Κλήδονας. Το όνομα προέρχεται από την αρχαία λέξη Κληδών – κληδόνος που σημαίνει τον οιωνό, το σημάδι, το μάντεμα. Και ζωντανεύει την 24η του Πρωτόλη δηλαδή του Ιουνίου, που συμπίπτει με τη θερινή τροπή του ήλιου, η δύναμη του οποίου φανερώνει κυρίως τα μελλούμενα, σύμφωνα με τις θαμπές μνήμες του παρελθόντος. «Κληδόνα» σημαίνει επίσης πράξεις ή λέξεις τυχαίες και ασυνάρτητες, που ακούγονταν κατά τη διάρκεια μαντικών τελετών και στις οποίες αποδίδονταν προφητική σημασία.
H ώρα του Κλήδονα έφτασε και σε όλη την Ελλάδα έχει πρωταγωνιστικό ρόλο… Και οι περισσότεροι την γιορτάζουν την προηγούμενη, την 23η Ιουνίου…
Κυριακή 23 Ιουνίου και με βάση την σχετική πρόσκληση όλοι οι δρόμοι οδηγούν στην Κωμιακή (βλ ορεινή Νάξος) και δη στη πλάτσα των Ροδινών όπου και θα αναβιώσει το έθιμο του κλήδονα… Ποιοι υπογράφουν την σχετική πρόσκληση; Οι σύλλογοι Γυναικών Κωμιακής, το Πνευματικό Κέντρο και η Κοινότητα Κορωνίδας.
Τι είναι ο Κλήδονας για τους κατοίκους της Κωμιακής; Τίποτα περισσότερο από ένας αχυρένιος … άνθρωπος που δημιουργείται την προηγούμενη ημέρα από τις γυναίκες του χωριού και με διάφορα σημαδεμένα φρούτα σ’ ένα κανεστράκι, λένε διάφορα έμμετρα δίστιχα, συνήθως σατιρικά, σατιρίζοντας και λένε το ριζικό του καθενός…
Συνέχεια οι ανύπαντρες κοπέλες φέρνουν από το πηγάδι το αμίλητο νερό και το αδειάζουν στη ‘γραγούδα’ (πήλινο δοχείο), ρίχνοντας μέσα κι από ένα ‘ριζικάρι’, κάποιο προσωπικό, συνήθως πολύτιμο, αντικείμενο. Σκεπάζουν έπειτα τη γραγούδα και την αφήνουν όλη νύχτα κάτω από τον ξάστερο ουρανό. Πηγαίνουν τότε όλες για ύπνο και ονειρεύονται τον άντρα που θα παντρευτούν. Και την ημέρα της γιορτής; Καίγεται… .
Η πρόσκληση αναφέρει:
Την Κυριακή 23 Ιουνίου 2024 ο Κλήδοονας θα ξεκινήσει στις 19.30 από το Πνευματικό Κέντρο για την πλατεία των Ροδινών, όπου:
# Θα κάψουμε τους μάηδες.
# Θα ανοίξουμε το κιούπι με το αμίλητο νερό.
# Θα πούμε τα κοτσάκια του Κλήδονα.
# Θα χορέψουμε με κωμιακίτικα βιολιά και
# Θα πάρουμε μέρος σε λαχειοφόρο αγορά με δώρα μια «ζούλα» και τοπικά προϊόντα