Στα «κόκκινα» βρίσκονται τα αποθέματα πόσιμου νερού της Νάξου ενόψει της τουριστικής σεζόν, με τον κίνδυνο της λειψυδρίας να είναι ορατός για την περίοδο όπου οι ανάγκες στο νησί παραδοσιακά ανεβαίνουν λόγω του τουρισμού. Η αλήθεια είναι οι τελευταίες βροχές έχουν αρχίσει να τροφοδοτούν αποταμιευτήρες (φράγμα Φανερωμένης και Λιμνοδεξαμενή Εγγαρών) όμως η ζήτηση αναμένεται και φέτος μεγάλη…
Και τη λύση φαίνεται να δίνει η αφαλάτωση θαλασσινού νερού. Ο δήμος Νάξου και Μικρών Κυκλάδων προκήρυξε διαγωνισμό σε αναζήτηση αναδόχου που θα αναλάβει την αφαλάτωση του νερού ώστε να μην «στερέψει» η ύδρευση του νησιού δεδομένου ότι ήδη έχουν εξαντληθεί όλες οι άλλες αξιοποιήσιμες πηγές τροφοδότησης με φρέσκο νερό.
Σύμφωνα με τη δημοτική αρχή, η προμήθεια του νερού αφαλάτωσης καθίσταται αναγκαία καθώς, με τα σημερινά δεδομένα, τα αποθέματα νερού, επιφανειακά και υπόγεια, είναι μειωμένα σε μεγάλο βαθμό, οι στάθμες στους δύο ταμιευτήρες είναι σε εξαιρετικά χαμηλά επίπεδα και το νησί συνεχίζει να βρίσκεται αντιμέτωπο με άμεσο κίνδυνο της λειψυδρίας.
Σημειώνεται ότι η υδροδότηση της Νάξου εξυπηρετείται κυρίως από τους δύο υδατοταμιευτήρες του νησιού (Φράγμα Φανερωμένης και Λιμνοδεξαμενή Εγγαρών), όπου βασικός πόρος νερού είναι οι βροχοπτώσεις.
Αυτό που προβλημάτισε την τοπική αρχή, και ώθησε στη απόφαση για το διαγωνισμό, είναι το γεγονός ότι οι βροχοπτώσεις μέχρι σήμερα δεν αρκούν για να καλύψουν τις ανάγκες και να γεμίσουν τα φράγματα, με αποτέλεσμα αυτά να είναι σχεδόν άδεια. Λόγω παρατεταμένης ανομβρίας, άλλωστε, οι ανάγκες του νησιού σε πόσιμο νερό ήταν ιδιαίτερα αυξημένες και κατά την προηγούμενη τουριστική σεζόν.
Επιπλέον, αυτό το λίγο νερό που διαθέτουν τα φράγματα, λόγω έντονης θολότητας και μη επίτευξης ακόμη του βαθμού καθαρότητας και καθίζησης της λάσπης, δεν είναι δυνατόν να αντληθεί και διυλισθεί.
Τι περιλαμβάνει ο διαγωνισμός
Ο δήμος ενέκρινε τη διενέργεια ανοικτού ηλεκτρονικού διαγωνισμού για ελάχιστη ποσότητα νερού ίση με 1600 κυβικά μέτρα ανά ημέρα και μέχρι 68 κυβικά μέτρα ανά ώρα, συνολικού προϋπολογισμού 134,97 χιλ. ευρώ που θα καλυφθεί από δημοτικούς πόρους.
Η συνολική ποσότητα προμήθειας θα είναι 62.200 κυβικά μέτρα πόσιμου νερού, το οποίο θα παράγεται από μονάδα αφαλάτωσης θαλάσσιου ύδατος για διάστημα 70 ημερών από την υπογραφή της σύμβασης. Για το λόγο αυτό, ο ανάδοχος θα εγκαταστήσει στον χώρο που θα του διατεθεί (στην θέση Δημαρχείο, στη Χώρα της Νάξου), μονάδα αφαλάτωσης αντίστροφης όσμωσης ανάλογης δυναμικότητας, την οποία θα λειτουργεί με δικά του μέσα κατά την περίοδο της σύμβασης.
Ο διαγωνισμός θα γίνει με χρήση της πλατφόρμας του Εθνικού Συστήματος Ηλεκτρονικών Δημοσίων Συμβάσεων και κριτήριο κατακύρωσης είναι η πλέον συμφέρουσα από οικονομική άποψη προσφορά αποκλειστικά βάσει τιμής (χαμηλότερη τιμή).
Το έργο θα βασιστεί σε σχετική μελέτη της Διεύθυνσης Περιβάλλοντος, στην οποία αναφέρονται οι τεχνικές προδιαγραφές των υπό προμήθεια υλικών.
Ενημέρωση από τη σελίδα tornosnews.gr