Δεν είναι παράξενο.. Λόγω της κλιματικής κρίσης θα δούμε αρκετές φορές πλέον ανάλογα φαινόμενα.. Νερό και σκιά το ζητούμενο για τα ζώα.
Τι σημαίνει σε σπίτι στην Μικρή Βίγλα της Νάξου; Οι ένοικοι βρήκαν μπροστά τους έναν λαφιάτη, είδος ακίνδυνου φιδιού που ζει στην ύπαιθρο..
Αμέσως κάλεσαν τον Σύλλογο “Προστασίας Άγριας Ζωής Νάξου”, ενημερώνοντας τους ειδικούς για την ύπαρξη του φιδιού.
Ο Λαφιάτης αφού ολοκληρώθηκε με ασφάλεια η περισυλλογή του, ξεδίψασε και οδηγήθηκε σε μέρος μακριά από σπίτια της περιοχής..
Λίγα λόγια για τον Λαφιάτη
Ο Λαφιάτης ή Λαφίτης είναι μη-δηλητηριώδες φίδι της οικογένειας των Καινοφιίδων. Ο Λαφιάτης είναι το μεγαλύτερο είδος φιδιού που συναντάται στην Ελλάδα.
Έχει μήκος γύρω στα 150 εκατοστά, σπανίως όμως μπορεί να φτάσει και να ξεπεράσει τα 200 εκατοστά. Τα ενήλικα έχουν ένα κιτρινωπό καφέ ή μαύρο χρώμα και τέσσερις μαύρες γραμμές που ξεκινούν από τον λαιμό του και φτάνουν μέχρι την ουρά. Τα ανήλικα άτομα έχουν διαφορετικό χρωματισμό και είναι γκρίζα-ασημί με καφέ ή μαύρες κηλίδες κατά μήκος της ράχης.
Κυνηγά κυρίως στο έδαφος αλλά σκαρφαλώνει συχνά σε δέντρα και θάμνους. Κολυμπά επιδέξια. Τρέφεται με μικρά θηλαστικά όπως αρουραίους και άλλα τρωκτικά, μικρά κουνέλια, πτηνά, σαύρες, αμφίβια, και αβγά. Ζευγαρώνει την άνοιξη και τα θηλυκά γεννούν 3-18 αυγά. Δεν είναι καθόλου επιθετικό φίδι, ακίνδυνο για τον άνθρωπο, όμως μπορεί να δαγκώνει αν αρπαχτεί.
Με πληροφορίες από τη σελίδα kykladiki.gr