Τρίτη, 4 Φεβρουαρίου, 2025
ΑρχικήΝάξος & Μικρές ΚυκλάδεςΝάξος - Μ. Μπαρδάνης: "Προορισμός για όλα τα βαλάντια, περιμένουμε καλή χρονιά"

Νάξος – Μ. Μπαρδάνης: “Προορισμός για όλα τα βαλάντια, περιμένουμε καλή χρονιά”

|

Σύμφωνα με την ελληνική μυθολογία, η Νάξος ήταν το νησί όπου ο θεός Διόνυσος έκλεψε την Αριάδνη από τον Θησέα στο ταξίδι της επιστροφής του από την Κρήτη προς Αθήνα, αφού είχε σκοτώσει τον Μινώταυρο. Οντας στενά συνδεδεμένο εξ αρχαιοτάτων χρόνων με τα διονυσιακά έθιμα του καρναβαλιού, το μεγαλύτερο νησί των Κυκλάδων αποτέλεσε sold out προορισμό για πολλούς ταξιδευτές του τριημέρου της Καθαράς Δευτέρας, σημαίνοντας και την πρώιμη έναρξη μιας τουριστικής σεζόν, που αναμένεται να σπάσει κάθε προηγούμενο ρεκόρ.

Αν ο μύθος του Θησέα συμβολίζει τη διατήρηση της δύναμης του κυκλαδίτικου πολιτισμού σε μια μεταβατική εποχή από την Εποχή του Χαλκού προς την Εποχή του Σιδήρου, η Νάξος στο τώρα φαίνεται να κερδίζει και το στοίχημα της πράσινης μετάβασης στην ψηφιακή εποχή και σε ένα μοντέλο βιώσιμου τουρισμού.

Μόλις τρία χιλιόμετρα από τη Χώρα της Νάξου, δίπλα στο αεροδρόμιο αλλά και τις πιο διάσημες παραλίες του νησιού, βρίσκεται το αρχαίο λιμάνι του νησιού που φέρεται ότι έφτασε ο Θησέας και που τώρα η φύση έχει μετατρέψει σε μια πλούσια σε βιοποικιλότητα λιμνοθάλασσα.

Εκεί, στην παραθαλάσσια περιοχή της Λαγκούνας, δραστηριοποιείται τα τελευταία χρόνια το Laguna Coast Foundation, ένα μη κερδοσκοπικό ερευνητικό ινστιτούτο, με σκοπό τον πράσινο μετασχηματισμό και την αναβάθμιση της περιοχής, μετατρέποντάς την σε οικοσύστημα πρότυπο παγκοσμίως.

Με επενδύσεις ύψους 50 εκατομμυρίων ευρώ, στο πλαίσιο του Εθνικού Σχεδίου Ανάκαµψης και Ανθεκτικότητας «Ελλάδα 2.0», το master plan περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, ενίσχυση του οικοτουρισμού, παροχή εξατομικευμένων υπηρεσιών σε ολιστικές εμπειρίες και αναγεννητική ιατρική, με μηδενικό αποτύπωμα άνθρακα. Την ίδια στιγμή, τα πράσινα σχέδια του Laguna Coast Foundation έρχονται να συναντήσουν τις επιχειρηματικές φιλοδοξίες της Amazon Web Services για τη μετατροπή της Νάξου στο επόµενο ελληνικό «Smart Island».

Μετά την Αστυπάλαια, η Amazon αναλαμβάνει την ψηφιακή αναβάθμιση των υποδομών της Νάξου, αλλά και τη χρήση drone για τη μεταφορά βιολογικού και φαρμακευτικού υλικού σε απομακρυσμένες ορεινές και νησιωτικές περιοχές. Στο πλαίσιο του προγράμματος θα συνεργαστεί με το Laguna Coast Foundation για την ανάπτυξη και την εφαρμογή σύγχρονων, καινοτόμων εργαλείων «ευφυής» γεωργίας, με κύριο στόχο τη μείωση κατά 25% του ενεργειακού αποτυπώματος πέντε ναξιώτικων γεωργικών προϊόντων.

Ο CEO του Laguna Coast Foundation, ο Ναξιώτης μηχανικός περιβάλλοντος και υποψήφιος διδάκτορας στο Πανεπιστήμιο Πατρών Αντώνης Πιτταράς, συναντήθηκε τον Νοέμβριο με τον Πάπα της Ρώμης, που ενδιαφέρθηκε γι’ αυτό το φιλόδοξο project βιώσιμου τουρισμού, ενώ πριν από έναν μήνα το ντοκιμαντέρ του ινστιτούτου «A different world» προβλήθηκε στο Νταβός, στο πλαίσιο διεξαγωγής του Greek House του World Economic Forum 2024, συγκεντρώνοντας τα βλέμματα της διεθνούς επιχειρηματικής κοινότητας.

