Τρίτη, 5 Δεκεμβρίου, 2023
ΑρχικήΝάξος & Μικρές ΚυκλάδεςΝάξος - Παναγία Αργοκοιλιώτισσα: Μπήκαν οι υπογραφές, ξεκινούν τα έργα ανακατασκευής

Νάξος – Παναγία Αργοκοιλιώτισσα: Μπήκαν οι υπογραφές, ξεκινούν τα έργα ανακατασκευής

|

Στην ανακατασκευή των υπαρχόντων και την κατασκευή των νέων κοινωνικών και πολιτιστικών εγκαταστάσεων του Ιερού Πανναξιακού Προσκυνήματος της Παναγίας Αργοκοιλιώτισσας στην Κόρωνο προχωρά ο Δήμος Νάξου και Μικρών Κυκλάδων, καθώς σήμερα υπεγράφη η σύμβαση με την ανάδοχο εταιρεία.

Η είδηση έγινε αρχικά γνωστή μέσω ανάρτησης στη προσωπική σελίδα του Δημάρχου, Δημήτρη Λιανού, που αναφέρει: “Υπογράψαμε σήμερα τη σύμβαση για την ανακατασκευή των υπαρχόντων και την κατασκευή των νέων κοινωνικών και πολιτιστικών εγκαταστάσεων του Ιερού Πανναξιακού Προσκυνήματος της Παναγίας Αργοκοιλιώτισσας στην Κόρωνο.

Ευχαριστώ θερμά τον Σεβασμιότατο Μητροπολίτη Παροναξίας κ.κ. Καλλίνικο και τα μέλη της Διοικούσας Επιτροπής του Ιερού Προσκυνήματος για την άψογη και αγαστή συνεργασία, που μετουσιώνεται σταθερά σε ουσιαστική στήριξη του τόπου και των συμπολιτών μας.

Το Ιερό Προσκύνημα της Παναγίας της Αργοκοιλιώτισσας θα καθιερωθεί ως ένα πανελλήνιας εμβέλειας κοινωνικό, πολιτιστικό και θρησκευτικό κέντρο, ενώ με την ολοκλήρωση των εργασιών αναδειχθεί και σ’ έναν σύγχρονο χώρο φιλοξενίας πολιτιστικών και θρησκευτικών δραστηριοτήτων”.

Λίγο αργότερα, μέσω δελτίου Ενημέρωσης έγινε γνωστή και η άποψη του Σεβασμιώτατου Μητροπολίτη κκ Καλλινίκου, ο οποίος εξέφρασε τη χαρά και την ικανοποίησή του για το γεγονός αυτό, μεταφέροντας παράλληλα και τις ευχαριστίες της Διοικούσας Επιτροπής του Ιερού Προσκυνήματος, ως Πρόεδρος αυτής.  Τόσο στον Δήμαρχο και στα μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου όσο και στους αρμόδιους υπαλλήλους των Υπηρεσιών του Δήμου για την άρτια ολοκλήρωση της σχετικής διαδικασίας και ευχήθηκε αίσια, συν Θεώ, ολοκλήρωση του έργου επ΄ ωφελεία του Ναξιακού λαού και ιδιαιτέρως των κατοίκων της ορεινής Νάξου.

Τι αναφέρει το σχετικό δελτίο και τα έργα που έρχονται; 

“Στην ανακατασκευή των υπαρχόντων και την κατασκευή των νέων κοινωνικών και πολιτιστικών εγκαταστάσεων του Ιερού Πανναξιακού Προσκυνήματος της Παναγίας Αργοκοιλιώτισσας στην Κόρωνο προχωρά ο Δήμος Νάξου και Μικρών Κυκλάδων, καθώς σήμερα υπεγράφη η σύμβαση με την ανάδοχο εταιρεία.

Μάλιστα, για το έργο, ύψους 8,1 εκατ. ευρώ, έχει εξασφαλιστεί σχετική χρηματοδότηση από το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας και το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Υποδομές Μεταφορών, Περιβάλλον και Αειφόρος Ανάπτυξη 2014-2020».

