο αγρότης ή ο κτηνοτρόφος έχει επενδύσει από την αρχή του χρόνου και πρέπει αυτήν την επένδυση να την πάρει πίσω». Καταλήγοντας, ο Δ. Καπούνης υπογράμμισε: «Κλείνουν κτηνοτροφικές μονάδες και στην υπόλοιπη Ελλάδα. Σφάζονται κοπάδια. Το γάλα μειώνεται και πέφτει και η τιμή του, είτε είναι αγελαδινό είτε αιγοπρόβειο, σε όλη την Ελλάδα έχει πάρει την κατηφόρα. Τα ελληνικά τυροκομικά προϊόντα θα είναι από εδώ και πέρα δύσκολο να τα βρούμε στην αγορά. Θα έρχονται εισαγόμενα τυριά με 3-4 ευρώ και θα κατακλύσουν την αγορά. Ο καταναλωτής δεν κοιτάζει πλέον την ποιότητα του προϊόντος, αλλά την τιμή».
Ο Δ. Καπούνης πρόσθεσε, έπειτα, πως, για φέτος το καλοκαίρι, «η Νάξος είναι ένας, εκτιμώ, προσιτός προορισμός και μπορεί ο καθένας να την επισκεφθεί». Έπειτα, οι παρουσιαστές ρώτησαν τον Δ. Καπούνη για τα προϊόντα της Νάξου, τις τιμές τους και το ποια είναι, γενικότερα, η κατάσταση στον πρωτογενή τομέα του νησιού μας. «Αυτή τη στιγμή η κτηνοτροφία, στην Ελλάδα και στη Νάξο, έχει πέσει. Έχουμε λιγότερο γάλα και λιγότερη παραγωγή. Εμείς,Δείτε το σχετικό video