Προορισμός για όλα τα βαλάντια…

Συνδυάζοντας την ψηφιακή μετάβαση με την προστασία της σπάνιας βιοποικιλότητας, τις τουριστικές παραλίες με τη μοναδική αγροτική παραγωγή του νησιού, τους μύθους και τα μνημεία με την παροχή δραστηριοτήτων εναλλακτικού τουρισμού, η Νάξος «απευθύνεται σε όλα τα βαλάντια», σύμφωνα με τον πρόεδρο της Ενωσης Ξενοδόχων Νάξου Μανώλη Μπαρδάνη. Οπως δήλωσε στην «DEALnews», «υπάρχει κινητικότητα και αυξημένες προκρατήσεις σε σχέση με πέρσι για τις διακοπές του Πάσχα, κάτι που σημαίνει, βέβαια, ότι τα έσοδα πιθανόν να είναι χαμηλότερα», καθώς πολλοί τουρίστες σπεύδουν να εκμεταλλευτούν τις συμφέρουσες προσφορές των ξενοδοχείων. Τη δυναμική επιβεβαιώνουν και οι κρατήσεις για ενοικιάσεις αυτοκινήτων, που κινούνται στο +15% σε σχέση με πέρσι.

Το βασικό «αγκάθι» φέτος είναι η μεγάλη χρονική διαφορά μεταξύ ορθόδοξου (05/05) και καθολικού Πάσχα (31/03), που σημαίνει μεγαλύτερη αναλογία τουριστών από το εσωτερικό σε σχέση με το περσινό Πάσχα, «περίπου 70% Ελληνες με 30% ξένους, ενώ πέρυσι ήταν 50-50», προβλέπει ο κ. Μπαρδάνης.

Ωστόσο, όσοι έρθουν, τότε, θα σημάνουν την έναρξη της θερινής σεζόν για την πλειονότητα των ξενοδοχείων του νησιού, που θα ανοίξουν τον Απρίλη, όπως το «Hotel Spiros», στη Χώρα, και το «Sea & Olives Holiday Villas», στην παραλία Πλάκα του Σπύρου Δημητροκάλη, που μας επιβεβαίωσε ότι οι προκρατήσεις κινούνται στο +10% και ότι αναμένεται «μια καλή χρονιά, καλή σεζόν».

Μια σεζόν που θα πρέπει να σημειωθεί ότι θα ενισχυθεί με παραπάνω δρομολόγια πλοίων και πτήσεις, όπως αυτής της Aegean από Θεσσαλονίκη, που θα σημάνει το άνοιγμα και σε νέες αγορές πλην των παραδοσιακών ΗΠΑ, Αυστραλίας και της κεντρικής Ευρώπης, που κυρίως κυριαρχούν τα τελευταία χρόνια.


Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

Κρήτη – Αγγελος: Εδωσε ζωή σε δύο ανθρώπους σε Βερολίνο και Αθήνα

Oλοκληρώθηκε η δωρεά οργάνων του μικρού Άγγελου – Σε Αθήνα και Βερολίνο θα συνεχίσει να δίνει ζωή

Ο.Ε.Ν.Γ.Ε. για Κέντρο Υγείας Αμοργού: “Οχι” στις ψευτοδικαιολογίες, “ναι” στην άμεση στελέχωση

Ανακοίνωση εξέδωσε η Ομοσπονδία Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδας με επίκεντρο το Κέντρο Υγείας Αμοργού και την πολιτική της Κυβέρνησης

Aegean Air: Οκτώ πτήσεις σήμερα Τρίτη από Σαντορίνη προς Αθήνα, πόσο κοστίζει το εισιτήριο

Οκτώ πτήσεις σήμερα Τρίτη (04/02) της Aegean Air από Σαντορίνη προς Αθήνα, πόσο κοστίζει το εισιτήριο και πόσοι εκτιμάται ότι αναχώρησαν

Α ΕΛΜΕ Κυκλάδων: Περί τηλεκπαίδευσης και ανάγκη άμεσης ανάκλησης

Ανακοίνωση εξέδωσε η Α ΕΛΜΕ Κυκλάδων σχετικά με τη χρήση τηλεκπαίδευσης με τα σχολεία προληπτικά κλειστά λόγω σεισμικής ακολουθίας

Σεισμοί – Σαντορίνη: Ξημέρωμα με σεισμική δόνηση κοντά στα 5 R

Σεισμός 5 Ρίχτερ στη Σαντορίνη λίγο πριν τις 5 τα ξημερώματα - Επίκεντρο το ρήγμα Αμοργού και αισθητός και στη Νάξο

Νάξος – Νοσοκομείο: Ερχεται επικουρικός Γενικός Γιατρός, διορίστηκε μόνιμος χειρουργός

Πρόσληψη επικουρικού Γενικού Ιατρού στο ΓΝ-ΚΥ Νάξου και απόφαση διορισμού μόνιμου Χειρουργού