Αναλυτικά, το έργο περιλαμβάνει:

 • την  κατασκευή των κοινωνικών και πολιτιστικών εγκαταστάσεων με πρότυπα και νέα καινοτόμα κτίρια
 • ολοκληρωμένες παρεμβάσεις εξοικονόμησης ενέργειας μέσω έξυπνων συστημάτων διαχείρισης
 • αναβάθμιση και ανάπλαση του ανοιχτού χώρου και την ενίσχυση του πράσινου, εγκατάσταση συστήματος ΑΠΕ για την ενεργειακή αυτονομία του χώρου
 • εκσυγχρονισμό των υποδομών αποχέτευσης και διαχείρισης λυμάτων και απορριμμάτων με τεχνολογικά συστήματα, γύρω από τους υπάρχοντες τέσσερις Ιερούς Ναούς, της Ζωοδόχου Πηγής, της Αγίας Άννας, της ΠαναγίαςΑργοκοιλιώτισσα και του Αγίου Σπυρίδωνα.

Οι Κοινωνικές και Πολιτιστικές Εγκαταστάσεις θα διαθέτουν:

 • Μουσείο – βιβλιοθήκη, 300 τ.μ.
 • Νέα τραπεζαρία, 420 τ.μ. 200 θέσεων
 • Αίθουσα ομιλιών, επιφ. 740 τ.μ., 300 θέσεων
 • Αποκατάσταση παλαιών κελιών, 100 κλινών
 • Υπαίθριο αμφιθέατρο, δυναμικότητας εξυπηρέτησης 500 ατόμων
 • Διαμόρφωση του περιβάλλοντος χώρου με δημιουργία χώρων συναθροίσεως κόσμου κατά τις πανηγυρικές εκδηλώσεις, καθώς και ικανό αριθμό υπαιθρίων κλιμάκων, κεκλιμένων επιπέδων, στοών και διαδρόμων κινήσεως πεζών – τροχοφόρων αλλά και διαμόρφωση του χώρου πρασίνου
 • Χώρους στάθμευσης αυτοκινήτων (εκτός του περιβόλου)
 • Κατασκευή καταλλήλου περιφράγματος για λόγους ασφαλείας
 • Βιοκλιματικό αρχιτεκτονικό σχεδιασμό με ενεργειακή αυτονομία και αναβάθμιση σε όλα τα κτήρια εκτός των Ιερών Ναών. Επίσης τόσο τα νέα όσο και τα υφιστάμενα κτίρια μετά την αποκατάστασή τους θα εξυπηρετούνται πλήρως από σύγχρονες εγκαταστάσεις ψύξης- θέρμανσης, φωτισμού, ύδρευσης – αποχέτευσης, αερισμού ή κλιματισμού (όπου απαιτείται), εξοπλισμό σύγχρονων τεχνολογιών για την διεξαγωγή διαλέξεων και τη σύνδεση με διαδίκτυο και ΟΚΩ, εξοπλισμό ασφαλείας μοναχών και των προσκυνητών σε αυτά, σε οποιαδήποτε εποχή του χρόνου.
 • Φωτοβολταϊκό πάρκο για την παραγωγή της απαιτούμενης ηλεκτρικής ενέργειας του συγκροτήματος
 • Compact ΕΕΛ για την κάλυψη των αναγκών του συγκροτήματος
 • Κάδους ανακύκλωσης και βιοαποβλήτων σύμφωνα με το σύστημα ολοκληρωμένης διαχείρισης απορριμμάτων του Δήμου Νάξου και Μικρών Κυκλάδων με σκοπό την ελαχιστοποίηση της ενεργειακής κατανάλωσης, την υψηλή περιβαλλοντική ποιότητα και το μηδενικό περιβαλλοντικό αποτύπωμα.

