Το Κάστρο της Νάξου από το μεσημέρι της Κυριακής της 5ης Νοεμβρίου του 2023 δεν είναι πια το ίδιο… Εχασε έναν από τους πιο σημαντικούς ένοικούς του. Ο λόγος για τον πατέρα Εμμανουήλ Ρεμούνδο, τον “παπά – Μανώλη” των παιδικών μας χρόνων. Τον ιερέα που κράτησε όρθιο το καθολικό στοιχείο της Νάξου σχεδόν εξήντα χρόνια.
Νάξος – Καθολική Αρχιεπισκοπή: Εκοιμήθη ο παπά – Μανώλης Ρεμούνδος
Εφυγε από τη ζωή σε ηλικία 87 ετών. Την επόμενη Τετάρτη 6 Νοεμβρίου 2024 (σ.σ. ώρα 17:30) θα πραγματοποιηθεί στον Καθολικό Μητροπολιτικό Ιερό Ναό Νάξου το ετήσιο μνημόσυνο για την ανάπαυση της ψυχής του π. Εμμανουήλ Μ. Ρεμούνδου.
Η σχετική πρόσκληση έρχεται από τον πατέρα Ιωάννη Σκλάβο, το νέο εφημέριο της καθολικής ενορίας στη Νάξο…
Ποιος ήταν ο πατ. Εμμανουήλ Ρεμούνδος
Ο π. Μανόλης Ρεμούνδος καταγόταν από γονείς από τον Ταραμπάδο της Τήνου, αλλά είχε γεννηθεί στη Νάξο το 1934, όπου οι γονείς του είχαν μεταναστέψει για λόγους εργασίας στην κτηματική περιουσία της Καθολικής Αρχιεπισκοπής. Υπήρξε ανιψιός του επισκόπου πρώην Θήρας Τιμοθέου Ρεμούνδου, από τον οποίο κληρονόμησε την αγάπη για τους φτωχούς και μια πλούσια αλληλογραφία, η οποία κάποτε θα πρέπει να μελετηθεί και να εκδοθεί, επειδή αναφέρεται σε δύσκολες περιόδους τη ιστορίας του τόπου μας.
Σπούδασε Φιλοσοφία και Θεολογία στο Ποντιφικό Πανεπιστήμιο της Διάδοσης της Πίστεως στη Ρώμη και το έτος 1958 χειροτονήθηκε ιερέας και αρχικά διακόνησε στις ενορίες της Τήνου Καρκάδο και Κάτω-Κλείσμα για λίγα χρόνια και μετά συνεχώς στην Παροναξία ως υπεφημέριος αρχικά και στη συνέχεια ως εφημέριος Νάξου και Πάρου..
Λάτρης της ιστορίας της Νάξου, συγκέντρωσε πλήθος ιστορικών τεκμηρίων για τα δυο νησιά που υπηρετούσε, τακτοποίησε το αρχιεπισκοπικό Αρχείο της Νάξου καθώς και τη Βιβλιοθήκη, βοήθησε μεγάλο αριθμό φοιτητών και επιστημόνων από κάθε γωνιά της γης που επισκέπτονταν για λόγους έρευνας τη Νάξο και έθετε στη διάθεσή τους τα τεκμήρια αυτά και τα έγγραφα χωρίς υστεροβουλία.
Ο ίδιος συνέταξε και εξέδωσε Βιοβιβλιογραφικό Κατάλογο των Καθολικών Αρχιεπισκόπων Παροναξίας και σε ένα τόμο το σύνολο της Βιβλιογραφίας για τη Νάξο. Ελπίζουμε πως το ιστορικό υλικό που συγκέντρωσε να «πιάσει τόπο» και μετά την εκδημία του, προς όφελος πάντοτε της ιστορίας που του νησιού που έγινε η πατρίδα του.
Έτρεφε ιδιαίτερη εκτίμηση για την Ορθόδοξη Εκκλησία, της οποία ήταν άριστος γνώστης της θεολογία και της Λατρείας της. Δε μπορούσε παρά να απολαμβάνει κατά τη διάρκεια της ζωής του και της διακονίας του την εκτίμηση όλων των Ναξίων, ανεξαρτήτως δόγματος.