Παρασκευή, 20 Ιουνίου, 2025
ΑρχικήΝάξος & Μικρές ΚυκλάδεςΝάξος: Η Γιορτή της Πατάτας Νάξου θα έχει φέτος χαρακτήρα διαμαρτυρίας

Νάξος: Η Γιορτή της Πατάτας Νάξου θα έχει φέτος χαρακτήρα διαμαρτυρίας

|

Προφητικό αποδείχθηκε το περιεχόμενο της περσινής 14ης Γιορτής της Πατάτας Νάξου, που διοργανώθηκε μαζί με το 5o Food Experience Graviera Naxos με μεγάλη επιτυχία από την Ένωση Αγροτικών Συνεταιρισμών Νάξου.

Προφητικό, γιατί επιλέχθηκε το θέμα «Κλιματική Αλλαγή και Γαστρονομία», σε μία προσπάθεια προειδοποίησης, ευαισθητοποίησης και προβληματισμού των τοπικών, περιφερειακών και κεντρικών Αρχών και της κοινωνίας για τις καταστροφικές αλλαγές που συντελούνται στο περιβάλλον και επηρεάζουν άμεσα τον πρωτογενή τομέα παραγωγής, ειδικά στα νησιά μας και ειδικότερα στη Νάξο.

Η βράβευση της Εθνικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας και μετεωρολόγων που παρέστησαν στη Γιορτή έγινε για αναγνώριση της σημαντικής τους προσφοράς στον αγροτικό και κτηνοτροφικό κόσμο του νησιού μας, μέσω των καιρικών προβλέψεων που κάνουν.

ΕΑΣ Νάξου: Ερχεται γιορτή (1-3/09) με θέμα “Κλιματική Αλλαγή και Γαστρονομία”

Δυστυχώς, ο κώδωνας κινδύνου που κρούσαμε εγκαίρως και πριν την περσινή Γιορτή, δεν εισακούστηκε από τους αρμόδιους. Η φετινή ξηρασία και ανομβρία οδηγεί τα εκλεκτά προϊόντα της Νάξου, που έχουν ευρωπαϊκή ταυτότητα, αναγνώριση και πιστοποίηση της ποιότητάς τους, σε κρίση. Ειδικά η πατάτα της Νάξου αντιμετωπίζει το φάσμα της εξαφάνισης, λόγω λειψυδρίας. Οι ακραίες καιρικές συνθήκες και η έλλειψη αρδευτικών υποδομών οδηγούν την αγορά της ναξιακής πατάτας σε κατάρρευση.

Γι’ αυτό φέτος η Γιορτή της Πατάτας Νάξου (6-8 Σεπτεμβρίου) παίρνει κυρίως τη μορφή έντονης

διαμαρτυρίας παραγωγών και συνεταιριστών του νησιού, με τη συμπαράσταση αγροτών και συνεταιριστών από άλλα μέρη της Ελλάδας.

• Διαμαρτυρίας για τον κίνδυνο αφανισμού της καλλιέργειας του μοναδικού αυτού αγαθού της ναξιακής γης, το οποίο, όμως, παράλληλα θα το τιμήσουμε ως προϊόν Προστασίας Γεωγραφικής Ένδειξης, προϊόν που έχει συγκεκριμένη γεωγραφική προέλευση, φήμη και δεδομένη ποιότητα.

• Διαμαρτυρίας για την αδράνεια των αρμόδιων κεντρικών, περιφερειακών και τοπικών οργάνων, για την αδυναμία έγκαιρης πρόληψης της σημερινής απελπιστικής κατάστασης και τη λήψη συντονισμένων και προγραμματισμένων ενεργειών εξασφάλισης νερού άρδευσης.

• Διαμαρτυρίας για την καθυστέρηση έργων υποδομής (όπως το Φράγμα του Τσικαλαριού, αλλά και άλλων μικρότερων έργων και δράσεων), στο πλαίσιο ενός τοπικού προγράμματος για το νερό και τις χρήσεις του.

Παράλληλα, θα διατρανώσουμε ότι θα προστατεύσουμε το εμβληματικό αυτό προϊόν μας από κατάχρηση ή απομίμηση της καταχωρισμένης ονομασίας του και θα ενημερώνουμε σχετικά τους καταναλωτές.

