” Στην Παγκόσμια Ημέρα Άγριας Ζωής, αναλογιζόμαστε την ευθύνη μας να προστατεύσουμε την υπέροχη ποικιλομορφία της ζωής στον πλανήτη μας. Αναγνωρίζουμε επίσης την παταγώδη αποτυχία μας. Ένα εκατομμύριο είδη βρίσκονται στο χείλος της εξαφάνισης, λόγω της καταστροφής των οικοτόπων, της ρύπανσης από ορυκτά καύσιμα και της επιδεινούμενης κλιματικής κρίσης. Πρέπει να σταματήσουμε αυτόν τον πόλεμο κατά της φύσης. Τα καλά νέα είναι ότι έχουμε τα εργαλεία, τη γνώση και τις λύσεις. Φέτος συμπληρώνονται 50 χρόνια από τη Σύμβαση για το Διεθνές Εμπόριο Απειλούμενων ειδών, η οποία συνέβαλε στην προστασία χιλιάδων φυτών και ζώων.
Ποιος το αναφέρει και γιατί; Ο λόγος για τον Αντόνιο Γκουτέρες, Γενικό Γραμματέα Ηνωμένων Εθνών με την ευκαιρία της Παγκόσμιας Ημέρας Αγριας Ζωής…
Ομως, έχουμε ανάλογη αντίδραση από τον Σύλλογο Προστασίας Αγριας Ζωής Νάξου, που στέλνει το δικό του μήνυμα για αυτή τη τόσο σημαντική ημέρα… Και όπως διαβάζουμε ανάμεσα στα άλλα ” Ας μην θυμόμαστε την άγρια ζωή και το φυσικό περιβάλλον μόνο κατά τις παγκόσμιες ημέρες που τα τιμούν, αλλά καθημερινά, επαγρυπνώντας για την προστασία τους”.
Αναλυτικά..
“Παγκόσμια Ημέρα Άγριας Ζωής σήμερα και η άγρια ζωή μας έχει περισσότερη ανάγκη από ποτέ.
Η καταστροφή του φυσικού περιβάλλοντος με κύριο αίτιο τον ανθρωπογενή παράγοντα έχει μειώσει δραματικά τους πληθυσμούς των άγριων ζώων, καθώς και τον χώρο των ενδιαιτημάτων τους. Αν δεν ληφθούν άμεσα και αυστηρά μέτρα για την προστασία του περιβάλλοντος και των άγριων ζώων, τα παιδιά μας στο κοντινό μέλλον θα γνωρίζουν τα άγρια ζώα μόνο μέσα από φωτογραφίες και ντοκιμαντέρ. Η άγρια ζωή δεν είναι μόνο μέρος της φυσικής ομορφιάς του κόσμου μας, αλλά παίζει επίσης καθοριστικό ρόλο στη διατήρηση των οικοσυστημάτων και στην ισορροπία της φύσης.
Η βιοποικιλότητα συμβάλλει στην υγεία του πλανήτη και την ευημερία των ανθρώπων, εξασφαλίζοντας καθαρό αέρα, καθαρό νερό και γόνιμα εδάφη. Η προστασία της άγριας ζωής είναι, συνεπώς, ζωτικής σημασίας για τη διατήρηση της ισορροπίας των φυσικών συστημάτων από τα οποία εξαρτόμαστε όλοι. Είναι ώρα να αναγνωρίσουμε την άγρια ζωή ως αναπόσπαστο κομμάτι της ύπαρξής μας και να την προστατεύσουμε όπως της αξίζει.
Ο Σύλλογος Προστασίας Άγριας Ζωής Νάξου εδώ και χρόνια δίνει τον δικό του καθημερινό αγώνα, παρά τις αντίξοες συνθήκες, για την προστασία της πλούσιας βιοποικιλότητας του νησιού. Ας μην θυμόμαστε την άγρια ζωή και το φυσικό περιβάλλον μόνο κατά τις παγκόσμιες ημέρες που τα τιμούν, αλλά καθημερινά, επαγρυπνώντας για την προστασία τους.
English Text
World Wildlife Day today and the wildlife needs us more than ever.
The destruction of the natural environment, mainly caused by human activities, has dramatically reduced the populations of wild animals, as well as their habitats. If strict measures are not taken immediately to protect the environment and wildlife species, in the near future our children will only know them through photographs and documentaries. Wildlife is not only part of the natural beauty of our world, but also plays a crucial role in maintaining ecosystems and the balance of nature.
Biodiversity contributes to the health of the planet and the well-being of people, ensuring clean air, clean water and fertile soils. Protecting wildlife is therefore vital for maintaining the balance of the natural systems on which we all depend. It is time to recognize wildlife as an integral part of our existence and to protect it as it deserves.
Naxos Wildlife Protection Association has been fighting its own daily struggle for years, despite adverse conditions, to protect the rich biodiversity of the island. Let us not only remember wildlife and the natural environment during the international days that honor them, but daily, by being vigilant for their protection”.