«Ευχαριστώ θερμά τον Σεβασμιότατο Μητροπολίτη Παροναξίαςκ.κ. Καλλίνικο και τα μέλη της Διοικούσας Επιτροπής του Ιερού Προσκυνήματος για την άψογη και αγαστή συνεργασία, που μετουσιώνεται σταθερά σε ουσιαστική στήριξη του τόπου και των συμπολιτών μας.Το Ιερό Προσκύνημα της Παναγίας της Αργοκοιλιώτισσας θα καθιερωθεί ως ένα πανελλήνιας εμβέλειας κοινωνικό, πολιτιστικό και θρησκευτικό κέντρο, ενώ με την ολοκλήρωση των εργασιών αναδειχθεί και σ’ έναν σύγχρονο χώρο φιλοξενίας πολιτιστικών και θρησκευτικών δραστηριοτήτων», δήλωσε ο Δήμαρχος Νάξου & Μικρών Κυκλάδων, Δημήτρης Λιανός.

Τη χαρά και την ικανοποίησή του για το γεγονός αυτό εξέφρασε ο Σεβασμιότατος Μητροπολίτης Παροναξίας κ.κ. Καλλίνικος, μεταφέροντας παράλληλα και τις ευχαριστίες της Διοικούσας Επιτροπής του Ιερού Προσκυνήματος, ως Πρόεδρος αυτής, τόσο στον Δήμαρχο και στα μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου όσο και στους αρμόδιους υπαλλήλους των Υπηρεσιών του Δήμου για την άρτια ολοκλήρωση της σχετικής διαδικασίας και ευχήθηκε αίσια, συν Θεώ, ολοκλήρωση του έργου επ΄ ωφελείατου Ναξιακού λαούκαι ιδιαιτέρως των κατοίκων της ορεινής Νάξου.

 


Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

Νάξος- Δικηγορικός Σύλλογος: Συνεχίζεται η αποχή έως και την 11η Δεκεμβρίου

Συνεχίζουν την αποχή τους έως και 11/12 τα μέλη του Δικηγορικού Συλλόγου Νάξου

“Καλάθι Χριστουγέννων”: Χωρίς κουραμπιέδες και μελομακάρονα αλλά με αρνί (!!!)

Από την Τετάρτη 13 Δεκεμβρίου μέχρι και τις 3 Ιανουαρίου θα ισχύει το «Καλάθι των Χριστουγέννων» για έξι κατηγορίες τροφίμων.

Σαντορίνη: Ξεκίνησαν και επίσημα τα Χριστούγεννα (photos)

Με το Δ.Α.Π.Π.Ο.Σ (και τον περιβάλλοντα χώρο) «ντυμένο» στα πιο εορταστικά του χρώματα, υποδέχθηκαν τα Χριστούγεννα στη Σαντορίνη (Photos)

Γιαν. Βρούτσης: Διήμερη επίσκεψη με (αθλητικό) νόημα στην Σύρο

Ο Αναπληρωτής Υπουργός Αθλητισμού Γιάννης Βρούτσης θα βρίσκεται αύριο και μεθαύριο στην Σύρο. Ποιιος ο λόγος επίσκεψής του

Νάξος & Μικρές Κυκλάδες: Το πρόγραμμα Γαστρονομικής Προβολής αποκαλύπτεται

Παρουσίαση (06/12) του Προγράμματος Γαστρονομικής Προβολής και Σεμινάριο για το Γαστρονομικό Τουρισμό από τον Δήμο Νάξου και Μικρών Κυκλάδων

Κέα: Αποκτά και υδάτινο πεδίο στη περιοχή Μαβιά

Η Κέα γίνεται το πρώτο νησί των Κυκλάδων που μπαίνει στη λογική απόκτησης και Υδάτινου πεδίου - Τι αναφέρουν οι πρωταγωνιστές

Νάξος – Νοσοκομείο: Γυναικολόγος έως και την 19η Δεκεμβρίου

Εως και την 19η Δεκεμβρίου θα βρίσκεται στο Νοσοκομείο - Κέντρο Υγείας Νάξου μαιευτήρας – γυναικολόγος από το Τζάνειο

ΣΥΡΙΖΑ Νάξου: Τι γίνεται με το Φράγμα Τσικαλαριού;

Ανακοίνωση εξέδωσε η Οργάνωση Μελών του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ Νάξου σχετικά με το Φράγμα Τσικαλαριού, το οποίο τελεί υπό καθεστώς παύσης εργασιών

Noble Caledonia: Κρουαζιέρα σε 28 προορισμοί στην Ελλάδα, ανάμεσά τους και η Νάξος

Η βρετανική Noble Caledonia δημοσίευσε το πλήρες πρόγραμμα για το 2024 με 28 ελληνικούς προορισμούς - Ναύλωσε και 3 μικρά πλοία για προσέγγιση μικρών νησιών.