Κυκλάδες – Σεισμός: Κλειστά τα σχολεία στη Τήνο

Εκλεισαν τα σχολεία στη Τήνο προληπτικά λόγω της έντονης σεισμικής ακολουθίας

Σαντορίνη: Σεισμική δραστηριότητα – Τι προβληματίζει. Η καθηγήτρια γεωλογίας του ΕΚΠΑ Εύη Νομικού εξηγεί

«Παρατηρούμε το φαινόμενο και είμαστε ψύχραιμοι», δηλώνει η καθηγήτρια γεωλογίας του ΕΚΠΑ, Εύη Νομικού στην εκπομπή «Όπου Υπάρχει Ελλάδα»

Σαντορίνη: 3η Απόφαση λήψης προληπτικών μέτρων από το Δήμο

Προληπτικά μέτρα πολιτικής προστασίας λόγω της τρέχουσας σεισμικής δραστηριότητας στην περιοχή της Θήρας

Ένωση Ξενοδόχων Νάξου: Ημέρα γιορτής με μηνύματα για τη νέα τουριστική περίοδο (video)

Ο Πρόεδρος κ. Μανώλης Μπαρδάνης αναφέρθηκε στα δεδομένα όπως διαμορφώνονται αυτή τη στιγμή για τη νέα τουριστική περίοδο

Σεισμοί – Καραστάθης: “Απομακρύνεται από τη Σαντορίνη το επίκεντρο της μετασεισμικής ακολουθίας”

Συνεχίζεται η σεισμική δραστηριότητα σε Σαντορίνη και Αμοργό – Σε επιφυλακή οι Αρχές, τι λένε οι ειδικοί

Σεισμοί – Εκτακτο: Κλειστά τα σχολεία σε Σαντορίνη, Ανάφη, Ιο και Αμοργό έως τη Παρασκευή

Ισχυρές συστάσεις στους πολίτες να αποφεύγουν συναθροίσεις σε κλειστούς χώρους και την πρόσβαση και παραμονή στα λιμάνια Αμμουδίου, Αρμένης, Κόρφου και Παλαιού Λιμένα Φηρών

Εκτακτο – Αμοργός: Διπλή σεισμική δόνηση άνω των 4 R πριν λίγο…

Σεισμοί: Δύο ισχυρές δονήσεις άνω των 4 Ρίχτερ μέσα σε λίγη ώρα στην Αμοργό

Νάξος: Εδωσε στη δημοσιότητα ο Δήμος τους χώρους συγκέντρωσης σε περίπτωση ανάγκης (χάρτες)

Δόθηκαν στην δημοσιότητα από το Δήμο Νάξου και Μικρών Κυκλάδων οι ανοιχτοί χώροι συγκέντρωσης σε περίπτωση ανάγκης (χάρτες)

Αμοργός – Σαντορίνη: Ενας ακόμη σεισμός, 4,1 R, αισθητός και στη Νάξο

Συνεχίζονται οι σεισμικές δονήσεις στην ευρύτερη περιοχή της Σαντορίνης και Αμοργού - Αισθητός και στη Νάξο

Κυκλάδες – Σεισμοί: Έκτακτo δρομολόγιo (03/02) από Σαντορίνη με το “Κίσσαμος”

Η ATTICA GROUP δρομολογεί εκτάκτως απόψε (03/02) το "Κίσσαμος" που αφήνει το Ηράκλειο για τη Σαντορίνη

Αμοργός: Αναζητώντας την άγκυρα του Blue Star Paros

To Blue Star Paros έχασε την άγκυρα του τα ξημερώματα στα Κατάπολα - Σε προσωρινή απαγόρευση αν και το δρομολόγιό του είναι κανονικά για αύριο (02/02)

Νάξος – Laguna Coast: Το Μοναδικό Ελληνικό Ξενοδοχείο στη Λίστα του Forbes με τα Κορυφαία Νέα Openings για το 2025

Νάξος - Laguna Coast: Το Μοναδικό Ελληνικό Ξενοδοχείο στη Λίστα του Forbes με τα Κορυφαία Νέα Openings για το 2025

Νάξος – Ανω Ποταμιά: Αγνωστοι πυροβόλησαν και τραυμάτισαν γερμανικό ποιμενικό (!!!)

Απίστευτη καταγγελία μέσω διαδικτύου όπου άγνωστοι φέρεται να πυροβόλησαν και να τραυμάτισαν σοβαρά έναν σκύλο, ενώ χάθηκε ένα δεύτερο - Αναζητεί τους δράσεις η Αστυνομία

Νάξος – Σύλλογος Γυναικών: Κόβει απόψε (01/02) τη πρωτοχρονιάτικη πίτα του

Πότε και που θα κόψει την πρωτοχρονιάτικη πίτα του ο Σύλλογος Γυναικών Νάξου