“Ο Δήμος Νάξου και Μικρών Κυκλάδων σάς προσκαλεί στην τελετή ονοματοδοσίας του Οικομουσείου Κορώνου, την Κυριακή 11 Αυγούστου 2024 και ώρα 19:30, στην Κόρωνο.
Το Οικομουσείο θα φέρει ως προσωνύμιο το όνομα “Μανώλη Δ. Μανωλά”….”
Με αυτή τη λιτή πρόσκληση ο Δήμος Νάξου και Μικρών Κυκλάδων ανακοινώνει την εκδήλωση τιμής που θα γίνει το απόγευμα της Κυριακής (11/08) στην Κόρωνο.. Δράση αφιερωμένη σε ένα από τα πιο σημαντικά πρόσωπα της τοπικής κοινωνίας, τον Μανώλη Δ. Μανωλά, ο οποίος συνέδεσε το όνομά του με την Κόρωνο, το Σμυρίγλι και την Ορεινή Νάξο…
Ποιος ήταν ο Μανώλης Μανωλάς;
Εφυγε σε ηλικία 74 ετών την 17η Δεκεμβρίου 2021…
Η Κόρωνος ήταν πάντα στη καρδιά του… Πάλευε και προσπαθούσε να διεκδικεί ότι καλύτερο. Και εκείνο το σμυριδικό θα φέρει τη σφραγίδα του. Το βιομηχανικό Πάρκο Στραβολαγκάδας ήταν το απόλυτο όνειρο. Να λειτουργήσει, να δώσει το κάτι παραπάνω στην Κόρωνο και την Ορεινή Νάξο. Το έλεγε, το πάλευε, το ονειρεύτηκε. Μακάρι να ολοκληρωθεί και να ηρεμήσει η ψυχή του….
Η τελευταία ανάρτηση στη σελίδα “Αρχείο Μανώλη Δ. Μανωλά” στα social media τέλη Αυγούστου ανέφερε: ” Καινούρια ζημιά. Ο πεσμένος πυλώνας, λίγο μετα τη Σαραντάρα στον δρόμο προς Λυώνα, εκεί που θα έπρεπε να υπάρχει Μουσείο Σμύριδας. Το μνημείο πρέπει να συντηρηθεί και να αναδειχθεί ΑΜΕΣΑ.
Τα ορυχεία σμύριδας, ο εναέριος, οι σταθμοί φόρτωσης, η Στραβολαγκαδα, το ημιτελές κτήριο που προοριζόταν για μουσείο στη Σαραντάρα μπορούν να είναι η βάση για ένα βιομηχανικό πάρκο που θα είναι πηγή ζωής για την περιοχή. Μαλλιάσανε οι γλώσσες μας για δεκαετίες και ο,τι γίνεται στο νησί, γίνεται μόνο στα νοτια. Το νησί πνίγεται από τουρίστες και αντί αυτό να σημαίνει βελτίωση της εικόνας του και ανάδειξη της μοναδικότητάς του, σημαίνει διάλυση και ερήμωση των ορεινών περιοχών.
Συνεχιστε, οι αρμόδιοι να φτιάχνετε γλυπτά εργατών και να κάνετε φιέστες για τα μάτια του κόσμου, μέχρι να μη μείνει τίποτα όρθιο….”
Απλά μοναδικός ο Μανώλης Μανωλάς… Με τεράστια καρδιά. Και η οποία τελικά τον πρόδωσε…
Γεννήθηκε στην Κόρωνο της Νάξου το 1947. Έζησε και εργάστηκε ως πολιτικός μηχανικός πολλά χρόνια στην Αθήνα. Το 1990 εξελέγη πρόεδρος της (τότε) Κοινότητας Κορώνου και μετοίκησε με την οικογένειά του στην Νάξο. Την Γενοβέφα και τους Κατερίνα, Δέσποινα, Δημήτρη. Και είχε την ευτυχία να έχει τρία εγγόνια
Αποτέλεσε ιδρυτικό μέλος του Συλλόγου Κορωνιδιατών Νάξου με έδρα την Αθήνα και της Ομοσπονδίας Ναξιακών Συλλόγων (ΟΝΑΣ).
Στην Νάξο υπηρέτησε την τοπική αυτοδιοίκηση από διάφορες θέσεις για περίπου 20 χρόνια (αντιδήμαρχος στο τότε Δήμο Δρυμαλίας αλλά και πρόεδρος του Λιμενικού Ταμείου Νάξου).
Ξεκίνησε να κρατάει αρχειακό υλικό που αφορά το νησί από πολύ μικρός, αμέσως μετά την ενηλικίωσή του, σαφώς επηρεασμένος από τη σχέση όλης του της οικογένειας με την ιστορία και την παράδοση του νησιού και ειδικά της Κορώνου.
Αποτέλεσμα; Ενα σπίτι γεμάτο από φωτογραφίες και έγγραφα Μάλιστα, τα τελευταία χρόνια είχε προχωρήσει και στην ψηφιοποίησή του αν και το χαρτί ήταν κάτι που δεν άφησε ποτέ…. Φάκελοι και Φωτογραφίες γέμιζαν δωμάτια…