Ψέριμος: Εφραίμ, ο μικρότερος κάτοικος του νησιού είναι γεγονός

Ο μικρότερος κάτοικος της ακριτικής Ψερίμου και ο ρόλος HOPEgenesis και “Σύμπλευση”

Express Skopelitis: Ανεκτέλεστο το σημερινό (29/11) του δρομολόγιο

Λόγω καιρικών συνθηκών το Express Skopelitis θα μείνει δεμένος στα Κατάπολα (Αμοργός)

Νάξος – 2ο Γυμνάσιο: Ερχεται χορός για καλό σκοπό

Παρασκευή 1η Δεκεμβρίου στις Τρίποδες (κέντρο "Αντώνης") χορός από το 2ο Γυμνάσιο Νάξου

“Διονύσιος Σολωμός”: Αναχωρεί από τον Πειραιά απόψε στις 10 το βράδυ για Δυτικές Κυκλάδες

Αλλαγές επί αλλαγών στις ώρες αναχώρησης του "Διονύσιος Σολωμός" ελέω καιρικών συνθηκών

Naxos Medical: Ιατρικές επισκέψεις τον Δεκέμβριο και κυρίως “Ιατρείο Μαστού”

Δεκέμβριος 2023 και ανακοινώθηκε το πρόγραμμα του Naxos Medical ... Πότε θα γίνει για πρώτη φορά στη Νάξο "Ιατρείο Μαστού"

Παράταση προθεσμίας υποβολής δηλώσεων ακινήτων στο Κτηματολόγιο αιτείται ο Δικηγορικός Σύλλογος Νάξου

Στην επιστολή αναλύονται οι λόγοι του αιτήματος και ζητείται η παράταση της προθεσμίας για ένα ακόμη έτος. 

Δαμαριώνας – “Δάμαρις”: Πρόσκληση (03/12) για να φτιάξουμε λουκουμάδες

Πρόσκληση από το σύλλογο "Δάμαρις" για παρουσία στον Δαμαριώνα την προσεχή Κυριακή. Ποιος ο λόγος;

Attica Group: Στα σκαριά deal ναυπηγείων Ελευσίνας

Στα σκαριά deal ναυπηγείων Ελευσίνας με Attica Group, αξίας ενός δισ. - Για συντήρηση, εκσυγχρονισμό πλοίων και μελλοντικά νέες ναυπηγήσεις

Τυροκομείο Πιτταράς προς ΕΑΣ Νάξου: Αποκατάσταση αλήθειας, όχι στην οικειοποίηση της Γραβιέρας Νάξου

Τυροκομείο Πιτταράς προς ΕΑΣ Νάξου "Nα μην οικειοποιηθούν στο μέλλον οποιαδήποτε διάκριση του προϊόντος Γραβιέρα Νάξου ΠΟΠ, αν δεν αφορά συγκεκριμένα το προϊόν της επιχείρησής τους"

Αναπληρωτές Καθηγητές: Εκπτωση στα εισιτήριά τους προς τις περιοχές τοποθέτησής τους

Εκπτώσεις σε ακτοπλοϊκά και αεροπορικά εισιτήρια για τη μετάβαση αναπληρωτών εκπαιδευτικών στην περιοχή τοποθέτησής τους

Blue Star Chios: Λίγο πριν το μεσημέρι θα περάσει από Σαντορίνη για Πειραιά

Το Blue Star Chios πέρασε το ... απαγορευτικό στην Κρήτη και τώρα επιστρέφει στον Πειραιά μέσω Κυκλάδων