Μέχρις ότου η πατάτα της Νάξου ξαναβρεί την παραγωγική ταυτότητά της, με τη λύση των αρδευτικών προβλημάτων καλλιέργειάς της και δεδομένου ότι οι παραγωγοί αποθαρρύνονται και εγκαταλείπουν, για αντικειμενικούς λόγους, τα πατατοχώραφα, ζητούμε την άμεση χορήγηση αποζημιώσεων για τις ζημιές που προκλήθηκαν στην περσινή και φετινή παραγωγή από ακραίες συνθήκες ανομβρίας, με τροποποίηση του ασφαλιστικού Κανονισμού του ΕΛΓΑ (στον οποίο θα υπαχθεί και η ακαρπία), ή από πιστώσεις «de minimis» ή από κρατικές οικονομικές ενισχύσεις.

Έτσι θα καταφέρουμε να μην αποξενωθεί ο παραγωγός από τη γεωργική γη, την καλλιέργεια και τον τόπο του.

Δελτίο Ενημέρωσης


Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

Αποχαιρετούμε την Ειρήνη Βλησίδου, το “τελευταίο αντίο” (21/06) στο Χαλκί της Νάξου

Η Ειρήνη Βλησίδου, κόρη του Ιωάννη του Μαθηματικού, υπάλληλος του ΟΤΕ, έφυγε πρόωρα από τη ζωή – Η εξόδιος ακολουθία το Σάββατο 21 Ιουνίου στην Πρωτόθρονη

«Λιμένας Σύμης Νεκτάριος Σαντορινιός»: Ένα λιμάνι παίρνει το όνομα ενός ανθρώπου που στάθηκε φάρος για τα νησιά

Ομόφωνη απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου Σύμης να αποδώσει φόρο τιμής στον πρώην υπουργό, που υπηρέτησε με συνέπεια και όραμα τη νησιωτικότητα

Naxos Meat: Μια νέα επιχειρηματική σελίδα για τη Νάξο με στήριγμα την τοπική παραγωγή

Η οικογένεια Βασαλάκη επενδύει στον πρωτογενή τομέα, ενισχύοντας το ντόπιο προϊόν με ποιότητα και όραμα

Αναζητώντας την αυθεντικότητα: Οι Αμερικανοί και οι Βρετανοί στρέφονται σε ήσυχα ελληνικά νησιά

Από τη Σαντορίνη στην Αίγινα και από τη Μύκονο στους Φούρνους – Τα στοιχεία της Ferryscanner για το 2025 δείχνουν στροφή των ξένων επισκεπτών σε αυθεντικούς και ανεξερεύνητους προορισμούς

Παγκόσμιο Κύπελλο Συλλόγων: Προβάδισμα νίκης για τη Φλαμέγκο

Φλαμένγκο - Τσέλσι: Χορεύει… σάμπα τους Λονδρέζους στο 2.70!

Από την αποθέωση μέχρι την πτώση: Η ιστορία του Πας Γιάννινα

Ο Πας Γιάννινα είναι μια από τις πιο ιστορικές ομάδες της Ηπείρου. Ας εξερευνήσουμε τα σκαμπανεβάσματα της πορείας του από την ίδρυση του μέχρι σήμερα.

Αντ. Χάλαρης: “Όχι άλλες φιέστες, Η Σαντορίνη ζητά λύσεις, όχι χειροκροτήματα”

Με αφορμή τα εγκαίνια του Αρχαιολογικού Μουσείου Θήρας, ο περιφερειακός σύμβουλος Αντώνης Χάλαρης καταγγέλλει την απουσία ουσιαστικής στήριξης των νησιών και τη σιωπή απέναντι στα μεγάλα προβλήματα της Σαντορίνης και της Θηρασιάς

«Πάνω σε αυτή τη γη… αγκάθια»: Η ποίηση της Παρασκευής Ανεβλαβή αποκαλύπτεται στο “Καμπανέλλης

Η ποιητική συλλογή της νέας δημιουργού παρουσιάζεται την Κυριακή 22 Ιουνίου στο Θεατρικό Μουσείο Ιάκωβος Καμπανέλλης, σε μια βραδιά γεμάτη λέξεις, εικόνες και συναίσθημα

Νάξος – Γιάννης Παπαδόπουλος: Επανεκλογή στο νέο Δ.Σ. της ΠΟΕΣΕ, ποια υπόσχεση δίνει

Ο Ναξιώτης επαγγελματίας, με 25 χρόνια προσφοράς στην εστίαση, αναλαμβάνει ξανά ρόλο ευθύνης στο Διοικητικό Συμβούλιο της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εστιατορικών & Συναφών Επαγγελμάτων

