Έξι γύπες, δυο μπούφους και δυο σκαντζόχοιρους κρατούσε μέσα σε κλουβιά, νησιώτης της Νάξου. Από έλεγχο που έκαναν αστυνομικοί και δασικοί υπάλληλοι, παρουσία δικαστικού εκπροσώπου, διαπιστώθηκε σωρεία παραβάσεων. Ήδη, για την υπόθεση σχηματίστηκε δικογραφία και διενεργείται προανάκριση από το τοπικό Αστυνομικό Τμήμα.
Προηγήθηκε σχετικό υπόμνημα του Κυνηγετικού Συλλόγου Νάξου (σ.σ. δείτε στο τέλος του άρθρου) προς τις αρμόδιες υπηρεσίες, με το οποίο ζητήθηκε ο έλεγχος νομιμότητας για τη διαβίωση άγριων ζώων και πτηνών από το Σύλλογος Προστασίας Άγριας Ζωής Νάξου (Σ.Π.Α.Ζ.Ν.), εντός περιφραγμένου ιδιόκτητου χώρου στη θέση Αλυκή Στελίδας.
Από το Δασονομείο Νάξου, οι έγγραφες εξηγήσεις που δόθηκαν είναι ότι κλήθηκε ο εκπρόσωπος του Σ.Π.Α.Ζ.Ν., ο οποίος ανέφερε ότι οι γύπες είχαν μεταφερθεί αφυδατωμένοι, από τη Διεύθυνση Δασών Ρεθύμνου σταδιακά από τις 16 Αυγούστου έως και τις 26 Οκτωβρίου του 2024, προσκομίζοντας σχετικές υπεύθυνες δηλώσεις.
Επίσης εστάλησαν από το Σύλλογο Προστασίας και Περίθαλψης «Αλκυόνη» δυο τραυματισμένοι μπούφοι και δυο τραυματισμένοι σκαντζόχοιροι.
Σύμφωνα με το Δασονομείο, ο εκπρόσωπος του Σ.Π.Α.Ζ.Ν, υποστήριξε ότι «τα ζώα και τα άγρια πτηνά τοποθετήθηκαν εκεί, επειδή ο χώρος που έχει κατατεθεί αίτηση για να λειτουργήσει Σταθμός Πρώτων Βοηθειών Ειδών Άγριας Πανίδας είναι ανεπαρκής για την περίθαλψή τους και ότι τα έξι όρνεα και οι σκαντζόχοιροι είναι πλέον σε καλή κατάσταση και αφού δακτυλιωθούν θα απελευθερωθούν σύντομα».
Οι μπούφοι, επειδή κατά δήλωσή του, έχουν μόνιμη βλάβη λόγω τραυματισμού, θα μεταφερθούν την επόμενη εβδομάδα στον Σύλλογο Περίθαλψης Άγριας Ζωής «Αλκυόνη».
Ωστόσο, αναφορικά με τη νομιμότητα των ενεργειών του Σ.Π.Α.Ζ.Ν, το Δασονομείο επισημαίνει ότι η υπηρεσία «δεν ενημερώθηκε για την περίθαλψη των ζώων και των άγριων πτηνών» και ότι ο παραπάνω σύλλογος «λειτουργεί χωρίς έγκριση» και «ενήργησε κατά παράβαση των διατάξεων της σχετική Κ.Υ.Α. και ότι «πρέπει να εξεταστεί από τη Διεύθυνση Δασών Κυκλάδων η λήψη των προβλεπόμενων διοικητικών κυρώσεων».
Όπως αναφέρει σε σχετικό έγγραφό του το Δασονομείο Νάξου, σε απάντηση υπομνήματος του Κυνηγετικού Συλλόγου Νάξου που αφορούν έλεγχο νομιμότητας για τη διαβίωση άγριων πτηνών και ζώων από τον Σύλλογο Προστασίας Άγριας Ζωής Νάξου, εντός περιφραγμένου ακινήτου στη θέση Αλυκή Στελίδας.
Σύμφωνα με τον γενικό γραμματέα του Κ.Σ. Νάξου, Νικόλαο Κουτελιέρη, ο εκπρόσωπος του Σ.Π.Α.Ζ.Ν, έκανε συνεχώς καταγγελίες σε βάρος κυνηγών για παραβάσεις του νόμου περί θήρας.
Σ.σ. Σε επικοινωνία του NaxosPress με τον εκπρόσωπο του Σ.Π.Α.Ζ.Ν. μας ανέφερε ότι όλη η υπόθεση στηρίζεται σε γραφειοκρατική καθυστέρηση, όλα τα ζώα ήταν πιστοποιημένα και τις επόμενες ημέρες θα αφεθούν ελεύθερα ενώ θα δοθούν απαντήσεις στις καταγγελίες που έχουν γίνει τις επόμενες ημέρες.
ΥΠΟΜΝΗΜΑ (1)Περισσότερα στη σελίδα kynigesia.gr