Πόσοι αλήθεια γνωρίζουμε την “Ρουκάνα” και τη χρήση της; Πόσοι από εμάς θυμούνται να μας …ξυπνάει με τον θόρυβό της;
Οι άνω των 60 σίγουρα θα έχουν αναμνήσεις εφόσον ζούσαν στην επαρχία. Οι νεότεροι; Μόνο μέσα από ιστορίες των μεγαλύτερων.
Στην Κόρωνο της Νάξου γίνεται μία προσπάθεια εδώ και μερικά χρόνια να αναβιώσουν παραδόσεις, δρώμενα από το παρελθόν σε μία προσπάθεια να περάσουν στις νεότερες γενιές.
Μία τέτοια κίνηση έχει ως επίκεντρο την Ρουκάνα. Ξύλινο όργανο που μας πρόσφερε έναν ξεχωριστό ήχο. Να σημειώσουμε ότι έβαλε το χεράκι του εδώ ο ξυλουργός Ματθαίος Μαγγιώρος για την κατασκευή μίας νέας ρουκάνας.
Η πρόσκληση για τη δράση την Μεγάλη Πέμπτη στην Κόρωνο έρχεται από τον πρόεδρο της Κοινότητας Νίκο Χουζούρη, ο οποίος σε ανάρτησή του στα social media αναφέρει:
“Η Ρουκάνα είναι είδος ξύλινου κροτάλου με χειρολαβή που παράγει ξηρό, δυνατό ήχο με την περιστροφή του.
Το χρησιμοποιούσαν τον περασμένο αιώνα τα παιδιά της Κορώνου για να καλέσουν τους πιστούς την Μεγάλη Πέμπτη στην εκκλησία.
Οι πιστοί ακούγοντας τον εκκωφαντικό ήχο της ρουκάνας και τις φράσεις “Ορίσατε στην εκκλησά, τα δώδεκα Ευαγγελία” ή “Ορίσατε στην εκκλησά, γιατί πείνασαν τα παιδιά” ή “Ορίσατε στην εκκλησά, των Ντρυάδων τα κουκιά” πήγαιναν στην εκκλησία.
(Τα παραπάνω αποσπάσματα αναγράφονται στο βιβλίο “Ταξίδι στις μνήμες – Λαογραφία Κορώνου β’ έκδοση του Γιώργου και Κυριακής Ψαρρού)
ΟΙ ΦΟΡΕΊΣ:
ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΌΣ ΣΎΛΛΟΓΟΣ ΚΟΡΩΝΟΥ – ΕΝΟΡΊΑ ΤΗΣ ΑΓΙΑΣ ΜΑΡΊΝΑΣ