Απόκριες.. Η Νάξος κινείται στο ρυθμό των Κορδελάτων ή Κορδελάδων ή Φουστανελάδων όταν μιλάμε για τον Κυνίδαρο. Διαφορές; Κάθε χωριό στην πανέμορφη και γεμάτο πολιτισμό Νάξο έχει τον δικό του τρόπο έκφρασης. Με την αρωγή του Ορεινού Αξώτη πάμε έως τον Κυνίδαρο…
‘’Οι Απόκριες είναι μέρες χαράς . Για το χωριό μας όμως τον Κυνίδαρο , είναι μέρες γλεντιού και ξεφαντώματος και μόνο όσοι έχουν την τύχη να ζήσουν εκεί αυτές τις μέρες μπορούν να διαπιστώσουν πόσο αλλιώτικα διασκεδάζουν οι χωριανοί μας . Την πιο γλυκιά νότα αυτής της θαυμάσιας μελωδίας του Κυνιδαριώτικου αποκριάτικου γλεντιού την δίνουν οι φουστανελάδες ή κορδελάδες , όπως τους λένε . Γι’ αυτό αξίζει ν’ αφιερώσουμε σ’ αυτούς λίγα λόγια .
Φουστανελάδες ντύνονται συνήθως οι πιο λεβέντες του χωριού . Φορούν φουστανέλα , φέσι και γιλέκο , όλα παλαιά , των πάππων και προπάππων τους . Στη φούντα του φεσιού και στο πίσω μέρος του γιλέκου , κρεμούν πολλές πολύχρωμες μεταξωτές κορδέλες . Στο εμπρός μέρος του γιλέκου ράβουν κεντητά μαντηλάκια .
Επίσης στο εμπρός μέρος του φεσιού και του γιλέκου καρφιτσώνουν διάφορα χρυσαφικά . Όποια γυναίκα αναλαμβάνει να στολίσει ένα φουστανελά προσπαθεί να ξεπεράσει κάθε άλλη στην τέχνη του στολισμού .
Οι φουστανέλες φτιάχνονται συνήθως από παλαιά κρεβατοστρώσια με δαντέλες και κοφτά κεντήματα που λέγονται ‘’γύροι’’ .
Οι φουστανελοφόροι οφείλουν να προσέχουν και να σέβονται την ενδυμασία τους , η οποία συνήθως φέρει σπουδαία τιμαλφή . Προσέχουν στις επισκέψεις τους σε ξένα χωριά να μη πίνουν πολλά οινοπνευματώδη ποτά και να μην έρχονται σε συμπλοκή με άλλους . Γι ‘ αυτόν άλλωστε τον λόγο έχουν μαζί τους και τους σωματοφύλακές τους. Συνέβη κάποτε σε κάποιο φουστανελοφόρο, ο οποίος δεν σεβασθεί την ενδυμασία που του ετοίμασε η μνηστή του και την γύρισε στο χωριό σε αθλία κατάσταση, να φτάσει αυτή σε σημείο να τον χωρίσει και να μη τον δεχθεί πια στο σπίτι της. ‘’
Κείμενο γραμμένο από τον δημοδιδάσκαλο Ιωάννη Διακονικολάου και δημοσιευμένο στην εφημερίδα ΝΑΞΙΑΚΟ ΜΕΛΛΟΝ τον Φεβρουάριο του 1975 .