Πρόταση Ημέρας – Μαριέττα Γαλάνη: Το ωραιότερο φτιαστό του καλοκαιριού

Μέσα από τις αυθεντικές της συνταγές, η Μαριέττα Γαλάνη καταγράφει και ανανεώνει τη ναξιώτικη γεύση, ενώνoντας το χθες με το σήμερα στο πιάτο μας

Συνεχής Ενημέρωση: Μεγάλη Πυρκαγιά στην Ορεινή Νάξο, επίκεντρο τη Ράχη του Προφήτη Ηλία στη Μονή (video)

Εναέρια και επίγεια μέσα μάχονται με τις φλόγες στη ράχη της Μονής – Από όχημα που πήρε φωτιά η πιθανή αιτία της πυρκαγιάς (video)

Κόρωνος (Λυώνας) – Αντώνης Παπακωνσταντής: Έφυγε ξαφνικά, αλλά θα μείνει για πάντα δίπλα μας

Μια συγκινητική αποχαιρετιστήρια ανάρτηση του Γιώργου Κουφόπουλου για τον αγαπημένο φίλο, συνοδοιπόρο και πρώην πρόεδρο του συλλόγου

Εκτακτο: Φωτιά σε εξέλιξη στον Κυνίδαρο

Επιχειρούν επίγειες και εναέριες δυνάμεις – Συνδρομή από υδροφόρες των ΟΤΑ για την κατάσβεση της δασικής πυρκαγιάς

“O Χαρχαλιάς”: Η νέα ταβέρνα στη Μέση Ποταμιά που μαγειρεύει με καρδιά και μνήμες

Στην πράσινη καρδιά της Νάξου, μια αυθεντική ταβέρνα σερβίρει γεύσεις που μυρίζουν πατρίδα, με σεβασμό στην τοπική παράδοση και ζεστή φιλοξενία που σε κάνει να νιώθεις σαν στο σπίτι σου.

Στέλλα Τσουνέλλη – Φουτάκογλου: Η τελευταία κεντήστρα της παράδοσης στη Χώρα της Νάξου

Από τη Μικρά Ασία στη Νάξο, η κυρία Στέλλα υφαίνει με βελόνα και νήμα τις μνήμες, τις ρίζες και την ψυχή ενός τόπου που δεν ξεχνά.

Νάξος: Όταν τα σκουπίδια… μιλούν, μήνυμα με σακούλες σε ασυνείδητο οδηγό

Παρκάρισμα "καρφί" δίπλα στους κάδους και η πιο ευφάνταστη απάντηση των κατοίκων: δύο σακούλες σκουπιδιών στο καπό αυτοκινήτου. Νάξος, έχεις ταλέντο!

Europa Nostra: Διεθνής διάκριση για τον Πύργο “Κάμπονες 1615” στη Νάξο από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή

Ένα ζωντανό σύμβολο πολιτιστικής αναγέννησης και βιώσιμης αποκατάστασης από τις Κυκλάδες ανάμεσα στα κορυφαία παραδείγματα ευρωπαϊκής πολιτιστικής κληρονομιάς για το 2025

Guardian: Η παραλία στο Καστράκι της Νάξου ανάμεσα στις τρεις καλύτερες της Ευρώπης για το 2025

Διπλή διάκριση για την Ελλάδα – Το Καστράκι Νάξου και η Φακίστρα Πηλίου ανάμεσα στους κορυφαίους προορισμούς για ήλιο, θάλασσα και αυθεντική απόλαυση

Κάλεσμα αλληλεγγύης από τη Νάξο για την Παλαιστίνη, συγκέντρωση την Κυριακή στην παραλία

Η Πρωτοβουλία Πολιτών για την Παλαιστίνη συμμετέχει στο πανελλαδικό κάλεσμα «March to Gaza» με συγκέντρωση στις 8μμ, Κυριακή 15 Ιουνίου, στην κεντρική πλατεία παραλίας Νάξου

2ο Δημοτικό Σχολείο Νάξου: Αποχαιρέτησε τη σχολική χρονιά με μια εκδήλωση που έκλεψε τις εντυπώσεις! (video)

Μια ξεχωριστή γιορτή στον αύλειο χώρο του σχολείου έκλεισε το εκπαιδευτικό έτος 2024-2025 με συγκίνηση, χαμόγελα και παρατεταμένο χειροκρότημα.